Kompakt hörnkök för ett litet kök: urvalsfunktioner och designregler

Hörnset - den perfekta lösningen på bristen på plats i ett litet kök Hörnset är en utmärkt lösning på bristen på utrymme i ett litet kök När vi tänker på utformningen och utformningen av ett litet kök, försöker vi mentalt fylla det med nödvändigt minimum av möbler och utrustning, men det visar sig att allt är inte så enkelt. Om du klämmer in alla standardskåp och hyllor i den “lilla storleken”, hjälper inte kosten att vända mellan borden för de återstående 20 cm. Men det finns faktiskt en väg ut – ett litet hörnkök, med en kompetent design, innehåller alla nödvändiga saker för full komfort. Endast tillvägagångssättet för designen ska vara rationellt och seriöst..

Hörnkök för ett litet kök: designregler

När du designar ett litet kök finns det inget utrymme för fel, och inte alla designer kan utveckla en design för ett funktionellt och mysigt kök med så begränsat utrymme..

När du väljer hörnköksmöbler är några layoutregler användbara:

 • Litet handfat med lock – extra arbetsyta;
 • 2-brännare spis eller spis med lock;
 • Arbetsyta mellan diskbänken och spisen;
 • Maximal drift av de övre väggskåpen upp till taket (t ex gömma mikrovågsugnen i dem);
 • Inbyggt kylskåp;
 • Fällbart bord för matplats.

Hörnkök förvandlar harmoniskt utrymme Hörnkök förvandlar harmoniskt utrymme

Sparar plats i ett litet kök

Den traditionella kökslayouten har tre alternativ: med bokstaven P, i form av bokstaven G och i en rad. Det första alternativet är lämpligt för rymliga kök, det tredje är för små, det andra är universellt. Utformningen av alla köksformat kommer att dekoreras med en bardisk. Hörnet på hörnsatsen bör motsvara värdinnans höjd och ge henne maximal komfort.

När du börjar reparera ett litet kök bör följande rekommendationer beaktas:

 • Platsbesparing kan tillhandahållas av inbyggda hushållsapparater, hängande skåp, multifunktionella möbler (hörnstrukturer, öppna hyllor och skjutdörrar);
 • Använd fönsterbrädan som arbetsområde;
 • Glansiga möbler i ljusa färger och ljus belysning kommer att utöka rummets gränser (inklusive ytterligare inredningsbelysning för skåp och ett arbetsområde);
 • Om inte mer än 2 personer ständigt bor i köket kan matbordet bytas ut mot en bardisk eller ett hopfällbart bord;
 • Dekorationen av möbler med speglar expanderar visuellt väggarna;
 • För att frigöra arbetsytan från små saker, använd skenor – du kan inte bara lägga på dem muggar, slevar, en uppsättning kryddburkar, utan också en diskmaskin.

Hörnset för ett litet kök - DIY -design Hörnset för ett litet kök – DIY -design

Erfarna hemmafruar föredrar att använda skräddarsydda möbler för att ordna ett litet kök, skapa sin design med hänsyn till alla funktioner i rummet.

Små hörnkök – kompetent design

Hörnkök har sina egna, obestridliga fördelar:

 • Kompakt – ta upp minst utrymme, du kan använda hörnet;
 • Funktionell – hörnsoffan kommer framgångsrikt att komplettera hörnköket, spara plats och ge ytterligare ett område under sätet för förvaring av köksredskap;
 • Hörnköket zoner utrymmet i matsalen och köket, vilket skapar en hemtrevlig, mysig miljö..

Ett hörnkök för ett litet kök är en design som du behöver skapa själv.

Hörnköksuppsättningar är mest effektiva i små utrymmen Hörnköksuppsättningar är mest effektiva i små utrymmen Tvätt eller tvättmaskin under fönsterbrädan är det bästa alternativet för att spara utrymme Tvätt eller tvättmaskin under fönsterbrädan är det bästa alternativet för att spara utrymme

Design av små rum – grundläggande regler:

 • Lätta öppna gångjärnshyllor av genomskinligt härdat glas kommer att underlätta uppfattningen av köksuppsättningen;
 • Om en del av hörnsatsen placeras under fönstret, kommer dess arbetsområde att belysas av solljus;
 • Om en diskbänk eller spis finns i hörnet av köket måste du ta hand om tillräcklig belysning av deras arbetsyta: det är bekvämt att montera lampor i hängande skåp.

