Όλα για το μωσαϊκό οπισθοπορείας και πολλά άλλα

Μια ψηφιδωτή ποδιά είναι μια μη τετριμμένη και ταυτόχρονα δοκιμασμένη εναλλακτική λύση στις ποδιές από κεραμικά πλακίδια μεγάλου μεγέθους, πορσελάνινα είδη, πέτρα ή γυαλί. Και παρόλο που τα ψηφιδωτά πλακάκια είναι κατασκευασμένα από τα ίδια υλικά (και όχι μόνο), οι ιδιότητες και η εμφάνιση μιας τέτοιας ποδιάς έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Ας μάθουμε πώς να σχεδιάσουμε το σχέδιο του μελλοντικού πίνακα, να προετοιμαστούμε για να πάμε στο κατάστημα, να υπολογίσουμε την κατανάλωση υλικών, να επιλέξουμε κόλλα και αρμόστοκ, και επίσης πώς να στρώσουμε το μωσαϊκό με τα χέρια μας..

Βήμα 1. Επιλέξτε το μέγεθος και τη μορφή

Έτσι, σκέφτεστε να διακοσμήσετε την περιοχή εργασίας με ψηφιδωτά πλακάκια. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να μετρήσετε την ποδιά και να υπολογίσετε την κατανάλωση υλικού με βάση το μέγεθος του κεραμιδιού..

 • Τα σύγχρονα ψηφιδωτά, κατά κανόνα, πωλούνται όχι σε χαλαρή μορφή, αλλά σε μορφή κενών, δηλαδή μήτρες σε μέγεθος: 24 × 24 cm, 28 × 28 cm, 30 × 30 cm, 31,5 × 31,5 cm, 32 × 32 εκ. Κλπ. Συνήθως για συνολική έκταση 1 τ.μ. m πρέπει να αγοράσετε 9 πίνακες.
 • Ένα μωσαϊκό αποτελείται από μικρά κομμάτια που ονομάζονται τσιπς. Το μέγεθος των τσιπς κυμαίνεται από 1×1 cm έως 5 × 5 cm και μερικές φορές έως 10 × 10 cm. Για την αντιμετώπιση μιας ποδιάς κουζίνας, χρησιμοποιείται πιο συχνά ένα μωσαϊκό με πλακάκια σε μορφή 2 × 2 cm-5 × 5 cm Παρακάτω στο ρυθμιστικό φωτογραφιών μπορείτε να δείτε μορφές τσιπ 1 × 1, 2 × 2, 5,5 cm.
 • Μωσαϊκή ποδιά μικρού μεγέθους Μωσαϊκή ποδιά μικρού μεγέθους
 • Μωσαϊκή ποδιά 2x2Μωσαϊκή ποδιά 2×2
 • Μωσαϊκή ποδιά 5x5 Μωσαϊκή ποδιά 5×5
 • Η πιο κοινή μορφή πλακιδίων είναι τετράγωνη. Είναι βολικό για την τοποθέτηση ψηφιδωτών, τον υπολογισμό της κατανάλωσης υλικού και ταιριάζει σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο.
 • Τετράγωνο μωσαϊκό
 • Τετράγωνο μωσαϊκό
 • Τετράγωνο μωσαϊκό
 • Τετράγωνο μωσαϊκό
 • Τετράγωνο μωσαϊκό
 • Τετράγωνο μωσαϊκό
 • Οι ορθογώνιες μάρκες είναι επίσης δημοφιλείς. Αλλά οι κύκλοι, τα τρίγωνα, οι ρόμβοι, τα εξάγωνα και άλλα σχήματα είναι λιγότερο συνηθισμένα. Στην επόμενη επιλογή φωτογραφιών μπορείτε να δείτε μωσαϊκές ποδιές με τσιπ διαφορετικών μεγεθών και σχημάτων.
 • Mosηφιδωτό από ορθογώνια
 • Μωσαϊκό εξάγωνων και στρογγυλών πλακιδίων

Μερικές πιο χρήσιμες πληροφορίες

Τα κομμάτια μωσαϊκού μπορούν να στερεωθούν με τρεις τρόπους:

 1. Συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρες πολυμερούς.
 2. Συνδεδεμένο με ένα πλέγμα πολυουρεθάνης (το πλέγμα βρίσκεται στο πίσω μέρος της μήτρας).
 3. Στερεώνεται σε βάση χαρτιού (το χαρτί είναι κολλημένο στο μπροστινό μέρος της σύνθεσης και αφαιρείται μόνο πριν από την αρμολόγηση).

