15 alacsony mennyezetű konyhai tervezési trükk

A 2,4-2,5 m magasságú alacsony mennyezetek a tipikus panelházak jellemző jellemzői, amelyekkel számolni kell a konyhafelújítás és -tervezés tervezésekor. Ebben az anyagban 15 egyszerű trükköt talál, amelyek segítenek vizuálisan megnövelni a konyha magasságát, néhány tipp, hogy mit ne tegyen, valamint válogatás 30 fotóból az igazi alacsony konyhákról.

15 tervezési trükk

 1. Fehér falak + fehér mennyezet

Általában a mennyezetnek és a falaknak nem kell fehérnek lenniük, a lényeg az, hogy azonos hangúak legyenek. Ez a technika törli a felületek közötti határt, és ennek eredményeként a konyha magasabbnak tűnik..

 1. Magas konyha fehér előlappal a felső szekrényekben

A mennyezetig felépített szerkezet lehet teljesen fehér vagy csak részben, nevezetesen annak felső részén. Tehát a fali szekrények homlokzata összeolvad a plafonnal, és nem “vágja” a falakat vízszintesen. Ha a fülhallgató nem magas, akkor a felső szekrények homlokzatát hozzá kell igazítani a falak hangjához..

Fejhallgató fehér felső szekrényekkel

 1. Rácsos vagy paneles konyhahomlokzatok

Célunk, hogy minél több függőleges vonalat vigyünk a belső térbe. Ha a konyhát a semmiből hozza létre, akkor javasoljuk, hogy válasszon egy panelt vagy jobb rácsos homlokzatú készletet, mint ezen a fényképen.

Rácsos homlokzatú készlet

Rácsos homlokzatú készlet

 1. Függőleges csíkos tapéta / függöny

A függőleges csíkos tapéta megteremti a kívánt optikai csalódást, vizuálisan felfelé nyújtva a falakat. Csíkos tapétát ragaszthat egy ékezetes falra vagy egyszerre mind a négyre. Egyébként az ilyen nyomatú vásznakat sokkal könnyebb összeilleszteni, és a köztük lévő varratok gyakorlatilag láthatatlanok..

 • Igaz, a csíkos tapétának vannak hátrányai is – vizuálisan szűkítik a teret, ami azt jelenti, hogy ellenjavallt a keskeny és hosszúkás konyhákban.
 • A csíkos háttérképek különösen jól néznek ki egy klasszikus konyha belsejében, mint például az alábbi képen (görgessen végig).
 • Konyha csíkos tapétával
 • Konyha csíkos tapétával
 • Konyha csíkos tapétával
 • Konyha csíkos tapétával
 • Konyha csíkos tapétával
 • Konyha csíkos tapétával
 • Konyha csíkos tapétával
 1. Háttérkép függőleges mintával

Nem csak a csíkos tapéta, hanem a függőleges vonalakkal ellátott tapéta is növeli a konyha magasságát. Fákról, felfelé nyúló növényekről vagy mondjuk ismétlődő elemekről készült képek függőlegesen sorakoznak, ha nem emelik fel, akkor biztosan nem fogják leengedni az amúgy is alacsony mennyezetet.

 • Háttérkép függőleges mintával
 • Háttérkép függőleges mintával
 1. Gyémánt tapéta

A gyémánt tapéta is becsaphatja a szemünket, hogy a konyha magasabbnak tűnjön. Ugyanakkor nem szűkítik a teret, ellentétben a csíkos tapétával..

Gyémánt tapéta

 1. Fehér fa bélés

A fehér burkolólappal ellátott falburkolat népszerű a skandináv országokban, ahol a tipikus házak mennyezete gyakran alacsony. Használja ezt a technikát, mert a fehér szín és a bélés függőleges vonalai kétszer hatékonyan működnek..

 • Fehér bélés illeszkedik a belső térbe vidéki stílusú konyhák, fura csaj, Provence és bármilyen más “rusztikus” stílus.

Példa egy konyha befejezésére lapokkal

 • Egyébként a bélés vagy a fa lécek jóak lesznek a konyhai kötény bélésében, különösen, ha nem olyan magas, mint ebben konyha-étkező az alábbi fotón.

Bélés kötény

 1. Kétszintes mennyezet megvilágított központi résszel

Az alacsony konyha felfüggesztett mennyezeti szerkezetei ellenjavalltak, de a kétszintes mennyezet megvilágított résszel a magas mennyezet illúzióját keltheti.

Így például ebben a klasszikus konyhában a mennyezeten lévő rés egy ólomüveg ablakot utánoz, és világítása helyettesíti a csillárt..

 • Konyha hamis ablakkal a mennyezeten
 • Konyha hamis ablakkal a mennyezeten
 • Konyha hamis ablakkal a mennyezeten
 • Konyha hamis ablakkal a mennyezeten

Az “ablak” itt plexiből készült. A körülötte lévő díszlécek poliuretánból készülnek. Maga az álmennyezet pedig gipszkartonból készült..

