15 κόλπα σχεδιασμού κουζίνας χαμηλής οροφής

Τα χαμηλά ταβάνια με ύψος 2,4-2,5 m είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των τυπικών κατοικιών με πάνελ, τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν σχεδιάζετε ανακαινίσεις και σχεδιασμό κουζίνας. Σε αυτό το υλικό θα βρείτε 15 απλά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε οπτικά το ύψος της κουζίνας, μερικές συμβουλές για το τι δεν πρέπει να κάνετε, καθώς και μια επιλογή από 30 φωτογραφίες πραγματικών χαμηλών κουζινών.

15 κόλπα σχεδιασμού

 1. Λευκοί τοίχοι + λευκό ταβάνι

Σε γενικές γραμμές, η οροφή και οι τοίχοι δεν πρέπει να είναι λευκοί, το κυριότερο είναι ότι έχουν τον ίδιο τόνο. Αυτή η τεχνική θα διαγράψει το όριο μεταξύ των επιφανειών και ως αποτέλεσμα, η κουζίνα θα φαίνεται ψηλότερη..

 1. Υψηλή κουζίνα με λευκά μέτωπα στα επάνω ντουλάπια

Ένα σετ μέχρι την οροφή μπορεί να είναι εντελώς λευκό ή μόνο μερικώς, δηλαδή στο πάνω μέρος του. Έτσι, οι προσόψεις των ντουλαπιών τοίχου θα συγχωνευτούν με την οροφή και δεν θα “κόψουν” τους τοίχους οριζόντια. Εάν τα ακουστικά δεν είναι ψηλά, τότε οι προσόψεις για τα επάνω ντουλάπια πρέπει να ταιριάζουν με τον τόνο των τοίχων..

Ακουστικά με λευκά ντουλάπια

 1. Πρόσοψη κουζίνας με κουφώματα ή με επένδυση

Στόχος μας είναι να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κάθετες γραμμές στο εσωτερικό. Εάν δημιουργείτε ένα σχέδιο κουζίνας από το μηδέν, τότε σας συνιστούμε να επιλέξετε ένα σετ με επένδυση, ή καλύτερα με πρόσοψη όπως σε αυτή τη φωτογραφία.

Σετ με πρόχειρες προσόψεις

Σετ με πρόχειρες προσόψεις

 1. Κάθετη ριγέ ταπετσαρία / κουρτίνες

Η κάθετη ριγέ ταπετσαρία δημιουργεί την επιθυμητή οπτική ψευδαίσθηση, τεντώνοντας οπτικά τους τοίχους προς τα πάνω. Μπορείτε να κολλήσετε ριγέ ταπετσαρία σε έναν τοίχο με έμφαση ή και στα τέσσερα ταυτόχρονα. Παρεμπιπτόντως, οι καμβάδες με τέτοια εκτύπωση είναι πολύ πιο εύκολο να ενωθούν και οι ραφές μεταξύ τους είναι πρακτικά αόρατες..

 • Η αληθινή, ριγέ ταπετσαρία έχει επίσης μειονεκτήματα – περιορίζουν οπτικά το χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι αντενδείκνυνται για στενές και επιμήκεις κουζίνες.
 • Οι ταπετσαρίες με ρίγες φαίνονται ιδιαίτερα καλές στο εσωτερικό μιας κλασικής κουζίνας, όπως, για παράδειγμα, στην παρακάτω φωτογραφία (κάντε κύλιση).
 • Κουζίνα με ριγέ ταπετσαρία
 • Κουζίνα με ριγέ ταπετσαρία
 • Κουζίνα με ριγέ ταπετσαρία
 • Κουζίνα με ριγέ ταπετσαρία
 • Κουζίνα με ριγέ ταπετσαρία
 • Κουζίνα με ριγέ ταπετσαρία
 • Κουζίνα με ριγέ ταπετσαρία
 1. Ταπετσαρία με κάθετο μοτίβο

Όχι μόνο ταπετσαρία με ρίγες, αλλά οποιαδήποτε ταπετσαρία με κάθετες γραμμές θα λειτουργήσει για να αυξήσει το ύψος της κουζίνας. Εικόνες δέντρων, φυτών που τεντώνουν προς τα πάνω ή, ας πούμε, επαναλαμβανόμενα στοιχεία που ευθυγραμμίζονται κάθετα, αν δεν ανυψωθούν, σίγουρα δεν θα χαμηλώσουν τα ήδη χαμηλά ταβάνια.

 • Ταπετσαρία με κάθετο μοτίβο
 • Ταπετσαρία με κάθετο μοτίβο
 1. Διαμαντένια ταπετσαρία

Η διαμαντένια ταπετσαρία μπορεί επίσης να ξεγελάσει τα μάτια μας για να κάνει την κουζίνα να φαίνεται ψηλότερη. Ταυτόχρονα, δεν θα περιορίσουν το χώρο, σε αντίθεση με τη ριγέ ταπετσαρία..

