Curățenia Marie Kondo – 10 principii care îți schimbă cu adevărat viața

autor al kitchendecorium Sharapova Alena

Autorul articolului: Sharapova Alena

Au trecut câțiva ani de când mica carte albastră de curățare a cucerit lumea și a inspirat milioane de oameni să facă schimbări pozitive în casa și în viața lor. Cu toate acestea, curățarea nu este chiar cuvântul potrivit. Cartea lui Marie Kondo nu este despre curățare, ci mai degrabă despre punerea lucrurilor în ordine, atitudini față de lucruri și modul în care spațiul poate afecta bunăstarea personală a unei persoane. Acest ghid al Metodei KonMari este destinat celor care sunt deja familiarizați cu Magic Cleaning și care au nevoie de un fel de fișă ieftină pentru viitor, precum și celor care încă se gândesc să cumpere. Ghidul este completat cu o selecție de fotografii inspiraționale, videoclipuri, sfaturi despre unde să renunțați la obiectele inutile, precum și note de la un fost hoarder – autorul articolului.

Citat din cartea lui Marie Kondo

În ciuda faptului că lucrez ca jurnalist de interior și iubesc confortul, nu am fost niciodată o persoană îngrijită. Așezarea lucrurilor în locurile lor, împăturirea hainelor în grămezi și scăparea la timp de lucrurile inutile – toate acestea nu erau obiceiuri naturale pentru mine, ci reguli dureroase pe care le-am tot încălcat. După curățări grandioase, apartamentul meu a revenit întotdeauna la starea anterioară într-o săptămână. De aceea, când am auzit de Marie Kondo, care a promis că va preda o dată pentru totdeauna curățenia, i-am cumpărat cartea. Iată ce am învățat și ce s-a întâmplat.

10 principii cheie ale metodei KonMari

1. Scopul curățării este de a restabili ordinea PERFECTĂ pentru totdeauna. Cheia succesului este să o faci rapid, dintr-o dată.

Înainte de a începe o mare curățare-repornire, ar trebui să vă imaginați în detaliu imaginea ideală a casei dvs. și stilul de viață din ea. De asemenea, este recomandabil să găsiți o imagine a unei case de vis într-o revistă de interior. Scopul este de a obține rezultatul dorit în cel mult 6 luni. Trebuie să tratați curățenia ca pe o sărbătoare, deoarece se ține pentru prima și ultima dată în viața voastră..

Experiența mea: Mi-a luat 8-12 ore să analizez fiecare categorie de lucruri. Sortarea și organizarea depozitării hainelor și a komono-ului (diverse) au luat cel mai mult timp. A fost destul de dificil să alocăm timp pentru curățare, dar am reușit să îndeplinim cele 6 luni recomandate. Ați obținut rezultatul ideal pe care l-am avut în minte la începutul proiectului? Da! Dezordine se întâmplă uneori, dar poate fi rezolvată rapid și ușor. Din acest motiv, sunt foarte surprins de fiecare dată când aud recenzii negative despre „Magic Cleaning”. Sincer să fiu, mi se pare că acești oameni fie nu au aplicat metoda KonMari în practică, fie nu au aplicat-o pe deplin..

Comandați în dulapul de bucătărie

2. Procesul de curățare ar trebui să se desfășoare în două etape: în primul rând, aruncăm ceea ce nu este necesar și abia apoi ne gândim la organizarea depozitului

Ordinea adevărată nu este posibilă fără acești doi pași de curățare. Mai mult, prima etapă – a scăpa de lucrurile inutile – este primordială..

Experiența mea: am simțit importanța acestei reguli în practică. După o scurtă privire asupra metodei KonMari de pe Internet înainte de a cumpăra cartea, am aplicat principiile stocării verticale și clasificate în garderoba mea. Am decis să omit etapa declinării, fiind sigură că am nevoie de toate lucrurile. Prima dată după reorganizare, se părea că s-a întâmplat magia – cabinetul a devenit mult mai confortabil și mai liber. Cu toate acestea, mai târziu s-a întors senzația de dezordine și dezordine, deoarece au rămas încă prea multe lucruri și li s-au adăugat altele noi..

