Ο συνδυασμός χρωμάτων στο εσωτερικό – 6 μυστικά που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι η άνεση και η ομορφιά ενός σπιτιού σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τον συνδυασμό χρωμάτων. Mayσως έχετε παρατηρήσει ότι κατά τη διακόσμηση ενός εσωτερικού χώρου, η απλή παρακολούθηση της διαίσθησής σας δεν οδηγεί πάντα στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Και αυτό είναι φυσιολογικό, επειδή οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε σχεδιαστές και δεν γνωρίζουμε για τα «τριτογενή χρώματα», τον χρωματικό τροχό του Itten και άλλα επαγγελματικά πράγματα..

Και ευτυχώς, δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο για να μάθεις πώς να συνδυάζεις χρώματα. Σήμερα θα σας πούμε για τα βασικά της θεωρίας χρωμάτων που όλοι όσοι θέλουν να μάθουν καλό γούστο και να κάνουν το σπίτι τους όμορφο πρέπει να το γνωρίζουν, σε μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων..

1. Πόσα χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό?

Μια επιλογή win-win είναι να συνδυάσετε μόνο 3 χρώματα: κύριο, πρόσθετο και προφορά (περισσότερα για αυτό στην επόμενη ερώτηση). Και έτσι ώστε το εσωτερικό να μην είναι βαρετό (αυτό είναι επίσης δυνατό με ένα απλό σχέδιο), μπορείτε να το περιπλέξετε χρησιμοποιώντας διαφορετικές αποχρώσεις τριών χρωμάτων, καλά, λόγω ενδιαφέρουσων υφών.

σαλόνι στο Χρουστσόφ

εσωτερικό σαλόνι

Εάν είστε σίγουροι για το γούστο σας και είστε έτοιμοι να κάνετε μια καλή δουλειά με τον χρωματικό τροχό (θα το συζητήσουμε επίσης παρακάτω), τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να συνδυάσετε 5 χρώματα. Περισσότερα χρώματα στο εσωτερικό μπορούν να υπερφορτώσουν το χώρο και να δημιουργήσουν οπτικό χάος..

  • Ωστόσο, δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας σε αυτό το σκορ. Έτσι, για παράδειγμα, οι επαγγελματίες σχεδιαστές είναι σε θέση να συνθέσουν πολύπλοκες παλέτες από μεγάλο αριθμό αποχρώσεων..

2. Σε ποιες αναλογίες να διανείμετε χρώματα στο εσωτερικό?

Σε αυτήν την ερώτηση, μπορείτε να εφαρμόσετε τον νέο κανόνα Pareto – 60:30:10. Σύμφωνα με τον ίδιο, περισσότερο από το ήμισυ του χώρου πρέπει να καταλαμβάνεται από το κύριο χρώμα (αυτά μπορεί να είναι τοίχοι, δάπεδο, οροφή, χαλιά, κουρτίνες, μεγάλα έπιπλα), το 30% της περιοχής πρέπει να διατίθεται για επιπλέον χρώμα και 10% για προφορά.

φωτεινή γκάμα

  • Δεδομένου ότι το κύριο χρώμα παίζει το ρόλο του φόντου, θα πρέπει να είναι ήρεμο, επειδή τα καθαρά και φωτεινά χρώματα σε μεγάλες ποσότητες κουράζουν την όραση. Αλλά! Πάντα υπάρχουν συμβιβασμοί. Αν σας αρέσει πολύ το κατακόκκινο χρώμα, τότε πρέπει να το χρησιμοποιήσετε, αλλά σε λευκασμένη απόχρωση ή με γκρι βάση. Το μπλε μπορεί να αντικατασταθεί με μπλε ή μπλε με πρόσμειξη γκρι.
  • Το δεύτερο χρώμα πρέπει να καταλαμβάνει τη μισή περιοχή – μόνο το 30%. Το συμπληρωματικό χρώμα, όπως υποδηλώνει το όνομα, πρέπει να συμπληρώνει και να υποστηρίζει το κύριο χρώμα. Τι πρέπει να είναι; Ο ευκολότερος τρόπος είναι να επιλέξετε μια απόχρωση που βρίσκεται δίπλα της στον κύκλο χρωμάτων. Για παράδειγμα, εάν επιλέξατε το πράσινο ως κύριο χρώμα, τότε μπορείτε να το συνδυάσετε με μπλε ή κίτρινο..
  • Δεδομένου ότι το χρώμα προφοράς καταλαμβάνει μόνο το 10% της περιοχής, τότε θα πρέπει να είναι φωτεινό ή αντίθετο, δηλαδή το αντίθετο του συμπληρωματικού χρώματος στον κύκλο του Itten (περίπου παρακάτω).

Σημαντικές προσθήκες:

  • Τα αχρωματικά χρώματα (λευκό, γκρι και μαύρο) μπορούν να αγνοηθούν, καθώς είναι απολύτως ουδέτερα και «δένουν» μόνο όλα τα άλλα χρώματα.
  • Η καθολική και απλούστερη λύση μοιάζει με αυτό: οι τοίχοι είναι το κυρίαρχο χρώμα, τα έπιπλα (συμπεριλαμβανομένης της ταπετσαρίας) είναι επιπλέον, τα εσωτερικά αντικείμενα δίνουν έμφαση.

3. Πώς να χρησιμοποιήσετε τον τροχό χρώματος?

Ο χρωματικός τροχός του Itten είναι βοηθός όλων των σχεδιαστών. Σας επιτρέπει να φανταστείτε οπτικά ποια χρώματα συνδυάζονται αρμονικά μεταξύ τους. Ο βασικός τροχός αποτελείται από 12 χρώματα, αλλά θεωρητικά μπορεί να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει άπειρο αριθμό αποχρώσεων.