Η χειρότερη επιλογή είναι η πρώτη, αφού τα υπέρθυρα σπάνε εύκολα κατά τη διαδικασία τοποθέτησης μωσαϊκού. Η πιο βολική και αξιόπιστη επιλογή είναι ένα μωσαϊκό πλέγματος που δεν σκίζει, οπότε είναι πιο εύκολο να το κολλήσετε. Επιπλέον, το πλέγμα σε αυτή την περίπτωση εκτελεί τη λειτουργία του οπλισμού.

Βήμα 2. Επιλέγοντας ένα όμορφο σχέδιο και καλό υλικό

Τώρα μπορείτε να αρχίσετε να σχεδιάζετε το σχεδιασμό της ποδιάς, η οποία μπορεί να χωριστεί υπό όρους σε ομάδες:

 1. Μονόχρωμο – όταν το μωσαϊκό στο πλέγμα είναι τοποθετημένο σε ενότητες του ίδιου χρώματος και σχήματος. Στην παρακάτω φωτογραφία, παραδείγματα ποδιάς για κουζίνα από μωσαϊκό του ίδιου χρώματος στο εσωτερικό.
 • Μονόχρωμη μωσαϊκή ποδιά
 • Μονόχρωμη μωσαϊκή ποδιά

Ποδιά κουζίνας από μπλε μωσαϊκό

Μοβ Μωσαϊκό Ποδιά κουζίνας

 1. Μίξη – όταν ένα ψηφιδωτό κεραμίδι για μια κουζίνα αποτελείται από διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος, όλες οι ενότητες έχουν την ίδια μορφή. Όσο περισσότερα χρώματα και αποχρώσεις πληκτρολογούνται στο μείγμα, τόσο υψηλότερη θα είναι η τιμή της ποδιάς..
 • Μωσαϊκό μίγμα στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Μωσαϊκό μίγμα στο εσωτερικό της κουζίνας
 1. Stretch (“κλίση”) – διαφέρει στο ότι το πλέγμα του “stretch” δεν είναι τετράγωνο, αλλά ορθογώνιο (1: 5), και το μωσαϊκό έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με την αρχή της κλίσης – από κορεσμένο χρώμα έως ασθενώς κορεσμένο, για παράδειγμα, από μπλε σε γαλάζιο. Αλλά αυτός ο τύπος μήτρας χρησιμοποιείται συχνότερα για διακόσμηση τοίχων μπάνιου..
 2. Πίνακας – όταν το εργοστασιακό μωσαϊκό στο πλέγμα είναι διατεταγμένο με τη μορφή μοτίβου ή σχεδίου.

Μωσαϊκό πάνελ σε ποδιά κουζίνας

Ο σχεδιασμός μιας ψηφιδωτής ποδιάς κουζίνας και η απόδοσή της εξαρτώνται επίσης από τα υλικά από τα οποία αποτελείται η σύνθεση..

Κεραμικό μωσαϊκό

Το κεραμικό μωσαϊκό αποτελείται από διαμορφωμένα κεραμικά πλακίδια, επομένως, δεν διαφέρει από τα κεραμικά μεγάλου μεγέθους ως προς τις ιδιότητες-είναι το ίδιο ανθεκτικό στη φθορά, τη θερμότητα και την υγρασία, μεταβλητό σε σχεδιασμό και ανθεκτικό. Αλλά το κεραμικό μωσαϊκό φαίνεται πιο κομψό και πιο πολύχρωμο, δημιουργεί την εντύπωση του χειροποίητου, ταιριάζει καλύτερα σε εσωτερικούς χώρους σε ανατολίτικα στιλ. Μειονεκτήματα: κοστίζει σχεδόν δύο φορές περισσότερο από ένα κανονικό πλακάκι και απαιτεί μεγαλύτερη κατανάλωση αρμόστοκου. Το κεραμικό χάνει στο γυάλινο μωσαϊκό στο σχεδιασμό και τις παραλλαγές χρώματος, αλλά κερδίζει στην υφή των τσιπς – η κεραμική σύνθεση μπορεί να είναι ματ, γυαλιστερή, τραχιά, με την επίδραση της αρχαιότητας, μιμούμενη βότσαλα και πέτρες. Το πάχος του κεραμικού ψηφιδωτού είναι διπλάσιο από τα γυάλινα πάνελ – 8-10 mm.