Διαμαντένια ταπετσαρία

 1. Λευκή ξύλινη επένδυση

Η επένδυση τοίχων με λευκή σανίδα είναι δημοφιλής στις σκανδιναβικές χώρες, όπου οι οροφές σε τυπικά σπίτια είναι συχνά χαμηλές. Εφαρμόστε αυτήν την τεχνική, γιατί το λευκό χρώμα και οι κάθετες γραμμές της επένδυσης θα λειτουργούν διπλά αποτελεσματικά..

 • Η λευκή επένδυση θα ταιριάζει στο εσωτερικό κουζίνες εξοχικού στυλ, shabby chic, προέλευση και οποιοδήποτε άλλο στυλ “ρουστίκ”.

Ένα παράδειγμα φινιρίσματος μιας κουζίνας με πλατό

 • Παρεμπιπτόντως, η επένδυση ή τα ξύλινα πηχάκια θα είναι καλά στην επένδυση της ποδιάς της κουζίνας, ειδικά αν δεν είναι τόσο ψηλή όσο σε αυτό κουζίνα-τραπεζαρία στην παρακάτω φωτογραφία.

Επένδυση ποδιά

 1. Οροφή δύο επιπέδων με φωτιζόμενη κεντρική κόγχη

Οι κρεμαστές δομές οροφής για χαμηλή κουζίνα αντενδείκνυνται, αλλά ένα ανώτατο όριο δύο επιπέδων με φωτιζόμενη θέση μπορεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση μιας ψηλής οροφής.

Έτσι, για παράδειγμα, σε αυτή την κλασική κουζίνα, μια θέση στο ταβάνι μιμείται ένα βιτρό παράθυρο και ο φωτισμός του αντικαθιστά έναν πολυέλαιο..

 • Κουζίνα με ψεύτικο παράθυρο στο ταβάνι
 • Κουζίνα με ψεύτικο παράθυρο στο ταβάνι
 • Κουζίνα με ψεύτικο παράθυρο στο ταβάνι
 • Κουζίνα με ψεύτικο παράθυρο στο ταβάνι

Το “παράθυρο” εδώ είναι κατασκευασμένο από πλεξιγκλάς. Τα καλούπια που το περιβάλλουν είναι κατασκευασμένα από πολυουρεθάνη. Και η ίδια η ψευδοροφή είναι κατασκευασμένη από γυψοσανίδα..

Φωτιζόμενο ψευδές παράθυρο

 • Περίπου το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με τη διακόσμηση μιας θέσης με γυαλιστερό τεντωμένη οροφή και ενσωματωμένο φωτισμό LED περιμετρικά. Ταυτόχρονα, μια θέση μπορεί να έχει οποιοδήποτε σχήμα..
 1. Σκούρο πάτωμα

Τα σκούρα χρώματα, όπως το σκούρο μπλε, το μαύρο, ο γραφίτης κ.λπ. τείνουν να μεταφέρουν οπτικά αντικείμενα και επιφάνειες μακριά. Έτσι, ένα πάτωμα διακοσμημένο με σκούρα πλακάκια ή σκούρο ξύλο θα πέσει, σαν να ήταν, και θα αυξήσει το ύψος της κουζίνας..

 • Εάν έχετε ήδη κάνει την επισκευή, τότε μπορείτε απλά άπλωσε ένα σκούρο χαλί στο πάτωμα όπως στην κάτω δεξιά φωτογραφία. Φυσικά, η επίστρωση πρέπει να είναι κοντότριχη..

Σκούρο πάτωμα στο εσωτερικό της κουζίνας

 1. Πάνω φωτισμός

Ένας ή δύο λαμπτήρες δαπέδου και / ή απλίκες τοίχου, το φως των οποίων κατευθύνεται προς τα πάνω, θα είναι αρκετοί για να δημιουργήσουν την επίδραση ενός υψηλότερου και «αέρινου» χώρου. Και όλα αυτά επειδή, αντανακλώντας από την οροφή και τους τοίχους, το φως θα κατανέμεται πιο ομοιόμορφα και δεν θα δημιουργεί σκληρές σκιές..

 1. Καθρέφτης δαπέδου έως οροφής

Οι μεγάλοι καθρέφτες θα ανεβάσουν καλά τις οροφές και θα αυξήσουν το χώρο, ειδικά στην επένδυση ενός ή δύο τοίχων της κουζίνας. Στο επόμενο ρυθμιστικό φωτογραφιών, μπορείτε να δείτε πώς έχει αλλάξει η χαμηλή κουζίνα-τραπεζαρία σε ένα πάνελ με δύο καθρέφτες από το δάπεδο μέχρι την οροφή..

Καθρέφτης τραπεζαρίας σε όλο το μήκος

Καθρέφτης τραπεζαρίας σε όλο το μήκος

Ένας οδηγός για την επιλογή καθρεφτών για επένδυση και διακόσμηση κουζίνας.

