Ζύμη πίτσας – συνταγή φωτογραφιών βήμα προς βήμα

Η σωστή ζύμη πίτσας φτιάχνεται με μόλις 4 υλικά: νερό, μαγιά, αλεύρι και αλάτι. Αλλά παίζοντας με τον τύπο και τον όγκο του αλευριού, καθώς και την αναλογία νερού προς αλεύρι, μπορείτε να έχετε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα. Σας παρουσιάζουμε μια αξιόπιστη, κανονική και ταυτόχρονα πολύ απλή συνταγή για την παρασκευή ζύμης πίτσας. Ακολουθώντας το, μπορείτε να φτιάξετε περίπου 0,5 κιλά ζύμης, από την οποία θα πάρετε 1 μεγάλη πίτσα ή 2 μεσαίες με διάμετρο 25 εκ..

 • Φυσικά, τα γαρνιτούρα πίτσας μπορεί να είναι τα πάντα! Έτσι, για παράδειγμα, η ζύμη σύμφωνα με τη συνταγή μας είναι κατάλληλη για να φτιάξετε την κλασική Μαργαρίτα όπως στην παρακάτω φωτογραφία ή την αγαπημένη πίτσα όλων με πεπερόνι.
 • Σπιτική πίτσα ΜαργαρίταΑν ξαφνικά έρθει να σας επισκεφτεί ένας Ιταλός φίλος, σίγουρα θα εγκρίνει μια τέτοια σπιτική πίτσα. Έγινε αναχώρηση!
 • Τεμαχισμένη πίτσα Μαργαρίτα Αν ξαφνικά έρθει να σας επισκεφτεί ένας Ιταλός φίλος, σίγουρα θα εγκρίνει μια τέτοια σπιτική πίτσα. Έγινε αναχώρηση!

Σημείωση: Η διαδικασία ζύμωσης της ίδιας της ζύμης είναι γρήγορη και διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Τότε μπορείς:

 1. Ξεκινήστε να φτιάχνετε πίτσα αμέσως.
 2. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη ζύμη να σταθεί για μιάμιση ώρα περίπου για να πάρετε την τέλεια πίτσα.
 3. Αφήστε τη ζύμη στο ψυγείο για να φτιάξετε πίτσα τις επόμενες 3 ημέρες.
 4. Καταψύξτε τη ζύμη για μελλοντική χρήση.

Πώς να φτιάξετε την καλύτερη ζύμη πίτσας

Υλικά για 1 μεγάλη πίτσα ή 2 μικρές πίτσες:

 • Ζεστό νερό (όχι ζεστό) – ¾ φλιτζάνι (180 ml).
 • Ξηρή ενεργή μαγιά – 1 κουταλάκι του γλυκού.
 • Αλεύρι – 2 φλιτζάνια, δηλαδή 320 γραμμάρια (λίγο περισσότερο εάν είναι απαραίτητο) + αλεύρι για τη σκόνη στο τραπέζι και το ταψί.
 • Αλάτι – 1,5 κουταλάκι του γλυκού.

Συστατικά ζύμης πίτσας

Πιάτα και εργαλεία:

 • Μεσαίο μπολ και η δύναμη των χεριών σας ή ένας αναμικτήρας με γάντζο ζύμης.
 • Ωμοπλάτη;
 • Πλαστικό περιτύλιγμα ή άλλο κάλυμμα για το μπολ.
 • Δίσκος ψησίματος, πιάτο πίτσας ή ειδική πέτρα ψησίματος για πίτσα.
 • Χαρτί ψησίματος.

Συνταγή:

Βήμα 1. Διαλύστε τη μαγιά σε νερό. Ρίξτε νερό σε ένα μεσαίο μπολ εάν σκοπεύετε να ζυμώσετε τη ζύμη με το χέρι ή στο μπολ ενός μίξερ βάσης εάν έχετε ένα. Στη συνέχεια, ρίξτε τη μαγιά στο νερό και αφήστε την για περίπου 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί εντελώς..

