Panou decorativ original: faceți-l singur

Un panou realizat manual va fi un decor excelent pentru orice interior Un panou realizat manual va fi un decor excelent pentru orice interior Puteți face un interior interesant și personal cu ajutorul unui panou decorativ. Ce este un panou? Acesta este un element care servește exclusiv pentru decorarea pereților. La fel ca o pictură, un panou poate fi realizat în diferite genuri: portret, peisaj, natură moartă.

Din ce să faci un panou

Panoul decorativ ajută la concretizarea stilului camerei, la sublinierea intenției autorului. De exemplu, pentru un interior în stil oriental, îl puteți face singur cu un panou cu o ramură de sakura, cu grădinile înflorite din Japonia.

Tehnologiile moderne oferă o gamă largă de materiale pentru creativitate, din care puteți crea o capodoperă:

 • Fabricat din lut polimeric colorat;
 • Din lut care se solidifică în aer;
 • Fabricat din poliuretan;
 • Făcut din Piatra;
 • Din ipsos;
 • Fabricat din metal;
 • Facut din lemn;
 • Din hârtie machiată, tencuială sau orice altă masă plastică.

Aproape orice materiale la îndemână sunt potrivite pentru fabricarea panourilor. Aproape orice materiale la îndemână sunt potrivite pentru fabricarea panourilor.

Înainte de a alege un material, trebuie să vă decideți asupra unei idei. Dacă compoziția este suficient de simplă, puteți folosi argilă obișnuită, hârtie de carton sau tencuială..

Metalul, lutul polimeric sau lemnul sunt mai bune pentru detalii detaliate..

Panoul decorativ este o operă de autor

A face lucruri cu propriile mâini este mult mai interesant decât cumpărarea de tablouri, panouri și decorațiuni gata făcute. Realizarea propriilor idei și planuri aduce bucurie și satisfacție, face apartamentul special, surprinde oaspeții și rudele.

Lucrarea de pe panou poate fi împărțită în mai multe etape.:

 1. Alegerea locației viitoarei capodopere;
 2. Alegerea stilului, genului, complotului;
 3. Schiță;
 4. Selectarea materialelor, tehnicilor și echipamentelor de fabricație;
 5. De fabricație;
 6. Finisarea cu lac.

Un panou decorativ este cel mai adesea folosit pentru a decora un perete separat într-o cameră. Puteți așeza panoul într-o nișă, pe o parte proeminentă a unui perete sau acolo unde cade cea mai mare lumină solară.

În plus față de decorarea pereților, puteți face un panou cu propriile mâini.:

 • Pe podea;
 • Pentru o pantă a ferestrei;
 • La ușă;
 • Decorează orice piesă de mobilier;
 • Decorează tavanul;
 • Convertiți ecranul.

Picturile murale sunt atât de populare, deoarece arată mai original decât picturile obișnuite. Trebuie să alegeți locația panoului de perete, astfel încât decorul să completeze armonios interiorul.

Pereții luminoși și neutri sunt cei mai potriviți, care nu vor intra în conflict cu culoarea principală a panoului..

Istoria panoului: idei de inspirație

Panourile decorative au fost folosite în cultura tuturor popoarelor. Slavii au decorat pereții caselor din lemn cu panouri moale. Egiptenii preferau panourile de calcar și lut împodobite cu pietre prețioase strălucitoare. Vechii greci foloseau panouri de mozaic pentru podele, pereți și tavane. Romanii din epoca elenistică au folosit panouri de relief realizate din bazalt, granit și marmură. Smaltul, bucăți de sticlă lucioase cu coloranți naturali, a fost popular în Bizanț. Tradiția bizantină este folosită și astăzi pentru a decora temple și biserici din întreaga lume. Cu propriile mâini, puteți crea un panou pentru casa dvs., stilizat ca arta oricărei țări.

Panourile de relief sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Panourile de relief sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri.

Panoul poate fi:

 • Neted;
 • Teren plat;
 • Cu relief rotund.

Bordurile panoului pot fi marcate cu o baghetă sau puteți crea un panou sculptural fără limitatoare. Panoul brodat este prelucrat de-a lungul marginilor cu o panglică sau panglică. Există panouri brodate imprimate, vată, resturi de țesătură sau iarnă sintetică sunt folosite pentru volum. Panourile din lemn sau lut sunt cel mai bine lăcuite pentru a le proteja de praf. Panoul va păstra luminozitatea dacă se utilizează vopsea acrilică pentru acoperire.

Forme de panouri decorative: tehnici de fabricație

Există fundamental 2 tehnici diferite pentru realizarea panourilor din stuc: tăierea volumului și creșterea volumului.

