9 alapelv a színek kombinálására a konyha belsejében

A sikeres konyha kialakítása nagymértékben függ a színsémától. A helyes tervezéshez azonban egy elképzelés a színről, amelyet szeretne látni a belső térben, nyilvánvalóan nem elegendő. Pontosan meg kell határozni a fő és kiegészítő árnyalatokat, harmonikus kombinációkat kell létrehozni, ékezeteket elhelyezni, elrejteni a hibákat és hangsúlyozni a szoba előnyeit..

9 színelv a konyhában

1. Csak 3-5 árnyalatot kombináljon

A konyha hátterét általában a legnagyobb felületek és tárgyak alkotják: falak, padló, konyhakészlet (nagy bútorok). A belső palettán lévő színek lesznek a főbbek és leggyakrabban – semlegesek, természetesek és közel állnak egymáshoz. Az alapszíneken kívül két vagy három további szín közül választhat – sötétebb, telítettebb vagy világosabb.

Az alábbiakban egy fotó-példa látható a konyha belsejéről, amelyben 5 szín található (görgesse a fotót jobbra).

 • Konyha belseje színes ékezetekkel és semleges alappalKonyha belseje színes ékezetekkel és semleges alappal
 • Konyha belseje színes ékezetekkel és semleges alappal Konyha belseje színes ékezetekkel és semleges alappal
 • Konyha belseje színes ékezetekkel és semleges alappal Konyha belseje színes ékezetekkel és semleges alappal
 • Konyha belseje színes ékezetekkel és semleges alappalKonyha belseje színes ékezetekkel és semleges alappal

2. Párosítsa a színeket a színkerék segítségével

Amikor egy színkombinációt komponál a konyhában, hasznos tudni, hogyan kell dolgozni a kromatikus körrel, amely sematikusan a szivárvány spektrumát képviseli. Vásárolja meg egy művészeti üzletben, és próbálja meg játszani a színkombinációkkal a következő alapvető algoritmusok használatával:

Séma 1. Monokromatikus színkombináció: a belső teret a színkerék egyetlen szegmensének árnyalatai díszítik.

Monokromatikus színkombináció

A monokróm színvilágú konyha (például, mint az alábbi képen) elegáns és békés. De van egy veszély: a belső tér túl egyszerűnek és unalmasnak tűnhet. Ennek elkerülése érdekében kombinálja a sötét árnyalatokat a világos árnyalatokkal, és adjon hozzá látványos textúrákat vagy kis kontrasztos részleteket a monokróm térhez..

Kis konyha barna tónusokkal

Kis konyha barna árnyalatokban

2. séma. A színek kontrasztos kombinációja: árnyalatok kombinálódnak, amelyek egymással szemben helyezkednek el egy körben. Az egymással ellentétes színeket kiegészítőnek is nevezik..

Kontrasztos színkombináció

Egy ilyen tartományú belső tér érdekesnek és nagyon kifejezőnek bizonyul, de ahhoz, hogy életképes legyen, a kiválasztott színeket először fehér vagy más semleges színekkel kell hígítani, másrészt az árnyalatok nem lehetnek tiszták, de összetettebb, például némán kifehéredett vagy mély. Egyetértek, aligha ülne valaki sokáig ebben a konyhában (az alábbi képen), ha a falait nem okker és sötétkék színűre festik, hanem tiszta narancsra és tiszta kékre.

 • Konyha kontrasztos színekkel
 • Konyha kontrasztos színekkel
 • Konyha kontrasztos színekkel
 • Konyha kontrasztos színekkel

Séma 3. Harmonikus színkombináció: a körön “szomszédok” használata alapján, amelyeket hasonló színeknek is neveznek. Az ilyen kombinációk a legsokoldalúbbak, de kontrasztos vagy világos ékezeteket is igényelnek, amelyeket semleges színek egészítenek ki..

Harmonikus színkombináció

A sárga, a zöld és a narancs szomszédok egy körben, ezért ez a belső tér olyan kellemes a szemnek.

Harmonikus belső színek

A leírt három színséma mellett más elvek is léteznek a színek kombinálására: a rendkívül távoli párok elve, a közbenső színek, a hármashangszerek összeállításának elve, a téglalap, négyzet és hatszög elve és mások..

Színkombinációs séma

Színkombinációs séma

3. A belső tér színvilágának meg kell felelnie a stílusnak

Gyakran a színválaszték diktálja a belső stílusát, így ha már döntött a választásáról, akkor könnyebb lesz egy palettát összeállítani:

 • Klasszikus stílusú konyhák vagy stílus art deco mély, de tompa színekben készülnek, a falakat festékekkel festik, mintha természetes pigmentek alapján készülnének. A klasszikus belső terekre nem jellemzőek a világos ékezetek, de megengedett a kontraszt..

