Volymetrisk panel gjord av salt deg: mästarklass steg för steg

Degen är ett ganska elastiskt material: du kan enkelt göra alla hantverk av den. Deg är ett ganska elastiskt material: du kan enkelt göra hantverk av det. En degform, som en typ av kreativitet, är mycket populär idag, och den gillar inte bara barn, utan också vuxna hantverkare som skapar riktiga mästerverk av vanlig deg. Att arbeta med materialet är inte svårt och tillgängligt för alla. Stuckpanelen ser ut som en exklusiv inredning.

Nyårspanel med saltdeg

Vinterpanel för det nya året “Snögubbe”. För att förstå hur man gör en panel, bör du veta hur du knådar degen korrekt..

För att få produkten att se ljusare ut är det bättre att använda konstnärlig gouache För att få produkten att se ljusare ut är det bättre att använda konstnärlig gouache

För att skapa en form behöver du:

 • Salt;
 • Mjöl;
 • Vatten;
 • Kapacitet för knådning av deg;
 • Tandpetare;
 • Färger;
 • Borstar av olika storlekar;
 • Vitlökspress;
 • Lack;
 • Lite stärkelse;
 • Lim.

Du måste förbereda degen enligt följande: blanda 1,5 delar mjöl, 0,5 delar stärkelse (det gör degen elastisk, vilket är särskilt viktigt för att skulptera små delar), 1 del salt (fint), 1 del vatten. Vätskan tillsätts när den knådas. Vissa mästare rekommenderar att du lägger till 2 msk. l. PVA för att göra degen starkare. Kompositionen blandas med en mixer eller manuellt, varigenom en vit, tät massa bör erhållas. Den lindas in i plastfolie och placeras på en kall plats i 40-50 minuter.

Du kan göra en panel i en fotoram, bilder i detta fall kan placeras på väggen.

Du kan göra arbetet på en vanlig skulpturbräda. Först är huvudet och kroppen formade av rullade bollar. De ska vara platta på brädet och kanterna inriktade..

Alla delar av ansiktet görs med en tandpetare. Ögon, ögonbryn, näsa – gjorda av deg. Det bör noteras att när du knådar degen kan du dela den i flera delar och omedelbart lägga till motsvarande färger till var och en av dem – blå, ljusblå, gyllene, röda, silver. Denna metod hjälper dig att inte måla hantverket i framtiden..

Snögubben kan dekoreras med färgad plastilin Snögubben kan dekoreras med färgad plastilin

Kroppen på en snögubbe är utformad på samma sätt – det vill säga du måste göra armar, ben, vantar, knappar. En hand måste böjas för att ytterligare sätta in panikeln i den. Separat från degen, forma en hink, i princip kan du göra vilken huvudbonad som helst med ett revers, bubo eller utan tillbehör. En snögubbe med halsduk ser vacker ut. För att göra ett klädesplagg måste du rulla ut en rektangel, dela den i 2 delar som är anslutna till varandra. Kanten separeras med en tandpetare. Färgen på huvudbonaden måste matcha färgen på halsduken.

Snögubben har alltid en kvast. Det görs med en vitlökspress. En liten del av saltdegen pressas ut och flera trådar erhålls som fästs på tandpetaren och direkt på snögubbens hand. Förresten – tandpetarens vassa kanter ska skäras av.

Om det är tänkt att utföra hantverk från degen med samma färg, målas snögubben efter motsvarande färger i motsvarande färger.

I slutet överförs figuren till en bas med en ram, det är lämpligt att bearbeta baksidan av snögubben med PVA och låta båten torka (minst 15 timmar). Torkning sker steg för steg. För att göra detta är det bättre att använda en ugn. Båten ska omröras i en förvärmd ugn (t + 1800C) i 10 minuter med en timmes intervall. Du måste göra detta 5 gånger och sedan lämna i ytterligare 10 timmar tills det är helt torrt. Det sista steget är att belägga produktens yta med ett färglöst lack.

Panel från degen “Druvor” (video)

Salt degpanel: mästarklass

Innan arbetet påbörjas är det viktigt att förbereda allt du behöver.

Innan du skapar en panel bör du måla varje detalj: om du gör detta på en redan färdig produkt kommer borsten inte att kunna komma in på alla svåråtkomliga platser Innan du skapar en panel bör du måla varje detalj: om du gör detta på en redan färdig produkt kommer borsten inte att kunna komma in på alla svåråtkomliga platser

För arbete behöver du:

 1. Saltad deg i två färger – smaragd och scharlakansröd;
 2. Gammal CD- eller DVD -skiva;
 3. Tre björkgrenar (enligt diskstorlek);
 4. Färger;
 5. Färglöst nagellack.

Först och främst är blad gjorda av grön deg, vars lamellstruktur är ritad med en tandpetare. De ska vara cirka 5 cm stora, mängden ska vara 24-25 bitar. Skulptera direkt på kvistarna, vilket ger en naturlig form till bladens placering.

Därefter bildas bären och fästs på en av skivans ovansidor, mellan bladen. Med en tandpetare på varje bär måste du göra ett litet hål så att de är så lika som de riktiga..

