Șorț din plăci “porc” în interiorul bucătăriei – de la alegerea designului până la așezarea cu propriile mâini

Cel mai popular material de finisare pentru spatele bucătăriei este plăcile ceramice, iar cel mai popular tip de plăci este sub formă de cărămizi decorative, care sunt adesea numite „porc” sau „metrou”.

Ce este „porc”?

Aceasta este o țiglă ceramică glazurată de format mic dreptunghiular, asemănătoare formei unei cărămizi și adesea așezată ca o zidărie, adică într-un gol. De obicei, plăcile asemănătoare cărămizilor au șanfreuri (fațete), adică margini teșite de-a lungul marginii plăcii, care adaugă volum și textură suprafeței cu care se confruntă un „mistreț”.

Șorț de porc în interiorul bucătăriei

Și iată șorțul „porc” din plăci fără tăietură.

 • Tigla de mistreț fără teșit
 • Tigla de mistreț fără teșit
 • În vest, plăcile care imită cărămida sunt numite „subterane”, întrucât multe stații din metrourile din Londra, Paris și New York sunt placate în acest format. În țara noastră, plăcile asemănătoare cărămizilor sunt numite „porc” datorită faptului că semifabricatul pentru fabricarea plăcilor avea două găuri trecătoare la capăt, motiv pentru care vederea laterală a acestuia semăna cu un plasture de porc. Numele informal s-a dus la oameni și a rămas.

Vezi și materialul: Cum să alegi o țiglă pentru un șorț: 12 nuanțe și o prezentare generală a formatelor populare

Care sunt dimensiunile „porcului”?

De regulă, plăcile asemănătoare cărămizilor au două sau trei lățimi. Dimensiunile standard ale mistrețului, în funcție de producător și de colecție, variază după cum urmează:

 • Lungime – 12-30 cm;
 • Lățime – 6-10 cm;
 • Cea mai comună dimensiune standard este de 7,5 × 15 cm, formatele sunt de asemenea populare: 10 × 20 cm, 15 × 30 cm, 7,5 × 30 cm.

Fotografia de mai jos este un exemplu de țiglă clasică “metrou” cu o dimensiune de 7,5 × 15 cm.

Porc dimensiune standard

Dale clasice „porc” cu dimensiuni de 7,5 × 15 cm

Iată o altă dimensiune obișnuită a plăcilor de 10 × 20 cm.

Șorț porc 10x20 cm

Placi “porc” dimensiune 10 × 20 cm

Formatul de 7,5 × 30 cm arată astfel (derulați fotografia spre dreapta).

 • Șorț alb și negru din gresie porc 7,5x30 cm
 • Șorț alb și negru din gresie porc 7,5x30 cm
 • Șorț alb și negru din gresie porc 7,5x30 cm
 • Plăcile trebuie cumpărate cu o marjă de 10% în cazul tăierii nereușite și a respingerilor.

În ce stil de interior este adecvat un astfel de șorț și cât de practic este faianța albă?

Astăzi șorțul „porc” a devenit mai relevant decât oricând datorită modei pentru interiorul bucătăriei în stil scandinav, precum și în stilul mansardă, industrial, country și Provence. Următoarea selecție de fotografii prezintă șorțuri „din cărămidă” în diferite modele (derulați prin).

 • Șorț de porc în interiorul bucătăriei din industrie, mansardă și țarăinterior industrial, mansardă și country
 • Șorț de porc în interiorul bucătăriei în stil clasicinterior bucatarie in stil clasic
 • Șorț de porc în bucătărie în stil scandinavBucătărie în stil scandinav
 • Șorț de porc în bucătărie în stil contemporan bucătărie contemporană
 • Șorț de porc în bucătărie în stil ProvenceBucătărie în stil Provence
 • Designul șorțului „cărămidă” poate fi foarte diferit în funcție de: dimensiunea plăcilor, culoarea lor, textura, prezența șanfranelor, utilizarea inserțiilor decorate, metoda de așezare a „porcului”, precum și culoarea mortarului și lățimea rosturilor.
 • Puteți alege plăci cu o glazură mată sau glazură craquelure (adică cu mici crăpături cu efect antic).
 • Tigla de mistreț cu glazură craquelure
 • Tigla de mistreț cu glazură craquelure

Cele mai populare și versatile culori de șorț sunt alb, bej și crem..

 • Șorț alb Porc
 • Șorț alb Porc
 • Șorț alb Porc
 • Șorț alb Porc
 • Șorț alb Porc
 • Șorț alb Porc
 • Șorț alb Porc
 • Cât de ușor de curățat este faianța albă de porc din spatele bucătăriei? În sine, plăcile ceramice sunt unul dintre cele mai practice materiale de finisare. Datorită glazurii netede pe ceramică, praful și murdăria nu se lipesc de ea și se șterg ușor. Și un șorț alb, care pare murdar, în practică nu este mai murdar decât un șorț de orice altă culoare. Mai mult, praf, grăsime, pete de murdărie și pete pe o suprafață ușoară sunt mai puțin vizibile decât pe una întunecată, iar vederea zonei de lucru a bucătăriei pe fundalul unui „porc” alb va fi mult mai curată. Și nu uitați de capacitatea nuanțelor deschise de a crește vizual spațiul și de a-l face mai ușor. Cu toate acestea, un dezavantaj al unui șorț de cărămidă este încă prezența gropilor-cusături, care complică oarecum curățarea, dar nu atât de critică încât să o aruncați dacă vă place..

Un șorț negru este, de asemenea, solicitat, dar rețineți că nu este mai ușor de îngrijit decât unul alb..

