Cum să vă detartrați fierbătorul – 6 remedii casnice

În orice încălzitor de apă, din când în când, găsim o comoară de minerale, și anume depunerile de săruri de magneziu și calciu din apa dură. Și dacă încercăm întotdeauna să prevenim apariția scării în mașina de spălat vase și mașina de spălat, atunci ce putem spune despre ceainic, în care nu numai că îi afectează performanța și duce la defecțiuni, dar dăunează și sănătății gospodăriilor.

Calcar și rugină într-un ceainic vechi din smalț

În acest articol, am colectat 6 dintre cele mai eficiente și accesibile metode la domiciliu pentru a vă ajuta să vă detartrați ceainicul. De fapt, secretul tuturor remediilor populare este foarte simplu:

  • Cântarul în ceainic sau ceainic electric se tem de acizii organici și anorganici, astfel încât aproape toate metodele de îndepărtare a acestuia acasă se bazează pe utilizarea produselor care conțin acizi..

A se vedea, de asemenea, materialul: Cum să curățați un fier de călcat în interior și în exterior – 10 metode de acasă.

Metoda 1. Cum să detartrați un ceainic electric folosind oțet

Producătorii de fierbătoare electrice nu recomandă utilizarea oțetului pentru îndepărtarea depozitelor de minerale – la urma urmei, este prea agresiv. Dar, uneori, nu puteți face fără acest instrument puternic..

Detartrarea unui ceainic cu oțet

Metoda este potrivită pentru: ceainicele din plastic, sticlă și metal cu o cantitate foarte mare de scară veche.

Ingrediente: apă – aproximativ 500 ml și oțet 9% – puțin mai puțin de 1 cană sau esență de oțet 70% – 1-2 linguri.

Detartrarea unui ceainic cu oțet

Rețetă: turnați apă într-un ceainic și fierbeți-o, apoi turnați acid acetic în apă clocotită și lăsați cântarul să se înmoaie în soluție timp de 1 oră, timp în care ar trebui să ridicați periodic capacul și să verificați modul în care cântarul se desprinde de pe pereții ceainicul. Dacă cântarul nu a dispărut singur, ci doar slăbit, atunci va trebui îndepărtat cu un burete. Nu uitați să fierbeți apă o dată sau de două ori într-un ceainic curat, apoi clătiți bine pentru a clăti orice oțet rămas..

Metoda 2. Cum se detartrează un fierbător electric folosind acid citric

Metoda este potrivită pentru: curățarea ceainicelor electrice din plastic, oțel inoxidabil și sticlă cu murdărie ușoară sau moderată.

Ingrediente: apă – aproximativ 500 ml și acid citric – 1-2 linguri (în funcție de gradul de contaminare). Un sfert de lămâie poate înlocui acidul sub formă de pudră.

  • Detartrarea unui ceainic cu lămâie
  • Detartrarea unui ceainic cu acid citric

Rețetă: turnăm și apă într-un ceainic și fierbem, apoi turnăm acid citric în apă clocotită sau punem un sfert de lămâie și așteptăm până când apa se răcește timp de aproximativ 1-2 ore (acidul în apă fierbinte „pâlpâie”). Dacă scara nu este veche, atunci se va desprinde de la sine. În caz contrar, trebuie să faceți un mic efort. Nu uitați să fierbeți apa într-un ceainic curat și apoi să o clătiți bine..

Metoda 3. Cum să scapi de calcar într-un ceainic de orice fel folosind sifon

Vasele de email și aluminiu se tem de acizii agresivi, astfel încât primele 2 metode de îndepărtare a calcarului nu sunt potrivite pentru ele, dar o soluție obișnuită de sodă vă poate ajuta.

Ceainic de email

Metoda este potrivită pentru: detartraj atât în ​​ceainicele obișnuite emailate și din aluminiu, cât și în orice ceainic electric.

Ingrediente: bicarbonat de sodiu sau cenușă de sodiu mai bună – 1 lingură, apă – aproximativ 500 ml (principalul lucru este că acoperă tot calcarul).