I ett litet kök upptar uppsättningen cirka 25% av hela det användbara området, och i förhållande till den totala mängden möbler i köket, alla 60%. Parallellt fungerar det också som ett arbetsområde, en matplats, en förvaringsplats för köksredskap..

Hörnset, som harmoniskt fyller interiören, är en utmärkt lösning för ett stort utrymmeunderskott.

Funktioner i layouten av hörnsatser för ett litet kök

Hörnmöbelkonstruktioner är gjorda med två typer av skarvar i de nedre modulerna – 45 ° och 90 °. Kärnan i skillnaden är att deras implementering kräver olika utrymme. Det första alternativet är optimalt för stora headset med en rymlig låda. Denna modul angränsas av 2 vingar av bänkskivor 60 cm vardera. Det andra alternativet är för minikök, eftersom här är lådorna med lådor för nedskurna bänkskivor sammanfogade: till exempel de som mäter 42 och 60 cm.

Ergonomisk användning av ett litet kök gör interiören bekvämare Ergonomisk användning av ett litet kök gör interiören bekvämare

Diagram över ett hörnkök

En 90 ° fog tar mindre plats än en 45 ° fog – ett bra alternativ för små utrymmen. Skärmarna på bänkskivorna kan krympa, vilket sparar utrymme och kostar för satsen. Till exempel kan du ta ett kök med ett handfat på 50 cm. För att spara arbetsutrymme fogas vingarna i en vinkel på 90 °. Bänkskivor – 60 och 42 cm i bredd.

Tänk på ramarna för modulerna med hjälp av ett exempel på en vinkelmodell. Den nedre lådan, som är förenad med den andra under diskbänken, har ett djup på 35,5 cm. På lådan planerar vi en köksbänkskiva på 42 cm i bredd. Beräkning av bredden: eftersom vingen är lägre (150 cm längs väggen) är den synlig från slutet, då kommer ett stort gap mellan väggen och modulen att märkas. Det kan vara osynligt med ett gap på 25 mm. Längs framkanten kommer bordsskivan att sticka ut, som i vingen, 220 cm – med 40 cm. 35,5 cm – lådans bredd – motsvarar bordsskivan + utskjutande 40 mm och på baksidan – 25 mm. Det totala resultatet är 4 + 35,5 + 2,5 = 42 cm.

Istället för en bardisk kan du använda ett litet bord Istället för en bardisk kan du använda ett litet bord

Vi beräknar bänkskivans bredd. Fogen bildades som ett resultat av att de två modulerna kombinerades med hjälp av en “tom” vägg. En låda på 35,5 cm fästs på den med två dockningsremsor. Resultatet ska vara en snygg 90 ° fog..

Fogen passerar genom två remsor för att fixera en rät vinkel (om det bara finns en remsa, leder detta till en snedställning av lådan i förhållande till den vinkelräta axeln).

I detta exempel erhålls en snygg, osynlig skarv: änden av den “tomma” väggen på 35,5 cm lådor och dockningsremsor är placerade relativt det gemensamma planet. Beräkning av den nedre lådans bredd: från rummets hörn till bordsskivan blir bredden 149 cm. Från bottenlådan till bordsskivans kant – ett mellanrum på 1 cm. Modulen med rundade hyllor är 25 cm i bredd. Från väggen (220 cm) till diskbänken – 10 cm. Djupet i detta avsnitt är 46 cm, bredd: 149 – 1 – 3.2 – 25 – 46 – 10 = 63.8 cm.

Hörn litet kök (video)

Att veta hur man installerar ett hörnkök och varför ett hörnset är den mest optimala designen för små kök, kan du säkert börja reparera.

Litet hörnkök design (fotogalleri)