3. Curățarea și depozitarea lucrurilor este mai eficientă pe categorii și subcategorii decât pe cameră

Se pare că această abordare a curățării și depozitării vă permite să reprezentați și să reglați mai bine cantitatea de articole disponibile, face mai ușor să găsiți articolele potrivite și să le returnați la locul respectiv..

Experiența mea: Mi se pare că aceasta este una dintre cele mai ingenioase descoperiri ale lui Marie. Iată ce am observat: după reorganizarea unei singure categorii „haine” (a mea și a soțului meu), nu numai dressingul a devenit mai ordonat. Dormitorul, holul, baia și camera de zi au fost, de asemenea, ușor transformate datorită faptului că nu mai existau tricouri, halate de baie, șosete și alte haine în jur..

4. Procedură optimă de curățare: 1). Haine 2) Cărți 3) Lucrări 4) Komono (diverse) 5) Lucruri sentimentale

Această procedură de curățare vă ajută să rămâneți pe drumul cel bun. De asemenea, vă permite să exersați sensul recunoașterii „scânteilor de bucurie” până la etapa de sortare a celei mai dificile categorii – obiecte sentimentale.

Cărțile lui Marie Kondo

5. Principiul de bază al selecției este dacă un lucru provoacă bucurie

Potrivit lui Marie Kondo, secretul ordinii și o viață fericită în casă este să fii înconjurat doar de lucrurile pe care le iubești. Pentru a înțelege ce trebuie păstrat și ce să arunci, trebuie să ridici fiecare lucru și să te întrebi: „Provoacă asta bucurie?” Si nimic mai mult. Costul ridicat, noutatea sau raritatea unui articol nu reprezintă un motiv pentru conservarea acestuia. În cazurile în care este dificil să recunoști sentimentul de bucurie, Mari Kondo sfătuiește să se concentreze asupra reacției corpului atunci când obiectul este în mâini – dacă apare un sentiment de greutate, atunci știi ce să faci. O altă tehnică care ajută la luarea unei decizii în cazuri controversate este compararea a 3-5 lucruri conexe și elaborarea „ratingului” acestora. Trebuie să ne luăm la revedere de la cei din afara ratingului. Dar ce se întâmplă cu lucrurile care ar trebui să aducă numai beneficii practice și să le facă bine? De exemplu, șurubelnițe, ustensile de bucătărie, produse chimice de uz casnic și multe altele. Astfel de lucruri sugerează Marie să facă duș cu laude pentru aspect și proprietăți. Așa că tu însuți vei aprinde „scântei de bucurie” în obiectele neutre.

De fapt, curățarea este o alegere a ceea ce ne dorim. Salvați, nu ce vrem de la noi Scăpa de.

Un alt punct important: atunci când îți iei adio de la un obiect fără bucurie, trebuie să-i mulțumești. Potrivit lui Marie, lucrurile au nu doar un rol funcțional, ci și un scop, de exemplu, să te ajute să înțelegi ce ți se potrivește și ce nu, sau, să zicem, să aduci bucurie într-un anumit moment din viața ta. Practica de a mulțumi obiectelor neînsuflețite pare ciudată, dar funcționează excelent ca un truc psihologic..

Experiența mea: Ideea de a păstra doar acele lucruri care aduc bucurie s-a dovedit a fi foarte utilă și aplicabilă în multe domenii ale vieții. Ea m-a ajutat să economisesc o mulțime de bani pentru achizițiile inutile, să construiesc un dulap de bază, să-mi înțeleg mai bine nevoile, să îmi pun telefonul și computerul în ordine, m-a învățat să mă îngrijorez mai puțin despre viitor și să mă opresc asupra trecutului..

6. Primul pas al deconsiderării este de a pune TOATE articolele din aceeași categorie într-o grămadă

Deci, de exemplu, dezasamblarea unui dulap, trebuie să duceți toate articolele până la ultima șosetă din toate locurile din casă unde pot exista haine (cu excepția unui coș pentru lenjerie murdară) și să le puneți pe podea sau pe pat. În primul rând, numai în acest fel veți înțelege câte lucruri aveți cu adevărat și … veți experimenta ceva de genul terapiei de șoc. În al doilea rând, muntele de obiecte rezultat nu vă va permite să vă retrageți. Rețineți că și cărțile vor trebui să fie îngrămădite, oricât de greu ar fi.