Rețeta 1: pentru a îndepărta solzi de pe pereții unui ceainic de email sau de aluminiu, trebuie mai întâi să amestecați sifon cu apă, apoi să aduceți această soluție la fierbere și apoi să o lăsați să fiarbă la foc mic timp de o jumătate de oră. La sfârșitul procedurii, spălăm sifonul rămas, pentru care fierbem apă curată de 1 dată, o scurgem și clătim fierbătorul..

Detartrarea fierbătorului cu bicarbonat de sodiu

Rețeta 2: pentru a spăla un ceainic electric cu sifon, trebuie să fierbeți apă, să faceți o soluție de sodă și apoi să o lăsați să se răcească timp de 1-2 ore. Un mod mai blând – turnați sifon în apă clocotită, apoi lăsați soluția până când se răcește complet – în acest timp, depozitele minerale vor deveni mai moi și va fi mai ușor să le spălați manual..

Metoda 4. Cum se detartrează fierbătorul folosind Coca-Cola și Sprite

Această metodă nu este cea mai eficientă și mai economică, dar de ce să nu încercăm pentru distracție?

Metoda este potrivită pentru: detartrarea în fierbătoare obișnuite din oțel inoxidabil și pentru ceainicele electrice, dar pentru ceainicele din smalț și staniu – cu precauție.

Ingrediente: orice băuturi carbogazoase cu acid citric din compoziție – de la “Coca-Cola” la “Fanta”, va face. Dar este mai bine să luați băuturi incolore, de exemplu, „Sprite” sau „Schweppes”.

Rețetă: Mai întâi eliberăm gaze din băutură, apoi turnăm 500 ml de lichid într-un ceainic și îl lăsăm să fiarbă și apoi să se răcească. Rezultatul experimentului poate fi văzut în acest videoclip..

A se vedea, de asemenea, materialul: Cum să curățați o mașină de spălat de murdărie și solzi în 5 pași.

Metoda 5. Cum să detartrați un ceainic folosind coji de mere sau cartofi

Detartrarea fierbătorului cu detergenți

Acest produs este potrivit fie pentru întreținerea preventivă, fie dacă depunerile de calcar sunt încă slabe..

Metoda potrivită pentru: detartrarea ceainicelor comune emailate și metalice.

Ingrediente: coaja de mere, pere sau cartofi.

Rețetă: puneți un ceainic de mere, pere sau cartofi spălați, umpleți cu apă și aduceți la fierbere. De îndată ce fierbe apa, lăsați coaja să se răcească timp de 1-2 ore, apoi spălați placa înmuiată cu un burete.

Metoda 6. Cum se detartrează un fierbător cu saramură

Ceainic și saramură

Deoarece saramura conține acizi organici, poate fi folosită și pentru îndepărtarea solzilor și ruginii. Prin urmare, dacă aveți la îndemână un murăt de sub castraveți sau roșii, care, așa cum se întâmplă adesea, nu are unde să-l puneți, nu ezitați să-l folosiți..

Metoda potrivită pentru: detartrarea ceainicelor comune emailate și metalice.

Rețetă: turnați saramura într-un ceainic printr-o sită (astfel încât să nu rămână nimic de prisos în ea), aduceți-o la fierbere, apoi lăsați saramura să se răcească câteva ore. Folosind un burete, curățăm resturile de calcar și rugină și, în cele din urmă, clătim fierbătorul cu apă curentă..

Curățăm cuptorul cu microunde în 5 minute – 6 moduri exprese.

Câteva sfaturi utile de prevenire

Pentru a nu rula fierbătorul și a bea întotdeauna băuturi pure, urmați aceste 3 reguli simple:

  • Încercați să detartrați fierbătorul în mod regulat – o dată pe lună sau la fiecare două luni. Pentru curățarea preventivă, sunt potrivite produsele delicate, precum coji de fructe sau saramură..
  • Încercați să fierbeți numai apă filtrată. Este bine atât pentru sănătatea ta, cât și pentru ceainic.
  • Încercați să turnați orice apă rămasă pe fundul fierbătorului și clătiți-o înainte de a adăuga apă proaspătă pentru fierbere..

