Att välja ett hopfällbart köksbord för ett litet kök: huvudkriterierna

Bordsskivan kan täcka matlagningsområdet och dra ut vid behov Bänkskivan kan täcka matlagningsområdet och dra ut vid behov I regel är köken i sådana lägenheter små, cirka 6-8 kvm. m. Det bästa alternativet skulle vara att äta i rummet eller bryta väggen mellan köket och rummet. Men om du bestämmer dig för att installera ett matbord i köket, kommer det troligen att bli en hopfällning.

Hur man väljer ett hopfällbart bord i köket

Det lilla köket har flera layoutalternativ. Normalt är standardmöbler placerade mot en tom vägg, inklusive en spis och ett handfat med avgasventilation. Därför, om ett bord är planerat, även det minsta, placeras det nära fönstret så att det är minst 1 meters avstånd mellan det och resten av köksmöblerna, beroende på lägenhetsägarnas dimensioner. Under sådana trånga förhållanden borde borden naturligtvis vikas eller transformeras. Oftast är matbordet litet, runt eller halvcirkelformat..

Moderna modeller av transformeringsbord slutar aldrig att förvåna med sin ergonomi och variation. Moderna modeller av transformeringsbord slutar aldrig att förvåna med sin ergonomi och variation.

Fällbordet kan ha flera modifikationer:

  • Liknar en bardisk, vikning på ett horisontellt gångjärn med ett fällstöd;
  • Litet hopfällbart matbord som en vagn eller ett flygplan;
  • Köksbordsskåp med stödben, vanligtvis en fortsättning på köksdelen av skåp;
  • Utdragbar bordsskiva på ett vertikalt gångjärn som glider ut under sektionen som ett fällbart knivblad;
  • Bordsbord med en bordsskiva som reser sig över stativet och är fixerad i denna position.

Utdragbara eller utfällbara bordsskivor på rekvisita är stationära möbler fästa på väggarna eller på bordsskivan på arbetsytan.

Om bordet kräver 1-2 platser är det rimligt att välja fällbara stolar eller pallar, eftersom stolar med rygg kommer att ta mycket plats Om bordet kräver 1-2 platser är det rimligt att välja fällbara stolar eller pallar, eftersom stolar med rygg kommer att ta mycket plats

Det finns ett annat alternativ – ett matbord med stora och breda svängbara ytor med infällbara stöd. Detta, även om det är ett litet men tungt föremål, är oftast utrustat med hjul, eftersom det inte dras utan rullas. Ett sådant bord med dimensioner på högst 60×80 cm kan stå hopfälld i hörnet av köket, och för att äta kan en eller båda hyllorna föras till ett horisontellt läge, beroende på antalet ätare.

Om bordet har en fast position i köket, bör det inte störa människors rörelse och fri tillgång till hällen. I det här fallet ska kylskåpet vara någonstans i rummet..

Köksbord av mycket små storlekar kan fästas i slutet av köksmöblerna och är i det här fallet som en fortsättning på bänkskivan i köket.

Utdragbart bord till köket (video)

Var passar ett litet bord till en bok för ett litet kök

En tabellbok är populär bland befolkningen eftersom den kan placeras inte bara i köket, där 1-2 personer kan stå bakom den, utan pumpas ut i ett rum där den kommer att ta upp ett betydande område och redan kan ta emot 10 12 personer.

Enkelheten i design, omvandling och funktion tillåter flera designlösningar:

  • En konventionell ram med två fällbara plan, stödda av infällbara ben, som glider ut på gångjärn som är fästa vid stolparna
  • Samma alternativ, men planen har avrundade former, och bordet i ovikt tillstånd visar sig vara runt;
  • En smal ram, vars hopfällbara plan inte är fästa tvärs, utan längs bordet, tar praktiskt taget inte plats när den är vikt, men den kan inte användas heller
  • Utdragbart matbord, kallat “bok” bara för att hälften av bordsskivan, som är nedfälld i bordets djup, när den är hopfälld, viks till hälften i tvärriktningen;
  • Studentbordsliknande konstruktion där bordsskivan består av smala halvor som läggs ovanpå varandra så att gångjärnet löper i längdriktningen.

