Hogyan kényszerít minket az IKEA többet költeni-8 színfalak mögötti trükk és érdekes tény

Előfordult már veled, hogy lámpáért jöttél az Ikeába, és egy csomó gyertyával, vázával és mondjuk juhbőrrel távozott, amit soha nem gondoltál megvenni? Nálunk – és többször is. Elmondjuk, hogyan sikerül a ravasz svédeknek kiüríteniük a vásárlók pénztárcáját, és ezzel egyidejűleg a nyereséges vásárlások benyomását kelteni. Azt is megtudhatja, hogy mely termékek a legnépszerűbbek, hogyan találják ki ezeket az őrült neveket, mi bosszantja legjobban az Ikea alkalmazottait, miért nem szabad a kiállítási kanapékon aludniuk, és sok más érdekes tény a bolt mögött..

gnovrek

Az Ikea marketing trükkjei többet költenek, mint terveztük

1. Az üzlet elrendezése labirintusszerű

Minden Ikea áruház labirintusként van kialakítva – 15 méterenként kanyarodik a szoba. Ez azért történik, hogy a vevő a lehető leghosszabb ideig, lelkesedéssel sétáljon, és a bemutató standokon láthassa a teljes választékot, ennek megfelelően több dolgot vásárol útközben. Az üzlet alkalmazottai a kanyargós út kódnevét “Hosszú természetes út” -nak nevezték.

az Ikeán belül

2. Az IKEA hirdetései gyakran hangsúlyozzák az áruk olcsóságát, azonban …

… csak az egyszerű sorozat a legegyszerűbb kialakítással és egyszerű anyagfeldolgozással igazán olcsó.

3. Minden IKEA áruházban van egy impulzusos vásárlásokkal foglalkozó részleg, amelyet az alkalmazottak “a pénztárcák kiürítésének osztályának” neveznek.

Az IKEA választékában sok apró cikk található, amelyek nagyon praktikusnak, hasznosnak és olyan olcsónak tűnnek, hogy nagyon nehéz megtagadni a vásárlást. Ez a lista például virágcserepeket, papucsokat és naphengereket tartalmaz. Az alkalmazottak az ilyen árukkal rendelkező területet “Nyitott pénztárca” részlegnek nevezik.

4. Bull-Bull módszer

A Nyitott pénztárca rész azonban nem az egyetlen csapda a vevő számára. Az áruházban kis csapdákat készítenek, nagyméretű edények formájában, tele szélig olcsó apróságokkal.

Tehát, amikor legközelebb az Ikeába érkezik, hogy fali polcot vásároljon, ne csodálkozzon azon, hogy a sárga táskájában hirtelen egy csomag teás gyertya és műanyag fogas volt..

az Ikeán belül

5. Ugyanez történik legalább 5 alkalommal az úton

A ravasz marketingesek abban bíznak, hogy először a látogató csak észreveszi a dolgot, másodszor megszokja, harmadszor meg akarja vásárolni, és negyedszer úgy dönt, hogy ez a sors, és beteszi a terméket a kosárba. Sőt, a sors csak 99 rubelbe kerül. Bingó!

6. Bármely matracon vagy kanapén feltekeredhet és aludhat

Minden kiállított bútor tesztelhető. Például a látogató 2-3 órán belül aludhat bármelyik ágyon. Ezen idő elteltével az alkalmazottaknak fel kell ébreszteniük..

Ez a technika a teljes kényelem benyomását kelti, a vásárlók otthon érzik magukat, ami azt jelenti, hogy szívesebben vásárolnak, és újra és újra visszatérnek a boltba..

7. A munkavállalók ne kényszerítsék segítségüket az ügyfelekre

A kényelem és a teljes cselekvési szabadság érzése annak is köszönhető, hogy az áruház dolgozói soha nem kényszerítik ki magukat, és nem kínálnak maguknak segítséget. Ugyanakkor készségesen segítenek a vevőnek, ha hozzájuk fordul. Néhány Ikea -látogató számára azonban a szolgáltatás ilyen megközelítése éppen ellenkezőleg, bosszantó. Ezenkívül az önkiszolgáló szabály a raktárra is vonatkozik, ahol az ügyfeleknek maguknak kell megtalálniuk és levenniük a bútor dobozokat a polcokról..

