Τοποθετούμε μόνοι μας μια ποδιά κουζίνας από πλακάκια

Δεν μπορούν να ανατεθούν σε όλους τους ειδικούς η τοποθέτηση πλακιδίων σε μια ποδιά στην κουζίνα. Είναι πολύ πιο ασφαλές να τα κάνετε όλα μόνοι σας, ακόμα κι αν δεν έχετε εμπειρία. Το κύριο πράγμα είναι να γνωρίζετε πώς να τοποθετήσετε σωστά τα κεραμίδια. Και όταν η ποδιά σας είναι έτοιμη, θα εκπλαγείτε πόσο δύσκολο ήταν..

εγκατάσταση ποδιάς από πλακάκι

Καθορίστε το μέγεθος της ποδιάς και υπολογίστε το υλικό

Για να φτιάξετε μια ποδιά στην κουζίνα με τα χέρια σας, πρέπει να καθορίσετε την κατανάλωση υλικού. Και για αυτό – για να διευκρινιστεί το μέγεθος της περιοχής στην οποία θα εκτελεστούν οι εργασίες. Εδώ μπορείτε να εστιάσετε στις τυπικές παραμέτρους:

 • Ολόκληρη η επιφάνεια εργασίας παίρνει περίπου 55-75 εκατοστά ύψος από το επίπεδο του πάγκου, αν και μπορεί να φτάσει στο ίδιο το πάτωμα – πολλά εξαρτώνται από τη θέση των ντουλαπιών κουζίνας.
 • Τα κεραμικά πλακίδια πρέπει απαραιτήτως να περνούν κάτω από τον πάγκο κατά τουλάχιστον 20 mm – έτσι ώστε να μην συσσωρεύεται βρωμιά και νερό στις αρθρώσεις.
 • Από πάνω, η ποδιά είναι τοποθετημένη πριν από την κουκούλα – αυτή η τεχνική είναι τοποθετημένη σε ύψος 65 ή 75 cm από τις ηλεκτρικές εστίες και τις σόμπες αερίου, αντίστοιχα.
 • Το οριζόντιο μέγεθος της επιφάνειας εργασίας είναι όλο το μήκος του αντίστοιχου τοίχου, αν και μπορείτε να περιοριστείτε μόνο στην ενότητα “σόμπα-τραπέζι-νιπτήρας”.

Είναι επιτακτικό να κάνουμε όλους τους απαραίτητους υπολογισμούς. Και για αυτό – αποφασίστε με ποιον τρόπο απλώνετε την ποδιά. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι τοποθέτησης, αλλά μεταξύ αυτών διακρίνονται οι πιο δημοφιλείς:

 • Τυπικό (βασικό)?
 • Διαγώνιος;
 • Μιμούμενη τοιχοποιία.

πλακάκια στην ποδιά της κουζίνας

Ο ευκολότερος τρόπος είναι να εφαρμόσετε τη βασική μέθοδο με τα χέρια σας και η υπέρβαση του υλικού σε αυτή την περίπτωση θα είναι ελάχιστη..

Συμβουλή! Μην ξεχνάτε ότι κατά τη διαδικασία της εργασίας, είναι δυνατή η ζημιά στο υλικό, τα τσιπς και ούτω καθεξής. Επομένως, τα πλακάκια αγοράζονται πάντα με ελάχιστο απόθεμα 10%..

