Επιλέγοντας ένα τραπεζομάντιλο για το τραπέζι της κουζίνας σε 6 βήματα

Πώς μπορείτε να ανανεώσετε γρήγορα ένα βαρετό εσωτερικό κουζίνας ή να δημιουργήσετε μια εορταστική ατμόσφαιρα σε αυτό; Τόσο απλό όσο να βάλεις ένα νέο τραπεζομάντηλο στο τραπέζι! Για όσους ψάχνουν ιδέες για κλωστοϋφαντουργική διακόσμηση, θέλουν να αγοράσουν ή να ράψουν ένα τραπεζομάντιλο με τα χέρια τους, ετοιμάσαμε μια μεγάλη ποικιλία από εμπνευσμένες φωτογραφίες και έναν οδηγό 6 βημάτων για να διαλέξετε.

Επιλέγοντας τραπεζομάντιλο σε 6 βήματα

Ένα τραπεζομάντιλο είναι μια διακόσμηση τραπεζιού, μια σημαντική λεπτομέρεια του εορταστικού ή καθημερινού τραπεζιού και ολόκληρου του εσωτερικού της κουζίνας. Σβήνει τον ήχο των συσκευών και προστατεύει την επιφάνεια του πάγκου από τη βρωμιά του σπιτιού.

1. Καθορίστε το σκοπό του τραπεζομάντιλου

Ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο θέλετε να αγοράσετε ή να ράψετε ένα τραπεζομάντιλο, η επιλογή του υλικού και το μέγεθος του εξαρτάται. Τα τραπεζομάντιλα μπορούν να είναι συμπόσια, γάμος, διακοσμητικά ή τσάι, αλλά δεδομένου ότι μιλάμε για την επιλογή τραπεζομάντιλου για την κουζίνα, υπάρχουν μόνο 3 επιλογές:

 • Καθημερινά – από πρακτικά υφάσματα (θα τα πούμε παρακάτω) και με μια μικρή προεξοχή περίπου 20 cm.

Τραπεζομάντηλο από βαμβακερό πολυστρωματικό υλικό

 • Εορταστικά – τα γιορτινά τραπεζομάντιλα μπορούν να είναι απλά κομψά ή να έχουν θεματική, για παράδειγμα, πρωτοχρονιάτικα ή παιδικά. Μπορεί να υπάρχουν πολλά από αυτά σε διαφορετικά χρώματα και στυλ, η προεξοχή τους μπορεί να είναι 25-40 cm, εάν είναι επιθυμητό – στο πάτωμα, όπως στην παρακάτω φωτογραφία.

Εορταστικά τραπεζομάντηλα

 • Δωμάτιο επισκεπτών (αίθουσα τσαγιού) – δεν είναι απαραίτητο να έχετε τέτοια υφάσματα, αλλά είναι πολύ βολικό εάν, για παράδειγμα, έρχονται σε σας μερικοί καλεσμένοι που μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι διπλωμένοι και όχι διπλωμένοι.

Τραπεζομάντηλο επισκεπτών

2. Εύρεση του βέλτιστου μεγέθους

Πριν πάτε σε ένα κατάστημα ή ένα ατελιέ, μετρήστε τον πάγκο – για έναν στρογγυλό μετράμε τη διάμετρο, για έναν τετράγωνο – το μήκος της μιας πλευράς, διαφορετικά:

 • Το μήκος και το πλάτος του ορθογώνιου τραπεζιού.
 • Διάμετρος μικρού και μεγάλου οβάλ τραπεζιού.

Τώρα αποφασίζουμε πόσο καιρό χρειάζεστε για την προεξοχή. Μπορεί να κυμαίνεται από 20 έως 40 cm – ένα μεγαλύτερο μήκος είναι κατάλληλο μόνο για τραπέζια δεξιώσεων και διακοσμητικά και ένα μικρότερο θα φαίνεται πολύ κοντό.

