Spathiphyllum ápolás otthon

A Spathiphyllum ismét népszerűséghullámot él át: ezentúl nem a nagymama ablakpárkányáról származó növény, hanem a modern emberek stílusos belső tereiben található neotróp darab. Ez jó, mert:

 • A spathiphyllum gondozása egyszerű még a kezdő termelők számára is: ne felejtse el öntözni a talajt és nedvesíteni a levegőt, és a spathiphyllum mindig boldog és zöld lesz;
 • A Spathiphyllum gyönyörű és fotogén. Nagyon érdekes formákat ötvöz: gazdag zöld leveleket, amelyek egyenesen a gyökerekből és a fülekből nőnek, finom fehér takaróval borítva. Ez utóbbi szolgálta a növény nevét: a görög „spate” és „phillon” jelentése „fátyol” és „levél”;
 • Még ha a spathiphyllum nem is virágzik, maga a bizarr, éles forma sűrű lombja dekoratív megjelenést kölcsönöz;
 • A növény szokatlan virágzásának megtekintéséhez elegendő nedvességet és fényt kell adnia neki, és természetesen meg kell várnia magát a virágzási időszakot (áprilistól júliusig).

infografikák

A jelek és a babonák régóta és határozottan egyesítették a spathiphyllumot és az anthuriumot egy harmonikus egységgé, amiről egyébként nem is olyan régen írtunk. Az anthuriumot gazdag és terjedelmes vörös virágaival szokták “férfi boldogságnak” nevezni, de szelíd és reszkető bokros spathiphyllum – “női boldogság”.

Sokan együtt vásárolják meg őket, vagy akár ugyanabban a cserépben próbálják termeszteni őket, de a növények ironikusan rámutatnak a férfi és a nő összeegyeztethetetlen ellentmondásaira: továbbra is más gondozásra van szükségük. Ezért elfogadja, hogy demokratikusabban követheti, egyszerűen „női boldogságot” adva a fiatal lányoknak. Egy gyönyörű legenda meséli, hogy a virágot Astarte istennő nagy szerelmével nyomták le a boldog esküvő napján..

Mindazok, akik a népszerű hiedelmeken kívül élnek, egyszerűen értékelik a lakásban lévő spathiphyllum környéket: ez a virág minden belső térben jól mutat a fehér és a zöld szín nemes kombinációja miatt. Azt is felajánljuk, hogy elsajátítsa a spathiphyllum egyszerű gondozását, és díszítse vele otthonát.!

Világítás

Ha déli fekvésű ablaka van, tisztítsa meg az ablakpárkányt új bérlője számára: a női boldogság szívesen „fogyaszt napenergiát”!

A normális növekedéshez és a minőségi virágzáshoz a növény fényes napfényt igényel. Természetesen nyáron ki kell zárni a perzselő déli napot, mivel a lombozat kiéghet. A többi időben – minél több a fény, annál jobb.

fotó a spathiphyllumról a belső térben

A hosszabb virágzási idő és az egészségesebb megjelenés érdekében a fényt szórni kell.

Ha a spathiphyllum otthon kénytelen megelégedni a lakás elsötétített részével, akkor nem valószínű, hogy aktívan virágzik, és a lombozat nyúlni és sötétedni kezd.

Hőfok

A női boldogság tulajdonosának nem kell megváltoztatnia szokásait, ha a növény a nappaliban van: 22 Celsius fok kiváló hőmérséklet a növekedéshez. Több fokkal alacsonyabb vagy magasabb eltérés elfogadható.

 • A 16 fok alatti hőmérséklet lelassíthatja a spathiphyllum növekedését. 12-10 fok alatti hőmérsékleten elkezdődhet a talaj és a gyökerek rothadása.

A huzat szintén nem a spathiphyllum legjobb barátja, azonban, mint szinte minden szobanövény. Óvatosan szellőztesse ki a helyiséget, figyelve a növénycserepet..

Nyáron a spathiphyllumot elviheti az erkélyre / teraszra / kertbe: általában a növény jól tolerálja az ilyen “nyaralást”.

fotó a spathiphyllumról

Fotó a spathiphyllumról a belső térben

Locsolás

A Spathiphyllum szereti a vizet, ezért ha különböző növényeket gondoz, amelyek nem igényelnek gyakori öntözést (például pozsgás növények), akkor ne felejtse el egy kicsit bőségesebben és gyakrabban öntözni a spathiphyllumot.

