Vad kan vara en dekorativ låda för en huva

Användningen av en dekorativ huvlåda kan dekorera alla kök Användningen av en dekorativ låda för huven kan dekorera alla kök Vid installation av inbyggda apparater uppstår ofta problemet med hur man gömmer själva den elektriska apparaten, luftkanalen och den ledande kommunikationen till den och ventilation. Köksluvor som ligger ovanför spisen kan ofta vara på ett anständigt avstånd från ventilationshålet, och korrugeringar utsträckta i ett halvt rum kanske inte alltid ser estetiskt tilltalande ut..

Lite om avgassystem

Spiskåpan i det moderna köket är en lika viktig hushållsapparat som kylskåpet alltid har varit. Avgassystemet är inte så mycket ett designelement som en viktig funktionell komponent i kökets tekniska utrustning, vilket bidrar till dess ventilation. En låda för en köksfläkt bör harmoniskt komplettera det inre av rummet, perfekt kombinerat med hushållsapparater, möbler och allmän design.

Allvarliga mekanismer och luftreningsfilter kan döljas bakom en till synes enkel kåpa. Allvarliga mekanismer och luftreningsfilter kan döljas bakom en till synes enkel kåpa.

Monteringsmetoder

Innan du väljer en specifik version av lådan är det nödvändigt att bestämma vilken typ av tillgänglig köksfläkt och bestämma avståndet på vilket luftkanalen ligger. Den typiska typen av dekorativ låda beror på detta.. Huvor kan skilja sig åt på sättet att fästa dem:

 • Öppen typ. Denna typ innebär att alla element i systemet är synliga. Den kan utföra en dekorativ funktion, därför kan det i speciella fall bara vara en korrugering och en luftkanal som behöver döljas av en låda. Kostnaden för öppna kåpor är mycket högre än andra, eftersom ett antal specialister arbetar med sin design.

Kupolhuv avser öppna avgassystem.

 • Inline -typ. Avgassystem av denna typ är praktiskt taget otillgängliga för ögat, bara deras främre del är synlig. Alla konstruktionskomponenter, inklusive luftkanalen, är noggrant dolda av ventilationsboxen.

Inbyggda huvar är de mest populära idag på grund av deras korthet..

Avgasform

Huvornas form är:

 1. Ostrovnaya. Detta system är fixerat i taket utan att vidröra väggarna. Används oftast i ö-kök med fyrkantiga eller rektangulära bänkskivor, inklusive en spis i mitten av köket..
 2. Vägg huven fästs direkt på den intilliggande väggen. För att installera ett väggmonterat avgassystem krävs en viss takhöjd och ledigt utrymme på väggen. Denna typ behöver inte anslutas till ventilation..
 3. Inbyggt en fliskålig spiskåpa är det mest kortfattade alternativet för små kök. Denna typ av huva fästs på en stödlåda eller en angränsande vägg. På grund av typ av rengöring inkluderar denna design inte skrymmande luftkanaler.
 4. Hörn. När det gäller monteringssystemet och designfunktionerna liknar hörnhuven vägghuven. En särskiljande egenskap hos hörnsavgassystemet är den triangulära formen, den installeras endast när hällen eller spisen är i hörnet av köksuppsättningen.

Avgassystem kan ha olika design och former, de förenas endast med behovet av att gömma strukturella element och ansluta till ventilation.

Dekorativa lådor material

För ett avgassystem av en viss typ och kommunikationen som leder till det, är dekorativa lådor tillverkade av olika material som utför både funktionella och estetiska funktioner. En dekorativ låda för avgaskåpa i köket kan vara ett stödelement i strukturen, kan avsevärt minska ljudnivån under driften av denna elektriska apparat, samt dölja de tekniska komponenterna bakom ett vackert fodral.

Det är bättre att välja en huva som är identisk i stil med huven. Detta är det enda sättet att uppnå harmoni och bli av med obalansen i kökets design. Det är bättre att välja en huva som är identisk i stil med huven. Detta är det enda sättet att uppnå harmoni och bli av med obalansen i kökets design.

Avgaslådan kan göras för hand eller så kan du beställa en modell från specialister med angivande av de exakta måtten.

Avgasröret har sorter enligt tillverkningsmaterial:

 • naturligt trä;.
 • MDF eller spånskiva;
 • plast;
 • gipsvägg;
 • rostfritt stål eller aluminium.

Allt material för att göra en låda har sina egna egenskaper, fördelar och nackdelar, så studera noga alla egenskaper hos den köpta produkten innan du köper.

Ventilationslådan är placerad ovanför arbetsytan i köket, därför är den, precis som vilken köksyta som helst, känslig för olika slags kemiska reaktioner som uppstår vid matlagning. Brännskador, fett, ånga lägger sig på det, obehaglig lukt ackumuleras, så lådan måste rengöras regelbundet, precis som andra köksytor..

Materialet för avgaskanalen måste vara beständigt mot kemiska och mekaniska påverkan, samt fukt- och temperaturfluktuationer.