Șorț negru Porc

Ce metode de coafare sunt?

Șorțul tradițional „metrou” imită un zid de cărămidă, prin urmare, cel mai adesea este așezat într-o manieră eșalonată cu diferite deplasări sau „cusătură în cusătură” (în imaginea din dreapta). În acest din urmă caz, accentul în designul șorțului este plasat pe cusături, deci cel mai adesea chitul este ales într-o culoare contrastantă, iar cusăturile în sine sunt realizate foarte îngrijit și uniform.

Așezând șorțul din țiglă de porc

Ce mortar să alegi?

Chitul (numit și fugă) pentru cusăturile șorțului din țiglă poate fi ales: pentru a se potrivi cu “porcul”, alb universal, bej, gri sau negru.

Alegerea culorii mortarului

Alegerea culorii mortarului

 • Indiferent de culoarea pe care o alegeți, chitul trebuie să fie rezistent la apă, conceput pentru spălări frecvente și schimbări de temperatură. Alegeți un mortar de calitate – amestecurile ieftine se întunecă rapid.
 • Pentru a evita întunecarea articulațiilor, puteți cumpăra un mortar epoxidic care nu se întunecă, deoarece absoarbe cu greu murdăria și apa. Dar ea îngheață repede, așa că trebuie să lucrați cu ea rapid și cu îndemânare..

Așezarea plăcilor de „porc” pe șorțul de bucătărie

Așezați șorțul din țiglă de porc în colțurile interioare

Așeza porcul cu propriile mâini nu pare a fi o sarcină atât de dificilă și, totuși, acest proces nu poate fi numit simplu. La urma urmei, există o mulțime de plăci, fiecare trebuie așezată cu atenție, tăiate unele dintre plăci, țineți cont de prize, revetați locurile dificile din spatele țevilor și un încălzitor de apă cu gaz și, dacă este necesar, revetați colțurile exterioare și interioare..

Dacă nu sunteți sigur dacă vă descurcați, angajați un faianță profesională. Dacă plăcile vă sunt deja familiare, atunci iată câteva instrucțiuni pentru dvs..

 • Cel mai important lucru în așezarea unui șorț cu plăci pentru o cărămidă este să nivelezi și să pregătești bine peretele, a doua cerință este să faci un marcaj și o amenajare preliminară pe podea;
 • Șorțul poate fi așezat atât înainte, cât și după instalarea setului cu cască, dar în primul caz vă va fi mai ușor să navigați de unde să începeți și de unde să terminați așezarea;
 • Care ar trebui să fie dimensiunea cusăturilor? Cu cât cusătura este mai subțire, cu atât îți va fi mai dificil să așezi matrițele în mod uniform, cu atât este mai mare, cu atât lucrarea va fi mai ușoară. Un mic procent de eroare este inevitabil chiar și cu o manoperă ridicată, dar dacă cusătura este mare, atunci va fi mai ușor să se evite neregulile și acestea vor fi mai puțin vizibile. Grosimea optimă a cusăturii este de 2-5 mm.

Îmbinări mici și mari între plăci

Instrucțiuni pas cu pas pentru așezarea șorțului „porc”:

 1. Alinierea peretelui la nivel, chit, amorsare, așteptarea uscării peretelui complet;
 2. Măsurăm distanța de la podea la șorț, înălțimea șorțului și lungimea, aplicăm marcaje pe perete folosind un nivel, laser sau linie plumbă;
 3. Atașăm un profil metalic sau un colț de-a lungul liniei de marcare orizontale inferioare, ceea ce ne va ușura alinierea și fixarea rândului inferior de plăci;
 4. Frămânțăm lipiciul strict conform instrucțiunilor folosind un mixer de construcție sau perforator;

Polizor cu disc diamantat pentru tăierea plăcilor

 1. Acum, după ce ne-am îmbrăcat ochelarii și un aparat de respirat, trecem la tăierea plăcilor. Acest lucru se poate face folosind un polizor cu un disc diamantat (în imaginea din dreapta) sau un tăietor de țiglă de înaltă calitate;
 2. Aplicați adezivul pe perete cu o mistrie crestată și începeți să puneți introducând „cruci” între matrițe. De îndată ce lipiciul se usucă (în aproximativ 24 de ore), inserțiile încrucișate și profilul de susținere pot fi îndepărtate și se poate începe chituirea;
 3. Chitul se aplică și se întinde cu o mică spatulă de cauciuc și, după uscare, fuga în exces este ștearsă cu un burete;
 4. Dacă este necesar, montăm plinta de-a lungul marginilor și deasupra.

Pentru instrucțiuni foarte detaliate cu o fotografie și un videoclip despre așezarea șorțului, consultați materialul: Montăm singuri un șorț de bucătărie din gresie.

Cum se instalează plăci de porc în colțuri?

Orientarea către colțurile exterioare și interioare ridică întrebări atunci când așezați chiar dale obișnuite, iar „porcul” volumetric în acest sens este și mai dificil.

 • Pentru a face colțurile îngrijite, plăcile trebuie tăiate la un unghi de 45 de grade;
 • Cel mai bine este dacă, pe lângă plăcile dreptunghiulare, cumpărați plăci pătrate în aceeași culoare și din aceeași colecție;
 • Nu este întotdeauna posibil să achiziționați dale pătrate suplimentare pentru a decora colțurile, astfel încât este adesea necesară tăierea dalei. În acest caz, „cărămizi” întregi, netăiate sunt suprapuse pe colț, iar cele tăiate sunt introduse în interiorul rândului;
 • În ultimă instanță, puteți utiliza un colț din PVC care acoperă îmbinarea plăcilor din colț..