Szilveszteri takarítás – 10 szobalány titka és ellenőrzőlista

Az újév előtti takarítás nemcsak gyakorlati szükségszerűség, hanem valódi rituálé is, amely segít rendbe tenni a dolgokat a fejben és az üzleti életben, és különleges energiával tölti meg a házat. Éppen ezért célszerű saját maga csinálni, és nem tisztítószerek segítségével. Sőt, nem kevésbé ügyesen és gyorsan képes lesz megbirkózni a feladattal! Ebben a cikkben megtanul néhány alapelvet és trükköt, amelyeket a hivatásos cselédlányok használnak, és ellenőrizheti a szilveszteri takarítás ellenőrző listáját is..

Konyha interier

Szilveszteri takarítás ellenőrző listája

Mit kell tennie 2-1,5 héttel az újév előtt:

 1. Törölje le a port a szekrények és polcok tetejéről;
 2. Tisztítsa meg a hűtőszekrényt és mossa le;
 3. Mossa le a sütőt és a mikrohullámú sütőt;
 4. Végezze el a házban, a konyhában és a kamrában lévő összes élelmiszer -ellátás ellenőrzését;
 5. Szerelje szét a szekrényt, az éjjeliszekrényeket, a könyvespolcokat, az iratokat és egyéb tárolókat: szabaduljon meg a felesleges, szükségtelen, fizikailag és erkölcsileg elavult dolgoktól, valamint azoktól, amelyek egyszerűen nem tetszenek Önnek (el lehet adni, el lehet dobni, jótékonysági célra lehet felajánlani). A lényeg az, hogy vigye ki a szemetet az apartmanokból);
 6. Törölje le a zsírt a konyhai homlokzatról és a kötényről;
 7. Bútormosás, bútorhuzatok és kárpitok mosása;
 8. Törölje le a csillárokat és a lámpákat;
 9. Törölje le a bejárati ajtót mindkét oldalon.

Szilveszteri takarítás:

 1. Mossa le a padlót, porszívózza be az ajtószőnyeget;
 2. Törölje le a tűzhelyet;
 3. Mossa le a mosogató, mosogató és kád;
 4. Fertőtlenítse a WC -t;
 5. Elmosogatni;
 6. Törölje le a port minden felületről;
 7. Törölje le az összes tükröt;
 8. Cserélje le az ágyneműt és a törölközőt;
 9. Virágok öntözésére;
 10. Helyezzen el dolgokat, ruhákat és cipőket a helyükön.

Ezenkívül (szerepelhet a takarítás ellenőrző listájában 1-2 héttel az újév előtt):

 1. Mossa az ablakokat és a függönyöket;
 2. Mossa le a falakat és a mennyezetet;
 3. Tisztítsa meg az erkélyt;
 4. Mossa ki a konyhaszekrényeket.

10 trükkös hivatásos cselédek a szilveszteri takarításhoz

Tipp 1. A tisztítást mindig szellőztetéssel kezdje. Egyszerre kinyithatja az összes ablakot, vagy ha nagyon hideg van kint, váltakozva szellőztesse ki a helyiségeket 10-15 percig.

Tipp 2. Mielőtt elkezdene valamit mosni és tisztítani, alakítsa át a teret tiszta lappá. Gyűjtsön össze minden szennyezett edényt egy mosogatóba vagy mosogatógépbe, a szemetet – egy szemetesbe, ágyneműbe, fürdőlepedőbe, piszkos ruhába – egy mosógépbe vagy mosókosárba, tegyen szétszórt dolgokat és gyermekjátékokat a helyükre.

Hűtőszekrény a konyhában

Tipp 3. Kövesse az Áztatás-mosás elvet. A tapasztalt takarítók mindig igyekeznek időt és energiát spórolni azzal, hogy hagyják, hogy a takarítók végezzék el helyettük a piszkos munkát. Ez az elv mindenhol működik. Így például a fürdőszoba tisztítása előtt minden cseléd először 7-10 percig permetezi a tisztítószert a piszkos felületekre, majd egyszerűen mindent öblít. Természetesen az ilyen “áztatás” során időt kell kapnia egy csomó más hasznos művelet újrakezdésére.

