Rafturi de perete din gips-carton: un ghid complet de lucru

Gips-carton este excelent pentru orice idei incredibile. Gips-carton este excelent pentru întruchiparea oricăror idei incredibile. Rafturile sunt potrivite aproape peste tot – atât în ​​apartamente spațioase, cât și într-un apartament a cărui suprafață este extrem de mică. Și sunt deosebit de relevante tocmai în zone mici, deoarece vă permit să utilizați spațiul de perete la maximum pentru depozitarea lucrurilor. Rafturile de perete din gips-carton sunt una dintre cele mai simple și mai estetice modalități de a crea un spațiu nou confortabil..

Avantajele rafturilor

Un raft de gips-carton, în primul rând, este un element funcțional, dar făcându-l retroiluminat, îl puteți transforma într-un obiect de artă Un raft de gips-carton, în primul rând, este un element funcțional, dar făcându-l retroiluminat, îl puteți transforma într-un obiect de artă

Rafturile din gips-carton sunt potrivite în orice cameră. Se pot face:

 • în dormitor;
 • în camera de zi;
 • în creșă;
 • în bucătărie.

 Prin plasarea rafturilor faceți:

 • pe perete;
 • într-o nișă.

Cel mai important plus al rafturilor DIY pentru gips-carton este că pot avea o mare varietate de forme. În acest caz, totul depinde exclusiv de conceptul general al camerei și de imaginația creatorului raftului..

Dacă intenționați să puneți ceva greu pe rafturi, atunci este mai bine să refuzați gips-carton în direcția lemnului Dacă intenționați să puneți ceva greu pe rafturi, atunci este mai bine să refuzați gips-carton în direcția lemnului Rafturile din gips-carton din bucătărie pot fi un înlocuitor excelent pentru dulapurile suspendate. Rafturile din gips-carton din bucătărie pot fi un înlocuitor excelent pentru dulapurile suspendate.

Gips-cartonul este valoros tocmai pentru că raftul poate fi realizat din el în orice formă complicată, inclusiv structuri radiale semicirculare și forme geometrice complexe. Acest lucru vă permite să creați interioare exclusive neobișnuite cu propriile mâini..

Caracteristici ale gips-cartonului

De ce merită să faci rafturi de gips-carton? Lucrul este că acest material are multe avantaje, deoarece este unul dintre acele materiale rare, care este absolut sigur în ceea ce privește calitățile sale igienice și este ideal pentru decorarea interioarelor cu propriile mâini..

Gips-carton diferă în grosime, așa că înainte de cumpărare, verificați cu vânzătorul dacă foaia selectată este potrivită scopurilor dvs. Gips-carton diferă în grosime, așa că înainte de cumpărare, verificați cu vânzătorul dacă foaia selectată este potrivită scopurilor dvs. Avantajul incontestabil al gips-cartonului este capacitatea de a întruchipa aproape orice idee Avantajul incontestabil al gips-cartonului este capacitatea de a întruchipa aproape orice idee

Avantaje

Avantaje ale gips-cartonului:

 • nu conține substanțe toxice dăunătoare sănătății, hipoalergenice;
 • diferă în ceea ce privește calitățile de izolare fonică;
 • ignifug;
 • neinflamabil și ignifug;
 • capabil să respire – absoarbe umezeala sau dă-o, ceea ce îți permite să creezi condiții climatice confortabile în cameră;
 • ușor de procesat – ușor de tăiat;
 • Ușor de instalat.

dezavantaje

Contra gips-cartonului:

 • materialul nu rezistă expunerii prelungite la umiditate și este deformat;
 • necesită precizie în instalare, mai ales când vine vorba de structuri geometrice complexe – executarea neglijentă poate duce la deformarea structurii;
 • materialului nu îi plac șocurile și picăturile de obiecte grele și pot fi deteriorate.

Important: Rafturile din gips carton necesită elemente de fixare speciale pentru a le mări capacitatea de încărcare și stabilitatea. În interiorul structurilor, mai ales dacă acestea sunt rafturi pentru electrocasnice și un televizor, merită plasat un credit ipotecar sub forma unei foi de placaj.

Structurile de gips-carton după asamblare necesită un design decorativ. Gips-carton nu trebuie lăsat așa cum este. Rafturile și alte produse din acesta trebuie vopsite. Cusăturile dintre foile de gips-carton sunt mascate cu atenție. Pentru a face acest lucru, cusăturile sunt lipite cu bandă și acoperite cu chit, realizând iluzia unui singur întreg. În cazul în care lucrarea de chit este făcută neglijent, cusăturile vor fi vizibile și produsul își va pierde aspectul estetic..

