Kök i medelhavsstil: 8 designtips

Å ena sidan är Medelhavsstilen inte det mest lämpliga alternativet för att inreda ett kök i en stadslägenhet i vårt kalla land, men å andra sidan, ett överflöd av ljus, naturliga färger och material, samt medelhavsasketism i dekoration och inredning, om den används korrekt, kan dekorera även det mest “norra” köket.

För dem som letar efter framgångsrika lösningar för inredning och inredning i ett kök i medelhavsstil har vi sammanställt en liten lista med tips, åtföljt av ett urval av inspirerande foton.

Tips 1. Vi dekorerar förklädet med keramiska plattor med kakel

Förkläde i medelhavsstil

Keramiska plattor med majolika och kakel är kännetecknet för medelhavsstilen i inredningen. Det ser väldigt vackert ut, men försök att använda det med måtta för att inte överbelasta utrymmet med brokiga plattor och göra det för kallt. Så till exempel kommer keramik att vara oönskat för golv, men i ett förkläde – det kommer att vara både vackert och praktiskt.

 • Tunisiskt majolikaförkläde
 • Tunisiskt majolikaförkläde
 • Tunisiskt majolikaförkläde
 • Tunisiskt majolikaförkläde

Läs mer: Hur man väljer en kakel för ett förkläde: 12 nyanser och en översikt över populära format

Tips 2. Att välja rätt möbel: headset, bord och stolar

 • Autentiska möbler i grekisk stil – från blekt trä utan dekorationer, trä, som om de är grovt målade (oftast i blått eller blått), samt smidda (måttligt “öppet”) eller korg. Träbord massiva är önskvärda, och headsetet kan, om området tillåter det utan hängande hyllor.

Kökinredning i grekisk stil

Kök i medelhavsstil med trä och korgmöbler

Köksmöbler i grekisk stil

Köksmöbler i medelhavsstil

 • Möbler i spansk eller italiensk stil möjliggör mer elegant träverk och enkla sniderier, smidda och flätade stolar och bord också välkomna.

Möbler i interiören i spansk stil

Men, enligt den moderna versionen av Medelhavsstilen, kan du säkert kombinera trä, smide och korgrotting med blanka fasader, glas, krom och metallytor som visas på bilden nedan (rulla igenom).

 • Medelhavsmat med en modern twist
 • Medelhavsmat med en modern twist
 • Medelhavskök med en modern twist

Tips 3. Vi föredrar naturliga efterbehandlingsmaterial eller högkvalitativa imitationer

 • I väggdekoration är det att föredra: dekorativt gips, tegel (eller en mycket högkvalitativ imitation), texturerad vanlig tapet eller målbar tapet. Väggar i grekisk stil är oftast vita, på spanska – beige, olivolja, apelsin, etc..

Imitation av tegel i köket i spansk stil

 • I golvdekoration: porslin av porslin, t.ex. travertin, keramiska plattor som också imiterar sten eller omålad lera, samt träparkettbrädor, naturligt massivt trä, laminat.

Råd:

 • Det är önskvärt att träet på golvet ser blekt och illa ut;
 • Sten, porslin stengods och kakel bör isoleras med ett värmesystem, för medan dessa material i varma länder ger en behaglig svalka, ger de på norra breddgrader bara obehag.

Keramiskt klinkergolv

 • Lämplig för takfinish: gips, matt färg, undertak i tak, tak av träfoder. För högt i tak är dekorativa balkar lämpliga som tillägg, som på bilden nedan..

Köksfinish i medelhavsstil

Tips 4. Hemligheten med mys i köket … i textilier

Textilierna i Medelhavsköket spelar en stor roll. Om din prioritet är komfortens och skönheten i interiören, kan du dekorera köket inte bara med en duk, gardiner, servetter, sängkläder, utan också sy omslag till stolar och kuddar..

Matsal i medelhavsstil

Kökstextil bör vara gjorda av blekt och oblekt linne, bomull och chintz med mönster, broderi, prydnader, blommotiv, i en Vichy -bur med bilder i marint tema.

Matsalinredning i medelhavsstil

Ljusa mattor och mattor, till exempel sydda av rester med egna händer, kommer också att vara lämpliga..