 • Jobb a piszkos felületeket spray -palackból származó folyékony termékekkel kezelni..

Tipp 4. A rendérzet gyors megteremtése érdekében tegye ki az ablakpárkányt, a konyhai munkalapokat, asztalokat, konzolokat és nyitott polcokat. Ez a tipp különösen azoknak lesz hasznos, akiknek egyáltalán nincs idejük takarítani. Csak ürítse ki az összes munkalapot, és látni fogja, hogyan változik a szoba..

Betöltött munkalap

Tipp 5. Törölje le a port egy mikroszálas kendővel. Ez apróság, de nagyon fontos. A professzionális tisztítószerek hosszú ideig nem használnak gézt, pamutot vagy gyapjút. Csak a mikroszálas rongyok képesek gyorsan kezelni a port – csíkok és időveszteség nélkül magát a rongyot mosva.

Nos, a legrosszabb asszisztens ebben a kérdésben a frottír törölköző és a szintetikus rongy lesz.

Tipp 6. Mindig körben menj ki. Tehát biztosan nem fog lemaradni semmiről.

Tipp 7. Használjon régi fogkefét a nehezen elérhető helyek és csempevarratok tisztításához.. Hidd el, ez az egyszerű “eszköz” nem hiába van minden önbecsülő tisztító arzenáljában.

kefe

Tipp 8. Végezze el a rendbontást és a tisztítást kategóriák szerint, ha hosszú ideig és hatékonyan szeretne rendet tenni. Ez azt jelenti, hogy bölcsebb nem szoba szerint (hálószoba, fürdőszoba stb.) Takarítani, hanem kategóriánként (ruhák, cipők, könyvek, papírok, ételek, egyéb dolgok). Ugyanezen elv szerint minden szekrényben és fiókban rendet kell tennie. Ha a tárolást a “tetszik-tetszik” elve szerint szervezik, a szükséges dolgok gyorsabban megtalálhatók, kevesebb idő telik el az elveszett tárgyak és a határozott lakóhely nélküli dolgok tárolásával, a hely azonnal rendezett lesz, akár vizuálisan.

Tipp 9. Az ablakok téli tisztításához használjon fagyállószert. Az ablakok a „ház szemei”, ezért nagyon ajánlatos őket újév előtt megmosni. A professzionális takarítók gyakran tisztítják az ügyfelek ablakait újév előtt. Hogyan csinálják, ha kint fagy? Különben is, mint a profik, mossák az ablakokat?

Íme a műveletsor:

 1. Először el kell távolítania a függönyöket, és el kell küldenie őket a mosáshoz. És persze melegen kell öltözni az ablakmosás előtt..
 2. A második lépés a keret porszívózása és mosása.
 3. Az üveg kívülről történő mosása előtt meg kell tisztítani a fagytól vagy a jégtől műanyag kaparóval és meleg sóoldattal (10 evőkanál só 1 liter vízhez).
 4. A téli ablakok kinti tisztításához hűtsük le a szokásos autó fagyállóját hideg vízben, akkor -50 ° C -on sem képződik jég az üvegen. A legjobb, ha az oldatot permetező palackból permetezzük. A fagyállónak is fel kell dolgoznia a keretet.
 5. Az ablakmosás után törölje szárazra egy második tiszta ruhával (természetesen mikroszálas anyagból).
 6. Az ablakon belül a szokásos módon mosson mikroszálas kendővel.

Tipp 10. A legtöbb tárgy és felület tisztításához használjon ecetes oldatot. Segítségével eltávolíthatja a vízkőt a zuhanyrácsról, a keverőkről, fényt adhat a tükröknek és a kristálycsillárnak, moshatja a padlót, megszüntetheti a kellemetlen szagokat. Csak keverje össze a 9% -os ecetet vízzel 1: 3 arányban, és öntse a kapott oldatot egy spray -palackba..

ecet