9 είδη ψαριών που είναι καλύτερο να μην τρώτε

Λόγω της προοδευτικής ρύπανσης των θαλασσών, των ωκεανών και των ποταμών, του αθέμιτου εμπορίου και των απλώς φυσικών χαρακτηριστικών, το κρέας ορισμένων ειδών ψαριών πρέπει να καταναλώνεται λιγότερο συχνά ή ακόμη και να αποκλείεται από τη διατροφή. Σας παρουσιάζουμε μια μαύρη λίστα με επεξηγήσεις, infographics και οδηγίες για την επιλογή ψαριών.

Τιλάπια

Το Tilapia είναι ένα φθηνό και νόστιμο ψάρι, και ως εκ τούτου πολύ δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, δεν φέρνει σχεδόν κανένα όφελος και είναι πιο επιζήμιο για την υγεία. Όσον αφορά τη συγκέντρωση λίπους και κακής χοληστερόλης, είναι αρκετά συγκρίσιμο με το λαρδί. Επιπλέον, η τιλάπια είναι το πιο «εμπορικό» ψάρι, το οποίο καλλιεργείται εξαιρετικά γρήγορα υπό την επίδραση φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών. Και δεδομένου ότι επιβιώνει σε οποιοδήποτε νερό, οι βιομήχανοι είναι οι τελευταίοι που ενδιαφέρονται για την ποιότητα του νερού. Παρεμπιπτόντως, ο κύριος εξαγωγέας της τιλάπιας είναι η Κίνα – η πρωταθλήτρια στη ρύπανση των υδάτων με βιομηχανικές χημικές ουσίες..

τιλάπια

Pangasius

Ο Pangasius πιάστηκε σε ένα από τα πιο βρώμικα υδάτινα σώματα στον πλανήτη – στον ποταμό Μεκόνγκ στο Βιετνάμ, οι όχθες του οποίου δηλητηριάστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτός ο ποταμός δέχεται επίσης τοπικά λύματα και άλλα απόβλητα. Και, φυσικά, το pangasius καλλιεργείται με χημικά πρόσθετα για να επιταχύνει την ανάπτυξη..

pangasius

Εκτός από τον υδράργυρο, τα φιλέτα pangasius περιέχουν καρκινογόνες ουσίες όπως νιτροφουραζόνες και πολυφωσφορικά.

Λαβράκι

Το λαβράκι που αλιεύεται στη Χιλή, στα νησιά Crozet και Prince Evard μπορεί να καταναλωθεί όχι περισσότερο από 2 φορές το μήνα και όχι περισσότερο από 200 g λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδράργυρο. Και τότε, αν είστε ενήλικος και υγιής άνθρωπος. Ωστόσο, το λαβράκι που αλιεύθηκε στα νησιά Φόκλαντ και στο Μακκουάρι, στα ανοικτά των ακτών της Αργεντινής και σε χωριστά νερά της Ανταρκτικής, μπορεί να μπεί στη λίστα επιτρεπόμενων. Σε κάθε περίπτωση, τα ψάρια πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Συχνά σε εστιατόρια, με το πρόσχημα του λαβρακιού, σερβίρεται το φθηνότερο και πιο επιβλαβές παγκάσιο..

λαβράκι

Τόνος

Οι περισσότεροι τύποι τόνου περιέχουν υδράργυρο σε διάφορες ποσότητες, επομένως δεν συνιστάται η κατανάλωση περισσότερων από 100 g το μήνα. Αλλά ο τόνος, ως ο κάτοχος ρεκόρ για το περιεχόμενο του υδραργύρου και ο ηγέτης της αντι-βαθμολογίας των φιλικών προς το περιβάλλον ψαριών, πρέπει να μπει για πάντα στη μαύρη λίστα..

Γαλαζόπτερος τόνος

Καρχαρίας

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ζήτηση για κρέας καρχαρία στη Ρωσία αυξήθηκε περισσότερο από 40% λόγω της δημοκρατικής τιμής και της τρυφερότητας του κρέατος. Ωστόσο, αυτή η είδηση ​​δεν είναι καλή. Και για αυτο. Ο καρχαρίας είναι ο τελευταίος κρίκος στην τροφική αλυσίδα των «θυμάτων» της ρύπανσης του νερού: τα φυτά απορροφούν τον υδράργυρο, με τη σειρά τους τρώγονται από μικρά ψάρια, τα μικρά ψάρια τρώγονται από μεγαλύτερα και ούτω καθεξής μέχρι τους καρχαρίες. Ως αποτέλεσμα, είναι τα αρπακτικά ζώα που συσσωρεύουν επιβλαβείς ενώσεις υδραργύρου σε τεράστιες ποσότητες. Και τα μεγάλα ψάρια ζουν περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι καταφέρνουν να συσσωρεύουν περισσότερες επιβλαβείς ουσίες στον εαυτό τους. Επιπλέον, αξίζει να εγκαταλείψετε την κατανάλωση καρχαριών, έστω και μόνο λόγω του γεγονότος ότι σήμερα ο πληθυσμός τους έχει φτάσει σε κρίσιμα χαμηλό επίπεδο..