7. Este mai rațional să depozitați lucrurile pe verticală și nu în stive (cu excepția vaselor)

Cele mai multe articole, de la pliculețe de ceai până la așternuturi, sunt mai convenabile pentru a fi stivuite vertical pe rând, mai degrabă decât stivuite orizontal. Deci, nu numai că veți vedea tot conținutul rafturilor și sertarelor, dar veți putea, de asemenea, să obțineți obiectele de care aveți nevoie fără să vă lipiți de lucrurile din cartier, așa cum se întâmplă adesea cu depozitarea normală. Și această tehnică vă permite, de asemenea, să organizați stocarea mai compact și mai ordonat. Dulapurile și comoda cu haine, după ce au fost aranjate conform metodei KonMari, arată ca niște „dulapuri clasice”.

 • Apropo, despre haine. Pentru a le depozita (inclusiv șosete!), Textile pentru uz casnic și alte articole non-rigide pe verticală, trebuie să le pliați în dreptunghiuri mici.

Iată câteva imagini educaționale (dar, de fapt, puteți învăța intuitiv cum să împăturiți hainele în dreptunghiuri).

Experiența mea: înainte de a începe să curăț Mari Kondo, eram 100% sigură că plierea lucrurilor în dreptunghiuri ar fi prea leneșă pentru mine. Dar după ce am analizat garderoba, abilitatea de pliat a funcționat atât de bine încât acum o pot face cu ochii închiși, ținând lucrurile în copertină, indiferent de dimensiunea și complexitatea tăieturii obiectului. Chiar și pungile de plastic le pliez mecanic și cu plăcere..

8. În loc să cumpărați o grămadă de cutii de depozitare, puteți utiliza cutiile pe care le aveți deja.

Pentru a stoca lucrurile pe verticală și pe categorii a fost mai convenabil, trebuie să le puneți în cutii obișnuite, de exemplu, cutii pentru pantofi. Apropo, Marie Kondo crede că cutiile pentru pantofi sunt ideale pentru majoritatea lucrurilor. Nu este necesar să cumpărați cutii speciale și alte dispozitive de stocare. Dar dacă totuși doriți să faceți acest lucru, atunci cel mai bine este să cumpărați recipiente din plastic transparent sau coșuri dreptunghiulare / pătrate din metal sau ratan..

Experiența mea: în carte, Marie a promis că nu trebuie să cumpărați instrumente speciale pentru a vă organiza sistemul de stocare. Aproape am reușit: aveam deja mai multe containere și erau utile, dar majoritatea articolelor erau plasate în cutii obișnuite. Singurul lucru pe care l-am cumpărat din proprie inițiativă a fost o pereche de coșuri de metal pentru depozitarea obiectelor mici în baie și bucătărie. Iată câteva sfaturi pentru utilizarea casetelor.

 • Articolele voluminoase, cum ar fi puloverele, se păstrează cel mai bine în cutii mari pentru pantofi de iarnă.
 • Lenjeria de corp, șosetele și colanții se potrivesc bine în capac de sub cutie.
 • În cutii de pe iPhone și alte dispozitive mici, este convenabil să stocați diverse lucruri mici, cum ar fi cărți, pixuri, creioane, un kit de cusut etc..
 • Ustensilele de spălat vase pot fi depozitate cu ușurință într-un coș mic de metal (HM Home).

Depozitare sub chiuvetă

9. Fiecare lucru are locul său

Pentru ca ordinea din casă să fie constantă, trebuie să determinați locul pentru fiecare lucru o dată și să îl returnați de fiecare dată după utilizare. Astfel veți evita efectul invers. Pentru a găsi locații adecvate pentru articole, urmați intuiția și următoarele instrucțiuni de la Marie Kondo:

 • Lucruri de același tip – într-un singur loc. Aceasta înseamnă că nu este de dorit să depozitați același tip de articole în diferite locuri de utilizare, de exemplu, pentru a păstra rujul igienic pe masă pe hol și în punga cosmetică. Apropo, judecând după recenziile cititorilor, această teză este una dintre cele mai controversate.
 • În primul rând, lucrurile ar trebui să fie puse înapoi în mod convenabil și nu scoase.
 • Sistemul de stocare ar trebui să fie cât mai simplu și intuitiv posibil.