Extraktionslåda av plast eller plast

Sådana luftkanaler fyller en dekorativ och funktionell roll. Plastlådan är rektangulär, den kan ha ett runt tvärsnitt.

Jämfört med en rund kanal lockar en rektangulär avgaskanal mindre uppmärksamhet i rummet..

Plasthuvar för kåpor kostar inte bara mindre än deras metallmotsatser, utan är inte heller sämre än dem i sina egenskaper Plastkåpor för kåpor kostar inte bara mindre än deras metallmotsatser, utan är inte heller sämre än dem i sina egenskaper

De viktigaste fördelarna med plastlådor:

 • Lätt att installera. Plastlådan kan enkelt monteras enligt “bell-pipe” -principen.
 • Låg ljudnivå. På grund av materialets struktur och den styva konstruktionen kan den dekorativa plastlådan i köket avsevärt minska bullret under användning av huven. Lådan leder luft tyst, resonerar praktiskt taget inte med dess flöden.
 • Styrka. Med tiden bildar plastluftkanaler inte sprickor eller sprickor i vilka sot kan tränga in.
 • Slät inre yta, tack vare vilka plastkanaler som behöver rengöras mindre ofta än metall.
 • Lång livslängd. Plast exponeras mycket långsamt för tiden jämfört med naturmaterial. Dessutom är detta material inte utsatt för korrosion och bildar inte kondens..
 • Lättvikt, vilket underlättar installationen av strukturen mycket. Det blir också mycket lättare under drift att rengöra luftkanalen..

Vid montering och installation av en dekorativ plastlåda du bör vara uppmärksam på följande punkter:

 1. Ogenomtränglig anslutning. När du monterar plastlådan är det viktigt att följa rätt sekvens när du rör dig mot uttaget. Fogarna är inte alltid tätade, eftersom själva plasten är ganska flexibel och det inte finns några ytterligare tätningar i strukturen. Därför rekommenderas att fogarna behandlas med silikon så att förorenad luft inte tränger in i rummet under drift..
 2. Installationsstyrka. Fästelement bör installeras minst varje meter av linjen. Erfarna experter rekommenderar att du installerar fästelement vid lådans skarvar.

GKL (gips) låda

Om huven redan har installerats och alla kommunikationssystem är anslutna blir det nödvändigt att dölja strukturella element som inte alltid har ett estetiskt utseende. Ett av de mest använda materialen för detta är vägg eller fuktresistent gips, som efter installationen kan vara kitt och täckt med eventuellt efterbehandlingsmaterial..

Att använda en gipsbox är det bästa sättet att maskera avgaskanalen. Att använda en gipsbox är det bästa sättet att maskera avgaskanalen.

Fördelar med en gipsbox:

 • Enkel installation. Strukturen kan monteras för hand utan stora svårigheter..
 • Möjligheten att montera en struktur av valfri form. Lådan kan vara rektangulär, fyrkantig eller en del av takstrukturen.
 • Styrka. Gipsskivor är tillräckligt starka och hållbara när de används korrekt.
 • Brett utbud av finish. Den dekorativa lådan som luftkanalen placeras i kan klistras över med tvättbar tapet, dekorerad med mosaik, kakel eller textur.
 • Lönsamhet. Materialkostnaden är inte för hög, dessutom, om du monterar lådan själv behöver du inte planera kostnaderna för mästarens arbete.

När du väljer material för efterbehandling av en dekorativ låda gjord av gipsskivor bör man ta hänsyn till särdragen i dess funktion. För att lådan ska hålla längre måste finishmaterialet vara beständigt mot kemiska angrepp och fukt.

Dekorativ låda av trä

Om du vill passa avgasröret så naturligt som möjligt, tilldela ett separat skåp för det. Om du vill passa avgasröret så naturligt som möjligt, tilldela ett separat skåp för det. Det bästa alternativet för att dölja avgassystemets strukturelement är en rektangulär låda, som en del av en köksuppsättning. Möbler för köket är gjorda med hänsyn till särdragen i dess drift, så lådan, som är en del av köksuppsättningen, kommer att uppfylla alla krav.

Om ventilationsöppningen är på ett visst avstånd från huven kan korrugeringen användas som ett flexibelt designelement..

Korrugerade kanaler kan se attraktiva ut när de är ordentligt säkrade och kreativt utformade..

Alternativt kan korrugeringen målas för att passa taket eller väggarna. Om avgassystemet köps samtidigt med alla tillbehör kan du köpa en huva och ett rör tillverkat i samma stil, och då behöver du inte dölja något..

Hur man installerar en avgasrör med egna händer (video)

Slutsats

Behovet av att installera en avgaskanal, liksom dess typ, bestäms när man utformar ett köksdesignprojekt. I vissa kök kan det vara flexibelt eller rektangulärt och vara en del av köksuppsättningen, där alla detaljer som är otillåtna för ögat är smart dolda, och i vissa är det en hel struktur som kan vara gjord av plast, gips eller metall. Det viktigaste urvalskriteriet är att kanalen är i harmoni med den övergripande designstilen..

Huvlåda i köket (foto)