Világított hamis ablak

 • Körülbelül ugyanezt a hatást érhetjük el, ha egy rést fényesre díszítünk feszített mennyezet és beépített LED világítás a kerület körül. Ugyanakkor egy rés bármilyen alakú lehet..
 1. Sötét padló

A sötét színek, például a sötétkék, a fekete, a grafit stb. Hajlamosak vizuálisan eltávolítani a tárgyakat és felületeket. Tehát egy sötét csempével vagy sötét fával díszített padló leesik, és ezáltal növeli a konyha magasságát..

 • Ha már elvégezte a javítást, akkor egyszerűen megteheti feküdt egy sötét szőnyeg a padlón mint a jobb alsó képen. Természetesen a bevonatnak rövid szőrűnek kell lennie..

Sötét padló a konyha belsejében

 1. Felfelé irányuló világítás

Egy vagy két állólámpa és / vagy falikar, amelyek fénye felfelé irányul, elegendő lesz a magasabb és “szellős” tér hatásának létrehozásához. És mindez azért, mert a mennyezetről és a falakról visszaverődve a fény egyenletesebben oszlik el, és nem hoz létre durva árnyékokat..

 1. A padlótól a mennyezetig érő tükör

A nagy tükrök jól megemelik a mennyezetet és növelik a teret, különösen a konyha egy -két falának burkolatában. A következő fotócsúszkán láthatja, hogyan változott egy panelház alacsony konyha-étkezője a két padlótól a mennyezetig érő tükör miatt..

Teljes hosszúságú étkezőtükör

Teljes hosszúságú étkezőtükör

Útmutató a tükrök kiválasztásához burkolathoz és konyhai dekorációhoz.

 1. Padlóig érő függönyök

A függönyöket hosszúra kell választani, vagyis érintse meg a padlót, vagy akár feküdjön rajta, amint az alább látható a fotón. Megfelelő stílusú függönyök – egységes hajtogatásban, panelben (japán) vagy cérnában (muszlin) összegyűjtve.

Hosszú függönyök a belső térben

Kívánatos, hogy a szövet függőleges mintázattal rendelkezzen, vagyis mindegyik csík, rombusz, virágmotívum stb..

Példák az ablakok díszítésére

Bármelyik függönyt is választja, a függönyrudat közvetlenül a mennyezet alá kell felszerelni. Az ideális választás a mennyezeti gumiabroncs. Bővebben a konyhafüggönyökről.

 1. Függő vagy mennyezeti lámpák függő lámpák helyett

Az alacsony mennyezetű konyhában lógó csillárok gyakorlatilag megérintik lakói fejét, vizuálisan túlterhelik a belső teret, még több árnyékot és “leengedik” magát a mennyezetet. A spotlámpák és a mennyezeti lámpák úgy néznek ki, bár nem olyan elegánsak, mint a csillárok, de kevesebb helyet foglalnak el, és kellemesebb és egyenletesebb világítást hoznak létre..

 • Feszített mennyezeteknél süllyesztett spotlámpákat kell használni, normál mennyezeteknél pedig fej felett.
 1. Kis szegélylécek a falakhoz

A padlószegélyeket alacsonyan kell választani, lehetőleg a falakhoz illő, vagy az univerzális fehér színhez.

 1. Fali dekoráció függőleges tájolással

Festmények, plakátok, panelek vagy dekoratív tányérok szintén segíthetnek a konyha magasságának növelésében. Ehhez közvetlenül a szemmagasság fölé kell felakasztani őket, amint az alábbi képen látható, vagy függőleges sorban. Kívánatos továbbá, hogy a faldíszek mintája függőleges vonalakat tartalmazzon. Mindez megtalálható a Dekoráció rovatunkban.

A festmények a szemmagasság felett lógtak

És egy kicsit a hibákról, amelyeket a legjobb nem elkövetni

Az alacsony mennyezetű konyha kialakításának is vannak korlátai, amelyekkel tisztában kell lennie, hogy ne tévedjen. Íme egy kis lista ezekről:

 • A függő csillárok, amint már említettük, összezavarják a teret, és egyszerűen akadályozzák. Az egyetlen hely, ahol a csillár nem fog fájni, az étkezőasztal felett van. A lámpa itt 60 cm távolságra lóghat az asztaltól.
 • Dekoratív mennyezeti gerendák – lemérik a mennyezetet, és túl sok figyelmet fordítanak rá.
 • Sajnos a stukkó formázás, különösen aranyozással, csak magas mennyezeten jó, alacsony mennyezeten pedig túl idegennek és nehéznek tűnik.
 • Ha a mennyezetet a falaknál sötétebb árnyalattal díszíti, valószínűleg kissé csökkenti annak magasságát, és sötét színűre festése teljesen lecsökkenti azt az érzést, hogy a mennyezet nyomódik.
 • Álmennyezeti rendszerek telepítése. A standard meszelés és festés a legjobb módja az alacsony mennyezet befejezésének. Ha azonban nagyon akarja, telepíthet feszített mennyezetet, amely más felfüggesztési rendszerekkel összehasonlítva nem sok magasságot vesz el, nevezetesen 4-5 cm-t.
 • A falak díszítése vízszintes csíkokkal, valamint az ablak díszítése függönyökkel vízszintes nyomtatással, bár szét fogja tolni a falakat, de jelentősen lecsökkenti a konyha mennyezetét.