Feng Shui a konyhában: megértjük a funkciókat

A Feng Shui a konyhában mindenekelőtt az összes elem racionális elrendezése. A Feng Shui a konyhában mindenekelőtt az összes elem racionális elrendezése.A konyha minden otthon szíve. És egyáltalán nem mindegy, hogy egy lakás egy városi sokemeletes épületben vagy egy magánház valahol a külvárosban. A keleti bölcsek tanításai szerint a jó közérzet és a bőség erős energiaforrásai koncentrálódnak a ház ezen részébe, ezért a belsőépítészek gyakran használnak feng shui elemeket a konyhába, hogy-mint mondják-a ház egy “teli tál”.

Alapelvek

Valaki tévesen azt hiszi, hogy a Feng Shui fantáziaszerűen elrendezett figurák és füstölő pálcikák szürke füstje, de ez nem így van. A keleti filozófia középpontjában az otthoni jólét fokozása, a kedvező aura kialakítása áll, amely hozzájárul a harmónia és a célok eléréséhez. Ehhez minden helyiségnek nemcsak kényelmesnek kell lennie, hanem bizonyos követelményeknek is meg kell felelnie..

A feng shui egyik fő elve, hogy minden elemnek meg kell lennie a maga helye, és a bútorok rendszeres átrendezését ösztönzik, a lényeg az, hogy ne lépje túl a feng shui -t, vagy egyszerűbben megfeleljen az elemek helyes elrendezésének a világ egyes részein A feng shui egyik alapelve az, hogy minden elemnek meg kell lennie a maga helye, és a bútorok rendszeres átrendezését ösztönzik, a lényeg az, hogy ne lépje túl a feng shui -t, vagy egyszerűbben megfeleljen az elemek helyes elrendezésének. a világ egyes részein

Úgy gondolják, hogy a Feng Shui konyha ideális helye a lakás déli részén van, amelyet a tűz elemével azonosítanak, és tükröződik a konyhai tűzhelyen, vagy keleten, amelyet a kínai bölcsek a fához társítanak. Más sarkalatos pontok kedvezőtlenek. A Tűz és a Fa évezredek óta társul a kandalló melegségéhez és kényelméhez, valamint a benne főzött házi ételek illatához..

Az étel erőt ad az embernek, energiát ad, táplálja a testet és a szellemet. És ezért válik még fontosabbá az a tény, hogy milyen körülmények között készül ez az étel, mert az írástudatlan és helytelen bútor- és edényelrendezés nem csak az étvágyat elriaszthatja, hanem súlyos betegségeket is okozhat..

Nagyszerű, ha a főzésre szánt helyiség szigetelt és megfelelő alakú: négyzet vagy téglalap alakú, éles sarkok nélkül, ferde falakkal és nagy ablakkal. Egy ilyen szoba hozzájárul az agressziótól való megszabaduláshoz, a depressziós szindróma csökkentéséhez és javítja az általános érzelmi állapotot..

Néhány egyszerű szabály

Bármelyik oldalról is nézzük, a kínaiak komolyan gondolják a konyhai elrendezést. A Feng Shui tanításai szerint a konyhának mindig tisztának, elegendő fénynek és friss levegőnek kell lennie. Ezért nagyon fontos biztosítani a szellőzőrendszer működőképességét, mert az idegen szagok jelenléte, az égett vagy romlott étel visszhangja hozzájárul a negatív energia felhalmozódásához, ami viszont rossz hatással van a háztartásokra. Ezenkívül a működő jó csuklya hozzájárul a sikeres ismeretségek kialakulásához, valamint új kilátásokhoz és lehetőségekhez az életben..

A Feng Shui szerint nemcsak a külső szépség a fő jellemzője - figyelemmel kell kísérni a konyha tisztaságát, levegőjét és a berendezések használhatóságát is. A Feng Shui szerint nemcsak a külső szépség a fő jellemzője – figyelemmel kell kísérni a konyha tisztaságát, levegőjét és a berendezések használhatóságát is.