Τραπεζομάντηλο επιταγής Vichy

Εάν αγοράζετε τραπεζομάντιλο σε κατάστημα, τότε, για να μην κάνετε λάθος με το μέγεθος, μπορείτε να υπολογίσετε τις επιθυμητές παραμέτρους και να αναζητήσετε έτοιμα μοντέλα όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτά:

 1. Μήκος επάνω τραπεζιού + (επιθυμητό μήκος προεξοχής x 2) = μήκος τραπεζομάντιλου
 2. Πλάτος τραπεζιού + (επιθυμητό μήκος προεξοχής x 2) = πλάτος τραπεζομάντιλου

Εάν θέλετε να ράψετε ένα τραπεζομάντιλο με τα χέρια σας, τότε πρέπει να προσθέσετε δικαιώματα σε αυτούς τους υπολογισμούς, αλλά θα μιλήσουμε γι ‘αυτό λεπτομερέστερα σε ξεχωριστό άρθρο..

3. Επιλογή σχήματος

Όλα είναι απλά εδώ:

 • Για ένα ορθογώνιο τραπέζι, ένα ορθογώνιο τραπεζομάντιλο είναι κατάλληλο, σε ακραίες περιπτώσεις – ένα οβάλ.
 • Για τετράγωνο – τετράγωνο ή στρογγυλό.

Τετράγωνο τραπεζομάντιλο στο πάτωμα

 • Για οβάλ τραπέζι απαιτείται οβάλ ή ορθογώνιο τραπεζομάντιλο όπως στην παρακάτω φωτογραφία.

Οβάλ τραπέζια καλυμμένα με ορθογώνια τραπεζομάντηλα

 • Για ένα στρογγυλό τραπέζι – ένα στρογγυλό ή τετράγωνο τραπεζομάντιλο.

4. Επιλέγοντας το χρώμα και το σχέδιο του τραπεζομάντηλου

Το χρώμα του τραπεζομάντηλου εξαρτάται από τις προσωπικές σας προτιμήσεις, το χρωματικό σχέδιο του εσωτερικού της κουζίνας / τραπεζαρίας, καθώς και από το αν θέλετε να παίζει το ρόλο μιας χρωματικής προφοράς ή, αντίθετα, να εξισορροπεί το φωτεινό σερβίρισμα και τη διακόσμηση του δωμάτιο..

Τραπεζομάντηλο στο χρώμα του εσωτερικού της τραπεζαρίας

 • Μπορείτε να περιηγηθείτε στα υπόλοιπα υφάσματα στο δωμάτιο – κουρτίνες, χαρτοπετσέτες, ταπετσαρίες, μαξιλάρια.
 • Τραπεζομάντηλο στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Τραπεζομάντηλο στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Τραπεζομάντηλο στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Τραπεζομάντηλο στο εσωτερικό της κουζίνας

Ο σχεδιασμός και η διακόσμηση του τραπεζομάντιλου εξαρτάται από τον σκοπό του σκοπού του και από το στυλ του εσωτερικού. Ακολουθούν μερικές συμβουλές:

 • Εάν χρειάζεστε ένα “άλογο εργασίας” για κάθε μέρα, τότε αφήστε το ύφασμα να έχει ένα θαμπό μοτίβο ή μοτίβο, καθώς το πολύ ποικίλο θα δημιουργήσει ένα αίσθημα αταξίας στο τραπέζι.
 • Εάν θέλετε να αγοράσετε ένα καθολικό εορταστικό τραπεζομάντιλο, τότε επιλέξτε ένα ύφασμα σε βασικά χρώματα – λευκό, κρεμ, μπεζ, ανοιχτό γκρι με συγκρατημένο μοτίβο. Φυσικά, η πιο παραδοσιακή και ασφαλής επιλογή είναι το λευκό.

Λευκό ορθογώνιο τραπεζομάντιλο

 • Σήμερα, τα διπλά γιορτινά τραπεζομάντιλα είναι στη μόδα, όπως στην παρακάτω φωτογραφία, όταν και τα δύο υφάσματα αντηχούν ή έρχονται σε αντίθεση μεταξύ τους σε χρώμα και μοτίβο.

Διπλά τραπεζομάντηλα

 • Εξετάστε το στυλ του εσωτερικού. Για παράδειγμα, Κουζίνα στυλ Προβηγκίας υφάσματα με πουά ή κλουβί Vichy, απλά λινά, λινάτσα ή βελονάκι θα είναι κατάλληλα όπως στην παρακάτω φωτογραφία.

