Köksdesign och modernisering i brezhnevka

Kök i brezhnevka ligger långt efter moderna standarder – de är mycket små (6-8 kvm), har krökta väggar, förfallna kommunikationer och funktioner som en gasvattenberedare. Men det finns också fördelar – högre tak jämfört med Chrusjtjov (oftast 2,7 m) och tjocka ytterväggar. I den här artikeln kommer vi att visa dig hur man moderniserar ett kök med sådana data och gör det till ett superfunktionellt och modernt utrymme..

Reparationsfunktioner

Om köket är i förfall och huset inte har renoverats, måste du noggrant arbeta med att byta: vattenförsörjnings- och avloppsrör, elektriska ledningar, radiator, gasvärmare, fönster, dörrar och, svårast, golvet.

 • Faktum är att golvet i brezhnevka är en struktur av stockar och golv, vars tomrum fylldes med sand och ofta skräp. Under de senaste decennierna har hela “fyllningen” av underjorden ruttnat, möglat och troligen börjat avge en obehaglig lukt. Vid översyn av köket ska golvet öppnas, allt skräp och sand ska avlägsnas, sedan ska ett nytt golv installeras från expanderad lerbetongbeläggning eller stockar med plywoodgolv.

Vad mer du behöver veta när du startar en köksrenovering i Brezhnevka?

 • Tänk på att du bara kan flytta och ta ut gasspisen på egen hand om du har en flexibel slang eller en flexibel gummiförstärkt slang..
 • Väggar i brezhnevka har oftast mycket stora droppar, som inte är så lätta att fixa. När du planerar väggarna, försök att inte dras med och hitta en mellanväg. Annars kommer ett tjockt lager gips att “äta upp” värdefulla centimeter, som ibland saknas kritiskt i möbeldesign. För att göra snedvridningarna mindre märkbara, använd en texturerad eller tryckt tapet..
 • Vid byte av vattenledningar kan du installera en mätare och grova filter samtidigt.
 • När du byter ut gamla träfönster i ett förgasat kök (särskilt med en gaspanna) för dubbelglasfönster, välj en struktur med mikroventilation.

Om ombyggnad

Små kök av brezhnevka kan moderniseras och åtminstone visuellt förstoras genom ombyggnad. Här är 6 grundläggande planeringslösningar som kan implementeras beroende på lägenhetens egenskaper:

Alternativ 1. Komplett integration av köket med vardagsrummet. Kök-vardagsrummet är bra genom att det skapar utmärkta förutsättningar för familjekommunikation och låter dig flytta matplatsen utanför köket. Tyvärr är detta ombyggnadsalternativ endast möjligt i de hus där väggen mellan köket och vardagsrummet inte är bärande och köket inte förgasas..

 • Men i närvaro av gas kan du kombinera köket med vardagsrummet om du installerar en skjutdörr mellan dem (se bild nedan) eller en vikdörr. För att skapa ett enat utrymme behöver du bara ta bort dörren till pennfodralet eller montera det med ett “dragspel”.
 • Skjutdörr kök
 • Skjutdörr kök

Alternativ 2. Delvis integration av köket med vardagsrummet. I Brezhnev-husen delas köket och vardagsrummet ofta upp med en skiljevägg med en bärande balk och en avsats med en ventilationskanal. I detta fall kan väggen endast rivas delvis och lämna balk och del av skiljevägg med ventilationskanalen. Som ett resultat får du en portal (den kan omvandlas till en båge), vilket gör att köket visuellt kommer att se mer rymligt och lättare ut. Men om köket förgasas måste en dörr installeras i öppningen, till exempel en vik- eller skjutdörr.

Alternativ 3. Arrangemang av en öppning i den bärande väggen mellan vardagsrummet och köket. Teoretiskt kan en öppning med kanalförstärkning installeras i den bärande väggen mellan köket och rummet (i detta fall läggs öppningen mellan köket och korridoren). Denna planeringslösning låter dig flytta bordet in i vardagsrummet och utrusta köket med en rymligare arbetsyta..

 • För att göra en öppning i den bärande väggen måste du först rådgöra med designorganisationen och få godkännande.

dörren i köket

Alternativ 4. Utbyggnad av köket på bekostnad av vardagsrummet (med överföring av skiljeväggen). Detta planeringsbeslut kan bara legaliseras om lägenheten ligger på första våningen eller på andra våningen, men ovanför lokaler, till exempel ovanför en butik eller ett kontor..

Alternativ 5. Skapa en nisch för kylskåpet på bekostnad av korridoren. I brezhnevkas är detta möjligt genom att kombinera badrummet och överföra ingången till köket till skiljeväggen intill vardagsrummet. Således blir vardagsrummet en genomgång.

 • Kök med kylskåp nisch
 • Kök med kylskåp nisch
 • Kök med kylskåp nisch
 • Kök med kylskåp nisch

Alternativ 6. Gå med i loggian. Om köket har tillgång till loggian, kan det teoretiskt kopplas till köket, som till exempel i detta köksdesignprojekt i Brezhnevka -serien “Tower of Vulykh”.

 • Kök i Wulykh -tornet
 • Kök i Wulykh -tornet
 • Kök i Wulykh -tornet
 • Kök i Wulykh -tornet

Självklart måste varje ombyggnad av en lägenhet samordnas med bostadsmyndigheterna. Samtidigt, kom ihåg att du i inget fall ska:

 • Riva bärande väggar och balkar;
 • Rör vid ventilationskanalen i den bärande väggen;
 • Bli av med dörrar i närvaro av en gasspis och / eller en varmvattenberedare (men du kan byta svängdörrar till skjut- eller vikdörrar);
 • Förstora köket med badrum och toalett.