Panou ceramic din bricolaj Panou ceramic DIY

Cum puteți crea un panou cu propriile mâini folosind aceste tehnici:

 1. Decupare volum. Materiale adecvate panoului: lemn, piatră, lut natural. Unelte speciale de sculptură vor fi necesare. Din material este decupată o formă, o compoziție sculpturală sau o figură abstractă. După aceea, suprafața trebuie șlefuită cu șmirghel. Panourile de argilă sunt frecate cu apă, fără lustruire. Apoi materialul este acoperit cu un grund și vopsit cu acril. Atingerea finală este lăcuirea. Există lacuri incolore lucioase sau mate, care fac vopseaua mai strălucitoare. Cel mai convenabil mod de a folosi lacul într-o cutie de pulverizare.
 2. Creșterea volumului. Materiale care sunt potrivite pentru această tehnică: argilă obișnuită sau polimerică, hârtie machiată, masă pentru modelare, care se solidifică în aer, plastilină. Panoul va necesita un cadru; îl puteți face din folie, sticle, plastic, spumă, sârmă sau orice alt material solid potrivit pentru bază. Panoul este creat prin lipirea sau lipirea cadrului. Dacă lutul se usucă mult timp, puteți pune panoul în cuptor la 50 de grade până se usucă. Lutul polimeric poate fi colorat, nu trebuie vopsit. Hârtia-mâché trebuie amorsată și vopsită, altfel panoul nu va dura mult.

Panourile mozaice sunt create pe bază de lemn sau plastic. Sticla colorată, smalt, pietricele, mărgele, crupe sau scoici sunt potrivite pentru mozaicuri. Un panou metalic este turnat într-o matriță de ipsos, pentru aceasta aveți nevoie de un cuptor special.

Acasă, puteți face un panou de lut cu propriile mâini, apoi îl puteți acoperi cu vopsea cu un luciu metalic – va arăta exact ca un panou din metal adevărat.

Panouri decorative pe pereți: alegerea temei și a complotului

Inspirația este o condiție prealabilă pentru lucrările de bricolaj. Cum să alegeți un teren și compoziția unui panou pentru camerele dintr-un apartament?

Parcela panoului pentru camera copiilor Parcela panoului pentru camera copiilor

Ce soluții vor arăta întotdeauna armonios:

 • În creșă cel mai bine este să postezi povești care îi plac copilului tău. Poate fi animale amuzante, zâne, o pădure magică sau castele de zâne. Puteți decora pereții din grădiniță într-un mod luminos, colorat și neobișnuit. Copiii își amintesc o viață întreagă de ceea ce au văzut în camera lor. Dacă copilului îi place să sculpteze sau să picteze, poate participa la proces și poate contribui la producerea panoului..
 • Pentru sufragerie sau o sală, este mai bine să alegeți un teren neutru care să nu deranjeze: munți, peisaje rurale, mare, pădure de iarnă. Panourile cu animale de companie sunt populare, puteți face un portret al pisicii sau câinelui dvs. preferat. Panourile de plante și flori nu își pierd niciodată relevanța.
 • Pentru dormitor există multe soluții originale: o lumină de noapte cu lampă LED poate fi instalată în panou. De obicei panoul este plasat deasupra patului, în centrul camerei. Astfel, capodopera atrage imediat atenția..

Cu ajutorul panoului, puteți decora astfel de spații precum un coridor sau un balcon. Un panou ușor și luminos arată minunat pe balcon. Puteți face găuri în compoziție pentru lumânări și vă puteți bucura de apusul de seară la lumina lumânărilor.

Panou pentru mobilier și uși: ce este, cum se face

Amplasarea panoului poate fi absolut orice, de la perete la tavan. Decorarea ușilor, ecranelor și mobilierului este de obicei creată din mozaic sau lut..

Pentru panourile incrustate, puteți utiliza:

 • Pietricele;
 • Coji;
 • Paiete;
 • Strasuri strălucitoare, granule, autocolante.

Magazinele de artă vând mici plăci mozaic ceramice. Forma bucăților de ceramică este foarte diferită. Înainte de a crea panouri pe mobilier, trebuie să faceți o schiță și să vă gândiți la compoziție.

Panoul poate fi amplasat aproape oriunde în casa ta Panoul poate fi amplasat aproape oriunde în casa ta

Cum să faci un panou cu propriile mâini pe uși și mobilier, există 2 tehnici:

 1. Panou bazat pe. Șlefuiți o suprafață, cum ar fi o ușă. Degresează cu alcool sau degresant. Creați panouri pe o bază din plastic sau lemn. Lipiți panoul, mascați punctul de atașare cu pietricele, baghete sau cochilii.
 2. Panou fără bază. Creat direct pe spatele unei canapele, scaune sau uși. Elementele individuale care vor fi lipite trebuie să fie turnate sau decupate în prealabil. Asigurați-vă că ați curățat suprafața înainte de lipire, acest lucru va face suportul durabil.

Combinația unui panou cu inserții din sticlă colorată arată bine.

Atunci când decorați ușile interioare, puteți utiliza combinații:

 • Vitralii în centrul ușii, panouri de-a lungul marginilor sticlei;
 • Panou cu inserții transparente transparente;
 • Panou, în compoziția căruia se joacă mânerul ușii.

Cele mai populare opțiuni sunt panourile de pe pereți și uși. Cele mai populare opțiuni sunt panourile de pe pereți și uși.

Conform metodei de fixare, panoul poate fi detașabil sau nedemontabil. Dacă sunteți sigur că propriile bijuterii nu se vor plictisi, folosiți lipici.

Dacă reamenajările apar adesea în casă, este mai bine să faceți panoul detașabil. Cu ajutorul vopselei acrilice, puteți imita orice materiale: lemn, piatră, ceramică. Cea mai ușoară cale este de a face un panou din lut și apoi să îl stilizați pentru un alt material.. 

Exemplu de panou decorativ (video)

Panou decorativ (foto)