Soiuri

Rafturile din gips-carton pot fi transformate în întregul perete al bucătăriei. În acest caz, va apărea mult spațiu utilizabil, care compensează semnificativ grosimea peretelui de gips-carton. Rafturile din gips-carton pot fi transformate în întregul perete al bucătăriei. În acest caz, va apărea mult spațiu utilizabil, care compensează semnificativ grosimea peretelui de gips-carton. Gips-carton poate fi utilizat împreună cu rafturi din lemn. În acest caz, aveți ocazia să rearanjați rafturile fără a fi refăcute. Gips-carton poate fi utilizat împreună cu rafturi din lemn. În acest caz, aveți ocazia să rearanjați rafturile fără a fi refăcute.

Gips-carton poate fi:

 • rezistent la apă;
 • rezistenta la foc.

Gips-cartonul impermeabil conține substanțe care împiedică mucegaiul și mucegaiul să crească pe el. Din astfel de gips-carton, puteți face rafturi de bricolaj în baie și pe loggie. Din nou, trebuie avut în vedere faptul că gips-carton rezistent la umezeală se va uda și se va deforma cu expunerea prelungită la apă. Prin urmare, rafturile trebuie ținute la îndemâna apei. Și ar trebui să fie acoperite cu vopsea rezistentă la umezeală sau plăci ceramice. Acesta din urmă – protejează în mod fiabil gips-carton împotriva udării.

Există un gips-carton deosebit de durabil – șanț. Are chiar și rezistență seismică, deci poate fi folosit la realizarea rafturilor cu rezistență specială pentru echipamentele grele. Cu toate acestea, un astfel de gips-carton este scump și nu este vândut peste tot..

Pregătirea

Pentru a realiza un raft pe perete, veți avea nevoie de instrumente și de cele mai de bază abilități în lucrul cu ele..

Instrumente și materiale pentru lucru:

 • ferăstrău;
 • șurubelniță sau burghiu;
 • nivel;
 • Bulgară;
 • ferăstrău;
 • ruletă;
 • ciocan.

Pentru a atașa rafturile la gips-carton, se folosesc dibluri speciale de fluture care, datorită suprafeței mai mari, vă permit să țineți suportul fără a deteriora gips-carton Pentru a atașa rafturile la gips-carton, se folosesc dibluri speciale de fluture care, datorită suprafeței mai mari, vă permit să țineți suportul fără a deteriora gips-carton Trebuie să depozitați gips-carton exact, astfel încât foile să se așeze una peste alta și să nu se deformeze Trebuie să depozitați gips-carton exact, astfel încât foile să se așeze una peste alta și să nu se deformeze

Dintre materialele de care veți avea nevoie:

 • șuruburi autofiletante;
 • profil metalic;
 • șine de ghidare;
 • plasă de întărire;
 • chit.

Înainte de a începe să creați un raft, trebuie să decideți schița acestuia și să dezvoltați un concept pentru plasarea acestuia în cameră..

După schiță, se face un desen detaliat, unde toate dimensiunile sunt indicate în dimensiune reală. Conform desenului realizat, se măsoară spațiul pentru rafturi, care va trebui făcut manual. Și, de asemenea, detaliile necesare sunt decupate.

Important: Gips-carton trebuie depozitat corespunzător înainte de a începe lucrul. Foile de material trebuie păstrate plate una peste alta. Acest lucru îi va împiedica să se deformeze. Din foile deformate, raftul se va dovedi a fi defect. În plus, nu va avea puterea necesară..

Fă-o singur (instrucțiune)

Începutul lucrării implică construirea unui cadru dintr-un profil metalic Începutul lucrării implică construirea unui cadru dintr-un profil metalic Apoi, cadrul este învelit cu gips-carton, fixându-l cu șuruburi autofiletante Apoi, cadrul este învelit cu gips-carton, fixându-l cu șuruburi autofiletante Procesarea finală poate fi diferită - tapetarea, vopsirea, văruirea și multe altele. Procesarea finală poate fi diferită – tapetarea, vopsirea, văruirea și multe altele.