Cum se curăță exteriorul fierbătorului de depozite de carbon și grăsimi

Adesea, ceainicele din aluminiu și smalț sunt acoperite cu carbon și grăsime la exterior. Dacă primul ajutor sub formă de lichid de spălat vase și un burete nu a funcționat, încercați următoarele 3 metode (pentru ceainicele obișnuite din smalț și aluminiu și ceainicele din oțel inoxidabil).

Metoda 1.

Pasul 1. Încălziți ceainicul astfel încât să fie suficient de cald, dar să nu se opărească.

Pasul 2. Pregătiți un amestec 3: 1 de bicarbonat de sodiu și apă.

Pasul 3. Folosind un burete, tratați toate suprafețele contaminate cu soluția rezultată, lăsați 5 minute (opțional), apoi curățați carbonul și grăsimea, făcând mișcări circulare cu partea dură a buretelui.

Pasul 4. Ștergeți fierbătorul.

Metoda 2.

Puteți curăța exteriorul fierbătorului de funingine și grăsime vechi, fierbând într-o soluție de sodă.

Pasul 1. Umpleți o oală mare / lighean / găleată metalică cu apă.

Pasul 2. Se dizolvă soda în apă la o rată de 1 lingură pe 1 litru de apă.

Pasul 3. Scufundați vasul de oțel inoxidabil în apă și porniți focul.

Pasul 4. Când apa fierbe, fierbeți ibricul încă 30 de minute, apoi scoateți recipientul de pe foc și lăsați-l să se răcească..

Pasul 5. Folosiți partea dură a buretelui pentru a curăța reziduurile de carbon și grăsime și în cele din urmă clătiți sub apă curentă.

Metoda 3. Numai pentru ceainicele din oțel inoxidabil sau aluminiu

Fierbătoarele din aluminiu și fierbătoarele din oțel inoxidabil pot fi curățate din exterior de depozitele de carbon, rugină și grăsime prin fierbere într-o soluție de oțet. Doar urmați instrucțiunile anterioare, dar folosiți 3 linguri de oțet de masă 9% în loc de bicarbonat de sodiu. linguri pentru 1 litru de apă.

Întrebare răspuns

De ce nu puteți curăța un ceainic electric cu oțet?

Există o credință larg răspândită că este imposibil să curățați un ceainic electric cu oțet, deoarece deteriorează inelul O care se îndoaie în jurul elementului de încălzire și, prin urmare, poate provoca o scurgere. Acest lucru se poate întâmpla cu adevărat dacă cântarul a început deja să lovească capetele elementului de încălzire, să rupă etanșeitatea și să deschidă accesul la inel. În acest caz, oțetul va agrava situația și, foarte curând, poate apărea o scurgere. Cu toate acestea, dacă fierbătorul este relativ nou și este detartrat în mod regulat cu o soluție slabă de oțet sau alte mijloace, atunci nu ar trebui să apară probleme, deoarece sigiliul pur și simplu nu intră în contact cu conținutul fierbătorului. Mai mult, producătorii înșiși recomandă curățarea ceainicelor electrice cu oțet sau cu detergenți speciali. Puteți verifica acest lucru în manualul de instrucțiuni pentru dispozitivul dvs. Dacă fierbătorul dvs. a fost folosit de mult timp și cântarul este destul de neglijat, vă recomandăm să îl curățați cu acid citric sau o soluție de oțet foarte slabă. Apropo, acidul citric este, de asemenea, bun, deoarece se clătește mai ușor și nu miroase atât de aspru.

Cum se curăță un ceainic cu decalcifiant?

Instrucțiunile producătorului trebuie respectate. De regulă, pentru a curăța ibricul cu anticalcar, se toarnă conținutul plicului într-un ibric umplut cu apă, apoi se fierbe soluția rezultată și, în cele din urmă, se clătește ibricul bine cu apă curată și se rulează gol de 1-2 ori.