Funktioner i köksdesign i Chrusjtjov: vi gör interiören snygg och rationell

För att ordna möbler korrekt i ett litet område av köket måste du ha en aldrig tidigare skådad skicklighet. För att ordna möbler korrekt i ett litet område av köket måste du ha en aldrig tidigare skådad skicklighet. Inredningen i köken i Chrusjtjovs byggnader ger lägenhetsägarna huvudvärk. Deras layout är inte bara olycklig – den gör lokalerna katastrofalt små. Sällan när lokalerna överstiger 7 meter. Att montera ett kök, kylskåp, spis och bord i detta utrymme är en stor konst. Var ska man börja reparera och hur man ordnar möbler i ett litet pentry i Chrusjtjov?

Lite om layouten

Små kök i lägenheten Chrusjtjov har en yta på 6-7 meter. Som regel är de nästan fyrkantiga i formen, vilket gör det enklare att utrusta köket. Det klassiska köksprojektet i ett 2-rums Chrusjtjov är ett kök utan korridor, som gränsar till vardagsrummet. I några 3-rumslägenheter i Chrusjtjov möter man en extremt olycklig layout när ingången till badet görs från kökssidan. Som ett resultat faller nästan hela väggen ut. Om vi ​​anser att fönsterlinjen är motsatt, visar det sig att i sådana kök finns det två korta väggar längs vilka det är nästan omöjligt att placera möbler utan att äventyra kökets funktionalitet.

Den mest optimala typen av layout i köket i Chrusjtjov är arrangemanget av möbler längs väggarna Den mest optimala typen av layout i köket i Chrusjtjov är arrangemanget av möbler längs väggarna Arbetsområdet och modulens vinklade arrangemang med inbyggda apparater mot den motsatta väggen lämnar lite utrymme för matbordet Arbetsområdets vinkel och modul med inbyggda apparater mot motsatt vägg lämnar lite utrymme för matbordet En spegel i det inre av ett litet kök i Chrusjtjov expanderar visuellt området i rummet och gör det mycket lättare En spegel i det inre av ett litet kök i Chrusjtjov expanderar visuellt området i rummet och gör det mycket lättare

Var ska jag börja reparera och inreda köket i Chrusjtjov? Vid en misslyckad layout är det bättre att utveckla ett köksprojekt för Chrusjtjovs lägenheter på ett nytt sätt och starta en ombyggnad.

Ombyggnadsalternativ

Låt oss överväga de viktigaste:

  • kombinera kök och vardagsrum, få en slags studio;
  • ta bort ingången till badkaret och kombinera badkaret med ett badrum.

Projektet, där de extra dörrarna avlägsnas från det lilla köket i Chrusjtjovs lägenhet, är det mest optimala med tanke på arrangemanget av möbler och hushållsapparater. Som ett resultat kan du få en extra vägglinje längs vilken du kan placera ett köksset med en bänkskiva. Det kommer att visa sig precis framför fönstret, vilket också kommer att lösa belysningsproblem..

Genom att skapa en slags studio från köket och vardagsrummet kan du få ett bekvämt och rymligt köksutrymme Genom att skapa en slags studio från köket och vardagsrummet kan du få ett bekvämt och rymligt köksutrymme

Viktigt: när man utvecklar ett ombyggnadsprojekt bör man komma ihåg att allt arbete med att ändra väggarnas konfiguration måste samordnas och godkännas av lämpliga myndigheter. Om ombyggnaden av köket i Chrusjtjov gjordes för länge sedan eller till och med av den tidigare ägaren av lägenheten, måste projektet legaliseras.

Vitvaror

Även om köket har alla väggar för vanliga Khrushchevs, finns det fortfarande lite utrymme på det. Därför finns det en frestelse att ta något utanför det. I Chrusjtjovs byggnader är det nästan omöjligt att sätta en tvättmaskin i köket, och kylskåpet passar inte alltid bra där. Interiören i ett litet kök i Chrusjtjov kommer att se mer fördelaktigt ut om kylskåpet i allmänhet tas ut ur det i korridoren eller vardagsrummet. Eller så kan du välja en liten version av kylskåpet och försöka placera det under bänkskivan i skåpet..

Inbyggda apparater är optimala för ett litet kök i Chrusjtjov Inbyggda apparater är optimala för ett litet kök i Chrusjtjov

Rummets inredning kommer bara att gynnas om du gör detta med alla hushållsapparater. I Khrusjtjovs kök kan du till och med utrusta en plats för en diskmaskin. Det bästa alternativet är att placera köksuppsättningen längs väggen mittemot fönstret och ta bort den yttre sidoväggen som vetter mot köksentrén. En diskmaskin kan placeras inuti underskåpet under bänkskivan. En sådan köksdesign för små Khrushchevs är mycket kompakt, praktisk och estetiskt tilltalande..

Rumsdekoration

Designen av ett litet Khrushchev -kök är baserat på användning av ljusa färger. Ack, för mörka färger och starka kontraster måste överges. Naturligtvis ser röd-svart eller svart-lila inredning imponerande och snygg ut, men i ett litet Khrushchev-kök kommer det att se för olämpligt ut. Dessutom kommer en sådan inredning visuellt att göra utrymmet i ett litet Khrushchev -kök ännu mindre..