Δείτε επίσης το υλικό: Πώς να επιλέξετε ένα κεραμίδι για μια ποδιά: 12 αποχρώσεις και μια επισκόπηση δημοφιλών μορφών

Τι χρειαζόμαστε

Για να στρώσετε μια ποδιά κουζίνας με τα χέρια σας, θα χρειαστείτε εργαλεία:

 • Διάτρηση για τον καθαρισμό παλιών επιχρισμάτων.
 • Κατσαβίδι, συμπληρωμένο με ειδική συσκευή για την ανάμειξη της συγκολλητικής σύνθεσης – μίξερ.
 • Κάδοι για νερό και κόλλα χωρητικότητας τουλάχιστον 10 λίτρων το καθένα.
 • Σπάτουλα για εργασία με μείγμα κόλλας: στενή για – ένα σύνολο κόλλας, εγκοπές – για διανομή, καουτσούκ – για εργασία με ραφές.
 • Επίπεδα κτιρίου – σύντομα – για να ελέγξετε τη θέση κάθε μεμονωμένου κεραμιδιού και μακριά – για να ελέγξετε ολόκληρο το επίπεδο.
 • Κόφτης πλακών και μαρσπιέ, λειαντική ράβδος για την κοπή πλακιδίων, διόρθωση πελεκημένων περιοχών.
 • Λαστιχένιο σφυρί για να ελέγξετε τη στεγανότητα της ποδιάς.
 • Σταυροί και μανταλάκια για ρύθμιση του πάχους της ραφής.
 • Σκληρό μολύβι, χάρακας.
 • Κορδόνι (χτύπημα).

Προετοιμασία των τοίχων

Αφού προετοιμαστούν όλα τα εργαλεία, πρέπει να ξεκινήσετε την προετοιμασία της επιφάνειας εργασίας..

 1. Ο τοίχος καθαρίζεται ποιοτικά από την προηγούμενη επίστρωση. Εάν έχουν τοποθετηθεί πλακάκια στον τοίχο, τότε θα απαιτείται διάτρητος για να καθαρίσει αυτά και το παλιό κονίαμα. Σε κάθε περίπτωση, η επιφάνεια καθαρίζεται μέχρι το στρώμα γύψου.
 2. Είναι επίσης απαραίτητο να ελέγξετε τη στεγανότητα του στρώματος γύψου – τα στοιχεία απολέπισης αφαιρούνται εντελώς, μετά από τα οποία επιδιορθώνονται όλες οι παρατυπίες.
 3. Είναι σημαντικό να κάνετε μια τέλεια ομοιόμορφη γωνία εάν το κεραμίδι μετακινείται από τοίχο σε τοίχο.
 4. Συνιστάται να κάνετε εγκοπές στον τοίχο έτσι ώστε το κολλητικό διάλυμα να πιάσει καλύτερα την επιφάνειά του..

Προετοιμασία του τοίχου για τοποθέτηση πλακιδίων

Συμβουλή! Εάν εμφανιστούν λεκέδες από αλάτι, μύκητες ή μούχλα στην καθαρισμένη επιφάνεια, πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία με ένα υψηλής ποιότητας μυκητοκτόνο που έχει αντιδιαβρωτικές ιδιότητες..

Ξεκινώντας βήμα βήμα

Βήμα 1. Στο πρώτο στάδιο, κάνουμε τη σήμανση με τα χέρια μας. Πρέπει να καθορίσετε το μέγεθος της ποδιάς, τα άνω και κάτω όριά της, με βάση τις διαστάσεις του ακουστικού. Κατά κανόνα, η απόσταση από το πάτωμα στο κάτω άκρο της ποδιάς είναι 70-85 cm. Και το ύψος της ποδιάς είναι 55-65 cm.

Συμβουλή! Από πού να ξεκινήσετε την τοποθέτηση πλακιδίων από το κέντρο ή από την άκρη, κινώντας προς τη γωνία; Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε: εάν ξεκινήσετε την εγκατάσταση από το κέντρο, τότε τα κομμένα πλακάκια θα εγκατασταθούν στις άκρες και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος δεξιά και αριστερά, διαφορετικά η ποδιά δεν θα φαίνεται τακτοποιημένη. Εάν έχετε μια γωνιακή κουζίνα και τα άκρα της ποδιάς είναι ορατά, τότε είναι καλύτερο να αρχίσετε να τοποθετείτε ακριβώς από την άκρη, έτσι ώστε το πλακάκι της άκρης να είναι άθικτο και τα αποκόμματα να βρίσκονται στη γωνία.