Mattor i det inre av köket i medelhavsstil

Råd:

 • För att hitta en kompromiss mellan användbarhet och skönhet i tyger, välj blandade material, men autentiskt imiterar naturliga;
 • Skaffa en bra kåpa och använd den när du lagar mat.

Tips 5. Vad ska gardinerna vara?

Lämpliga typer av gardiner i medelhavsstil: trä- / bambuspersienner, mjuka rullgardiner eller romerska persienner eller ljusgardiner i enkel stil i tyll / chintz / linne.

 • Bambu gardiner i det inre av Medelhavsköket
 • Romerska persienner i det inre av köket i medelhavsstil

Tips 6. Framgångsrik färgdesign – 50% framgång

Färgalternativ i köksdesign i medelhavsstil:

 • I svartvitt (mer i linje med spansk och italiensk köksdesign): en kombination av nära varandra varma naturliga färger – en mängd olika nyanser av beige, gult, korall, orange och brunt.

Köksinredning i beige i medelhavsstil

Du kan uppdatera en sådan “varm” interiör med vita, gröna, blå, ljusblå och turkosa färger..

Spanskt kök

Beige medelhavskök med blå detaljer

Medelhavsbeige kök med blå detaljer

 • I ett kontrasterande sortiment (mer lämpligt för ett kök i grekisk stil): grunden för inredningen är vit i kombination med kontrasterande blått och alla dess nyanser från turkos till blått. Den blåvita alliansen i den grekiska kulturen har fått en särskild roll sedan antikens Greklands tid, men i det inre av det täta grekiska köket ger ett sådant sortiment också den nödvändiga impulsen av friskhet och svalhet. Vi, invånarna i norra landet, behöver dock inte extra svalhet, så försök istället för kallblått att inkludera mer neutrala nyanser i interiören – dammigt blått eller turkost, och välj utöver det vita och blåa utbudet det varma ovanstående färger.

Vitt och blått kök i medelhavsstil

Interiör i ett blåbrunt kök och matsal i medelhavsstil

Kök i grekisk stil i gula och blå toner

Tips 7. Välja en lampa

Ett kök i medelhavsstil ska ha gott om ljus. Det bästa sättet att distribuera sina källor är enligt följande: 1-2 lampor hänger direkt ovanför matbordet, köksarbetsområdet är utrustat med möbelbelysning och taket är mejslade fläckar.

När det gäller design av lampor kan du välja modeller i klassisk stil, lantlig stil och Provence, men det är viktigt att de är opretentiösa och tillverkade av naturmaterial: glas, trä, metall, tyg, bambu, rotting etc. Exempel på sådana lampor presenteras i nästa urval av foton.

Flätade lampor i det inre av köket

Lampor i medelhavsstil

Lampor i det inre av köket i grekisk stil

Lampor i det inre av köket i medelhavsstil

Tips 8. Var uppmärksam på detaljer

Medelhavsstilen i interiören, liksom alla andra, formas av detaljerna. Var särskilt uppmärksam på inredningen och försök välja kvalitetsartiklar, annars kommer de att se ut som billiga rekvisita. Å andra sidan innebär medelhavsstilen i interiören asketism i dekorationen, så du bör inte gå överbord med antalet tillbehör heller..

Inredning i det inre av ett kök i medelhavsstil

 • Inredningsalternativ: träklocka, överflöd inomhusväxter i lera och korgar (ju mer grönt desto bättre), tjockväggiga keramiska fat, färgade glas- / keramikvaser, flaskor, påsar och buntar med torkade örter, vinställningar, korgar.

Köksinredning i medelhavsstil

 • Inredningen och textilierna välkomnar bilder av citroner, druvor, olivgrenar, samt marina ämnen, grekiska ornament och mönster av majolica från Medelhavet, tryck – Vichy -kontroll och naturligtvis en vit och blå rand.

Råd:

 • Åker på semester till Grekland, Cypern, Spanien och andra Medelhavsländer, glöm inte att ta med souvenirer – uppsättningar oljor i flaskor, kryddor i burkar, tallrikar målade med majolika och skal, med vilka du kan dekorera bordet som visas på bilden nedan eller med egna händer göra dekorativa hantverk av dem.

Bordsduk i medelhavsstil