Mikrovågshylla: lära dig att göra det professionellt med egna händer

Att göra en mikrovågshylla med egna händer är lika enkelt som att pilla päron - se själv Att göra en mikrovågshylla med egna händer är lika enkelt som att pilla päron – se själv En mikrovågsugn är en nödvändig och välbekant sak i köket. Tyvärr är det ibland svårt att hitta en plats i våra kök för en så användbar sak i hushållet. Lokalerna är små och det finns inte så många platser där du kan placera mikrovågsugnar. Fundera över vad som är lösningarna på problemet och hur man bygger mikrovågshyllor.

Var ska mikrovågsugnen placeras

Mikrovågshyllan måste placeras inom arbetsområdet. Meningen med denna lösning ligger i det faktum att all utrustning som är involverad i matlagning ska bilda en triangel och alltid vara till hands Mikrovågshyllan måste placeras inom arbetsområdet. Meningen med denna lösning ligger i det faktum att all utrustning som är involverad i matlagning ska bilda en triangel och alltid vara till hands

Var kan jag hitta en plats för mikrovågsugnen i köket? Det finns flera alternativ, var och en med sina egna fördelar och nackdelar..

Mikrovågor kan placeras:

 • på skrivbordet;
 • på fönsterbrädan;
 • på kylskåpet;
 • i garderoben;
 • på väggen.

Det är vettigt att placera mikrovågsugnen på skrivbordet om arbetsområdet är stort. Annars tar ugnen upp plats för att skära mat och blir extremt obekvämt att arbeta. Detsamma kan sägas om placeringen av spisen på fönsterbrädan. Dessutom har inte alla lägenheter en fönsterbräda så bred att du kan sätta en mikrovågsugn på den. Dessutom, på vintern, är ett kraftigt temperaturfall möjligt, vilket kan få glaset nära mikrovågsugnen att spricka..

Du kan bara ställa ugnen på kylskåpet om den är låg. Annars förlorar värdinnan förmågan att nå kaminen och kommer inte att kunna använda den normalt. På senare tid har det blivit populärt att placera mikrovågor i skåp. Detta låter dig dölja tekniken från nyfikna ögon. Ett sådant arrangemang är särskilt relevant om köksdesignen är utvecklad i folklandsstil, där närvaron av modern teknik är ur den allmänna stilen..

Det finns fortfarande ett mest optimalt alternativ – placera mikrovågsugnen på väggen. Detta kommer att kräva hyllor.

Mikrovågshylla på väggen och andra alternativ

Flera typer av strukturer kan fungera i denna egenskap:

 • fästen för hushållsapparater;
 • hängande hyllor;
 • ställningar.

Viktig: i alla fall kommer det att vara nödvändigt att ge luftåtkomst till ugnen. I avsaknad av korrekt ventilation kan det snabbt misslyckas..

Fästen är ett av de mest framgångsrika sätten att fästa en spis. I detta fall säkerställs korrekt ventilation, medan praktiskt taget vem som helst kan fixa fästena..

Hyllan kan göras i form av en vad. I det här fallet kommer flera användbara nischer att dyka upp, vilket är mycket nödvändigt i små kök. Hyllan kan göras i form av en vad som inte. I det här fallet kommer flera användbara nischer att dyka upp, vilket är mycket nödvändigt i små kök. Hyllan kan fästas med en speciell konsol. I fallet som på bilden tar fästet ett minimum av utrymme och passar perfekt in i köksuppsättningen Hyllan kan fästas med en speciell konsol. I fallet som på bilden tar fästet minst ett utrymme och passar perfekt in i köksuppsättningen

Hemmagjorda hyllor anses med rätta vara det mest ekonomiska sättet att ställa en spis..

De kan vara:

 • öppen;
 • stängd.

Om du gör stängda hyllor med gångjärnsdörrar är det extremt viktigt att göra sidorna med ventilation. Vid tillagning måste dessutom dörrarna vara öppna för att förhindra överhettning av ugnen..

Förberedelse för arbete

För att självständigt göra hyllor på väggen behöver du inte specialkunskaper inom snickeri. För att göra arbetet snyggt är det viktigt att göra noggranna mätningar efter att ha valt plats..

Vi rekommenderar att du tittar på en video där du kommer att se olika alternativ för att placera en mikrovågsugn i köket:

Viktig: Det är nödvändigt att tänka på hur människor rör sig i köket innan du väljer en plats att placera hyllan. Hyllan får inte störa rörelserna, den får inte vara i höjdled för att undvika skador. Efter att mikrovågsugnen har placerats ska det vara bekvämt att vara och arbeta i köket..

Då måste du välja material för konstruktionen. Hyllan måste tåla belastningen, därför är det för tillverkningen nödvändigt att ta material av hög kvalitet som har styrka och hållbarhet..

Materialval

Först och främst måste du välja materialet till själva hyllan..

Metallhyllan för mikrovågsugnen passar perfekt in i det moderna kökets design Metallhyllan för mikrovågsugnen passar perfekt in i det moderna kökets designDet kan vara:

 • träplankor;
 • färdiga möbelskivor;
 • färdiga hyllor som säljs i byggvaruhus.

Verktyg och material:

 • borra;
 • skruvmejsel;
 • roulett;
 • kontursåg;
 • borra;
 • självgängande skruvar.

