Pudră de spălare clasificată 2021 și un ghid la alegere

Cum să alegeți detergentul pentru rufe din toate acele cutii și pungi care acoperă rafturile magazinelor? Poate că sunteți fidel produsului pe care l-a folosit mama dvs., produsului cu un parfum preferat sau pur și simplu cumpărați primul lucru care i-a venit la îndemână … Dacă doriți să abordați problema mai conștient, studiați evaluarea noastră de scăzut și mediu -prafurile de spălat cu preț, precum și o referință rapidă pentru client la alegerea detergenților.

Pulberi de spălat - rating

Atenţie! Evaluarea noastră pentru pulberile de spălat NU include pulberile cu fosfați – componentele cele mai dăunătoare ale pulberilor de spălat pentru mediu și sănătatea umană. De exemplu, astfel de produse precum „bona cu urechi” (da, cea mai populară pudră de spălat pentru copii este 15-30% fosfați!) Și SARMA. Ultima opțiune, conform estimărilor consumatorilor, este foarte eficientă, dar conține 5-15% fosfați, ceea ce nu este atât de mult, dar totuși nu este bun. Citiți mai multe despre pericolele fosfaților în ultimul capitol al articolului..

Evaluarea pulberilor de spălat în categoria pieței de masă

Am selectat 10 pulberi de spălare automate universale populare din categorii de prețuri mici și medii (de la 90 la 200 ruble / kg) și le-am evaluat pe o scară de 5 puncte în conformitate cu 3 criterii: capacitate de spălare, siguranță, rating general al consumatorilor..

Iată ce avem:

 • Cea mai bună pudră de spălat – Persil;
 • Cel mai bun detergent de rufe ieftin este Dosia;
 • Cel mai slab rating de pulbere – Pemos.

Și iată evaluarea (dacă vă uitați la masa de pe un smartphone, rotiți-o în poziție orizontală – așa se va potrivi întreaga masă în zona ecranului):

Denumirea pulberii Siguranța detergenței Evaluarea consumatorilor Evaluarea generală
Culoarea persilului 4 3 4.5 11.5
Amway Home Premium SA8 3 5 3.5 11.5
Prospețimea alpină Dosia 3.5 3 4 10.5
Barză 3.5 3 4 10.5
Pierde culoarea 3.5 2 4 9.5
Sorti Color 3 3 3.5 9.5
Culoarea Ariel 3 2 4.5 9.5
Culoarea mareei 3.5 1 4 8.5
Mitul Culoare proaspătă 2.5 2 4 8.5
Pemos Oxigen activ 3 1 4 opt

Cum ne-am clasat?

Și acum mai multe despre modul în care am testat pulberile de spălat.

 • Capacitate de spălare. Am colorat probe identice de țesătură albă 100% bumbac cu 5 tipuri de pete: vin roșu, ketchup, ruj de damă, iarbă și grăsime. Pentru ca petele să aibă timp să se lipească de material, am lăsat probele 24 de ore și apoi le-am spălat într-o mașină de spălat la o temperatură de 30 de grade în modul Bumbac timp de 2 ore. Am evaluat probele spălate pe o scară de 5 puncte, unde: 5 puncte – petele au dispărut complet din material; 4 puncte – petele au devenit abia sesizabile; 3 puncte – petele sunt clar vizibile pe țesut, dar au devenit palide semnificativ și au scăzut în dimensiune; 2 puncte – petele au devenit palide și nu au scăzut semnificativ; 1 punct – petele cu greu s-au schimbat în dimensiune și culoare. Imediat, observăm că rezultatul ideal nu a putut fi obținut cu nicio pulbere..

Pulberi de spălat

 • Securitate. Deoarece nu putem obține date de laborator privind indicele de toxicitate al tuturor pulberilor de spălat, precum și date privind capacitatea agenților tensioactivi ai pulberilor de diferite mărci de a fi spălate din țesături, am decis să determinăm siguranța produselor prin compozițiile lor. . Metodologia de evaluare este următoarea: am atribuit un indice de pericol condiționat fiecărei substanțe dăunătoare care poate fi utilizată în pulberile de spălat, apoi am calculat suma indicilor pentru fiecare pulbere și am transformat rezultatele într-un sistem de 5 puncte. Desigur, această metodă de evaluare a siguranței fondurilor nu este cea mai exactă, dar este suficient să se determine „cel mai puțin rău” și pulberile de care merită să stați departe.