Η μαγιά διαλύεται σε ζεστό νερό

Βήμα 2. Προσθέστε αλεύρι και αλάτι. Προσθέστε αλεύρι και αλάτι σε ένα μπολ και στη συνέχεια ανακατέψτε χοντρά με μια σπάτουλα.

Βήμα 3. Ζυμώνουμε τη ζύμη για περίπου 5 λεπτά. Αν έχετε μίξερ με εξάρτημα γάντζου, ζυμώνετε τη ζύμη σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά. Εάν δεν υπάρχει μίξερ, ζυμώστε τη ζύμη με τα χέρια σας στον πάγκο για περίπου 5-8 λεπτά..

Ζύμωμα ζύμης πίτσας

 • Υπόδειξη: Εάν η ζύμη κολλήσει στο μπολ ή στα χέρια σας σαν τσίχλα, προσθέστε 1 κουταλιά αλεύρι και ζυμώστε ξανά τη ζύμη. Εάν δεν έχετε τη συνοχή που θέλετε, συνεχίστε να προσθέτετε αλεύρι 1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά μέχρι η ζύμη να κολλάει ελαφρώς και να δουλεύετε πιο εύκολα. Θυμηθείτε, ωστόσο, η προσθήκη υπερβολικού αλευριού είναι ανεπιθύμητη..

ζύμη πίτσας

Βήμα 4. Ωραία, η ζύμη είναι σχεδόν έτοιμη! Στη συνέχεια, υπάρχουν αρκετές επιλογές για τη χρήση του..

 • Επιλογή 1. Εάν βιάζεστε, παραλείψτε να αποδείξετε τη ζύμη (ή κόψτε τη σε 30 λεπτά) και φτιάξτε την πίτσα σας τώρα.
 • Επιλογή 2. Εάν έχετε χρόνο να αποδείξετε τη ζύμη: καθαρίστε το ήδη χρησιμοποιημένο μπολ, αλείψτε το με λάδι και, στη συνέχεια, βάλτε τη ζύμη ξανά. Στη συνέχεια, καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη ή πετσέτα και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί (αυτό θα διαρκέσει περίπου 1-1,5 ώρες).
 • Επιλογή 3. Αν θέλετε να φτιάξετε τη ζύμη τώρα και την πίτσα αργότερα. Αν σκοπεύετε να φτιάξετε πίτσα τις επόμενες 3 ημέρες, καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη ή πετσέτα και ψύξτε. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει για περίπου 30 λεπτά πριν την ψύξετε. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ζύμη πίτσας για μελλοντική χρήση και να την παγώσετε, ας πούμε, σε περίπτωση που δεχτείτε απροσδόκητους επισκέπτες..

Ζύμη πίτσας στο ψυγείο

Βήμα 5. Προθερμάνετε το φούρνο και το ταψί. Όπως ήδη είπαμε, όσο πιο ζεστός είναι ο φούρνος, τόσο το καλύτερο, οπότε θα πρέπει να αρχίσετε να τον προθερμαίνετε 30 λεπτά πριν στείλετε την πίτσα στο θάλαμο του ντουλαπιού (ή και νωρίτερα). Η θερμοκρασία πρέπει να ρυθμιστεί όσο το δυνατόν υψηλότερα (τουλάχιστον 250 ° C). Επίσης, αφού ενεργοποιήσετε το φούρνο, μην ξεχάσετε να τοποθετήσετε το ταψί / την πέτρα ψησίματος στο κάτω ράφι του χώρου μαγειρέματος για να προθερμανθεί. Η ζεστή επιφάνεια στην οποία θα ψηθεί η πίτσα θα επιταχύνει το ψήσιμο της και θα επιτρέψει στη ζύμη να ψηθεί πιο ομοιόμορφα.

 • Εάν διατηρήσατε τη ζύμη στο ψυγείο, βγάλτε την και αφήστε την να κρυώσει όσο ζεσταίνει ο φούρνος ή καλύτερα για 2 ώρες (σε θερμοκρασία δωματίου).