8. Az Ikea párnák csak az Ikea párnahuzatokhoz illeszkednek

Ugyanez a helyzet a dobozokkal, ágyneművel és más árukkal. Így tesz minket a márka törzsvásárlóinkká..

És még 15 érdekes tény a bennfentesektől

 • A legnépszerűbb termékek: Billy és Callax állványok (a képen), Lack asztal, Poeng szék, Malm ágy és Ludde báránybőr..

kallax

 • A nyitott áruk az első számú probléma az áruház alkalmazottai számára. Gyakran az ügyfelek szeretik a “tesztelést”, a csomag felbontását, de nem vesznek semmit. Ennek eredményeként hatalmas számú árut kell leírni, vagy el kell küldeni tisztításra és újracsomagolásra..
 • Néha a vásárlók annyira kedvelik a bemutatótermek “szobáinak” kialakítását, hogy csak egy nagy készletben vásárolják meg minden tartalmukat..
 • Az alkalmazottak azt mondják, hogy a szerelmesek gyakran veszekednek az üzletekben. Olyan gyakran, hogy a családpszichológusok még egy gyakorlattal is előrukkoltak a kapcsolatok tesztelésére és építésére: menjenek el az Ikeába vásárolni, vagy állítsanak össze egy asztalt..
 • A kiállítótermek polcain elhelyezett könyveket professzionális dekorátorok választják ki a színséma szerint. Gyakran kérik a vonal dolgozóit, hogy hozzanak könyveket saját könyvtáraikból, bizonyos színű borítóval..
 • A személyzet üzeneteket küld egymásnak kódok használatával. Például, ha egy gyermek eltűnik valahol a boltban (ami nagyon gyakran előfordul), akkor a “99 -es kódot életbe léptették” figyelmeztető üzenet a kihangosítón keresztül kerül továbbításra az üzletben..
 • Kiderült, hogy minden termék nevét (még a ROLLSBUGOTHEM, SKELDBREKKA vagy ERVFJELET) is szigorúan meghatározott elv szerint találják ki, és nem véletlenszerű hülyeséggenerátor segítségével, mint gondolná. Például az IKEA könyvespolcok nevei különböző szakmákból származnak, a függönyök a matematikusok nevéből származnak, a fürdőszobai termékek tavakról és folyókról, a gyermektermékek állatokról és madarakról, asztalok és székek férfiakról, és a szöveteket nőknek nevezték el..

 • Az Ikea lett az első üzlet a történelemben, raktárszerkezettel. A legenda szerint a márka alapítójának, Ingvar Kampradnak véletlenül jutott eszébe jó ötlet. Az első Ikea áruház megnyitásának napján olyan nagy volt a vásárlóáradat, hogy Kampradnak raktárlétesítményeket kellett megnyitnia a vásárlók előtt, hogy az emberek maguk is elvihessék a szükséges árukat. Később ez a döntés lett az üzlet alapvető stratégiája..
 • Világszerte az Ikea csak az elővárosi hipermarketekben található, ennek köszönhetően sikerül spórolni a bérleti díjon, és viszonylag alacsony áron tartani az árukat. Az utóbbi pár évben azonban a svéd márka elkezdte a városi formátumú üzletek megnyitását..
 • Egy másik alapelv, amely lehetővé teszi az Ikea számára a demokratikus árak betartását: először a termék költségét határozzák meg, és csak ezután kezdik a tervezők és kivitelezők új termék kifejlesztését..
 • Az Ikea áruház összes partíciója mozgatható. Napközben a kerekeik blokkolva vannak, éjjel pedig minden falat és szekeret eltávolítanak, hogy helyet teremtsenek az új áruknak. Azt mondják, hogy ez idő alatt az alkalmazottak raklapversenyeket szerveznek, és bújócskát játszanak..
 • Az “IKEA” név kódolja a márka alapítójának nevét, a gazdaság nevét és a falut, amelyben felnőtt. Kiderült, hogy ez a dekódolás: “Ingvar Kamprad az Elmtaryud farmról, amely Agunnaryud falu közelében van”.

ingvar