Τραπεζομάντηλο βελονάκι σε στιλ Προβηγκίας

τραπεζομάντηλο σε κλουβί

Σε ατημέλητο κομψό στυλ, κεντημένα βαμβακερά ή κροσέ τραπεζομάντιλα με δαντέλες, κρόκους και βολάν, σε λουλούδι ή κλουβί είναι κατάλληλα, και για κουζίνα σκανδιναβικού στιλ, υφάσματα με φωτεινά ριγέ, με σχέδια ή επιγραφές, ραμμένα με τεχνική συνονθύλευμα, και τα λοιπά..

Τραπεζομάντηλο σκανδιναβικό γεωμετρικό σχέδιο

5. Επιλέγουμε το υλικό

Τα καθημερινά τραπεζομάντιλα χρειάζονται πρακτικά, εύκολα περιποιημένα υφάσματα:

 • Συνθετικό ύφασμα – Τα υφάσματα πολυεστέρα πλένονται εύκολα επειδή δεν λεκιάζουν, είναι ανθεκτικά, διατηρούν το σχήμα τους, δεν θα τσαλακωθούν, δεν θα συρρικνωθούν, δεν θα ξεθωριάσουν και είναι φθηνά. Αλλά τα συνθετικά χάνουν σε εμφάνιση από φυσικά υφάσματα και το πιο σημαντικό, είναι επικίνδυνα για τη φωτιά, οπότε δεν μπορείτε να βάλετε κεριά και ζεστά πιάτα σε τέτοιους καμβάδες..
 • Το τραπεζομάντιλο εμποτισμένο με τεφλόν είναι ένα σύγχρονο υγιεινό, αδιάβροχο και ανθεκτικό στη φωτιά υλικό από βαμβάκι εμποτισμένο με τεφλόν. Το τραπεζομάντιλο από τεφλόν δεν μοιάζει με λαδόκολλα, αλλά επίσης δεν φοβάται τους δύσκολους λεκέδες.
 • Τραπεζομάντηλο από τεφλόν
 • Τραπεζομάντηλο από τεφλόν

Ωστόσο, σε αντίθεση με το υλικό της λαδόκολλας, ένα τραπεζομάντιλο από τεφλόν δεν φοβάται τα ζεστά πιάτα ή τη μούχλα, αφού το τεφλόν καλύπτει μόνο τις ίνες του βαμβακιού, χωρίς να φράζει τις τρύπες μεταξύ τους και να επιτρέπει στο ύφασμα να “αναπνέει”. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι συχνά έχουν πολύ πρωτότυπο σχεδιασμό. Για παράδειγμα, μπορείτε εύκολα να βρείτε τραπεζομάντιλα σε στιλ Προβηγκίας – σε ένα κλουβί, σε μπιζέλια, κάτω από λινάτσα ή λινό. Το τραπεζομάντιλο Teflon έχει τα μειονεκτήματά του – είναι μια περιορισμένη επιλογή (σε σύγκριση με φυσικά υφάσματα) και μια μικρή διάρκεια ζωής εμποτισμού Teflon, η οποία θα καταστρέψει και θα ξεφλουδίσει με την πάροδο του χρόνου.

Για ένα εορταστικό τραπέζι, είναι καλύτερο να επιλέξετε φυσικά υφάσματα:

 • Βαμβάκι – συρρικνώνεται μετά το πλύσιμο και είναι βραχύβιο με καθημερινή χρήση. Όταν επιλέγετε το μέγεθος ενός τελικού βαμβακερού μοντέλου ή υφάσματος για ράψιμο, λάβετε υπόψη τη συρρίκνωσή του – προσθέστε άλλα 10 cm στο μήκος της προεξοχής, δηλαδή, θα είναι, για παράδειγμα, όχι 30 cm, αλλά 40 cm.

Βαμβακερό τραπεζομάντηλο

 • Τα λινά τραπεζομάντιλα είναι παραδοσιακά, όμορφα, πυκνά, βαριά, ανθεκτικά και ακριβά. Το λινό τραπεζομάντιλο φαίνεται πάντα ευγενές και κομψό. Μειονεκτήματα: συρρικνώνεται πολύ μετά το πλύσιμο, δύσκολα πλένεται και σιδερώνεται. Το λινό ύφασμα για ράψιμο ή ένα τελικό μοντέλο πρέπει επίσης να αγοραστεί λαμβάνοντας υπόψη τη συρρίκνωση, προσθέτοντας 15 cm στο επιθυμητό μήκος προεξοχής. Φυσικά, τα λινά πρέπει να πλένονται σε θερμοκρασία 30 μοίρες.