A Feng Shui szerint a konyha fürdőszobával szembeni elhelyezkedése sikertelennek minősül, de könnyen kompenzálható, ha a fagyöngyökből készült függönyt vagy természetes természetes anyagokból készült paneleket függesztik a fürdőszoba ajtajára. Ha a helyiségek az egyik oldalon helyezkednek el, akkor a legsikeresebb az érintkezőfal kerámia vagy mozaik csempe “elkülönítése”..

A csapoknak, víz- és csatornacsöveknek jó állapotban kell lenniük a szivárgásoktól, és el kell rejteniük a dekoratív panelek mögött. A vízelvezető rendszerből kilépő víz kiöblíti a pénzt a házból, fokozza a család helyzetét. Ugyanez történik, ha a hűtőszekrény a konyhán kívül található: az étkezőben, a folyosón vagy a loggián..

A tisztítás fontos pillanat a Chi energia áramlásának megújításában. Az apró tárgyak rendszeres átrendezése és a portalanítás új távlatokat nyit otthonában. Semmilyen extra bútor nem lehet – csak a háziasszony számára legszükségesebb. A szemét hiánya is biztos lépés a pozitív energia normalizálása felé. A konyhában nem lehet veszekedni és káromkodni, a kiabálás és a magas hangok sértik a ház egységét és harmóniáját.

Hangulatos szín

Az anyagok, dekorációs és dekorációs elemek, valamint a Feng Shui szerinti bútorok és belső tárgyak kiválasztásakor figyelembe kell venni, hogy nem minden árnyalat alkalmas a konyhára..

Ne feledje, hogy a Feng Shui konyha nem tolerálja a sötét árnyalatokat és még a tiszta feketét, ezért válasszon kivételesen világos árnyalatokat Ne feledje, hogy a Feng Shui konyha nem tolerálja a sötét árnyalatokat és még a tiszta feketét, ezért válasszon kivételesen világos árnyalatokat A természetes anyagok használata és az egyértelmű zónázás az egyik alapvető követelmény A természetes anyagok használata és az egyértelmű zónázás az egyik alapvető követelmény A konyhában található Feng Shui szinte bármilyen stílusú dekorációval kompatibilis lehet, legyen az modern, retro vagy Provence A konyhában található Feng Shui szinte bármilyen stílusú dekorációval kompatibilis lehet, legyen az modern, retro vagy Provence

Mivel a konyha három elemet ötvöz: Tűz, Víz és Fa, a szoba díszítésekor érdemes ragaszkodni ehhez a palettához. A víz elem uralkodó árnyalatai azonban “elárasztják” a ház jólétét, míg a tüzes hangok többsége “kiég” az otthon harmóniájából.. A fa színei ideálisak:

 • a barna minden árnyalata;
 • sárga;
 • zöld és származékai;
 • Narancssárga;
 • sáfrány;
 • henna, agyag vagy okker színű;
 • különféle árnyalatú fűszerek.

Ez a színséma a legjobban kiegyensúlyozza a feng shui hangulatát, elegendő melegséget és fényt adva a térnek..

Erősen nem ajánlott a fekete, piros vagy kék színeket gazdag változatukban használni a konyhák dekorációjában a családtagok közötti veszekedések és konfliktusok megelőzése érdekében. De a fehér szín, mint a fém szimbóluma, kiváló karmester lesz mindhárom elem között, és tökéletesen kiegészíti a fémtárgyakat: mosogató, tűzhely, edények és díszítő elemek.

Egy másik fontos pont: az egyes elemek színe alkalmazható egy szigorúan meghatározott területen..

Például a kék és világoskék árnyalatok nem használhatók a konyha déli, “tüzes” részének dekorációs és belső tárgyaiban, és fordítva. A fehér színű és más fém elemeket minimálisan kell használni a szoba keleti zónájában, kezdetben a fával.