Οι παρακάτω φωτογραφίες δείχνουν το παραδοσιακό λευκό μωσαϊκό στο εσωτερικό της κουζίνας..

 • Λευκό μωσαϊκό στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Λευκό μωσαϊκό στο εσωτερικό της κουζίνας

Και εδώ είναι μια ψηφιδωτή ποδιά κουζίνας, συμπληρωμένη με περίγραμμα και διακόσμηση.

 • Κεραμικό μωσαϊκό στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Κεραμικό μωσαϊκό στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Κεραμικό μωσαϊκό στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Κεραμικό μωσαϊκό στο εσωτερικό της κουζίνας

Μωσαϊκό από γυαλί

Το γυάλινο μωσαϊκό είναι πιο δημοφιλές από όλους τους άλλους τύπους ψηφιδωτών πλακιδίων για την κουζίνα, καθώς φαίνεται όμορφο και κοστίζει λιγότερο, ενώ είναι πολύ εύκολο στη συντήρηση και ανθεκτικό. Χάρη στο ψήσιμο υψηλής θερμοκρασίας και το μικρό μέγεθος των πλακιδίων (τουλάχιστον 2 × 2 cm), το μωσαϊκό γυαλιού είναι πολύ ισχυρότερο από το συνηθισμένο γυαλί, παρά την ίδια σύνθεση.

Γυάλινο μωσαϊκό στο εσωτερικό της κουζίνας

Ποδιά από μωσαϊκό από γυαλί

Συμβατικά, το γυάλινο μωσαϊκό μπορεί να χωριστεί σε:

 • Ομοιογενές γυαλί. Τα μικρά γυάλινα τετράγωνα μπορούν να είναι γυαλιστερά και σαν χρωματιστές καραμέλες ή ματ, όπως το γυαλί κομμένο δίπλα στη θάλασσα. Επίσης, λάμψη, φύλλο αλουμινίου, μέταλλα κ.λπ. μπορούν να προστεθούν σε γυάλινους κύβους..

Μωσαϊκό από γυαλί

 • Smalt. Το Smalt είναι ένα ψημένο μείγμα από πιεσμένο χρωματιστό γυαλί με οξείδια μετάλλου. Το Smalt διαφέρει από το γυαλί στην πολύ υψηλή αντοχή του (λόγω του οποίου μπορεί να στρώσει ακόμη και στο πάτωμα), καθώς και στο πλούσιο χρώμα του, την επίδραση της εσωτερικής λάμψης και της τρέλας, αφού κάθε πλάκα από smalt γυαλιού διαφέρει ελαφρώς από ο ένας στον άλλον στη σκιά. Το Smalt μπορεί να διαφέρει πολύ ανάλογα με τα πρόσθετα και τις επικαλύψεις. Για παράδειγμα, μπορεί να μιμηθεί τη μητέρα του μαργαριταριού.

Smalt διαφόρων τύπων

 • Μωσαϊκό Smalt στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Μωσαϊκό Smalt στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Γυαλί με την προσθήκη ορυκτών. Για τη λήψη ψηφιδωτών πλακιδίων που μοιάζουν με πολύτιμους λίθους, το λιώσιμο γυαλιού αναμειγνύεται με τα ανόργανα συστατικά αβεντουρίνη ή ιρίδιο. Το μωσαϊκό αποδεικνύεται ακριβό, αλλά πολύ όμορφο – με λαμπερή ή ιριδίζουσα επιφάνεια.

Ψηφιδωτό μωσαϊκό

Μωσαϊκό Aventrurine

Πώς να επιλέξετε ένα γυάλινο ενέματα μωσαϊκού?

Το γυάλινο μωσαϊκό είναι ιδιαίτερα απαιτητικό στην επιλογή κόλλας και ενέματος, καθώς οι ακατάλληλα επιλεγμένες συνθέσεις μπορούν να χαλάσουν την εμφάνιση μιας ποδιάς με διαφανή, ημιδιαφανή και ματ πλακάκια..