Λινό τραπεζομάντιλο

 • Burlap – πρόσφατα αυτό το υλικό γιούτας έχει κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα λόγω της μόδας για το στυλ της Προβηγκίας, Χώρα, πατάρι, βιομηχανικό, shabby chic. Η λινάτσα χρησιμοποιείται συχνά για γαμήλια και γιορτινά τραπεζομάντιλα με κουνουπιέρες σε ρουστίκ ή ναυτικό στυλ..

Τραπεζομάντιλο λινάτσα και δρομέας

 • Μετάξι – μεταξωτά υφάσματα τραπεζιού είναι μια πανηγυρική και πολυτελής επιλογή που αξίζει την πιο εκλεπτυσμένη και κομψή διάταξη τραπεζιού. Το μετάξι είναι ανθεκτικό, ανθεκτικό στη φθορά και ανθεκτικό στην υγρασία, αλλά ακριβό, ιδιότροπο για φροντίδα και απαιτεί προσεκτικό χειρισμό.

Μεταξωτά τραπεζομάντηλα

6. Επιλέγοντας πρόσθετα αξεσουάρ

Εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να συμπληρώσετε το τραπεζομάντιλο με χαρτοπετσέτες, καλύμματα κρεβατιού ή δρομέα, δηλαδή ένα στενό τραπεζομάντιλο-μονοπάτι που μοιάζει με σλαβική πετσέτα.

 • Δρομέας (κομμάτι, τραπεζομάντιλο -δρομέας) – είτε ένα κομμάτι τοποθετείται κατά μήκος του τραπεζιού (χωρίς προεξοχή) είτε αρκετά απέναντι (με προεξοχή). Στην πρώτη περίπτωση, τοποθετούνται πιάτα, ένα βάζο με λουλούδια κ.λπ. στον δρομέα. Στη δεύτερη (φωτογραφία παρακάτω), τα μονοπάτια παίζουν το ρόλο των πάνθηρων.

Σετ τραπεζομάντηλα και δρομείς

 • Υποστρώματα – μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικά υλικά – ξύλο, πλαστικό, ύφασμα, φελλό. Στην τάση, υφασμένα καλύμματα κρεβατιού από μπαστούνι ή μπαμπού όπως στην παρακάτω φωτογραφία.

Σετ τραπεζομάντηλα και καλύμματα μαξιλαριών

Συλλογή φωτογραφιών ιδεών

Και τώρα σας παρουσιάζουμε μια επιλογή από ιδέες και φωτογραφίες από όμορφα τραπεζομάντιλα σε διάφορα στυλ – από την Προβηγκία έως τη Σκανδιναβική.

 • DIY ιδέες διακόσμησης τραπεζομάντιλου

Ελεγμένη διακόσμηση τραπεζομάντιλου

Διακόσμηση τραπεζομάντιλου

 • Ιδέες ραψίματος συνονθύλευμα

Τραπεζομάντηλα από συνονθύλευμα

Τραπεζομάντηλα από συνονθύλευμα

 • Ιδέες για βελονάκι τραπεζομάντιλο (μετακινηθείτε προς τα δεξιά)
 • Πλεκτό τραπεζομάντηλο
 • Πλεκτό τραπεζομάντηλο
 • Πλεκτό τραπεζομάντηλο
 • Πλεκτό τραπεζομάντηλο
 • Ιδέες για τραπεζομάντιλο με λουλούδια, καρό, ριγέ και πουά

Τραπεζομάντηλα λουλουδιών

Τραπεζομάντηλα λουλουδιών

Τραπεζομάντηλα πουά

Ελεγμένα τραπεζομάντιλα

Ριγέ τραπεζομάντηλα

 • Ιδέες σχεδιασμού με δαντέλα

Τραπεζομάντηλα από δαντέλα

Τραπεζομάντηλα με δαντέλα

 • Ιδέες για τραπεζομάντηλο Ruffle and Ruffle

Τραπεζομάντηλα βολάν

 • Και άλλες ενδιαφέρουσες ιδέες

Ιδέες για διπλό τραπεζομάντιλο

Ιδέες σχεδιασμού τραπεζομάντηλων

Τραπεζομάντηλα με κέντημα και εκτύπωση