Matbordet kan ta plats i ett litet kök i form av en spegel som utökar utrymmet Matbordet kan ta plats i ett litet kök i form av en spegel som utökar utrymmet

Tabeller med dessa mönster kan dekoreras med konstnärliga prydnader och mönster på toppar och ben. I det här fallet krävs inte duken, och du måste vara särskilt noga med att inte repa eller förstöra lackskiktet..

Ett så litet matbord, när det fälls, passar in i köket och kan till och med bära något som en vattenkokare, en vas med bröd eller frukt – det vill säga några lätt flyttbara saker. Det är sant att bord av typen “bok” inte är särskilt praktiska att använda när de är vikta, eftersom benen på en sittande person vilar mot den hängande delen av bordsskivan.

Köksbordet är vanligtvis tillverkat av MDF eller massivt trä, eftersom det kräver strukturell styrka och tillförlitlighet. I ett laddat tillstånd måste sådana bord tåla minst 20 kg olika livsmedel, och konstanta omvandlingar kräver styrkan hos gångjärnsstrukturer, därför används inte spånskiva och plywood här..

Skjutbord för ett litet kök (video)

Oval hopfällbart bord för köket: bekvämlighet och ergonomi

De rektangulära kanterna på ett vanligt bord föreslår tillräckligt med utrymme. I de trånga förhållandena i ett smalt kök är möbler med fasade och rundade kanter typiska. Det runda bordet är vanligtvis för litet, så ett långsträckt ovalt bord är ett bra alternativ..

Vanligtvis är ett oval matbord en bok med två fällbara kanter, eller ett skjutbart runt bord, vars mittdel är placerad på en speciell hylla inuti bordet. När den placeras i “stridspositionen” rör sig de halvcirkelformade kanterna isär, en insats placeras mellan dem.

Dess fördel jämfört med ett boktypsbord är att alla tre sektionerna är fastsatta på ett sådant sätt att det inte behövs några infällbara stöd, och gästerna kan bekvämt placera benen under bordet utan att fastna på de infällbara sluttningarna som håller bokens sektioner -tabell.

Tabeller med rundade konturer är att föredra framför vinklade från feng shuis synvinkel, ge hela köket mjukhet och mjukhet, lugna en person på ett undermedvetet plan.

Ytterligare plan på det ovala bordet kan dras ut under huvudbordsskivan. I detta fall är de symmetriskt fästa i motsatta ändar. Dessutom kan dessa delar tas av och förvaras separat..

Ett nedfällbart matbord i form av ett skåp mot vägg kan spara utrymme i stor utsträckning. Ett nedfällbart matbord i form av ett skåp mot vägg kan spara utrymme i stor utsträckning.

Idag finns ovala matbord i en mängd olika delade eller utdragbara mönster. Tyvärr tillåter det ständiga behovet av att förlänga och rotera bordsskivans element inte att använda ett så vackert och praktiskt material som glas. Glasbord är vackra, bekväma, på grund av transparens ökar de visuellt utrymmet, eller åtminstone inte döljer det, men de kan bara vara solida.

Fällbara och skjutbara bord, transformatormodeller (video)

Matbordet för ett litet kök kan endast fällas (avtagbart), fällas eller skjutas. Särskilt populärt är “bok” -bordet, som när det fälls tar liten plats (ca 60×80 cm) och kan även användas för lunch för 1-2 personer. Dessa bord kan snabbt rullas ut i matsalen och fällas ut på några minuter. Den lilla matbordboken har många alternativ och modifieringar, den är gjord av slitstarka material på en träbotten eller plast. För alla dess fördelar är den ganska tung, och det är bättre att flytta ihop den. Ett annat populärt och vinnande alternativ är det ovala skjutbordet, som är mer ergonomiskt och behagligt för ögat. Ett ovalt bord kan till och med passa in i ett litet kök och är i vissa avseenden bekvämare än ett bokbord med samma linjära dimensioner. Tyvärr finns det inga skjutbara glasbord..

Fällbart bord för köket och inte bara (video)

Cabriolet, infällbara, hopfällbara och skjutbara bordsmodeller är en idealisk lösning, inte bara för ett litet köksutrymme där det inte finns någon matplats, utan också extraplan som inte kommer att vara överflödiga i något kök.

Design av hopfällbara köksbord för ett litet kök (foto)