Keskeny konyha kialakítása: legjobb ötletek és hasznos trükkök

A keskeny konyha kialakítása a maga módján összetett és felelősségteljes üzlet. Hogyan tehetjük a teret funkcionálisá és gyönyörűvé? Hogyan kell helyesen elrendezni a bútorokat és milyen színeket kell választani egy ilyen konyha díszítésekor? Ezekre és még sok más kérdésre keressük a választ ma, és megtudjuk, hogy egy szűk elrendezés hogyan nyit széles kilátásokat a konyha belsejében..

Egy keskeny konyha elrendezése – hogyan kell elhelyezni az étkezőt és a garnitúrát?

A bútorok elrendezése és elrendezése segítségével javíthatja ki a téglalap alakú helyiség hiányosságait. A bútorok elrendezésének több lehetősége van:

  • Az egysoros elrendezés, amelyet lineárisnak is neveznek, az, amikor egy konyhakészletet egy hosszú fal mentén szerelnek fel úgy, hogy a hűtőszekrény és a tűzhely a mosogató másik oldalán legyenek. Ez helyet hagy az átjárónak, és a szabad hely felhasználható az étkező számára. Egy nagyon keskeny konyhához ez a legjobb. A bútorok elrendezésének különböző módjait láthatja az alábbi képen..

Egysoros elrendezés egy keskeny konyhában étkező nélkül

Egysoros elrendezés egy keskeny konyha - étkező

Egysoros elrendezés egy keskeny konyha - étkező

  • Nál nél L alakú (vagy sarok) elrendezés a bútorokat a szomszédos falak mentén helyezik el a jobb arányok érdekében, és ezzel egyidejűleg további munkafelületet hoz létre. Ebben az esetben megnövelheti az ablakpárkányt, és az asztallap folytatásává teheti, asztalként használhatja, vagy mosógépet helyezhet a kapott résbe..

L alakú keskeny konyha étkezőcsoport nélkül

Sarok keskeny konyha

Keskeny sarokkonyha étkezővel

  • A kétsoros elrendezés a legalkalmasabb egy hosszúkás, de elég széles konyhához. Válassza ezt az elrendezési lehetőséget, ha nagy téglalap alakú konyhája van. Ezután az étkező kivehető a konyha egyik végébe, például az ablakhoz.

Téglalap alakú, hosszúkás konyha

Téglalap alakú, hosszúkás konyha

Téglalap alakú, hosszúkás konyha

Tanács! Emlékeztetni kell arra, hogy a szekrénysorok között 90-120 centiméternek kell lennie.

Lásd még az anyagot: Konyha kialakítás 5 négyzetméter méter a felújítástól a dekorációig.

Ha a hely túl kicsi és keskeny, akkor az étkezőt vagy ki kell vinni egy másik helyiségbe, amint az a képen látható:

Keskeny konyha étkező nélkül

Vagy gondoljon át egy nem szabványos megoldást az étkező elhelyezésére – bárpult, összecsukható kicsi vagy keskeny asztal a fal mentén.

Bútorok elrendezése egy keskeny konyhában

Bútorok elrendezése egy keskeny konyhában

Bútorok elrendezése egy keskeny konyhában

  • Egy másik lehetőség egy ilyen konyhára az U alakú elrendezés. Kényelmes a szekrények tágassága és a konyha minden szükséges berendezéssel való felszerelése szempontjából, de szinte minden szabad hely “elfogy”. Ilyen elrendezés esetén át kell helyeznie az étkezőt a szobába, mert a konyhában valószínűleg nem marad hely.

U-alakú keskeny konyha étkező nélkül

Másrészt, ha a felvétel lehetővé teszi, akkor az étkezőcsoport az alábbi képen látható módon helyezhető el.

U alakú keskeny konyha

U alakú keskeny konyha

Tanács! A munkaterület előkészítésekor tartsa szem előtt az úgynevezett „háromszög szabályt”. A kályhát, a mosogatógépet és a munkafelületet egymás mellett kell elhelyezni, mintha ugyanazon háromszög három pontjában lennének. Ez lehetővé teszi, hogy minimális időt és energiát töltsön a főzés és a kapcsolódó folyamatok során..

Fejhallgató kiválasztása

A legjobb megoldás, amely figyelembe veszi a hosszúkás konyha sajátosságait, az lenne, ha egyedi konyhát készítene, mert a tipikus fejhallgatók általában szabványos elrendezéshez készülnek. A szűk tér hasznosságát maximalizálhatja, ha megrendeli a nyitott polcokat (vizuálisan növeli a teret) vagy a szekrényeket, amelyek a mennyezetig “nyúlnak” – ez megoldja a tárolási problémát, amikor a legritkábban használt edényeket a tetején helyezik el , és az alábbiakban szükségeseket.

Állítsa be egy keskeny konyhába

Tanács! Kívánatos, hogy a szekrényajtók ebben az esetben átlátszó üvegből készüljenek, lehet félig matt.

Állítsa be egy keskeny konyhába

A fülhallgató ajtaja egyébként felfelé nyílik – ez a modernség szellemét adja a konyhához, és semmi sem zavarja.

Többek között az igényei szerint készített fülhallgató egy szűk konyha esetén lehetővé teszi a legmerészebb ötletek megvalósítását: mit szólna a kihúzható munkalapokhoz és az összecsukható asztalokhoz? Étkezésre és főzésre egyaránt használhatók..