 • Ο καλύτερος γυάλινος μωσαϊκός ενέματος είναι μια ανοιχτό γκρι εποξειδική ρητίνη και η καλύτερη κόλλα είναι λευκή..
 • Δεδομένου ότι το γυαλί, σε αντίθεση με τα κεραμικά, δεν έχει πόρους, η πρόσφυση του στην επιφάνεια είναι λιγότερο ισχυρή, επομένως, για την τοποθέτηση ψηφιδωτών γυαλιών, χρησιμοποιούνται ειδικές κόλλες και αρμολογήματα με αυξημένα ποσοστά πρόσφυσης από 20 έως 28 kg ανά cm2..

Πέτρινο ψηφιδωτό

Για την κατασκευή του χρησιμοποιούνται ποικίλες πέτρες και μέταλλα: από μάρμαρο έως όνυχα. Η πέτρα είναι πολύ ανθεκτική και πρακτικά αιώνια, κάθε φυσική πέτρα είναι μοναδική και μοναδική, αλλά εξακολουθεί να είναι πορώδες υλικό, επομένως, για να διατηρηθεί η ομορφιά της περισσότερο, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια ειδική προστατευτική σύνθεση που γεμίζει τους πόρους και διευκολύνει η φροντίδα της ποδιάς.

 • Είναι καλύτερα να αρνηθείτε να αγοράσετε μια ποδιά από μαλακά και πορώδη βράχια, καθώς απορροφούν χρωστικές ουσίες που προσβάλλουν τρόφιμα όπως κόκκινο κρασί ή χυμό παντζαριού.
 • Το πάχος του μωσαϊκού πέτρας είναι 8-10mm.
 • Το πέτρινο μωσαϊκό ανήκει στην κατηγορία των εκλεκτών και ακριβών υλικών – με όψη 1 τετρ. m θα κοστίσει από 7000 ρούβλια.

Πέτρινο ψηφιδωτό

Τα τσιπ μπορούν να γυαλιστούν, να είναι τραχιά, να έχουν ανάγλυφο ή σκαλιστό μοτίβο και τα πέτρινα πλακάκια μπορούν να συνδυαστούν στην ίδια βάση με γυαλί, σμάλτο ή κεραμικά. Παρεμπιπτόντως, έχουν πάντα μια βάση από πλέγμα..

Πέτρινο μωσαϊκό - μάρμαρο, όνυχα, με διακόσμηση

Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει μωσαϊκή ποδιά με πέτρα και γυάλινα τσιπ.

Μωσαϊκά πλακάκια από πορσελάνη από πέτρα

 • Μωσαϊκό από πέτρα και γυαλί στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Μωσαϊκό από πέτρα και γυαλί στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Μωσαϊκό από πέτρα και γυαλί στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Μωσαϊκό από πέτρα και γυαλί στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Μωσαϊκό από πέτρα και γυαλί στο εσωτερικό της κουζίνας

Τα κεραμικά από πορσελάνη είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση στα κεραμικά και την πέτρα, καθώς είναι τόσο ανθεκτικά όσο η πέτρα, αλλά λιγότερο πορώδη και πιο προσιτά. Ο κεραμικός γρανίτης είναι ανώτερος σε αντοχή, αλλά χάνει σε αυτόν στη μεταβλητότητα του σχεδιασμού – έχει λιγότερο γυαλιστερή επιφάνεια και, κατά κανόνα, ουδέτερη παλέτα χρωμάτων – από μπεζ έως σκούρο καφέ. Επιπλέον, τα μωσαϊκά από πορσελάνη κόβονται αντί να χύνονται σε καλούπια όπως κεραμικά πλακίδια..

Μωσαϊκό από πορσελάνη από πέτρα στο εσωτερικό της κουζίνας

Μωσαϊκό από πορσελάνη πέτρα

Μωσαϊκό από μαργαριτάρι

Το Mother-of-Pearl είναι ένα από τα πιο όμορφα υλικά φινιρίσματος με μοναδικές ιδιότητες: αντανακλώντας και μειώνοντας το κατευθυντικό φως, το κάνει διάχυτο και απαλό, λαμπυρίζοντας ταυτόχρονα με ιριδίζουσες αποχρώσεις. Εάν το μωσαϊκό από μαργαριτάρι είναι κατασκευασμένο από φυσικό μαργαριτάρι, τότε θα κοστίσει πολύ, αλλά μπορείτε να επιλέξετε ένα μωσαϊκό από γυαλί ή σμάλτο με επίστρωση από μαργαριτάρι.