Med hjälp av gouache kan du skugga delar av hantverket och göra rönngrenen mer naturlig. Applicera ett färglöst nagellack för att härda på ytan. Torka i rumstemperatur i 24 timmar.

Saltad degpanel för köket

För köket utförs olika stilleben av grönsaker eller frukter på ovanstående sätt. Eller vackra väggmålningar med fat. För att skapa ett hantverk behöver du inte speciella kunskaper eller färdigheter. Det viktigaste är att hålla andelen när du knådar degen..

Förutom grönsaker kan du hänga upp en panel som visar folkliga motiv i köket. Förutom grönsaker kan du hänga upp en panel som visar folkliga motiv i köket.

En delad panel gjord av saltad deg är gjord med schabloner av papper. I det här fallet kan du få väldigt vackra och söta katter, fiskar, apor. Kavla ut degen (skikttjocklek – 4 cm), fäst en skiss och skär ut kanterna med en prästkniv. En sådan panel behöver ingen grund. På dess yta kan du använda alla volymetriska ritningar på alla ämnen. Detta kan vara en druvklase, en kyrka, en flaska vin, hytter, ett ankare eller en ratt..

Du kan skapa ett dekorativt element på olika ytor – en gammal onödig bräda för att skära mat, spruckna tallrikar. Tidigare är det bättre att måla basen med vit akrylfärg, sedan applicera önskad nyans med gouache och sedan utföra modellering.

Gör-det-själv-charm för köket av saltad deg

Du behöver en stencil, den skärs ut av papper, appliceras sedan på ett lager deg och skärs ut. Arbetet utförs på en plastskiva. Amuletten hängs på väggen, så du behöver en vacker fläta. Farkosten ser ut som en hästsko, i de oanslutna kanterna av vilka hål görs, så att efter torkning sträcker du flätan genom dem.

En charm gjord med dina egna händer är mer effektiv än butikens motsvarighet En charm gjord med dina egna händer är mer effektiv än butikens motsvarighet

På en hästsko kan du limma figurer i form av en kvast, ett mynt, en kamomill, en lilja, olika inskriptioner på pappersbitar (“för tur”), grangrenar. Du måste torka ett hantverk med naturmaterial inte i ugnen, utan i rumstemperatur.

Hur man gör solrosor

PVA blandat med vit gouache appliceras på en fiberplåt för att eliminera gulning. För att göra solrosor behöver du fyra färgade degbitar – gul, grön, svart och röd. Den sista nyansen är för att dekorera solrosor med nyckelpigor. För att göra modelleringen enklare är det bättre att göra en pappersskiss över alla delar av ritningen. Applicera dem på det rullade lagret, klipp ut former – blommor, häll. Rulla stjälkarna från degen och fäst dem på botten. Det har redan sagts ovan att för elasticitet bör stärkelse tillsättas degen. Det är omöjligt att sträcka massan under tillverkningen av stammen. Detta kommer att spricka under torkning. Bladens struktur görs med en tandpetare.

En panel som visar en solros är mest lämplig för ett vardagsrum. En panel som visar en solros är mest lämplig för ett vardagsrum.

Gröna blad ska vara 5-6 stora och 6-7 små. Gula blad av en blomma – 30 i två lager. Alla element måste pressas mot basen. En rund svart deg placeras mitt i solblomman. För att simulera frön görs depressioner med en tandpetare. I framtiden kan du göra en nyckelpiga av den röda degen. Ytan är täckt med ett färglöst fixerande lack, torkat i 2 dagar.

Bilder från salt deg: utförande teknik

Tekniken att göra en bild, en panel på hundra liknar modellering med plasticine. Men om den senare inte fryser, blir degen efter torkning stark och hållbar, panelen blir hållbar. Grundreglerna är tålamod och noggrannhet. Tekniken att skulptera teckningar från en degpanel ger inga speciella färdigheter eller kunskaper. Om materialet fastnar i händerna är det nödvändigt att smörja händerna med mjöl.

Till skillnad från plasticine är degen fri från några färgämnen: därför rekommenderas den för små barn Till skillnad från plasticine är degen fri från några färgämnen: därför rekommenderas den för små barn

Detta sätt att göra hantverk är inte bara enkelt, det har många fördelar.:

 • Degen är säker och miljövänlig, därför får sådan kreativitet användas även på dagis;
 • Orsakar inte en allergisk reaktion;
 • Främjar utvecklingen av motoriska färdigheter hos förskolebarn;
 • Inga dyra material behövs för att förbereda degen;
 • Absolut alla färger används för att dekorera panelen, inklusive billig akvarell.

Det viktigaste är att visa maximal fantasi och lite tålamod. Från salt deg kan du göra en dekorativ volymetrisk panel för alla rum – vardagsrum, plantskola, hall, sovrum, kök och till och med badrum.

Panelen “Rowan” från deg med egna händer (video)

Sådana målningar kan vara ett utmärkt inredningselement för att skapa en speciell design och atmosfär i ett rum..

Exempel på paneler gjorda av saltdeg (foto)