Alternativ 1: Tillverkning av hyllor av färdiga element

Detta är ett av de enklaste sätten att göra en mikrovågshylla. Här räcker det att köpa standardhyllor för skåp i butiken. De har mått på 568×450 mm. Detta räcker för att placera mikrovågsugnen på väggen..

En mycket effektiv lösning är att frigöra utrymme i det övre väggskåpet och konvertera det till en mikrovågshylla. Fördelen med denna lösning är att arbetsområdet kommer att användas fullt ut och det kommer inte att finnas några onödiga föremål på det. Nackdelen med lösningen - det kommer inte alltid att vara bekvämt att använda mikrovågsugnen En mycket effektiv lösning är att frigöra utrymme i det övre väggskåpet och konvertera det till en mikrovågshylla. Fördelen med denna lösning är att arbetsområdet kommer att användas fullt ut och det kommer inte att finnas några onödiga föremål på det. Nackdelen med lösningen – det kommer inte alltid att vara bekvämt att använda mikrovågsugnen

Du kan köpa en färdig hyllstruktur med sidoställ och en översta hylla. I det här fallet återstår bara att hänga hyllorna på väggen och säkra dem med självgängande skruvar..

Denna metod har ett antal påtagliga nackdelar:

 • Hyllan ger inte tillräcklig ventilation. Om det finns en övre hylla, kommer den att värmas upp under driften av mikrovågsugnen.
 • En sådan hylla kan inte installeras i arbetsområdet, eftersom det kommer att störa arbetet..

Men en sådan struktur kan installeras mycket snabbt, utan att ha några färdigheter inom snickeri. Detta är ett stort plus med denna metod..

Alternativ 2: hylla från fästen

Ett annat extremt enkelt sätt att placera mikrovågsugnen på väggen. Apparatfästen säljs i alla hushållsapparater – vanligtvis är de utformade för TV -apparater, men de fungerar lika bra för att placera en mikrovågsugn.

En sådan hylla fästs snabbt enligt de färdiga instruktionerna för fästena. Inga speciella färdigheter eller kunskaper krävs.

Fästena kan användas på olika sätt: du kan installera mikrovågsugnen direkt på dem, eller så kan du först installera hyllan och sedan lägga mikrovågsugnen på den Fästena kan användas på olika sätt: du kan installera mikrovågsugnen direkt på dem, eller så kan du först installera hyllan och sedan lägga mikrovågsugnen på den Fördelen med att använda mikrovågsbeslag är mångsidighet. Fästet kan fästas var som helst på väggen och efter installationen kommer det att vara praktiskt taget osynligt Fördelen med att använda mikrovågsfästen är mångsidighet. Fästet kan fästas var som helst på väggen och efter installationen kommer det att vara praktiskt taget osynligt

Nackdelarna med detta arrangemang inkluderar det faktum att designen kanske inte passar in i kökets övergripande utseende. I det här fallet är det bättre att vara uppmärksam på hyllorna gjorda för hand av trä..

Så här installerar du mikrovågsfästen (video)

Alternativ 3: hyllplan

Om du har många olika apparater i ditt kök, hjälper en hyllplan med flera nischer att lösa problemet med att använda utrymme. Till exempel kan du lägga en mikrovågsugn på den översta hyllan och en multikokare på botten. Eller gör som på bilden - lägg 2 mikrovågor Om du har många olika apparater i ditt kök, hjälper en hyllplan med flera nischer att lösa problemet med att använda utrymme. Till exempel kan du lägga en mikrovågsugn på den översta hyllan och en multikokare på botten. Eller gör som på bilden – lägg 2 mikrovågor En metallhylla skiljer sig från en trä genom att den ser ut En metallhylla skiljer sig från en trä genom att den ser ut "lättare", och kan därför användas i nästan alla kök utan att orsaka obalanser. Dessutom kan skenor för förvaring av bestick användas tillsammans med det. Således är en mikrovågshylla av metall ett av de bästa alternativen.

Mycket original och bekväm hylla.

Hon har många fördelar:

 • det kan övervägas;
 • den kan användas för placering och andra saker;
 • det förstör inte interiören;
 • ger tillräcklig ventilation.

För tillverkning av hyllor krävs ingenting:

 • tre möbelskivor i standardstorlekar 600×450 mm, som säljs i byggvaruhus;
 • metallstavar med en diameter på 22 mm;
 • stålflänsar för stavar – 16 st;
 • stålhörn 200×300 mm.

Tillverkningsförfarande:

 • På de horisontella planen av möbelämnen (brädor) markerar du flänsarnas fästpunkter, som är åtskilda från varje hörn på 30 x 30 mm avstånd.
 • Borra 22 mm hål i den mellersta hyllan;
 • Fäst flänsarna på mellersta hyllan på båda sidor;
 • Fyra identiska segment skärs ut från stången – varje segment ska vara lika med 650-700 mm;
 • Fixera stavarna med en klämskruv på flänsen;
 • Hyllorna är fästa vid varandra;
 • hörn är fästa på baksidan av strukturen;
 • hyllan hängs på hörnen mot väggen med självgängande skruvar.

Hur man gör en mikrovågshylla med egna händer (video)

Vi rekommenderar också att titta på videon om installation av en hylla av en något annorlunda modell:

Slutsats

En självgjord mikrovågshylla kan bli en riktig dekoration av köksinredningen, eftersom materialet väljs på egen hand exakt för rummets stil och färgschema.