Köksdesign 12 kvm m och 6 layoutalternativ

Kök med en yta på 12 kvm. meter är bra för sin kompakthet och samtidigt rymlighet. Här kan du inte bara utrusta en fullvärdig matsal och arbetsområde, utan också sätta en bardisk, en soffa eller tillämpa en icke-standardiserad layout. I detta material hittar du 7 användbara tips, renoverings- och designidéer, samt fotoexempel på de 6 vanligaste kökslayouterna på 12 kvm. meter.

Allmänna rekommendationer

Tips 1. Dekorera inredningen i ljusa färger

Trots att köket är 12 kvm. meter kan inte kallas små, effekten av en visuell ökning av rymden kommer inte att skada här.

 • För att köket ska se mer rymligt och ljusare ut räcker det med att inreda inredningen i huvudsak ljusa färger (åtminstone i förhållandet 1: 2 med andra färger). Så till exempel kan taket, köksmöbler och headsetfasader vara vita, väggarna – ljusgrå och golvet – en nyans av blekt ek. Men som accenter och i inredningen kan du använda alla ljusa eller mörka nyanser..

Mer information om färgkombinationer finns i vårt avsnitt.

 • Köksinredning i ljusa färger
 • Köksinredning i ljusa färger

Råd 2. Om det finns en önskan och möjlighet, gör en ombyggnad

Oftast i köket 12 kvm. meter, är det ingen mening att utföra reparationer med ombyggnad, eftersom det här är en mycket lång, besvärlig och dyr process, dessutom är det inte alltid möjligt.

Men om du vill komma bort från standardlösningar och göra köket mer rymligt, kan du under renoveringen kombinera köket med vardagsrummet, korridoren eller den isolerade balkongen. Läs mer om samordningen av ombyggnation med bostadskontroller i en separat artikel..

För att kombinera ett kök med ett vardagsrum kan du:

 • Ta bort partitionen mellan dem helt;
 • Gör i väggen välvd eller bara en bred öppning.

Du kan också förstora köket genom att minska det angränsande vardagsrummet. Detta kräver att den gamla partitionen rivs och en ny upprättas..

Ett exempel på utformningen av ett kombinerat kök-vardagsrum, där köket är 12 kvm. m, och soffområdet är 20 kvm. m., visas på bilden nedan (bläddra igenom!).

 • Köksyta på 12 kvm. meter i det inre av köket-vardagsrummet
 • Köksyta på 12 kvm. meter i det inre av köket-vardagsrummet
 • Köksyta på 12 kvm. meter i det inre av köket-vardagsrummet

För att kombinera ett kök med en balkong kan du:

 • Ta bara bort fönstret och balkongdörren från partitionen. På den återstående fönsterbrädan kan du organisera en bardisk, ett arbetsområde och lägga till ett skåp. Själva balkongen kan bli en vinterträdgård, förråd, minibar eller matsal.
 • Ta bort fönsterbrädan och sätt in ett franskt fönster i öppningen enligt bilden nedan. Denna metod gör att mer ljus kommer in i köket, gör interiören mer intressant och underlättar tillgång till balkongen..

Kök med franskt fönster

Tips 3. Följ regeln “arbetstriangel” när du planerar ditt kök

För att göra köket bekvämt att laga mat måste de tre huvudpunkterna – ett handfat, ett kylskåp och en spis – placeras bredvid varandra (men inte för mycket!).

 • Det första steget är att besluta om platsen där “våtpunkten” kommer att stå, det vill säga diskbänken, eftersom dess plats nästan alltid är oförändrad (även om du vill flytta eller förlänga kommunikationen är ganska realistisk). En diskmaskin bör också placeras nära diskbänken..
 • Kaminen måste placeras minst 50 cm från diskbänken. Detta utrymme kan förvandlas till ett arbetsområde..
 • Hitta sedan en plats för kylskåpet. Han ska inte heller stå för nära kaminen och diskbänken (minsta avstånd 50 cm).
 • Glöm inte ugnen också. Det är också bättre att placera den nära “arbetstriangeln”, till exempel under hällen eller i en hög modul (i ögonhöjd) nära kylskåpet..