Baza oricărui raft de gips-carton este un cadru. În caz contrar, raftul nu va fi o structură de susținere. Doar cadrul metalic face raftul puternic și stabil. Un cadru este asamblat dintr-un profil metalic cu propriile mâini pe șuruburi autofiletante. Profilul metalic este tăiat cu un polizor de o anumită lungime, în funcție de dimensiunea viitorului raft.

Marcați pe perete unde trebuie instalat raftul. După aceea, cadrul asamblat, care este o copie exactă a structurii raftului în sine, este fixat pe perete cu șuruburi autofiletante..

Important: Dacă aveți nevoie de un raft deosebit de puternic, atunci trebuie să utilizați o gips-carton gros cu grosimea de 18 mm sau mai mult. În acest caz, în loc de șuruburi autofiletante, se folosesc șuruburi fluture. Barele transversale și cadrele vor întări și structura.

Pentru a crea volumul raftului, ghidajele sunt atașate. Acestea sunt lamele în direcțiile longitudinale și transversale. Dacă raftul ar trebui să suporte o greutate de 15 kg, atunci este mai bine să folosiți suporturi suplimentare pentru podea sau cabluri de tavan..

Care sunt tipurile de profiluri și la ce servește fiecare Care sunt tipurile de profiluri și la ce servește fiecare

După aceea, trebuie să înveliți cadrul cu gips-carton. Învelișul începe cu părți verticale. Gips-carton este atașat la șuruburile autofiletante, încercând să se potrivească cu exactitate detaliilor. Îmbinările sunt apoi acoperite cu bandă și chit atent. Este necesar să vă asigurați că după aplicarea și nivelarea chitului, îmbinările sunt absolut invizibile și suprafața pare perfect plană. Dacă îmbinările sunt vizibile, trebuie să repetați operația și să șlefuiți locul cu șmirghel..

Important: cu cât sarcina de pe raft ar trebui să fie mai puternică, cu atât mai des trebuie să atașați foaia de gips-carton la profil. Îmbinările foilor sunt așezate în mijlocul profilelor și acoperite cu o plasă armată.

Dacă ar trebui să organizeze iluminarea raftului realizată manual, atunci găurile pentru lămpi trebuie făcute înainte de instalarea gips-cartonului.

După asamblarea rafturilor, le puteți vopsi cu orice vopsea la alegere care se potrivește cu conceptul camerei..

Cum să faci un raft de nișă cu gips-carton cu propriile mâini (video)

Pictura

Cum se alege vopseaua

Potrivit pentru pictură:

 • vopsea pe bază de apă;
 • vopsea acrilică;
 • smalț alchidic.

Vopseaua poate fi combinată cu tapet. De exemplu, ca în fotografie: acoperiți interiorul raftului cu gips-carton cu tapet și vopsiți capetele exterioare ale rafturilor în gri Vopseaua poate fi combinată cu tapet. De exemplu, ca în fotografie: acoperiți interiorul raftului cu gips-carton cu tapet și vopsiți capetele exterioare ale rafturilor în gri

Vopseaua pe bază de apă nu este impermeabilă. Poate fi folosit pentru a picta piese în camere uscate, cum ar fi un dormitor, sufragerie, hol, bucătărie. Vopselele alchidice și acrilice sunt rezistente la apă și durabile, astfel încât pot fi folosite pentru a picta produse care se așteaptă să fie încărcate puternic în încăperi dificile..

Pregătirea suprafeței

Gips-carton este chit înainte de vopsire. După aceea, rafturile trebuie amorsate. Pentru durabilitatea structurii, este mai bine să alegeți un grund acrilic. După ce grundul este uscat, puteți începe să pictați produsul..

Etapele muncii

Inițial, trebuie să pictați cu atenție peste toate colțurile și îmbinările pânzelor materiale. Cel mai bine este să folosiți o perie subțire, mică. Este mai bine să pictați suprafețele rafturilor cu o perie largă. Dacă rafturile au o suprafață mare, puteți folosi o rolă – atunci pictura va arăta mai fină și mai plăcută din punct de vedere estetic. Vopseaua se aplică în 2 straturi, fiecare strat după uscarea finală a celei anterioare.

Important: camera arată foarte frumos și elegant, în care rafturile din gips-carton sunt vopsite în aceeași culoare cu peretele principal. Acest lucru conferă designului un fel de integritate..

Concluzie

Rafturile de gips-carton fabricate manual, cu execuție îngrijită, vor decora orice cameră și îi vor oferi un aspect non-standard. Deci, nu vă fie frică să experimentați. Noroc!