κύκλος itten

Πώς χρησιμοποιείτε τον χρωματικό τροχό; Είναι αρκετά απλό, απλά πρέπει να γνωρίζεις τα κυκλώματα και να μην φοβάσαι να «παίξεις» με τον τροχό. Υπάρχουν πολλά σχήματα συνδυασμού χρωμάτων σε έναν κύκλο (δείτε το παρακάτω σχήμα). Υπάρχουν όμως τρεις βασικοί αλγόριθμοι.

σχέδιο

Σχήμα 1. Μονόχρωμος συνδυασμός χρωμάτων – όταν οι σχετικές αποχρώσεις συνδυάζονται από ένα τμήμα του κύκλου.

κουζίνα-σαλόνι

Σχήμα 2. Αντιπαραβαλλόμενος συνδυασμός χρωμάτων – σύμφωνα με αυτήν την αρχή, συνδυάζονται αντίθετα. Για παράδειγμα, πράσινο με κόκκινο.

συνδυασμός αντίθεσης

Σχήμα 3. Αρμονικός συνδυασμός χρωμάτων – σε αυτήν την περίπτωση, επιλέγονται αποχρώσεις γειτόνων γύρω από την περιφέρεια, για παράδειγμα, μπλε, μπλε και πράσινο.

αρμονικός συνδυασμός

  • Στο άρθρο μας για το πώς σχεδιάστε το χρωματικό σχέδιο της κουζίνας, μπορείτε να μάθετε περισσότερες συμβουλές για τη χρήση των τριών συστημάτων που αναφέρονται.
  • Μπορείτε να αγοράσετε έναν κύκλο από ένα κατάστημα τέχνης ή να χρησιμοποιήσετε διαδικτυακές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, Paletton ή σε εφαρμογές τηλεφώνου.

4. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε μόνο ζεστές ή μόνο κρύες αποχρώσεις?

Το εσωτερικό μπορεί να συνδυάσει τόσο κρύα όσο και ζεστά χρώματα. Για παράδειγμα, τέτοιοι συνδυασμοί θα είναι επιτυχημένοι: ένα πλούσιο ζεστό χρώμα + δύο κρύες / φρέσκες αποχρώσεις ή ένα καθαρό κρύο χρώμα + ηλιόλουστοι ζεστοί τόνοι.

ζεστό και κρύο

5. Σε τι πρέπει να εστιάσετε κατά την επιλογή ενός εσωτερικού συνδυασμού χρωμάτων?

Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο συνδυασμός χρωμάτων πρέπει να επιλέγεται με βάση τα χαρακτηριστικά της γύρω περιοχής. Για παράδειγμα, εάν ζείτε στο νότο ή, ας πούμε, στις τροπικές περιοχές, τότε το εσωτερικό θα πρέπει να είναι διακοσμημένο με έντονα χρώματα ή ψυχρά χρώματα. Και αν μιλάμε για ένα διαμέρισμα στην πόλη, για παράδειγμα, στην κεντρική Ρωσία, τότε θα πρέπει να προτιμηθούν οι σιωπηλές ήρεμες αποχρώσεις.

ήσυχο εσωτερικό

Πολλοί σχεδιαστές πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν κανόνες στην επιλογή της εσωτερικής παλέτας και μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε χρώμα που αρέσει στους κατοίκους. Μας φαίνεται ότι η αλήθεια, όπως πάντα, βρίσκεται κάπου ενδιάμεσα. Φανταστείτε ότι κάθε φορά που επιστρέφετε σπίτι σας μέσα από την αστική ζούγκλα μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα, βρίσκεστε σε ένα διαμέρισμα με μπλε και μπλε χρώμα ή, ας πούμε, σε ένα διαμέρισμα με πληθώρα φωτεινών χρωμάτων. Πιθανότατα δεν θα αισθάνεται άνετα μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, μπορείτε πάντα να βρείτε μια συμβιβαστική λύση, για παράδειγμα: αντί για έντονα καθαρά χρώματα, χρησιμοποιήστε ασπρισμένες αποχρώσεις ή με γκρι απόχρωση ή χρησιμοποιήστε φωτεινά χρώματα μόνο σε τόνους.

κουζίνα

  • Μια άλλη απλή οδηγία στην επιλογή ενός εσωτερικού συνδυασμού χρωμάτων είναι τα χρώματα της ντουλάπας σας. Κατά κανόνα, επιλέγουμε ασυνείδητα ρούχα σε αυτά τα χρώματα που είναι ευχάριστα σε εμάς και ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία μας, πράγμα που σημαίνει ότι θα είναι καλά στην ατμόσφαιρα στο σπίτι..
  • Ο τρίτος τρόπος για να ορίσετε την παλέτα, ο οποίος απλοποιεί πολύ το θέμα: πάρτε ένα περιοδικό ή βρείτε μια φωτογραφία στο Διαδίκτυο και επιλέξτε δέκα εσωτερικούς χώρους που σας αρέσουν πολύ. Έτσι θα σας καταστεί σαφές σε τι φτάνει το μάτι και ποιες αποχρώσεις πρέπει να συμπεριληφθούν στο χρωματικό σχέδιο του διαμερίσματος. Επιπλέον, θα χρειαστεί μόνο να επαναλάβετε την ήδη έτοιμη λύση..

6. Ποια χρώματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μικρά δωμάτια?

Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε ελαφριές και ουδέτερες αποχρώσεις, καθώς έχουν μικρότερο “βάρος”, ενώ οι φωτεινοί τόνοι φαίνονται οπτικά βαρύτεροι και περισσότερο.

υπνοδωμάτιο