Iată o listă de componente nedorite cu indici de pericol condiționat:

 • Surfactanți anionici (surfactanți A, tenside A) – 0,3
 • Fosfonați și fosforiti (înlocuitori mai puțin „malefici” pentru fosfați) – 0,2
 • Strălucitor optic – 0,2
 • Parfumuri – 0,2
 • Zeoliți – 0,1

Acum despre traducerea rezultatelor calculării indicilor de pericol într-un sistem în 5 puncte:

 • 5 puncte = suma indicelui de pericol 0,5;
 • 4 puncte = 0,6;
 • 3 puncte = 0,7;
 • 2 puncte = 0,8;
 • 1 punct = 0,9-1.

Citiți mai multe despre motivul pentru care aceste ingrediente din pulberile de spălat sunt atât de rele în capitolul următor..

 • Evaluarea consumatorilor. Am analizat recenziile utilizatorilor de pe site-urile web Otzovik.ru și irecommend.ru și am evaluat reputația pulberilor de spălat pe o scară de 5 puncte, unde: 5 puncte – în mare parte recenzii pozitive, 4 puncte – în mare parte evaluări bune, 3 puncte – evaluări satisfăcătoare, 2 puncte – în mare parte recenzii proaste, 1 punct – în cea mai mare parte recenzii negative ale utilizatorilor.

Analiza detaliată a evaluării pulberilor de spălat

Locul 1: „Persil Color” (Henkel LLC) – cea mai eficientă pulbere

Persil

Preț pentru 1 kg: 164 rub.

Siguranță: Pulbere cu o compoziție moderat dăunătoare (agent tensioactiv, parfum, fosfonat), NU este potrivită pentru spălarea hainelor copiilor. Cu toate acestea, există vești bune: conform cercetărilor de laborator efectuate de Roskontrol, după spălarea cu această pulbere, o cantitate minimă de surfactanți rămâne în țesătură..

Eficacitate: Percil a demonstrat cea mai bună eficiență la curățarea bine a petelor de ketchup și a plantelor de plante și la îndepărtarea bine a petelor de grăsime și vin. Cu toate acestea, urmele de ruj roșu au rămas clar vizibile și s-au estompat puțin..

Contra: preț ridicat, consum ridicat, miros înțepător.

Locul 2: “Dosia Alpine Freshness” (LLC “Rekit Benckizer Production”) – pulbere ieftină de bună calitate

Pulbere de dosya

Preț pentru 1 kg: 108 rub.

Siguranță: Pulbere cu o compoziție moderat dăunătoare (agent tensioactiv <5%, parfumuri, strălucitor optic, zeolit), NU sunt potrivite pentru spălarea hainelor pentru bebeluși. Cu toate acestea, la fel ca pudra de spălat Persil, Dosia a prezentat o spălare excelentă a agenților tensioactivi din rufele spălate (conform cercetărilor efectuate de laborator de Roskontrol). În plus, un agent tensioactiv din compoziția pulberii este mai mic de 5%, ceea ce reprezintă un avantaj foarte rar..

Eficacitate: În general, Dosia a demonstrat o eficiență bună, curățând perfect urmele de iarbă și ketchup, îndepărtând bine petele de grăsime. Cu toate acestea, pulberea a făcut față vinului și rujului doar în mod satisfăcător..

Pro: Preț redus, miros neutru.

Contra: consum ridicat.

Locul 3: „Amway Home Premium SA8” – cel mai scump și mai sigur, dar nu ideal

amway

Preț pentru 1 kg: 531 rub. În ciuda prețului ridicat, am inclus praf Amway în evaluarea noastră, deoarece, conform producătorului, 1 kg de concentrat SA8 înlocuiește 3 kg de pulbere obișnuită.

Siguranță: Pudra de spălat SA8 are cea mai bună compoziție în comparație cu ceilalți participanți la evaluare. Este singurul care nu conține agenți tensioactivi și are un conținut nesemnificativ de fosfați (mai puțin de 5%). Cu toate acestea, există încă ingrediente dăunătoare în SA8 – acestea sunt strălucitoare optice și parfum. Din acest motiv, NU este indicat să folosiți pulbere pentru spălarea hainelor copiilor..

