Köksdesign med en ventilationslåda i hörnet: att göra en nackdel till en dygd

Ventilationsboxen i hörnet av köket är ingalunda en tragedi, eftersom den kan vara korrekt utformad, gömd från ögonen Ventilationsboxen i hörnet av köket är ingalunda en tragedi, eftersom den kan vara korrekt utformad, gömd från ögonen.En mysig lägenhet är en ensamhetsplats för en person från det yttre. Det är en slags fästning, bakom murarna som vi ibland gömmer oss för från alla motgångar. Köket är husets hjärta och det krävs mycket ansträngning för att säkerställa komfort i detta rum. Ventilationslådan som ligger i hörnet av köket kan bli ett betydande hinder i sitt arrangemang och dess rivning är inte alltid acceptabel. Uppfattar lådan som en extra struktur för att skapa ett dekorativt eller funktionellt element i interiören, kan du få ett originellt mysigt kök där det kommer att vara trevligt att tillbringa vardagliga stunder i ditt liv.

Vad är lådan

Ett litet utsprång i hörnet av köket, som är en luftkanal, kan förstöra många designidéer när man inreder en köksinredning, eftersom det tar upp ovärderliga kvadratmeter som kan användas mer effektivt. Det finns dock kök, vars layout inkluderar en ventilationslåda, men samtidigt är det praktiskt taget osynligt, eftersom det passar perfekt in i den övergripande inredningen.

Om lådan är mycket stor, är det bättre att ordna den i ränder: i förklädets färg, överskåp och ovanpå i väggens färg Om lådan är mycket stor, är det bättre att ordna den i ränder: i förklädets färg, överskåp och ovanpå i väggens färg

Om du använder det här elementet korrekt, drar nytta av det och inte skadar, kan du förändra köksrummet avsevärt..

Avsatsen i hörnet av köket kan ha olika former och storlekar:

 • Mindre än 600 mm på djupet;
 • Mer än 600 mm djup;
 • Rektangulär;
 • Komplex geometrisk konfiguration.

En låda med vanlig form och små dimensioner i hörnet kommer att förenkla uppgiften att komplettera köksinredningen med detta element..

Nyanser och funktioner i layouten

Innan arbetet påbörjas är det nödvändigt att beräkna köksytan med en ventilationskanal och planera dess framtida design. I planeringsprocessen bör du ta hänsyn till lådans funktioner, dess form, storlek och plats..

På grund av överflödet av små delar kan mosaiken göra ventilationsboxen i hörnet av köket nästan osynlig. På grund av överflödet av små delar kan mosaiken göra ventilationsboxen i hörnet av köket nästan osynlig.

Den huvudsakliga köksdesignalternativ med hörnlåda:

 1. Att designa en avsats som ett dekorativt element.
 2. Maskera lådan med trim eller möbler.
 3. Använda en kanal som ett funktionellt attribut.

Huvudregeln för att utforma ett designprojekt för en köksinredning med en vinklad ventilationskanal är ergonomi och harmoni..

Ventilationslåda som dekorativt element

I de flesta fall innebär renovering av ett kök med en ventilationslåda i hörnet att dekorera det..

Om rummets layout inte tillåter rummets layout att funktionellt tillämpa avsatsen i hörnet av köket, kan det göras till det centrala elementet i interiören.

Lådan i hörnet kan också utformas som ett självständigt element, men du måste försöka passa den korrekt och inte förstöra hela köksdesignen Lådan i hörnet kan också utformas som ett självständigt element, men du måste försöka passa den korrekt och inte förstöra hela köksdesignen

För att skapa en rumsinredning med ett snyggt tillbehör, det finns flera alternativ:

 • Autentisk kolumn. Om avsatsen i hörnet av köket är liten kan den utformas för att se ut som en äkta kolumn, stiliserad i valfritt alternativ. Som en imitation av tegel eller murverk kan gipsplattor läggas på kakellim eller flytande naglar komma in. Med tapeter eller texturerat gips kan du fokusera på vissa element i denna design..
 • Falsk eldstad. En fritt tillgänglig låda kan dekoreras under en falsk eldstad. Denna struktur är monterad av gipsskivor (gipsskivor), den kan kompletteras med ett elvärmeelement, ljus eller en bildskärm som visar en låga.
 • Sidospår. Om ventilationskanalen är belägen bort från spisen kan den täckas med sidospår. Panelerna ska fästas från botten och uppåt. Startprofilen monteras med självgängande skruvar, paneler sätts in i den.