Lásd még az anyagot: Hogyan kell felszerelni egy konyhát 6 négyzetméteres területtel. méter.

Falak

A keskeny helyiség kialakításának fő feladata vizuálisan “kibővíteni”. Ezt úgy érhetjük el, hogy világos színeket választunk a faldekorációhoz, amelyeket tapétával és festékkel is be lehet fedni. Célszerű a kötényt is a falakhoz illeszteni vagy könnyebbé tenni.

Keskeny konyhafal szín

Természetesen jobb, ha a falak egyszínűek, de választhat mintás tapétát is, ebben az esetben a lényeg az, hogy kicsi. Egy másik lehetőség a panorámaképpel ellátott háttérkép, amely lineáris perspektívát teremt és kibővíti a teret. Jobb megtagadni a sötét tapétát, és még inkább, ne emeljen ki egy hosszú falat sötét tapétával, a világos kis mintákkal vagy vízszintes csíkokkal ellátott tapéta sokkal jobban fog menni.

Tapéta egy keskeny konyhához

A tér kiegyensúlyozásához jobb keskeny falakat kiemelni sötétebb árnyalattal..

Padlók

Szinte bármi alkalmas padlóburkolatra, csak ki kell választania a megfelelő mintát, és helyesen kell lefektetni a padlót.

Jobb, ha a csempéket átlósan fektetjük, mint az alábbi képen..

Keskeny konyha kialakítás - csempe a padlón

A padlóburkolat színének kiválasztásakor fontos szem előtt tartani, hogy jobb, ha azt választjuk, amely ellentétes a szoba fő színével, vagy megismétli azt. Például a padló sötét színe miatt egy keskeny szoba magasabbnak tűnik, és a világos padlók, amelyek színükben hasonlóak a bútorokhoz, fényt adnak..

Keskeny konyha kialakítása - parketta, laminált, linóleum

Tanács! A téglalap alakú elemekből készült burkolat jól néz ki, ahol a keskeny oldal egy hosszú fal felé néz – így fektethet le például laminátumot.

És íme néhány sikeresebb példa a szűk konyhában lévő padlóburkolatokra az alábbi fényképeken:

Keskeny konyha kialakítása - parketta, laminált, linóleum

Design, szín, dekoráció

A keskeny konyha kialakítása a legjobb minimalista vagy skandináv stílusban. Ezeknek a stílusoknak a visszafogottsága jól jön, mert egy keskeny konyhában nem megengedhetők felesleges tárgyak vagy masszív szerkezetek. Ezek a stílusok szeretik a rendet, az egyszerűséget, a minimális apróságokat, amelyek összezavarják a teret – éppen amire szüksége van egy hosszú konyhában. Jobb világos színeket választani nemcsak a dekorációhoz, hanem a bútorok kiválasztásakor is.

Egy keskeny konyha kialakítása és dekorációja

Ha azonban kedveli az élénk színeket, hozzáadhatja azokat olyan apróságokhoz, mint a székek, szobanövények vagy konyhai eszközök. A konyha belsejének színéről itt olvashat bővebben.

Keskeny konyhai szín

Keskeny konyhai szín

Lásd az anyagot a témában: Konyha 7 négyzetméter. méter 9 lépésben.

További trükkök

  • A jó világítás fontos szerepet játszik, ezért válasszon fényfüggönyöket az ablakokhoz ill Római függönyök. Az előbbiek nagy széles ablakokhoz, utóbbiak keskenyebbekhez alkalmasak. Bármely konyhának több fényforrást kell tartalmaznia, és még egy keskenyet is. A mennyezeti csillár legjobban az étkező fölé helyezhető, a munkaterület fel van szerelve spot megvilágítás. Mennyezeti lámpákat is fel lehet függeszteni, hogy kiemeljék a konyha néhány területét, de fontos, hogy ne tegyük őket sorba, hogy ne fokozzuk a konyha “alagút” megjelenését.

Hosszú konyhai világítás

Hosszú konyhai világítás

  • A fényvisszaverő felületek vizuálisan bővítik a teret: válasszon fényes bútorokat és szerelvényeket, és fejezze be tükör elemekkel. A mennyezethez a rugalmas, fényes bevonat a legalkalmasabb..

Négyszögletes konyha kialakítás

  • Ha egy erkély csatlakozik a konyhához, akkor ez további hasznos területté válhat. Például, ha megfelelően szigeteli, akkor étkezőt helyezhet el az erkélyen, vagy hűtőszekrényt helyezhet el ott..

Étkező az erkélyen

  • Ne feledje, hogy a vízszintes vonalak és minták miatt a konyha tágabb, a függőleges vonalak pedig magasabbak. Ezért helyezzen magas bútorokat és belső tereket a hosszúkás falak mentén, a keskeny végfalakat pedig egy széles ablakpárkánnyal és rövid függönyökkel lehet kiegyensúlyozni..

Ablakpárkány-asztal egy keskeny konyhában

Amint látja, könnyen összehangolható egy szűk konyha tere a megfelelően kiválasztott befejező anyagok, egyszerű bútorok és a vízszintes és függőleges vonalak megfelelő kombinációja segítségével. Reméljük, hogy tippjeink és fotóink segítségével egy keskeny konyha kialakítása és elrendezése könnyebbé és érdekesebbé válik az Ön számára..