Eficacitate: Pudra Amway SA8 a arătat rezultate bune, eliminând complet petele de ketchup și ierburi, a copiat bine cu pete de grăsime și vin, dar slab cu urme de ruj..

Pro: Consum redus, dozator inclus și miros neutru.

Contra: Chiar și luând în considerare consumul de 3 ori mai mic, prețul pulberii rămâne destul de ridicat.

Locul 4: „Aist” (CJSC „Aist”) – un „bun” solid neașteptat de la un producător autohton

Barză

Preț pentru 1 kg: 115 rub.

Siguranță: barza are o compoziție bună – din ingrediente dăunătoare doar agenți tensioactivi, strălucitor optic și parfumuri. Conform testelor lui Roskachestvo, pulberea este perfect spălată din țesătură..

Eficacitate: Barza cu pulbere a prezentat rezultate bune, eliminând aproape complet petele din ketchup, grăsime, iarbă. Dar a făcut o treabă proastă cu ruj și vin roșu.

Pro: Preț redus, miros neutru, săpun și carbonat de sodiu în compoziție.

Contra: Pulberea nu se vinde în toate magazinele.

Locul 5: „Sorti Color” (SA „Nefis Cosmetics”) – un cal de lucru ieftin

Fel

Preț pentru 1 kg: 100 ruble.

Siguranță: Nivelul de siguranță al acestei pulberi poate fi numit acceptabil, deoarece conține agenți tensioactivi, fosfați și parfumuri. Potrivit lui Roskontrol, după spălarea lenjeriei, agentul tensioactiv nu este complet spălat, prin urmare se recomandă clătirea suplimentară. Pudra sorty nu poate fi folosită pentru spălarea hainelor pentru copii..

Eficiență: Sorti a prezentat o putere medie de curățare, spălând complet petele de ketchup și ierburi, acoperite satisfăcător cu o pată grasă, dar slab – cu urme de ruj și vin roșu.

Pro: Preț redus.

Contra: pulberile Dosya și Sorty au aproximativ același cost și aproximativ aceeași toxicitate, dar pulberea Dosya a demonstrat o eficiență mai mare.

Locul 6: „LOSK Color” (LLC „Henkel”) – cea mai ieftină pulbere cu detergență bună, dar nu o compoziție foarte bună

Luciu Nu există pete

Preț pentru 1 kg: 90 de rub.

Siguranță: Această pulbere conține 4 ingrediente dăunătoare (din 5 posibile): agenți tensioactivi, fosfați, parfumuri și zeoliți. Powder Gloss nu poate fi utilizat pentru spălarea hainelor pentru copii.

Eficacitate: luciul de pulbere a prezentat rezultate bune, eliminând aproape complet petele de ketchup și plante medicinale. Petele de vin, grăsime și ruj roșu sunt semnificativ mai palide.

Pro: Cel mai mic preț în comparație cu alți participanți la rating.

Contra: Pudra are un miros înțepător. După spălarea noastră de testare, există urme de pulbere de neșters pe haine.

Locul 7: “Tide Color” (LLC “Procter and Gamble”) – o pulbere eficientă cu o compoziție slabă

Curățenia este maree pură

Preț pentru 1 kg: 170 frecați.

Siguranță: Această pulbere conține 5 ingrediente dăunătoare din 5 posibile: agenți tensioactivi, fosfați, agenți de înălbire optici, parfumuri și zeoliți. Potrivit lui Roskontrol, după spălarea lenjeriei, agentul tensioactiv nu este complet spălat, prin urmare se recomandă clătirea suplimentară. Pulberea de maree nu poate fi utilizată pentru spălarea hainelor copiilor, nu este de dorit să fie utilizată pentru persoanele alergice și persoanele cu pielea sensibilă.

Eficacitate: Marea a fost bună la îndepărtarea petelor de ketchup, ierburi și vin, satisfăcătoare pentru petele de ruj și grăsime.

Contra: Pudra are un miros înțepător și este scumpă.

Locul 8: “Pemos Active Oxygen” (LLC “Henkel”) – o pulbere ieftină cu o compoziție slabă

Pemos

Preț pentru 1 kg: 107 rub.