Klasszikus konyha

 • Konyha-nappali Hruscsovban Art Deco konyha
 • Konyha-nappali Hruscsovban Art Deco konyha
 • Bézs és kék konyha
 • Bézs és kék konyha
 • Bézs és kék konyha
 • Bézs és kék konyha
 • Az európai stílusokhoz fura csaj és Provence, A gusztávit és a franciát a pasztell és semleges paletta jellemzi, túl fényes ékezetek nélkül.

Hagyományos konyha

Provence -i konyha

 • Alapszínek Skandináv stílusú konyhák, általában világos és természetes, de gyakran világos vagy kontrasztos ékezetekkel.

Konyha belseje világos ékezetekkel

Skandináv stílusú konyha

 • Skandináv stílusú konyha
 • Skandináv stílusú konyha
 • Padlástér és az ipari sötét tompított hangokra épül, gyakran sok tégla, fa, beton és fém árnyalattal.

Loft stílusú kis konyha belseje

 • Pop art, retro és boho chic – iránymutatások azoknak, akik szeretik az élénk és telített színeket, mint az alábbi fotóbelső kollekció.
 • Konyha élénk színekben
 • Konyha élénk színekben
 • Konyha élénk színekben
 • Konyha élénk színekben
 • Rusztikus és minimalista stílus, öko-stílusú és ország természetes anyagok – homok, gyógynövények, agyag, kövek és természetesen fa – árnyalatai alapján.

Öko stílusú konyha

Konyha természetes színekben

Miután részletesen megismerkedett a kívánt stílus kánonjaival és tanulmányozta a belső terek fényképeit, jó ötleteket kaphat az árnyalatok és textúrák kombinációiról, és talán kész megoldást is találhat..

4. Nem kívánatos a konyha padlóját és a munkafelületeket sötét színekkel díszíteni.

A helyzet az, hogy sötét háttér előtt nagyon észrevehető a por, az ujjlenyomatok, a foltok, a morzsák, a vízcseppek, a foltok, a gyapjú. Ahhoz, hogy a munkalapot mondjuk wenge színben vagy csempézett padlón törölje le nedves aszfalt árnyékában, tökéletes tisztaságig, nagyon keményen kell próbálkoznia. Ha gyakran főz, és nem hajlandó nagy figyelmet fordítani a tisztításra, akkor tartózkodjon a sötét padlóktól, köténytől, munkalapoktól és homlokzatoktól..

Fekete színű konyha

A konyha fekete színe nagyon látványos, de nagyon nehezen karbantartható, különösen a fényes ezen a fotón.

5. Vegye figyelembe az ablakok irányát a sarkalatos pontokhoz és a megvilágítás szintjét

Ha a konyha az északi oldalra néz, akkor a lágy fehér és meleg telített színek segítenek a meleg és a fény hiányának pótlásában: sárga, piros, narancs, rózsaszín.

 • Sárga -fehér konyha
 • Sárga -fehér konyha
 • Sárga -fehér konyha

A forrásban lévő fehér, kék, világoskék, lila és szürke árnyalatok mellett azonban nem valószínű, hogy barátokat szerezhetsz – gyenge természetes fényben zavarosnak tűnnek, sőt hideg érzést keltenek. A pasztell árnyalatokkal sem szabad elragadtatni, mivel napfény nélkül piszkosnak és unalmasnak tűnnek. De a napsütéses déli konyhákban a hideg árnyalatok frissek, a pasztell árnyalatok pedig gyengédek. Másrészt a meleg színek erős fényben túl aktívnak és nyomasztónak tűnhetnek, vagy fülledt érzést kelthetnek..

Teszt szín

A konyha falainak színének kiválasztásakor célszerű a kiválasztott festékárnyalatokat valós körülmények között tesztelni.

6. Ha a konyha kicsi, akkor jobb, ha világos árnyalatokra fogad.

A kis konyha vizuális nagyításának leghatékonyabb módja a belső tér fehér színű díszítése. Egy fehér falakkal, padlóval, mennyezetdel és fejhallgatóval rendelkező térben a határok eltűnnek, és sokkal több a fény. Annak érdekében, hogy a fehér konyha ne tűnjön unalmasnak, belsejében vagy kifejező textúrákat és anyagokat kell kombinálnia, például fehér téglát és fényt (lásd az alábbi fotót), vagy színes ékezeteket és kontrasztokat kell használnia.

Fehér konyha 5 négyzetméter. méter

Fehér sáv asztal

Fehér kis konyha Hruscsovban

Ha azonban nem szereted a fehéret, helyettesítheted a szürke, krémszínű, bézs, kék, világoszöld és más világos árnyalatokkal..