Experiența mea: eram sigură că nu aș putea obține niciodată obiceiul de a pune lucrurile la loc. Cu toate acestea, după o reorganizare completă a casei, s-a dovedit a fi ușor de respectat această regulă în 80% din cazuri. În ceea ce privește regula despre depozitarea lucrurilor de același tip într-un singur loc, am fost de acord cu aceasta, dar cu unele excepții. Deci, de exemplu, o pereche de foarfece de unghii s-a așezat definitiv în baie la cererea soțului ei, iar a doua pereche – într-un recipient împreună cu dispozitive pentru manichiură pe termen lung. De fapt, prima pereche de foarfece a fost inclusă în categoria „accesorii de baie”, iar a doua – în categoria „totul pentru manichiură”.

10. Amenajarea locurilor de depozitare în mai multe locuri de acasă este în detrimentul comenzii. Mai mult, fiecare membru al familiei ar trebui să aibă propriul spațiu pentru lucrurile personale.

Sistem de depozitare pentru copii

îmbrăcăminte

 1. Este optim să auditați garderoba în următoarea ordine:
 • Bluze (cămăși, pulovere etc.);
 • Părțile inferioare ale îmbrăcămintei (fuste, pantaloni etc.);
 • Haine care trebuie atârnate pe un cuier;
 • Șosete;
 • Lenjerie;
 • Genți;
 • Accesorii (curele, pălării, eșarfe etc.);
 • Îmbrăcăminte specială (costume de baie, îmbrăcăminte sport etc.);
 • Pantofi.
 1. Este mai bine să pliați / să atârnați lucruri din aceeași categorie, în conformitate cu principiul de la greu-întunecat-lung până la mai ușor și mai ușor. De exemplu, lucrurile pot fi sortate în funcție de materialele din lână și bumbac. În sertare, lucrurile ușoare și ușoare ar trebui să stea în față, astfel încât dulapul să vă mulțumească.

Îmbrăcăminte KonMari

 1. Utilizați metoda bag-in-bag (nu mai mult de 1-2 pungi într-o singură pungă). În acest caz, curelele pungilor ar trebui să arate din punga exterioară, astfel încât să nu uitați de ele. De asemenea, este de dorit ca pungile exterioare și interioare să fie similare ca material, sezon și / sau stil. Datorită acestui truc, veți economisi spațiu și veți păstra forma accesoriilor..
 2. Îndoiți chiar șosetele și colanții în dreptunghiuri. Așezați-le pe toate împreună într-o cutie sau sertar în poziție verticală, astfel încât să puteți vedea fiecare pereche. După cum spune Marie, „Tratează-ți șosetele cu respect”..
 3. Sutienele pentru cupe ar trebui să fie așezate cu grijă unul în spatele celuilalt pentru a-și menține forma. Sutienele căptușite trebuie să fie pliate în jumătate și apoi pliate. Păstrează-ți sutienele într-un coș frumos, cum ar fi ratan. La urma urmei, tot ceea ce intră în contact cu corpul trebuie păstrat cu respect deosebit..

Lenjerie KonMari

 1. Dacă aveți un suport pentru pantofi, așezați pantofi mai grei pe partea de jos și pe cei mai ușori deasupra. Apoi colorează perechile pentru a menține lucrurile organizate..

Cărți

 1. Dacă există prea multe cărți, acestea pot fi sortate în subcategorii în următoarea ordine:
 • Fictiune;
 • Cărți aplicate;
 • Ilustrate, de exemplu, albume de artă;
 • Reviste.
 1. Când sortați cărțile, nu începeți să le citiți, deoarece întârzie aproape întotdeauna curățarea..
 2. În general, numai acele cărți care au un loc în „sala faimei” dvs. vor rămâne în casa voastră. De exemplu, Marie însăși păstrează doar 30 de cărți în casa ei, deși obișnuia să aibă o bibliotecă mare..
 3. Potrivit lui Kondo, cărțile necitite nu vor fi niciodată citite. De asemenea, tind să se acumuleze. Prin urmare, trebuie să scapi de ele..

Documentele

 • Regula de bază pentru sortarea documentelor și lucrărilor: aruncați totul. Trebuie doar să lăsați hârtii care se încadrează în aceste trei categorii: 1). În prezent utilizat; 2). Necesar pentru o perioadă limitată; 3). Acele documente și hârtii care trebuie păstrate mult timp. Instrucțiunile de utilizare a aparatelor de uz casnic și a materialelor de formare învechite trebuie aruncate.