Siguranță: Pemos conține 5 ingrediente dăunătoare din 5 posibile. Potrivit lui Roskontrol, această pulbere a trecut testul de toxicitate cel mai rău dintre toate (în comparație cu Tide, Persil, Ariel, Myth și Sorty), dar a arătat o bună eliminare a agenților tensioactivi. Pudra “Pemos” nu poate fi utilizată pentru spălarea hainelor copiilor, nu este de dorit să se utilizeze persoanele care suferă de alergii și persoanele cu pielea sensibilă.

Eficacitate: performanță moderată la spălare – face o treabă bună pe petele de ketchup și iarbă, lăsând pete de vin, grăsime și ruj, dar foarte palide.

Pro: Preț redus, miros neutru.

Contra: Cheltuială mare.

Locul 9: “Ariel Color” (LLC “Procter and Gamble”) – o pulbere scumpă de o calitate satisfăcătoare

Ariel

Preț pentru 1 kg: 160 ruble.

Siguranță: Ariel conține 4 ingrediente dăunătoare din 5 posibile: agenți tensioactivi, fosfonați, parfumuri și zeoliți. Potrivit lui Roskontrol, după spălarea lenjeriei, agentul tensioactiv este slab spălat, prin urmare se recomandă efectuarea clătirii suplimentare. Pudra Ariel nu poate fi utilizată pentru spălarea hainelor copiilor, nu este de dorit să fie utilizată pentru persoanele care suferă de alergii și persoanele cu pielea sensibilă.

Eficacitate: Produsul a prezentat rezultate medii la spălare, eliminând perfect petele de ketchup și ierburi, dar făcând față cu grăsime, vin și ruj roșu numai în mod satisfăcător.

Contra: miros înțepător și cost ridicat.

Locul 10: “Mitul prospețimii culorii” (LLC “Procter and Gamble”) – cea mai ineficientă pulbere de spălat

Mitul prafului

Preț pentru 1 kg: 90 de rub.

Siguranță: „Mitul” conține doar două ingrediente din lista noastră declarată a principalelor pericole ale pulberilor: agenți tensioactivi și parfumuri. Cu toate acestea, conține și trei arome suplimentare care pot provoca alergii – limonen, linalol și salicilat de benzii. Am atribuit un indice de pericol de 0,1 fiecăreia dintre aceste substanțe. Ca rezultat, pulberea a obținut 2 puncte pe criteriul de siguranță. În plus, conform datelor Roskontrol, agenții tensioactivi sunt slab spălați după spălare, astfel încât rufele necesită clătire suplimentară. Pudra „Mitul” nu poate fi utilizată pentru spălarea hainelor copiilor, nu este de dorit să fie utilizată pentru persoanele alergice și persoanele cu piele sensibilă.

Eficacitate: Rezultatele testelor pot fi numite satisfăcătoare: petele de ketchup și iarbă au fost îndepărtate complet, petele de grăsime și vin au devenit palide, dar au rămas clar vizibile, rujul a devenit ușor palid.

Pro: Preț redus.

Contra: Pulberea generează multă spumă, ceea ce nu este bun pentru o mașină de spălat, nu face față bine petelor de grăsime, vin și rujului roșu.

Alegerea unui detergent de rufe – ghidul cumpărătorului

Principiul principal al modului de alegere a unei pulberi de spălat este destul de simplu:

Produsul trebuie să fie potrivit pentru tipul de țesătură, metoda de spălare și natura murdăriei.

 • Pentru spălarea rufelor într-o mașină de spălat, utilizați numai pulberi marcate cu „Automat” sau cu pictograma mașinii de spălat. Produsele de spălat mâinile nu pot fi utilizate, deoarece formează multă spumă, care poate deteriora echipamentul..
 • Rufele albe și de culoare deschisă trebuie spălate cu pulbere albă de rufe cu înălbitor de oxigen și enzime din compoziție. Dacă spălați lucrurile albe cu pulbere pentru rufele colorate, nu se va întâmpla nimic rău, dar dacă faceți opusul, atunci rufele colorate se pot estompa.
 • Pentru spălarea țesăturilor delicate – mătase și lână – trebuie să folosiți pulberi speciale.