Om att välja köksuppsättning

För de flesta minikök i brezhnevka är en linjär eller L-formad köksuppsättning lämplig. Det första alternativet är det mest kompakta, det andra är rymligare och bekvämt.

 • Hörnkök
 • Hörnkök

Om du höjer fönstret och bygger fönsterbrädan i headsetet kommer du att kunna planera den perfekta arbetsytan – U -formad. Det är sant att i detta fall måste matplatsen tas ut ur köket eller ordnas i form av en bardisk på grundval av samma inbyggda fönsterbräda.

Det är önskvärt att utrustningen för det första är maximalt inbyggd och för det andra reducerad och multifunktionell. Så till exempel kan du spara utrymme: en diskmaskin 45 cm bred, ett kylskåp 55 cm brett, en spis med 2-3 brännare och en mikrovågsugn.

Kök med minivaror

Förresten, det är också värt att bygga en gasvattenberedare, till exempel i ett falskt skåp utan topp och botten, med en fri spalt till väggarna på cirka 15 cm. Andra sätt att montera en gasvattenvärmare i interiören , läs den här artikeln.

 • Gas varmvattenberedare i garderoben
 • Gas varmvattenberedare i garderoben

Tips för design av headset

 • För att göra hörnet eller U-formade set så mindre skrymmande som möjligt, kan deras sidor vara något smalare och lämna utan väggskåp. Den smala sidoväggen rymmer en smal tvättmaskin eller skåp för grönsaker / köksredskap.
 • Om utdragbara lådor är inbyggda i headsetets bas och dess topp är utrustad med en extra nivå blir köket mer rymligt..
 • Hörnen på det L- och U-formade headsetet i ett litet kök måste användas 100%- för att bygga in utdragbara korgar, hyllor eller karuseller. Så hörnpiedestaler kommer inte att ha “döda” zoner.
 • Om headsetmodulen, som ligger vid dörröppningen, är avfasad (se bilden nedan) eller rundad, blir ingången till köket friare och säkrare..

Hörnkök med fasat skåp

Se även materialet: Guide för att välja och planera en köksuppsättning.

Om valet av en matgrupp

För ett litet kök i brezhnevka är endast små bord och lätta kompakta stolar lämpliga.

 • För 1-2 personer med en mobil livsstil bör du välja ett minibord 50 × 70 cm (hopfällbart), en bardisk (till exempel baserad på en fönsterbräda) eller ett hopfällbart bord.

Bar mot fönsterbrädan

Fönsterbrädestångsbänk

 • För en familj på tre eller fler personer är ett fyrkantigt eller rektangulärt transformeringsbord lämpligt, till exempel med fällbara golv som på bilden nedan.
 • Nedrullningsbart bord
 • Nedrullningsbart bord
 • Nedrullningsbart bord
 • För köket-vardagsrummet kan du välja en liten runt eller ovalt bord, som passar bättre in i den “ceremoniella” interiören.

Kök-vardagsrum

För stolar är fällbara stolar, klara plaststolar, pallar och / eller bänkar med förvaringslådor det bästa valet..

Minibord och fällbara stolar

Om valet av finish

I ett kritiskt litet område spelar även roll hur golv, väggar och tak är utformade. Vill du visuellt skjuta isär väggarna? Lägg laminat / parkettplattor eller plattor på golvet i ett diagonalt, fiskbens- eller förskjutet mönster. I ett smalt kök ska laminatet / parkettskivan läggas tvärs, inte längs rummet.

Köksdesign 6,5 kvm m

Knepig väggdekoration, till exempel speglar eller fototapeter med perspektivbild, hjälper också till att förändra uppfattningen om ett litet kök. Men om du inte är säker på din känsla för proportioner bör du välja den mest win -win -lösningen – måla i en ton (ljus).

Om färger

Hemligheten till den framgångsrika designen av alla minikök är enkel – du måste dekorera det mesta med lite ljus, och bäst av allt, vitt. Och för att undvika likheten i ett ljust kök med en sjukhusavdelning är det tillräckligt att kombinera “kontrasterande” texturer (säg tegel med glansiga plattor) eller för att komplettera interiören med ett litet antal färgaccenter.

 • Förresten, ljusa ytor är mycket mer praktiska än mörka, och även en röra mot en sådan bakgrund är mindre irriterande för ögat..

Vitt litet kök

Om belysning

Belysningen av ett litet kök i brezhnevka ska vara enhetligt – en ljuskrona räcker inte här. Helst bör taklampan kompletteras (eller bytas ut) med fläckar eller vägglampor..

 • Försök att planera köksbelysningsscenariot även i renoveringsstadiet så att du kan dölja ledningarna.

Köksbelysning

Om inredning

Ju färre element som krossar utrymmet i ett litet kök, desto mer ljust, snyggt och rymligt verkar det. Därför bör du inte låta dig rycka med att dekorera väggarna och hyllorna i skåpet, och det är mycket önskvärt att lämna kylskåpsdörren utan magneter. Men helt utan inredning kommer köket att verka obebott och obekvämt. Vi rekommenderar att du begränsar dig till ett par väggdekorationer och klockor, levande växter och en fruktvas, söta textilier och en sockerskål..

Köksinredning 6 kvm m