Pagina din cartea Magic Cleaning

 • Stocați documentele împărțindu-le în doar două categorii: cele care trebuie stocate și cele care trebuie tratate. Ultima categorie include scrisori care necesită un răspuns, formulare de cerere etc. Aceste lucrări sunt păstrate cel mai bine într-un organizator vertical separat. În același timp, trebuie să încercați să-l păstrați … gol. Plinătatea sa va însemna că afacerile dvs. nu sunt rezolvate foarte productiv. Prima categorie de documente este împărțită cel mai convenabil în rareori utilizate (cupoane de garanție, polițe etc.) și frecvent utilizate (de exemplu, materiale de instruire actuale).
 • Organizatorii cu prea multe compartimente fac dificilă sortarea și găsirea documentelor de care aveți nevoie. De exemplu, nu ar trebui să utilizați foldere precum acordeon.

Vezi și: Cum se păstrează chitanțele, hârtiile și documentele: 3 pași pentru comandă

Komono (lucruri diferite)

Va fi ușor să dezasamblați categoria de komono, care este înspăimântătoare în diversitatea sa, dacă respectați următoarea ordine:

 • Toate CD-urile, DVD-urile, discurile BluRay;
 • Produse cosmetice de îngrijire;
 • Produse cosmetice decorative;
 • Accesorii;
 • Articole valoroase (pașapoarte, carduri de credit etc.);
 • Aparate electrice și toate tipurile de cabluri;
 • Accesorii de uz casnic (truse de cusut, articole de papetărie etc.);
 • Consumabile pentru uz casnic (produse chimice de uz casnic, trusă de prim ajutor, șervețele de hârtie etc.);
 • Mâncare și toate articolele de bucătărie;
 • Altele (articole de același tip care sunt necesare pentru un hobby, cum ar fi echipament de schi).
 • Am găsit mici schimbări – în portofel. De fiecare dată când găsiți mici schimbări în buzunarele, genti și sertare ale blugilor, puneți-le în portofel.
 • Cel mai bine este să păstrați așternuturile pe rafturile superioare ale sifonierului. Acolo vor fi mai puțin expuși prafului și umezelii..
 • Conform metodei KonMari, este imperativ să scăpați de: corzi de scop necunoscut, aparate electrice rupte, cutii de echipamente, butoane de rezervă, suveniruri și cadouri fără bucurie, mostre din produse cosmetice, produse de sănătate la modă, cum ar fi curele de slăbit, masaje pe care le aveți sunt prea leneși pentru a fi folosiți etc..

Lucruri sentimentale

 • Principalul punct pe care Mari Kondo îl folosește în cartea sa: nostalgia excesivă pentru trecut poate deveni dușmanul tău pentru o viață fericită în prezent. Dacă nu vei folosi niciodată oala pe care ți-a dat-o bunica ta, este timpul să o „eliberezi” cu recunoștință.
 • Amintiți-vă, nu trebuie să trimiteți lucruri sentimentale inutile la casa părinților. Găsiți puterea de a vă înfrunta trecutul cu adevărat și separați-vă cu recunoștință..
 • Nu vă păstrați fotografiile în cutii. Cel mai bun loc pentru ei este în albumele foto, care pot fi așezate pe o măsuță de cafea sau pe un raft de cărți..
 • Înainte de a începe să vă organizați albumul foto, determinați datele la care au fost făcute fotografiile și sortați-le în funcție de timp. Dintr-o serie de fotografii aproape identice, păstrați-o doar pe cea care provoacă cea mai mare bucurie. Ce să faci cu un munte de fotografii de vacanță? Pentru fiecare zi a oricărei călătorii, Kondo recomandă să nu lăsați mai mult de 5 fotografii. Dar cel mai bun și mai atmosferic.
 • Cadourile de la copii sunt o altă subcategorie dificilă. Oh, este mai bine să nu-i scrie despre aceasta însăși lui Marie.

Lucruri sentimentale

 • Dacă simțiți că revizuirea acestei categorii începe să copleșească, deschideți fereastra, aprindeți o lumânare sau puneți-o deoparte pentru a doua zi..