Kis konyha világos színekben

Szürke-kék falak egy kis konyha-étkező belsejében

Szürke-kék színű falak a konyhában klasszikus stílusban

7. A hideg árnyalatok csillapítják az étvágyat, a meleg árnyalatok izgatnak

Ha lelkes kulináris szakember, ínyenc vagy csak a gyönyörűen fényképező ételek szerelmese, akkor a meleg árnyalatok (sárga, piros és narancs, fa és tégla textúrák) nagyon hasznosak lesznek az étkezőben vagy a munkaterületen. Viszont, ha mérsékelt étrendre törekszel, akkor kötény vagy mondjuk terítő az asztalon, akkor inkább hideg színekben válassz..

 • Kék kötény
 • Kék kötény

8. A színséma tervezésének kiindulópontja lehet az üzletben észrevett bútor, vagy mondjuk egy meglévő kivitel.

Ha nem tervezi egyedi bútorok vásárlását, saját kezűleg festeni a konyhát, vagy ha már van valamilyen befejezése / készülékei / bútorai a konyhájában, akkor logikusabb, ha az árnyalataikból építenek színsémát..

9. Készítsen palettát vagy kollázst, és mindig használja azokat befejező anyagok, bútorok és dekorációk vásárlásakor

Lehetetlen megjegyezni a színeket és a színkombinációkat, ezért csalólapokat kell használni paletta, kollázs vagy iszaplap formájában, anyagmintákkal. Vannak speciális online programok a kész paletták összeállításához és kereséséhez (például, Kuler), de bármilyen grafikus szerkesztőt is használhat a pipetta eszközzel. Mintának a legegyszerűbb módja, ha lefényképezi az Önnek tetsző belső teret (nem is feltétlenül konyhát), és 3-5 színt kiemel. Ha kész a paletta, mentse el a telefonjára, hogy ellenőrizze vele az anyagok, bútorok és dekoráció kiválasztásakor.

Színséma elkészítése a konyha belsejében

Színséma elkészítése a konyha belsejében

A második módszer, amely segít abban, hogy ne tévesszen meg árnyalatokat és textúrákat, kollázs létrehozása bármely grafikus szerkesztőben: csak helyezze el az összes belső elem fotóit (meg kell keresni őket a gyártók webhelyein) egymás mellett. . A kollázs segít elképzelni a jövőbeli belső teret, és megmutatja, mit kell korrigálni a színekben és az anyagok / bútorok kiválasztásában.

Kollázs

Ideális esetben a kollázs helyett iszaplapot kell használni – deszkát a befejező anyagok mintáival (lásd a fotót). Például lehetnek tapétadarabok, függönyök, kerámialapok stb. Ennek eredményeként nemcsak a konyhához tökéletes színt találhatja meg, hanem a textúrák harmonikus kombinációit is, és összetéveszthetetlenül választhat a színekben is szükséged van..

Hangulat tábla anyagmintákkal

Az elsődleges színek jellemzői és sikeres kombinációi

Piros

Ez a szín sehol nem megfelelőbb, mint a konyhában, de óvatosnak kell lenni vele. Kis adagokban – melegít, élénkít, serkenti az étvágyat, nagy adagokban – összetöri és irritálja.

 • Fehér és piros konyha
 • Fehér és piros konyha
 • Kombinációk: a piros agresszivitását jól semlegesíti a fehér és a józöld zöld, kiegészíthető fekete részletekkel, valamint kombinálható hideg színekkel és minden kapcsolódó árnyalattal – sárga, narancs, bordó, barna.

Konyha Hruscsovban, piros hűtőszekrénnyel

Lásd még: Piros a konyha belsejében: 5 tipp és 85 inspiráló fotó

Kék

A kék remek szín a konyhában, de jó napfényben vagy mérsékelt használat mellett. A kék alkalmas azoknak, akik küzdenek a túlevés szokásával, akik szeretik a nyugalmat és szükségük van önbizalomra..

 • Kombinációk: fehérrel, hideg színekkel – szürke, zöld, kék és lila, valamint meleg antipódokkal – narancs, sárga, barna, piros.
 • Sötétkék konyha
 • Sötétkék konyha
 • Sötétkék konyha
 • Sötétkék konyha
 • Sötétkék konyha

Gzhel stílusú konyha

Kék és kék szín a konyha belsejében

Kék és kék szín a konyha belsejében

További információ: Hogyan illesszük be a kéket a konyhabelsőbe – 5 tipp és 60 fotó

Zöld

Ideális a konyhába, mivel pozitív hangulatot teremt, ami mindig szükséges a reggelihez munkába indulás előtt és vacsorára – lefekvés előtt. A meleg és hideg árnyalatokkal ellentétben a zöld semleges hatással van az étvágyra..