Ett litet kök i ljusa färger uppfattas visuellt som ett rum med en optimal yta Ett litet kök i ljusa färger uppfattas visuellt som ett rum med en optimal yta Rätt val av möbler och inredning kan göra även ett litet kök snyggt och sofistikerat. Rätt val av möbler och inredning kan göra även ett litet kök snyggt och sofistikerat. Ett kylskåp som passar under ett väggskåp kommer betydligt att spara köksutrymme Ett kylskåp som passar under ett väggskåp kommer betydligt att spara köksutrymme

Därför bör köksdesignen i Chrusjtjov vara ljus och luftig. Alla nyanser av vitt, beige, grädde, kaffe med mjölk, ljusa nyanser i alla färger är välkomna. Detta betyder inte att ljusa färger är helt förbjudna: utan dem blir köksdesignen för mager. Men ljusa, mättade färger bör vara närvarande i form av en accent, ett element av dekoration. En sådan design av köket i Chrusjtjov kommer att vara fördelaktigt..

Viktigt: Det är inte svårt att renovera köket – det är svårt att hitta på originallösningar. En intressant design är att dekorera botten av rummet med mosaikplattor och använda en ljusfärgad tapet ovanpå. Resultatet är en praktisk och estetisk inredning. Små plattor i ett mycket litet kök ser bättre ut än standardstorlekar. Stora plattor med ett mönster kommer visuellt att göra utrymmet mindre och designen överbelastad.

Fönster bör dekoreras med lätta luftridåer. Tunga gardiner, ett överflöd av detaljer, alltför komplexa draperier och lambrequins i ett mycket litet kök ser löjligt ut och begränsar utrymmet. Gardindesign ska vara så enkel som möjligt. Klassiska och romerska nyanser är bra.

Val av möbler

Var ska man börja välja ett kök för någon Chrusjtjov? Först och främst behöver du ett projekt. Det är nödvändigt att beräkna exakt längs vilken vägg möblerna kommer att stå, var kylskåpet ska stå, om det ska vara ett bord. I ett mycket litet utrymme finns det ofta inte tillräckligt med plats för ett bord. Därför tas matplatsen i Chrusjtjov antingen ur köket eller görs liten – för 2-3 personer.

Utdragbara möbler är en idealisk lösning när du skapar en köksinredning i Chrusjtjov Utdragbara möbler är en idealisk lösning när du skapar en köksinredning i Chrusjtjov

Designen av möbler för ett mycket litet kök i Chrusjtjov bör ha sina egna egenskaper. På samma sätt kommer möbler med fasader i rika färger att vara olämpliga i köket. Det är bättre att uppmärksamma ljusa färger, vilket kommer att göra interiören mer luftig..

Köksinredningen är viktig för små Chrusjtjovar. Så mycket som du gillar möblerna, men inte alla kommer att passa här. Massiva massiva skåp med ett överflöd av dekorativa element kommer bara att förstöra insidan av små kök, vilket gör det löjligt. Inredning i Empire, Rokoko, palatsstil kommer att bli för tung för små rum. Kök för Chrusjtjovs lägenheter i stil med klassisk, etnisk, modern, minimalism är lämpliga här. Minimalistiska finish är särskilt bra för att få ut det mesta av utrymmet..

För kök av denna storlek utförs valet av möbler enligt följande principer:

  • enskilda moduler väljs från standardheadset;
  • möbler beställs enligt individuella mått;
  • gör-det-själv-kök för Chrusjtjov.

De två sista alternativen är ibland mer fördelaktiga, eftersom de låter dig skapa en unik interiör och använda alla möjligheter i rummet..

Ett möbelprojekt baserat på individuella mått bör innehålla det maximala antalet hyllor, långa skåp – pelare, ställningar. Dessa möbelalternativ kan enkelt rymmas i ett litet kök. Vertikala strukturer ökar visuellt utrymmet i rummet. Samtidigt hjälper överflödet av hyllor att lagra fler föremål..

Med hjälp av möbler kan du använda utrymmet vid fönstret, som vanligtvis försvinner. Det är här du kan göra hyllor runt fönstrets omkrets. Längst ner i fönstret kan du göra ett hopfällbart bord som bara fälls ut under middagen eller lunchen. Detta kommer att spara utrymme, eftersom det kommer att vara möjligt att säkert överge det stationära bordet, som helt enkelt inte finns någonstans..

DIY -möbler passar perfekt in i ett litet kök DIY -möbler passar perfekt in i ett litet kök Skräddarsydda skräddarsydda möbler är en av de bästa lösningarna Skräddarsydda skräddarsydda möbler är en av de bästa lösningarna

Bardisken i Chrusjtjov är inte bara lämplig – den kan göra dess design funktionell. Bardisken kan säkert användas som matplats och som plats för vertikal placering av saker, särskilt rätter. Du kan utrusta en bardisk mellan vardagsrummet och köket. Den kan vara vikbar, infällbar eller stationär. Interiören kommer bara att dra nytta av detta..

Möbelarrangemang

Det räcker inte att välja möbler – det måste vara korrekt placerat, vilket inte är så lätt att göra i Chrusjtjovs byggnader.

Det är värt att överge försök till ett U-format möbel. Om du har 3 väggar i köket kan du inte undvika känslan av att bli överväldigad och trång. En öplats är omöjlig, för det finns helt enkelt ingen plats.

Du kan bara använda här två sätt att placera möbler:

  1. Längs ena väggen linjärt;
  2. L-formad längs två väggar.

Med det L-formade arrangemanget ingår diskbänken och spisen i linjen. Det är lättare att sätta kylskåpet bredvid fönstret – bara det finns tillräckligt med utrymme för det.

Köksdesign i Chrusjtjov (video)

Slutsats

Så hur ska man inreda ett kök i en liten Chrusjtjov? Först och främst bör du koppla ihop din fantasi och försöka sätta varje centimeter i handling. Men när du experimenterar med placering av möbler, låt dig inte rycka med att experimentera med färg. Tidsprövade klassiska lösningar är lämpliga här..

Köksdesign i Chrusjtjov (interiörfoto)