Tervezett permutáció

Amint fentebb említettük, nem szükséges texturált fát használni, néha csak az elemek elrendezésére lehet korlátozni a Feng Shui szabály szerint Amint fentebb említettük, nem szükséges texturált fát használni, néha csak az elemek elrendezésére lehet korlátozni a Feng Shui szabály szerint

A technika elhelyezésekor három fő elemet kell megkülönböztetni:

 1. mosogató;
 2. hűtőgép;
 3. konyhai tűzhely.

Ideális esetben a helyüknek egybe kell esnie egy szabályos háromszög tetejével, amelynek oldalai legalább 70-85 cm-esek lesznek. Ez azért történik, hogy megvédje a víz tárgyait a “tűz” lemeztől. A köztük lévő teret ki kell tölteni a fa elemeivel:

 • természetes fából vagy más anyagból készült munkalapok a földhöz kapcsolódó árnyalatokban;
 • különféle háztartási cikkek és konyhai eszközök zöld, barna vagy fehér színben.

Az elemek elrendezése a konyhában Feng Shui szerint Az elemek elrendezése a konyhában Feng Shui szerint A fő elemek helyének kiválasztásakor emlékeznie kell arra, hogy:

 1. A tűzhelyet nem szabad ablak mellett, sötét sarokban, mosogató vagy mosógép közelében elhelyezni. A tűzhely elhelyezkedése a konyhaajtóval szemben kedvezőtlennek tekinthető – ez egyszerre betegség és állandó stressz. Ha másképp nem működik, akkor tükröt vagy fényvisszaverő felületet kell felakasztani a tűzhely fölé, hogy a háziasszony láthassa a belépő személyt, és magát a tűzhelyet főzés után fedéllel kell lezárni, ha van ilyen. A konyhai sütőnek működőképesnek kell lennie, minden égőnek (égőnek) működnie kell és tökéletesen tisztának kell lennie. A Feng Shui filozófia azt tanácsolja, hogy váltakozva használja a tűzhely összes égőjét, így a ház lakói képesek lesznek teljes mértékben megvalósítani minden képességüket. Minél gyakrabban használják a sütőt, annál nagyobb az esély a sikerre, az egészség és a közérzet normalizálására, ezért ideális hely a déli zóna közepén..
 2. A mosogató a víz szimbóluma, és a legmegfelelőbb anyag a rozsdamentes acél. Elhelyezését elsősorban a födém elhelyezkedése befolyásolja: nem lehetnek a közelben, a veszélyes közelséget pedig kompenzálni tudja a cserép, amelynek zöld virágnövénye van a tárgyak közé helyezve..
 3. Ami a hűtőszekrényt illeti, délen egyáltalán nincs helye, ez gyorsan elrontja az ételt. Délkelet vagy délnyugat lesz a legjobb terület. A keleti bölcsek azt tanácsolják, hogy a jólét szimbólumaként tegyenek egy kis tükröt a hűtőszekrény ajtajára.
 4. A mosógépet, akárcsak a mikrohullámú sütőt, általában nem ajánlott a konyhában elhelyezni..

Dekor és belső tárgyak

A Feng Shui konyha nem tolerálja a szükségtelen dekorációs elemeket, ezért különösen óvatosnak kell lenni ezek kiválasztásakor. A Feng Shui konyha nem tolerálja a szükségtelen dekorációs elemeket, ezért különösen óvatosnak kell lenni ezek kiválasztásakor.

A konyhai eszközöket, dekorációs elemeket és belső tárgyakat mindenekelőtt a termékenység és a gazdagság motívumaival kell azonosítani. A legszebb dolgokat jól látható helyen kell hagyni: edényeket, díszítőeszközöket. De a késeket, villákat és egyéb éles tárgyakat dobozban kell tartani. Különös figyelmet fordítanak a fényforrásokra: egyenletesen kell megvilágítaniuk a helyiséget, hogy ne legyenek „halott” sötét zónák.

A Feng Shui egy ősi tudomány, sok iskolával, amelyek különbözőképpen értelmezik ezt a tanítást, de ezek egy az egyben: a harmónia a házban szeretetet és jólétet teremt a családban.

Példák a Feng Shui szabályai szerinti konyhára (fotó)