καρχαρίας

Ξιφίας

Το ξιφία είναι μια υπέροχη λιχουδιά που εκτιμούν οι σεφ για τη λεπτή γεύση και την έλλειψη οστών. Ωστόσο, είναι ένας μεγάλος θηρευτής, πράγμα που σημαίνει ότι περιέχει μεγάλη ποσότητα υδραργύρου. Υπάρχει μια άλλη επιπλοκή – λόγω του υψηλού κόστους, τα ξιφία συχνά αντικαθίστανται από φθηνότερα είδη ψαριών καρχαρία, τα οποία συχνά αλιεύονται ανεξέλεγκτα και περιέχουν ακόμη περισσότερο υδράργυρο..

ξιφίας

Ακμή

Αυτό το νόστιμο ψάρι μπορεί να ξεριζωθεί περιορίζοντας την κατανάλωσή του στα 300g το μήνα για ενήλικες και 200g ανά μήνα για τα παιδιά. Το γεγονός είναι ότι λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπώδη ιστό, το χέλι απορροφά βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα. Το αμερικανικό και το ευρωπαϊκό χέλι είναι ιδιαίτερα επιβλαβή..

ακμή

Βασιλικό σκουμπρί

Το σκουμπρί επίσης δεν συνιστάται λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε υδράργυρο. Ωστόσο, η εξαίρεση είναι το σκουμπρί που αλιεύεται στα νερά του Ατλαντικού Ωκεανού..

σκουμπρί

Εισαγόμενο γατόψαρο

Το γατόψαρο είναι το πιο αδηφάγο και το μεγαλύτερο αρπακτικό γλυκού νερού, το οποίο τρέφεται όχι μόνο με ψάρια, αλλά και με βατράχους, μαλάκια, μικρά πτηνά και απόβλητα τροφίμων. Προκειμένου το γατόψαρο να μεγαλώσει πραγματικά γρήγορα, οι βιομήχανοι (ειδικά οι ασιατικοί) ταΐζουν τα ψάρια με ορμόνες. Ωστόσο, τα άγρια ​​γατόψαρα μπορούν ακόμα να καταναλωθούν χωρίς περιορισμούς..

λυκόψαρο

γραφήματα

Πώς να επιλέξετε ψάρια?

  1. Κοιτάμε τη ζυγαριά, τα μάτια και την ουρά. Η ζυγαριά των φρέσκων ψαριών πρέπει να λάμπει, τα μάτια να είναι διαφανή και η ουρά να είναι ελαστική και να μην πέφτει. Τα πτερύγια δεν πρέπει να είναι στεγνά και γκρι και τα βράγχια δεν πρέπει να είναι έντονα κόκκινα.

ένα ψάρι

  1. Όταν αγοράζετε ζωντανά ψάρια από το ενυδρείο, επιλέξτε αυτό που κολυμπάει πιο κοντά στον πυθμένα. Και, φυσικά, πρέπει να δώσετε προσοχή στο νερό – πρέπει να είναι καθαρό..

ενυδρείο

  1. Αγοράζουμε έναν αναλυτή υδραργύρου. Αυτή είναι μια συμβουλή για τους ψαράδες. Με αυτό το gadget, μπορείτε να ελέγξετε το επίπεδο υδραργύρου στη δεξαμενή.

  1. Weάχνουμε για λευκές λωρίδες σολομού. Όταν αγοράζετε σολομό, επιλέξτε μπριζόλες με λευκές φλέβες. Το φωτεινό χρώμα του φιλέτου δείχνει ότι το ψάρι ήταν χρωματισμένο. Επίσης, δεν συνιστάται η αγορά σολομού με φωτεινά σημεία, καθώς αυτό είναι ένα σημάδι ότι αλιεύτηκε κατά την περίοδο της ωοτοκίας. Η σάρκα ενός τέτοιου ψαριού θα είναι άγευστη..

σολομός