 • Μητέρα της μαργαριτάριας ποδιάς και τοίχοι στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Μητέρα από μαργαριτάρι ποδιά και τοίχους στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Μητέρα από μαργαριτάρι ποδιά και τοίχους στο εσωτερικό της κουζίνας
 • Μητέρα από μαργαριτάρι ποδιά και τοίχους στο εσωτερικό της κουζίνας

Μεταλλικό ψηφιδωτό

Τα μεταλλικά ψηφιδωτά πλακάκια είναι κατασκευασμένα από κεραμικό, καουτσούκ ή πλαστικό, τα οποία είναι επικαλυμμένα με ένα στρώμα από ανοξείδωτο ατσάλι, ορείχαλκο ή μπρούτζο, με αποτέλεσμα να έχουν πατατάκια από χάλυβα ή χρυσές αποχρώσεις. Μια μεταλλική ποδιά ψηφιδωτού θα είναι πρακτική και αξιόπιστη, και όμως – η μεταλλική διακοσμητική επίστρωση υπόκειται σε τριβή.

Μεταλλικό ψηφιδωτό

Μωσαϊκό καθρέφτη

Το μωσαϊκό καθρέφτη αποτελείται από κομμάτια καθρεφτών και έχει πάχος 5 mm. Είναι αρκετά ανθεκτικό, αλλά απαιτεί λίγο πιο συχνή συντήρηση. Τα τσιπ καθρέφτη μπορούν να χρωματιστούν και είναι πιο συχνά διαθέσιμα σε ορθογώνια ή τετράγωνα σχήματα. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει τους εσωτερικούς χώρους των κουζινών με ένα μωσαϊκό καθρέφτη στην ποδιά..

Μωσαϊκό καθρέφτη στην ποδιά της κουζίνας

Apηφιδωτή ποδιά καθρέφτη στο εσωτερικό της κουζίνας

Μερικές πιο χρήσιμες πληροφορίες

 • Οι πιο δημοφιλείς επιλογές είναι το γυάλινο μωσαϊκό και, φυσικά, το κεραμικό. Σε αυτές τις κατηγορίες μπορείτε να βρείτε τόσο εξαιρετικό προϋπολογισμό (600-2000 ρούβλια / 1 τετρ. Μ.) Και αποκλειστικά ακριβά πάνελ. Μια ποδιά κουζίνας, αρκετά προσιτή στην τιμή, θα αποδειχθεί επίσης από μεταλλικό μωσαϊκό (500 ρούβλια / 1 τετραγωνικό μέτρο). Όλα τα άλλα είδη πλακιδίων είναι σημαντικά πιο ακριβά.
 • Κατά κανόνα, όσο πιο φωτεινό και πλούσιο είναι το χρωματικό σχέδιο του ψηφιδωτού πλακιδίου, τόσο υψηλότερη είναι η τιμή του. Τα πιο φθηνά σχέδια είναι μονόχρωμα και μίγματα λευκών, ανοιχτό μπεζ, καφέ και γκρι τόνων χωρίς διακοσμητικά πρόσθετα, επειδή η παραγωγή τους είναι λιγότερο περίπλοκη και δαπανηρή. Εάν η παλέτα χρωμάτων του ψηφιδωτού είναι φωτεινή, πολύχρωμη, διακοσμημένη, με εφέ τρεμοπαίγματος κ.λπ., τότε η τιμή θα είναι πολύ υψηλότερη.

Μπεζ και καφέ μωσαϊκή ποδιά

 • Εάν η πλήρης όψη της ποδιάς με ψηφιδωτά δεν ταιριάζει στον προϋπολογισμό, τότε μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως διακόσμηση για κεραμικά πλακίδια. Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει παραδείγματα τέτοιου συνδυασμού στο εσωτερικό της κουζίνας..