 • Vidéki stílusú konyha
 • Vidéki stílusú konyha
 • Vidéki stílusú konyha
 • Konyha világos zöld falakkal
 • Konyha világos zöld falakkal

Zöld konyha

 • Kombinációk: az ideális pár zöldhez a piros, jól kombinálható a “szomszédokkal” kék és sárga, meleg árnyalatokkal – narancssárga és barna (nem véletlenül a zöld -barna pár uralja a flóra világát).

Saláta konyha

További információ: Zöld a tökéletes konyhához – 5 tipp és 100 fotó

Sárga

Élénkít, felvidít, felmelegít, minden étel ilyen háttérben étvágygerjesztőnek tűnik, de nagy mennyiségben a sárga irritálhatja a pszichét. Ez a szín különösen az északi és sötét konyhák számára ajánlott – itt helyettesítheti a napfényt..

 • Konyha-nappali bárral Sárga konyha
 • Konyha-nappali bárralSárga konyha
 • Konyha-nappali bárral Sárga konyha
 • Kombinációk: piros, kék, világoskék, lila, lila, zöld, barna és természetesen a szürkével (vele komolyabb lesz), fehér és fekete.

Sárga konyha modern stílusban

Többet látni: Sárga szín a konyha belsejében – 5 tipp és 100 fotó inspirációként

szürke

A világosszürke a tökéletes szín a konyhai falakhoz és fejhallgatókhoz.

Világosszürke falak

Konyha szürke tónusokkal

A szürke mindig praktikus és sokoldalú, ráadásul szinte minden vele párosított szín nemesebbé és hatékonyabbá válik. A szürke bőség azonban (kivéve a nagyon világos tónusokat) lehangoló és hideg lehet. Sötét konyhák esetén a szürke árnyalatai ellenjavallt..

 • Kombinációk: a szürke jól illik a szivárvány minden színéhez, de különösen jó a fehérhez (a szürke falak fehér szegélylécekkel lenyűgözően néznek ki), rózsaszín, sárga.

Szürke konyha lila és rózsaszín ékezetekkel

 • Szürke szín a konyha belsejében
 • Szürke szín a konyha belsejében
 • Szürke szín a konyha belsejében
 • Szürke szín a konyha belsejében

Lásd még: Mindent a szürke használatáról a konyha belsejében

Lila

Ezt a színt szinte a legnehezebb használni, mivel ellentmondó hatása van – egyszerre izgat és megnyugtat. Ezért csak nagyon kis mennyiségben szabad használni..

 • Kombinációk: semleges színekkel – fehér, szürke, barna, kiegészítő színükkel – sárga, valamint “szüleikkel” – piros és kék.

Lila tapéta a konyha belsejében

Lila szín a konyha belsejében

Lásd részletesebben: Lila szín a konyha belsejében – 5 alkalmazás titka

Barna

A föld és a fa színe megnyugtatja, biztonságérzetet és kényelmet teremt a belső térben. Különösen jó textíliákban, padlóburkolatokban és bútorokban való használatra. Nagy mennyiségben és megfelelő kiegészítő színek nélkül azonban fárasztó lehet.

Barna konyha

 • Barna szín a vidéki ház konyhájának belsejében
 • Barna szín a vidéki ház konyhájának belsejében
 • Kombinációk: fehér, bézs, zöld, kapcsolódó meleg árnyalatokkal és ellentétekkel – kék és világoskék.

Barna fal a konyha belsejében

Lásd még: A barna 7 titka a konyha belsejében

Fekete

Ha mérsékelten használja ezt a színt, és világosabb vagy vidámabb árnyalatokkal kombinálja, akkor a fekete kifinomultságot és súlyosságot hozhat a belső térbe..

Fekete bútorok a konyha belsejében az országban

Fekete bútorok az ország konyhájának belsejében

Fekete konyha

Olíva és fekete a konyha belsejében

Különösen stílusosnak tűnik a padló és a kötény “kockás” felületén, dekoráció formájában (képkeret, figurák, vázák) és textilre / tapétára nyomtatott formában.

 • Kombinációk: minden színnek megfelel.
 • Fekete szín a konyha belsejében
 • Fekete szín a konyha belsejében

Lásd részletesebben: Fekete szín a konyha belsejében – 150 fotó, 3 szabály és 6 sikeres kombináció

Képgaléria

Provence -i bézs konyha Provence -i bézs konyha Két ablak a konyhában-étkezőben Provence -i stílusú konyhai dekoráció

Sárga szín a konyha belsejében A konyha belseje fehér tónusú Képek az étkező kialakításában Képek az étkező kialakításában

Beltéri növények az étkezőben Vidéki stílusú konyha szilárd munkalappal Loft stílusú konyha székekkel, lila kárpitozással Csillár az asztal fölött

Könnyű konyha Provence stílusban