Μια επίπεδη ξύλινη δοκός είναι εγκατεστημένη σε οριζόντιο επίπεδο – θα στηρίξει το κεραμίδι από κάτω, εμποδίζοντας το να γλιστρήσει έξω. Μερικές φορές χρησιμοποιούνται φύλλα γυψοσανίδας ή μεταλλικά προφίλ για αυτούς τους σκοπούς. Και για να γίνει ένα κάθετο σημάδι, εγκαθίσταται μια γραμμή δακτυλίου – μια δαντέλα με φορτίο είναι προσαρτημένη στο πάνω μέρος του τοίχου και απελευθερώνεται. Υπό την επίδραση της βαρύτητας, η ίδια η βαλβίδα δημιουργεί την ιδανική κάθετη.

εγκατάσταση ποδιάς από πλακάκι

Βήμα 2. Μετά την εφαρμογή των σημάνσεων, πρέπει να φτιάξετε ένα κολλητικό διάλυμα με τα χέρια σας. Εάν το μείγμα παρασκευαστεί εσφαλμένα, κατά παράβαση των συστάσεων του κατασκευαστή, τότε θα καταρρεύσει πολύ γρήγορα και η ποδιά θα εξαφανιστεί.

Πώς να φτιάξετε κόλλα πλακιδίων

Κατά τη διαδικασία της εργασίας, είναι επίσης αδύνατο να χρησιμοποιήσετε ένα αποξηραμένο διάλυμα και δεν θα είναι δυνατό να το διαλύσετε, θα χάσει τις κολλητικές του ιδιότητες.

Βήμα 3. Στη συνέχεια αρχίζουμε να στρώνουμε την ποδιά. Για αρχάριους, είναι καλύτερο να φτιάξετε μια ποδιά χρησιμοποιώντας μια τακτοποιημένη μέθοδο στυλ. Το μέγεθος του κεραμιδιού έχει επίσης σημασία – όσο μεγαλύτερο είναι, τόσο πιο εύκολο είναι να εργαστείτε και είναι ευκολότερο να διατηρηθεί, καθώς υπάρχουν πολύ λιγότερες αρθρώσεις. Κατά συνέπεια, όσο μικρότερο είναι το μέγεθος του κεραμιδιού, τόσο περισσότεροι σύνδεσμοι θα υπάρχουν και τόσο πιο δύσκολη και μεγαλύτερη θα είναι η εγκατάστασή του..

Εκτελούμε εργασία με τα χέρια μας με την ακόλουθη σειρά:

 • Η κόλλα εφαρμόζεται στον τοίχο (με μια στενή σπάτουλα) και απλώνεται ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνειά του (με μια οδοντωτή σπάτουλα 3 mm). Ένα ομοιόμορφο στρώμα κόλλας με αυλακώσεις πρέπει να παραμένει στον τοίχο.

εγκατάσταση ποδιάς από πλακάκι

Συμβουλή! Η κόλλα μπορεί να εφαρμοστεί όχι στον τοίχο, αλλά στα ίδια τα κεραμίδια. Το ερώτημα ποια μέθοδος είναι πιο αξιόπιστη δεν έχει μονοσήμαντη απάντηση, οι απόψεις των πλοιάρχων διαφέρουν. Μπορείτε να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε και τους δύο τρόπους. Το κύριο πράγμα εδώ είναι να πιέσετε σταθερά και να συρρικνώσετε την κόλλα κάτω από τα πλακάκια ομοιόμορφα..

 • Το κεραμίδι τοποθετείται στον τοίχο με ομοιόμορφη πίεση. Στη συνέχεια, παίρνουμε ένα λαστιχένιο σφυρί και τοποθετούμε το κεραμίδι με αυτό (ή, χτυπώντας, πιέζουμε προς τα κάτω με τα χέρια μας) – αυτό θα επιτρέψει στην κόλλα να καθίσει. Εάν ξεκινήσατε να τοποθετείτε πλακάκια από την άκρη, τότε εγκαταστήστε μια γωνία στο ίδιο στάδιο. Μετά από αυτό, με ένα σύντομο επίπεδο, ελέγχουμε το οριζόντιο και κάθετο του τοποθετημένου θραύσματος..