Βήμα 6. Μαγείρεμα πίτσας. Χωρίστε τη ζύμη στη μέση (αν φτιάχνετε 2 μικρές πίτσες), ξεσκονίστε το τραπέζι με αλεύρι ή καλύψτε τον πάγκο με χαρτί ψησίματος, στη συνέχεια τυλίξτε το ένα από τα μισά ζύμης σε κύκλο διαμέτρου περίπου 25 εκατοστών όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία. Η βάση της πίτσας πρέπει να είναι λεπτή.

Τυλιγμένη ζύμη πίτσας

Στη συνέχεια, αλείφουμε τη βάση με σάλτσα (αρκεί το 1/4 του φλιτζανιού), απλώνουμε τυρί και άλλη γέμιση.

Σάλτσα πίτσας

Βήμα 7. Bήστε πίτσα στο φούρνο. Αφαιρέστε προσεκτικά την προθερμασμένη πέτρα ψησίματος ή το ταψί από το φούρνο και αναποδογυρίστε το (αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά είναι πιο βολικό να μεταφέρετε την πίτσα στο ταψί). Απλώστε χαρτί ψησίματος στο πίσω μέρος του ταψιού ή σε μια πέτρα και τέλος, μεταφέρετε προσεκτικά την πίτσα. Στη συνέχεια, τοποθετήστε την πίτσα σε καλά προθερμασμένο φούρνο (στο ράφι στο κάτω τρίτο του θαλάμου). Bήστε την πίτσα μέχρι να λιώσει το τυρί και η κρούστα του να γίνει χρυσή και να απανθρακωθεί ελαφρώς στις άκρες. Αυτό θα διαρκέσει 5 έως 8 λεπτά εάν μαγειρεύετε σε μια πέτρα ψησίματος ή 10 έως 20 λεπτά εάν μαγειρεύετε σε ένα κανονικό ταψί..

 • Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τη θερμοκρασία του φούρνου, το πόσο παχύ ή λεπτό τυλίξατε τη βάση και πόσα γεμίσματα χρησιμοποιήσατε. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε όχι πολύ γέμιση, τότε η ζύμη θα έχει μια τραγανή χρυσή κρούστα από πάνω και το εσωτερικό θα ψηθεί τέλεια. Όσο περισσότερα πρόσθετα, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται για να μαγειρευτεί η πίτσα, η ζύμη μπορεί να αποδειχθεί υγρή και μαλακή.

Βήμα 8. Σερβίρετε την πρώτη πίτσα στο τραπέζι. Μεταφέρετε τη μαγειρεμένη πίτσα σε ένα ξύλο κοπής. Αφήστε το να κρυώσει λίγο πριν το κόψετε. Στο μεταξύ, μπορείτε να φτιάξετε μια δεύτερη πίτσα με το υπόλοιπο μισό της ζύμης..

Μια άλλη συμβουλή για τους λάτρεις της πίτσας

 • Για να φτιάξετε τη σπιτική πίτσα όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτήν που παρασκευάζεται σε μια πιτσαρία, είναι καλύτερο να την ψήσετε σε μια πέτρα ψησίματος. Είναι απαραίτητο για να δημιουργηθεί το αποτέλεσμα ενός φούρνου εστίας σε έναν συμβατικό φούρνο. Πράγματι, στα εστιατόρια, η πίτσα ψήνεται σε επαγγελματικούς φούρνους που θερμαίνονται στους 600 βαθμούς σε μόλις 2 λεπτά! Μια πέτρα ψησίματος, που θερμαίνεται σε φούρνο σε θερμοκρασία 250 ° C (αυτό είναι το τυπικό μέγιστο των συμβατικών φούρνων), φτάνει σε θερμοκρασία 350 μοίρες σε 15-20 λεπτά και στη συνέχεια διατηρεί αυτή τη θερμοκρασία, επιτρέποντας στη ζύμη να ψηθεί ομοιόμορφα και γρήγορα (σε 5-8 λεπτά).