Vi kommer att prata om headsetets former och olika layouter nedan i ett separat kapitel med fotoexempel..

Tips 4. Välj inbyggda och rymliga möbler

För att utnyttja kökspotentialen maximalt bör uppsättningen vara inbyggd och rymlig. Möblernas rymlighet är särskilt viktig om du vill fokusera på matsalen genom att minska arbetet.

 • Det är önskvärt att den nedre delen består av utrullningsbara lådor och inte av gungskåp. Detta gör att du snabbare kan hitta de rätter eller mat du letar efter och hålla fler stora föremål..
 • Om rummets höjd är 2,50-2,70 m, kan du designa headsetet upp till själva taket på grund av den tredje nivån eller en ökad sekund. Med denna möbelkonfiguration kan du lagra fler föremål eller dölja ventilationslådan. Ett exempel på ett headset med en tredje nivå visas på bilden.

Headset med en tredje nivå

Tips 5. Välj små eller medelstora inbyggda apparater

Hushållsapparater, inklusive ett kylskåp, är också önskvärd inbyggd typ. Kök med en yta på 12 kvm. meter kan utrustas med ett komplett utbud av utrustning – från en tvättmaskin till ett vinskåp.

 • Men så att arbetsytan i köket inte visar sig vara för stor, försök att inte köpa för stora vitvaror och apparater som du egentligen inte behöver. Så till exempel för en familj på 3 personer är en smal diskmaskin (45 cm) ganska lämplig istället för en vanlig..

Och om du vill välja en layout med tonvikt på matplatsen, eller om du bara sällan lagar mat, bör du välja utrustningen i ett miniformat helt och hållet. Detta kan vara en spis med två eller tre brännare, en liten ugn med mikrovågsfunktion eller ett 120 liters kylskåp som kan installeras under bänkskivan..

Tips 6. Sätt upp en vacker och rymlig matplats

Köksdesign 12 kvm meter förutsätter placeringen av en full matplats. Här är några tips att tänka på när du väljer möbler och layout:

 • Om kökets arbetsområde upptar hälften av utrymmet eller mer, är det bättre att förse matsalen med ljusa och funktionella möbler för 4 personer. Till exempel, vikbord, vid ankomsten av gäster och lätta kompakta stolar. En annan bra idé är Kök med förvaringslådor under sätet.
 • Om matplatsen prioriteras i kökets layout kan du välja ett bord i vilken form som helst för 4-6 personer och komplettera det med alla stolar, även med höga ryggar och mjuk klädsel..
 • Kom ihåg att avståndet från bordet till andra möbler eller väggar måste vara minst 90 cm.

Missa i alla fall inte möjligheten att utrusta matsalen riktigt vackert och till och med utanför lådan, eftersom filmerna från köket låter dig göra detta. Till exempel, istället för ett par stolar, kan du sätta en elegant soffa, göra en uppsättning trädgårdsmöbler eller restaurerade gamla möbler med en historia.

Tips 7. Fundera över en layout som passar dig

En korrekt vald kökslayout låter dig inte offra vare sig funktionaliteten eller skönheten i köksinredningen. Beroende på dina behov och rummets form kan du välja följande typer av layouter:

 1. En rad;
 2. Dubbel rad;
 3. U-formad;
 4. L-formad (kantig);
 5. C-formad;
 6. Layout med ö.

Kökslayoutalternativ 12 kvm. meter

Kökslayoutalternativ 12 kvm. meter

Naturligtvis finns det många variationer i arrangemanget av möbler, men dessa 6 typer är de vanligaste. Vi föreslår att du läser mer om deras funktioner i nästa kapitel med illustrativa exempel..

6 alternativ för kökslayouter 12 kvm. meter

Layout med en rad

En enkelradig layout innefattar arrangemang av ett kök längs ena väggen. Detta alternativ är särskilt relevant för små och smala kök, vars bredd inte överstiger 2 meter. I detta fall placeras arbetsområdet längs en tom kort eller lång vägg, och matgruppen placeras närmare fönstret eller på sidan motsatt headsetet..