Pulberi de maree și ariel pe transportor

Alte sfaturi:

 • Toți detergenții din clasa noastră nu sunt adecvați pentru spălarea hainelor copiilor, în ciuda declarațiilor producătorilor.
 • Persoanele alergice trebuie să utilizeze pulberi fără parfumuri (sau cu o cantitate minimă de parfumuri) și strălucitoare optice, precum și cu o cantitate minimă de agenți tensioactivi (<5%) sau chiar fără ea.
 • În loc să spălați pulberile, este mai profitabil să folosiți geluri în capsule. Toate celelalte lucruri fiind egale, gelurile se consumă mai puțin, au deja un balsam în compoziția lor, se dizolvă și se clătesc mai bine și sunt pur și simplu mai convenabile de utilizat..
 • Pentru a elimina impuritățile complexe, cum ar fi grăsimile sau sângele, este bine să folosiți pulberi de spălat cu enzime – bio-aditivi care combate eficient impuritățile organice și sunt sigure pentru sănătate. Cu cât sunt mai multe tipuri diferite de enzime în pulberea de spălat, cu atât este mai scumpă și mai eficientă. Cu toate acestea, nu este de dorit să le folosiți pentru spălarea zilnică, deoarece enzimele deteriorează treptat fibrele țesăturii. Apropo, toate pulberile de spălat din clasamentul nostru conțin enzime.
 • Detergenții cu zeolit ​​pot lăsa pete albe pe rufele colorate și pot întări rufele..
 • Atunci când alegeți o pulbere de spălat, este foarte util să puteți „citi” formulările. Iată o scurtă listă de ingrediente nedorite, amintindu-vă care, odată, puteți găsi în mod independent produse de bună calitate în magazin..

1. Surfactanți

Surfactanții sunt componenta principală a pulberilor de spălat. Surfactanții sunt anionici și neionici. Cel mai adesea, ambele tipuri de surfactanți sunt utilizați în pulberi. Surfactanții neionici sunt inofensivi și chiar utili pentru țesături, dar surfactanții anionici (în continuare a-surfactanți), deși sunt mai eficienți în spălare, sunt dăunători sănătății umane. Faptul este că surfactanții anionici tind să se acumuleze în organism, având un efect dăunător asupra sistemului imunitar, organelor interne și chiar creierului. De asemenea, agenții tensioactivi pot provoca alergii și pot contribui la dezvoltarea dermatitei..

 • Cu cât este mai tensioactiv în compoziția produsului, cu atât se formează mai multă spumă.
 • În mod ideal, nu ar trebui să existe deloc agenți tensioactivi în pulberea de spălat sau conținutul lor ar trebui să fie minim – mai puțin de 5%.

2. Fosfați, fosfonați și fosforiti

Chiar și acum 15-20 de ani, toate pulberile de spălat conțineau fosfați, un compus de fosfor care este conceput pentru a înmuia apa tare și a spori efectul surfactanților. Există o singură problemă – fosfații sunt nocivi atât pentru ecosistemul corpurilor de apă, cât și pentru sănătatea umană. Astăzi, majoritatea produselor nu conțin fosfați, dar conțin ceva mai puțin rău – fosfați și fosforiti. De regulă, acestea sunt utilizate în cantități mai mici (mai puțin de 5%) și, prin ele însele, sunt mai puțin dăunătoare. Dar sunt încă dăunătoare: au un efect dăunător asupra sângelui, pătrunzându-l prin piele (modifică conținutul de hemoglobină, proteine ​​și densitatea serului din sânge) și, de asemenea, irită pielea, perturbând echilibrul acido-bazic. Fosfații și analogii lor sunt spălați din material numai după 10 clătiri.

3. Strălucitoare optice

Scopul strălucitorilor optici (care nu trebuie confundat cu strălucitorii care conțin oxigen) este „albirea” țesăturii datorită proprietăților sale reflectorizante, adică, de fapt, să o vopsească. Prin urmare, după spălare și clătire, strălucitoarele optice rămân pentru totdeauna pe rufe, având un efect dăunător asupra pielii. Adesea, pulberile cu strălucitori optici provoacă mâncărime, iritații, roșeață, descuamare sau erupții pe piele.

4. Zeoliți

Zeoliții sunt similari ca efect și scop cu fosfații: înmoaie apa și măresc efectul agenților tensioactivi de 3 ori. De la sine, zeoliții sunt dăunători prin faptul că degresează pielea, contribuind la distrugerea grăsimilor.

5. Aditivi aromatizanți

Majoritatea parfumurilor provoacă reacții alergice cu mâncărimi ale pielii, iritații ale ochilor și chiar alergii severe. Pot exista consecințe mai grave – astmul bronșic și afectarea coordonării mișcărilor.