Om lådan ligger nära kommunikationer eller en gasspis, rekommenderas det inte att använda tapeter för att dekorera den. Tvättbar tapet kan användas om avsatsen ligger nära diskbänken. Tvättbar tapet är fuktbeständig och kan bevara det ursprungliga utseendet på det dekorativa elementet under lång tid..

 • Tapetkombination. Om lådans placering gör att du kan använda tapeter för dess dekoration, kan du kombinera originalpanelen på denna avsats eller klistra över den med fototapet.
 • Plastprofil. Om du stänger det utskjutande hörnet av lådan med en plastprofil, får kanalen ett elegant utseende, som intressant kompletterar den övergripande designen.
 • Interiörens centrala element. En två-nivå finish, mosaikplattor eller en komplex design gjord av efterbehandlingsmaterial i olika nyanser och texturer hjälper till att fokusera på detta attribut..

Maskera hörnlisterna

Du kan försiktigt dölja ventilationslådan i hörnet genom att dekorera den på samma sätt som skåpet Du kan försiktigt dölja ventilationslådan i hörnet genom att dekorera den på samma sätt som skåpet

Om lådans placering inte gör det möjligt att slå den som inredningselement kan den döljas korrekt. Flera rekommendationer hjälper dig att bestämma det bästa alternativet:

 • Ventilationsbox som en förlängning av arbetsområdet. Du kan skapa ytterligare arbetsyta genom att förlänga bänkskivan längs hörnlådan. Över och under kan avsatsen stängas med skåp, och den synliga delen kan dekoreras på samma sätt som ett förkläde.

Lådan som ligger i taket i hörnet av köket kan döljas under sträcktaket.

 • Fortsättning av köksuppsättningen. Avsatsen i hörnet av köket kan döljas av skräddarsydda köksmöbler. En liten låda kan döljas under ett väggskåp enligt hufprincipen, en stor avsats kan avrundas. Genom att välja rätt kombination av textur och belysning kan du uppnå önskat resultat, där lådan blir nästan osynlig.
 • Kamouflagefinish. Du kan fortsätta det kaklade förklädet på lådanavsluta den nedre delen av den i möblernas färg och dekorera den övre delen i ljusa färger med ett liknande tematisk mönster.
 • Speglad avsats. Ventilationsboxens speglade yta hjälper genom att dölja den visuellt att utöka köksytan.

Använda en kanal som ett funktionellt attribut

Inte i alla fall kan kanalboxen vara ett oöverstigligt hinder för att skapa en köksdesign. Praktiskt sett finns det någon fördel att vinna på det.. Några användbara tips:

 • Dekorativa hyllor. Efter att ha dekorerat ventilationslådan med en dekorativ gipsnisch kan du utrusta små hyllor i den för vackra rätter, souvenirer eller andra dekorativa element.
 • Skiffer. En av lådans väggar kan användas som en anslagstavla genom att täcka den med ett lager svart tavelfärg eller genom att fästa ett färdigt element på avsatsen..
 • Collage. Den fritt tillgängliga lådan kan dekoreras med ett collage av familjefoton.
 • Praktisk vandring. En av lådans väggar kan fungera som plats för montering av en TV.
 • Förvaringsplats för redskap. Lådan nära arbetsområdet kan användas för att hänga redskap och textilier.
 • Bardisk. Arrangemang av en hopfällbar bardisk nära avsatsen i hörnet av köket hjälper till att skapa en originalinredning och därmed spara användbart utrymme.

Mellan den stora ventilationsboxen och den motsatta väggen kan du installera inbyggda apparater i form av en modul med diskmaskin, mikrovågsugn, elektrisk ugn och så vidare..

 • Mini skafferi. En liten nisch mellan ventilationslådan och väggen kan bli ett minikammare för förvaring av fat och elektriska apparater.

Slutsats

Utskottet i hörnet av köksutrymmet kan inte vara ett hinder för arrangemanget av den ursprungliga interiören. Denna nackdel kan vändas med köksfördelen och slå det som ett dekorativt eller funktionellt element..

Exempel på köksdesign med ventilationslåda i hörnet (fotogalleri)