 1. Κουρτίνες σε μήκος δαπέδου

Οι κουρτίνες πρέπει να επιλέγονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, δηλαδή να αγγίζουν το πάτωμα ή ακόμη και να βρίσκονται σε αυτό, όπως φαίνεται παρακάτω στη φωτογραφία. Κατάλληλα στυλ κουρτινών – συγκεντρωμένα σε ομοιόμορφη πτυχή, πάνελ (ιαπωνικά) ή νήματα (μουσελίνα).

Μακριές κουρτίνες στο εσωτερικό

Είναι επιθυμητό το ύφασμα να έχει κάθετο μοτίβο, δηλαδή όλες τις ίδιες λωρίδες, ρόμβους, μοτίβα λουλουδιών κ.λπ..

Παραδείγματα διακόσμησης παραθύρων

Όποια κουρτίνες και αν επιλέξετε, η ράβδος κουρτινών θα πρέπει να εγκατασταθεί ακριβώς κάτω από την οροφή. Η ιδανική επιλογή είναι ένα γείσο ελαστικών οροφής. Περισσότερα για κουρτινόξυλα κουζίνας.

 1. Φωτιστικά σημείου ή οροφής αντί για κρεμαστά φώτα

Οι κρεμασμένοι πολυέλαιοι στην κουζίνα με χαμηλά ταβάνια θα αγγίξουν πρακτικά τα κεφάλια των κατοίκων του, θα υπερφορτώσουν οπτικά το εσωτερικό, ακόμη περισσότερο σκιά και θα “χαμηλώσουν” την ίδια την οροφή. Οι λαμπτήρες σημείου και οροφής φαίνονται, αν και δεν είναι τόσο κομψοί όσο οι πολυέλαιοι, αλλά καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και δημιουργούν πιο ευχάριστο και ομοιόμορφο φωτισμό..

 • Για τεντωμένες οροφές, πρέπει να χρησιμοποιείτε προβολείς με εσοχή και για συνηθισμένες οροφές, γενικά.
 1. Μικρά σοβατεπί για να ταιριάζουν με τους τοίχους

Οι σανίδες δαπέδου πρέπει να επιλέγονται χαμηλά, κατά προτίμηση για να ταιριάζουν με τους τοίχους ή με γενικό λευκό.

 1. Διακόσμηση τοίχου με κάθετο προσανατολισμό

Ζωγραφιές, αφίσες, πάνελ ή διακοσμητικά πιάτα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αύξηση του ύψους της κουζίνας. Για να γίνει αυτό, πρέπει να κρεμαστούν ακριβώς πάνω από το επίπεδο των ματιών, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία ή σε κάθετη σειρά. Είναι επίσης επιθυμητό το μοτίβο της διακόσμησης τοίχων να περιέχει κάθετες γραμμές. Όλα αυτά μπορείτε να τα βρείτε στην ενότητα Διακόσμηση.

Πίνακες κρεμασμένοι πάνω από το επίπεδο των ματιών

Και λίγο για λάθη που είναι καλύτερο να μην κάνετε

Ο σχεδιασμός μιας κουζίνας με χαμηλή οροφή έχει επίσης ορισμένους περιορισμούς που πρέπει να γνωρίζετε για να μην κάνετε λάθος. Ακολουθεί μια μικρή λίστα με αυτά:

 • Οι κρεμασμένοι πολυέλαιοι, όπως ήδη σημειώθηκε, θα συσσωρεύουν τον χώρο και απλά θα σας εμποδίσουν. Το μόνο μέρος όπου ο πολυέλαιος δεν θα πονέσει είναι πάνω από την τραπεζαρία. Ο λαμπτήρας εδώ μπορεί να κρεμάσει σε απόσταση 60 cm από την κορυφή του τραπεζιού.
 • Διακοσμητικά δοκάρια οροφής – βαραίνουν το ταβάνι και τραβούν υπερβολική προσοχή σε αυτό.
 • Δυστυχώς, το καλούπι από γυψομάρμαρο, ειδικά με επιχρύσωση, είναι καλό μόνο σε ψηλές οροφές και σε χαμηλά ταβάνια φαίνεται πολύ ξένο και βαρύ.
 • Η διακόσμηση της οροφής με μια σκιά πιο σκούρα από τους τοίχους πιθανότατα θα μειώσει κάπως το ύψος της και η βαφή της σε σκούρο χρώμα θα την κατεβάσει εντελώς, δημιουργώντας την αίσθηση ότι το ταβάνι πιέζει.
 • Εγκατάσταση συστημάτων ψευδοροφής. Η τυπική λεύκανση και βαφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσετε ένα χαμηλό ταβάνι. Ωστόσο, εάν θέλετε πραγματικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε μια τεντωμένη οροφή, η οποία, σε σύγκριση με άλλα συστήματα ανάρτησης, θα αφαιρέσει όχι τόσο μεγάλο ύψος, δηλαδή 4-5 cm.
 • Διακόσμηση των τοίχων με οριζόντιες λωρίδες, καθώς και διακόσμηση του παραθύρου με κουρτίνες με οριζόντια εκτύπωση, αν και θα απομακρύνει τους τοίχους, θα μειώσει σημαντικά την οροφή της κουζίνας.