Κεραμικό πλακάκι και ποδιά από μωσαϊκό

Κεραμικό πλακάκι και ποδιά από μωσαϊκό

 • Κεραμικό πλακάκι και ποδιά από μωσαϊκό
 • Κεραμικό Πλακάκι και Ποδιά Μωσαϊκού

Βήμα 3. Επιλογή ενέματος και κόλλας

 • Το μωσαϊκό ενέματα βασίζεται σε τσιμέντο ή εποξειδική ρητίνη. Η πρώτη επιλογή είναι ευκολότερη στην εφαρμογή και τη διανομή, είναι πιο κατάλληλη για την τοποθέτηση ψηφιδωτών με τα χέρια σας και κοστίζει λιγότερο. Αλλά δεν αντέχει στο συχνό πλύσιμο, απορροφά τη βρωμιά του σπιτιού και σκουραίνει με την πάροδο του χρόνου, χαλάει την εμφάνισή του. Το μωσαϊκό ενέματα βασισμένο σε εποξειδική ρητίνη θεωρείται το καλύτερο όσον αφορά την ποιότητα πρόσφυσης και τα χαρακτηριστικά απόδοσης – δεν απορροφά υγρασία ή βρωμιά, δεν φοβάται τον συχνό καθαρισμό ραφών με οικιακές χημικές ουσίες και δεν αλλάζει το χρώμα του. Εάν θέλετε να κάνετε τις ραφές λευκές, τότε ένα μείγμα που βασίζεται σε εποξειδική ρητίνη θα είναι ιδιαίτερα σχετικό..

Λευκό ενέματα

Αλλά το “εποξικό” έχει τα μειονεκτήματά του: υψηλό κόστος και ιδιοτροπία στο πολτοποίηση των ραφών, καθώς το μείγμα στεγνώνει γρήγορα. Είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσετε αυτό το έργο με τα χέρια σας, οπότε είναι καλύτερο να αναθέσετε την τοποθέτηση του ψηφιδωτού σε έναν καλό επαγγελματία.

 • Η κόλλα για την αντιμετώπιση μιας ποδιάς κουζίνας με ψηφιδωτά πλακάκια πρέπει να είναι αδιάβροχη και κατά προτίμηση αντιμυκητιακή.
 • Το πιο ευέλικτο χρώμα ενέματος είναι το ανοιχτό γκρι και το λευκό. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ένα μείγμα που ταιριάζει με την ποδιά κουζίνας ή αντίθεση.
 • Ποδιά κουζίνας σε λευκό μωσαϊκό με σκούρες ραφές
 • Ποδιά κουζίνας σε μαύρο μωσαϊκό με λευκές ραφές
 • Η κόλλα μωσαϊκού γυαλιού πρέπει να είναι λευκή..

Βήμα 4. Τοποθέτηση του μωσαϊκού στην ποδιά με τα χέρια σας-οδηγίες βήμα προς βήμα

Έτσι, το ψηφιδωτό κεραμίδι για την κουζίνα έχει επιλεγεί, έχει προετοιμαστεί κόλλα, αρμόστοκ και βοηθητικά υλικά, μένει μόνο να τοποθετηθεί το μωσαϊκό στην ποδιά.

 • Η τοποθέτηση του μωσαϊκού με τα χέρια σας δεν είναι πολύ δύσκολη εάν χρησιμοποιείτε τσιμεντοκονία που δεν είναι κατασκευασμένη από εποξειδική ρητίνη. Διαφορετικά, και αν χρησιμοποιείτε ένα ακριβό μωσαϊκό, είναι καλύτερα να μην το ρισκάρετε και να προσκαλέσετε έναν πλοίαρχο.

Βήμα 1. Προετοιμάστε τη βάση της ποδιάς

Ο τοίχος κάτω από τη μελλοντική ποδιά πρέπει να είναι ισοπεδωμένος, καθαρός και εντελώς στεγνός – μπορείτε να ξεκινήσετε την τοποθέτηση του μωσαϊκού μόνο 10 ημέρες μετά την ολοκλήρωση των προπαρασκευαστικών εργασιών. Για την τελική ισοπέδωση, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα λευκό στόκο..