Bucătărie

 • Cel mai bine este să păstrați blatul și zona din jurul chiuvetei goale. Chiar și un burete, faerie și o cârpă sunt cel mai bine păstrate într-un dulap deasupra sau sub chiuvetă. Așadar, curățarea bucătăriei va necesita un minim de timp și efort și veți începe să gătiți cu mare plăcere..
 • În cartea Scântei de bucurie, Marie Kondo insistă să nu depoziteze vase elegante, seturi, șervețele în vitrine, ci să le folosească în fiecare zi..

Bucătărie Stalink

Iată câteva fotografii inspiraționale ale cămarelor din bucătărie, organizate prin metoda KonMari (de pe Instagram-ul lui Marie!):

Vezi și: Spațiu de depozitare în bucătărie – 17 soluții super-eficiente și hacks de viață

Baie

Conform canoanelor „Magic cleaning”, zona din jurul băii (inclusiv pereții) trebuie păstrată complet goală și toate produsele de îngrijire trebuie depozitate în dulapuri. Metoda este bună, deoarece borcanele nu vor deveni subțiri, conținutul lor nu se va deteriora din timp și, cel mai important, curățarea camerei va deveni foarte rapidă și ușoară. Șampoane, geluri de duș, balsamuri de păr și alte produse după utilizare Marie recomandă să se usuce cu un prosop și apoi să le pună la loc.

 • Potrivit expertului, o astfel de rutină pare doar complicată, dar de fapt simplifică foarte mult îngrijirea băii..

Baie veselă

Ilustrația „băii vesele” din cartea „Scântei de bucurie”

Dacă doriți să aflați mai multe despre magia curățării

Vă sfătuiesc cu tărie să nu vă limitați la citirea unei „curățări magice”.

 • În 2016, Marie Kondo și-a lansat a doua carte, Scântei de bucurie. În ea, ea dezvăluie mai profund și mai mult problema sortării lucrurilor, oferă sfaturi practice despre curățarea diferitelor categorii și subcategorii (chiar și jucării moi!) Și, cu ajutorul ilustrațiilor simple, arată cum să pliați blugi, șosete și alte articole de îmbrăcăminte . De fapt, Sparks of Joy îmi oferă chiar mai multă bucurie decât Magic Magic Cleanup..

Brelocuri frumoase

 • Apropo, vă puteți familiariza cu metoda KonMari prin cărți audio. Uneori ascult același „Scântei de bucurie” în timp ce șterg și călcă. Aceasta este o mare inspirație și motivație..
 • Netflix’s Tidying Up with Marie Kondo, lansat în ianuarie 2019, vă va ajuta să vă înveseliți rutina de curățare a casei. În ea, sensei-ul de curățenie vine să viziteze oameni adevărați și îi ajută să-și pună casele în ordine..

 • Dacă sunteți un utilizator activ de Instagram, vă puteți abona la contul Marie Kondo. Pe pagina ei, ea împărtășește adesea exemple inspirate de fotografii ale spațiilor organizate conform metodei sale..

Ce să faci cu lucruri inutile?

Această întrebare apare în fața tuturor celor care efectuează „curățarea magică”. Iată câteva soluții posibile:

 1. Puteți dona lucruri curate în stare bună organizațiilor de caritate locale și organizațiilor de voluntari care colectează lucruri (Lucruri bune, Doar ajutor, Există o inimă etc.);
 2. Să predăm lucrurile în stare bună direct instituțiilor sociale: orfelinate și adăposturi temporare, cămine pentru bătrâni și cu dizabilități, centre de asistență pentru refugiați;
 3. Multe biserici și mănăstiri acceptă lucrurile în stare bună și le distribuie celor care au nevoie;
 4. Prosoapele, lenjeria de pat, păturile, hainele prost întreținute pot fi duse la adăposturile pentru animale. Acolo vor fi folosite ca așternut;
 5. Puteți utiliza serviciile unui serviciu pentru eliminarea lucrurilor inutile (Svalka, Charity Shop). Articolele pot fi vândute în magazine second-hand, reciclare sau organizații caritabile;
 6. Articolele în stare excelentă pot fi vândute la Avito sau pe altă piață locală de purici online;
 7. Ceva poate fi înmânat vecinilor „pentru o ciocolată” prin plasarea unui anunț într-un grup acasă în VK sau Vatsap.