Köksdesign 12 kvm med en enradig layout och en skänk kan ses på bilden nedan (bläddra igenom).

 • Enradigt kök med en yta på 12 kvm. meter
 • Enradigt kök med en yta på 12 kvm. meter
 • Enradigt kök med en yta på 12 kvm. meter
 • Enradigt kök med en yta på 12 kvm. meter
 • Enradigt kök med en yta på 12 kvm. meter

Enradigt kök med en yta på 12 kvm. meter

L-formad (kantig) layout

Ett hörnkök är den mest mångsidiga och därför den vanligaste planeringslösningen. Det är bra genom att det använder hörnet, skapar ett utrymme som är bekvämt för matlagning och låter dig tydligt skilja matplatsen. Den L-formade layouten är särskilt relevant i fyrkantiga kök..

Bilden visar utformningen av ett hörnkök med en yta på 11,9 kvadratmeter (köket tar plats till balkongen, vardagsrummet har en yta på 20 kvadratmeter).

 • Kök med en yta på 11,9 kvm. meter
 • Kök med en yta på 11,9 kvm. meter
 • Kök med en yta på 11,9 kvm. meter

Layout med två rader

Ett tvåradigt (parallellt) arrangemang av möbler är mer lämpligt för smala och långsträckta kök, vars bredd är minst 2,4 meter. I detta fall placeras en del av headsetet med ett handfat, en arbetsplats och en spis mot en vägg, och ett kylskåp, en lagringsmodul och eventuellt en ugn med en mikrovågsugn placeras på motsatt sida. Matsalen ligger mot en av väggarna. Möbler och apparater kan kombineras på olika sätt, men principen för deras arrangemang förblir densamma..

Nedan är det inre av köket 12 kvm. meter med en tvåradig layout.

Kökslayout med två rader med en yta på 12 kvm. m

Kökslayout med två rader med en yta på 12 kvm. m

För mer information, se materialet: Hur man utrustar ett köksgalleri med två rader

U-formad layout

Den U-formade layouten är också lämplig för kök över 2,4 meter breda och är bra eftersom den använder två hörn samtidigt, gör att du kan laga mat med minimal rörelse. Men det kommer att bli något svårare att implementera en sådan lösning i ett typiskt kök, eftersom du måste göra om fönsterbrädan åtminstone, höja fönsteröppningens nivå (vilket inte alltid är möjligt) och också säkerställa passagen värme från kylaren till fönstret. Som ett maximum måste du flytta eller förlänga kommunikationen om du vill flytta diskbänken till fönstret. Observera att det är förbjudet att placera en platta under ett fönster. När det gäller arrangemanget av matgruppen, med en U-formad layout, kan du begränsa dig till bara en bardisk (det kan vara en del av bokstaven P), placera kompakta möbler eller till och med ta ut det till ett annat rum, till exempel , en matsal eller vardagsrum.

Flera exempel på köksdesign med en yta på 12 kvm. meter med en U-formad layout, se nästa urval av foton.

U-formad kökslayout

U-formad kökslayout

U-formad kökslayout

U-formad kökslayout

U-formad kökslayout

C-formad layout

Den C-formade layouten är en variant av den U-formade layouten. Den kan användas inomhus med en bredd på 2,70-2,80 meter. Eftersom det C-formade köket innebär placeringen av bardisken eller ett litet bord i form av en förlängning av headsetet, är det tyvärr inte lämpligt för en stor familj. Men om lägenheten har en separat matsal, är det C-formade köket det perfekta valet..

C-formad kökslayout

Island layout

Teoretiskt kan även ett öbord placeras på 12 rutor i köket. I det här fallet är resten av köksmöblerna ordnade i en rad eller L-formad. Denna layout är mycket bekväm ur synpunkten på “arbetstriangeln”, särskilt om du flyttar kaminen eller sjunker till ön. Ököket utesluter dock möjligheten att utrusta en rymlig matplats, så det här alternativet är också lämpligt endast för ungkarlar och, säg, par utan barn, samt om ett vardagsrum är anslutet till köket eller huset har en matplats rummet enligt bilden.

 • Kök med ö
 • Kök med ö

Kök med ö