Στάδιο 2. Εφαρμογή σημάνσεων

Για να γίνουν οι ραφές του ίδιου μεγέθους και της ποδιάς τακτοποιημένες, το μωσαϊκό σε μια επένδυση από πλέγμα ή χαρτί απλώνεται στο πάτωμα στο ίδιο διάστημα, ίσο με το μέγεθος των ραφών μεταξύ των τσιπς. Στη συνέχεια, η προκύπτουσα διάταξη μεταφέρεται διαδοχικά και προσεκτικά στον τοίχο, σημειώνοντας τις διαστάσεις των φύλλων και των ραφών. Όσο πιο ακριβείς είναι οι σημάνσεις, τόσο πιο γρήγορη και εύκολη θα είναι η τοποθέτηση του ψηφιδωτού..

Βήμα 3. Αραίωση κόλλας

Τώρα πρέπει να αραιώσετε την κόλλα σύμφωνα με τις οδηγίες σε κρεμώδη κατάσταση χρησιμοποιώντας ένα τρυπάνι με εξάρτημα μίξερ. Είναι καλύτερα να μην προετοιμάσετε ολόκληρο τον όγκο της σύνθεσης αμέσως, έτσι ώστε να μην έχει χρόνο να στεγνώσει, επειδή η αποξηραμένη κόλλα δεν μπορεί να αραιωθεί με νερό.

Στάδιο 4. Τοποθέτηση του μωσαϊκού στην ποδιά

Για να κολλήσετε το μωσαϊκό στον τοίχο, η κόλλα εφαρμόζεται πρώτα με μια λεία σπάτουλα, στη συνέχεια ισοπεδώνεται με οδοντωτή σπάτουλα με τετράγωνα δόντια 3 × 3 cm. Σε αυτό το στάδιο, τα πλακίδια μπορούν να ισοπεδωθούν, εάν είναι απαραίτητο, να κοπούν (φωτογραφία 1-3).

 • Όταν τοποθετείτε και στερεώνετε το μωσαϊκό, προσπαθήστε να μην το πιέσετε πολύ – η κόλλα δεν πρέπει να πιέζεται έξω από τις ραφές. Εάν συμβεί αυτό, τότε πρέπει να επιλέξετε μια σπάτουλα με μικρότερα δόντια. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι η επιφάνεια του τοίχου είναι άνιση..

Αντιμετωπίζοντας την ποδιά με ψηφιδωτά πλακάκια με τα χέρια σας

Στάδιο 5. Λείανση των ραφών

Μόλις στεγνώσει η κόλλα (περίπου 3 ώρες), το χαρτί ή το φιλμ στο μωσαϊκό πρέπει να αφαιρεθούν.

 • Εάν το μωσαϊκό έχει χαρτί, τότε πρέπει να αφαιρεθεί με προ-διαβροχή με ένα σφουγγάρι με ζεστό νερό. Η μεμβράνη αφαιρείται διαγώνια, η κόλλα από τη βάση ξεπλένεται με ένα σφουγγάρι (φωτογραφία 4, 5).

Τώρα μπορείτε να αρχίσετε να τρίβετε τις ραφές. Για αυτό, το μίγμα σπάτουλας, ελαφρώς πιέζοντας, εφαρμόζεται με μια ελαστική σπάτουλα και κατανέμεται κατά μήκος του μωσαϊκού κάθετα και οριζόντια, αφαιρώντας ταυτόχρονα την περίσσεια διαγώνια. Μετά από 30-60 λεπτά (όταν το ενέματα άρχισε να σκληραίνει, αλλά δεν έχει ακόμη στεγνώσει), το υπόλοιπο μείγμα αρχίζει να σκουπίζεται με ένα υγρό σφουγγάρι, χωρίς να το πλένετε από τις ραφές (φωτογραφία 6). Εάν ο αρμόστοκος δεν ξεπλένεται εύκολα, τότε μπορείτε επιπλέον να σκουπίσετε το μωσαϊκό με ένα αλκαλικό διάλυμα και στη συνέχεια να το πλύνετε εγκαίρως. Λοιπόν, αυτό είναι όλο, μένει μόνο να γυαλίσουμε την ποδιά με τσόχα ή ποδήλατο (φωτογραφία 7).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία τοποθέτησης μωσαϊκού με τα χέρια σας, δείτε το επόμενο βίντεο..