εγκατάσταση ποδιάς από πλακάκι

Συμβουλή! Εάν το κεραμίδι δεν έχει τοποθετηθεί σωστά, μπορείτε να το αφαιρέσετε, να διορθώσετε το συγκολλητικό στρώμα και να το ξαπλώσετε ξανά. Φυσικά, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέχρι να δέσει η λύση..

 • Όλα τα πλακάκια στη σειρά είναι κολλημένα χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία. Όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των πλακιδίων, τόσο περισσότερες φορές θα πρέπει να επαναλάβετε όλους αυτούς τους χειρισμούς..
 • Η επόμενη σειρά αρχίζει να τοποθετείται μόνο αφού στεγνώσει η προηγούμενη. Λάβετε υπόψη ότι η πρώτη σειρά είναι η πιο κρίσιμη και είναι καλύτερα να την αφήσετε να στεγνώσει για 1 ημέρα..

Συμβουλή! Μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε σταυρούς οριζόντια και κάθετα μεταξύ των πλακιδίων. Αυτό σας επιτρέπει να διατηρήσετε την ίδια διάσταση μεταξύ ραφών..

Βήμα 4. Στο τελευταίο στάδιο, τα πλακάκια κόβονται και τα τεμάχια που προκύπτουν τοποθετούνται. Η γραμμή κοπής σχεδιάζεται με χάρακα στην πίσω πλευρά, μετά την οποία χρησιμοποιείται κόφτης πλακιδίων (χειροκίνητος ή ηλεκτρικός), μύλος ή γυάλινος κόφτης.

Περικοπή πλακιδίων για μια πλάτη κουζίνας

Έτσι, μπορείτε να πάρετε οποιοδήποτε μέγεθος θραύσματος, καθώς και να κόψετε τις απαραίτητες εσοχές στο κεραμίδι για πρίζες και σωλήνες..

εσοχές στο κεραμίδι ποδιάς για πρίζες

κόψιμο πλακιδίων ποδιάς

Είναι σημαντικό μόνο να μην κόψετε τα κεραμίδια κατά μήκος του μπροστινού μέρους – με αυτόν τον τρόπο το υλικό θα χωριστεί σε λάθος μέρος. Οι τρύπες στα κεραμίδια είναι κατασκευασμένες με καρμπιδικό τρυπάνι και επίσης μόνο από τη “λάθος πλευρά”.

Βήμα 5. Αφού στεγνώσουν όλα τα πλακάκια που έχουν τοποθετηθεί με τα χέρια σας, πρέπει να τα χτυπήσετε με ένα σφυρί. Ένα θαμπό χτύπημα δείχνει κακή εφαρμογή του κεραμιδιού. Τέτοια στοιχεία αφαιρούνται και επανατοποθετούνται..

Βήμα 6. Αφού δεν υπάρχουν αμφιβολίες για την ποιότητα της εγκατάστασης, μπορείτε να ξεκινήσετε την αρμολόγηση των αρμών πλακιδίων. Επιπλέον, όλα τα πλακάκια πρέπει να καθαριστούν από τη σκόνη επισκευής πριν από την επεξεργασία των ραφών. Ο αρμόστοκος τρίβεται στις ραφές με μια λαστιχένια σπάτουλα και αφήνεται για 0,5-1 ώρα να στεγνώσει, μετά την οποία ισοπεδώνεται και σκουπίζεται με ένα υγρό πανί.

Συμβουλή! Θυμηθείτε να ταιριάξετε τη σκιά του ενέματος με το χρώμα του κεραμιδιού. Ιδανικό αν είναι 1 τόνο πιο σκούρο.