Nyáron a spathiphyllum öntözése 2-3 naponta szükséges. Ősszel és télen – 3-5 naponta.

Ne felejtse el, hogy a növények öntözési ütemterve egyéni. Csak ellenőrizze a talaj állapotát: ne legyen száraz.

 • Kerülje el a másik végletet, ha a növényt bőségesen elárasztja a szélén. Ha a tartályban lévő víz folyamatosan áll, és a talaj nagyon nedves, a gyökerek rothadhatnak. Ez látható, ha a spathiphyllum levelei hirtelen sötétedni kezdenek..

Egy egyszerű és nagyon fontos szabály minden beltéri növény számára: Védje meg a vizet az öntözéshez. A hideg csapból frissen vett víz nem fog működni.

páratartalom

A Spathiphyllum határozottan elégedett a bőséges nedvességgel, és köszönetet mond a tulajdonosoknak a gyakori „gyógykezelésekért”, bőséges virágzással.

A spray -palack a növényápolás első számú eszköze: minden nap bőségesen permetezze a lombozatot. Nyáron alkalmanként gyengéden megfürdheti a spathiphyllum -ot meleg zuhany alatt..

 • A meleg évszakban vagy nagyon száraz levegővel a szobában egyszerű párásító rendszert készíthet: öntsön agyagot a raklapra, és tegye rá az edényeket. Ha vizet ad a kavicsokhoz, természetes légnedvesítő hatást hoz létre.

Felső öltözködés

A spathiphyllum ápolása a vásárlás után nem jelenti az öltözködést: a bolti talajkeverékben már vannak aktív műtrágyák. Várjon néhány hetet, és ha a virágot a hideg évszakban vásárolták, akkor jobb, ha tavasszal elkezdik az etetést..

Az etetési idő március-szeptember (1-2 hetente egyszer). Télen etetésre lehet szükség, ha a spathiphyllum virágzott. De ebben az esetben is legfeljebb havonta egyszer.!

Válasszon műtrágyát a komplex virágos növényi keverékek közül. Ne feledje, hogy a spathiphyllum egy aroid növény: ez segít megtalálni a megfelelő ásványi anyagokat. Egyes termelők ásványi műtrágyákat és mullein -t váltanak oldatban. Mindkét típusú műtrágyát az alábbiak szerint kell kijuttatni: először a spathiphyllum -ot bőségesen öntözzük, hogy a víz kiömljön az edényekben, majd a műtrágyát a csomagoláson feltüntetett séma szerint kell kijuttatni, majd a talajt ismét vízzel kell leönteni.

spathiphyllum a konyha belsejében

Fotó a spathiphyllumról a konyha belsejében

Lásd még:

 • Fa a szobában: hogyan kell otthon gondozni Benjamin fikuszát
 • Hogyan kell gondozni a muskátli otthon – kezdő útmutató
 • Az orchideák gondozása – 7 lépés egy kezdő számára
 • Hogyan kell ápolni az ibolyát otthon

Nyugalmi időszak

A spathiphyllum nyugalmi szakaszának kezdete november, hagyományosan március beköszöntével ér véget. Amíg a növény nyugalomban van, egyáltalán nincs szüksége trágyázásra, és az öntözés gyakoriságát is csökkenteni kell. Mindkettő, amíg a növény “alszik”, elpusztíthatja.

fotó női boldogság

Fotó a spathiphyllumról a belső térben

Átruházás

Fiatal növény átültetése

Míg a növény erősödik és fejlődik, “bővítenie kell az életteret”. Célszerű minden tavasszal cserélni az edényt egy másikra, valamivel nagyobbra, mint az előző. Természetesen az edényekkel együtt meg kell változtatni a talajt..

 • Ha egy kis növényt egyenesen egy nagyon nagy cserépbe ültet, akkor minden energiáját a gyökérzet fejlődésébe fogja dobni, és nem virágzik. Fokozatosan növeljük a mennyiségeket.

Felnőtt növény átültetése

Amikor a spathiphyllum már megállt az aktív növekedésben és megerősödött, a cserép cseréje már nem szükséges. Az éves talajcsere azonban nem lesz felesleges. Ezt is meg kell tenni tavasszal..

átruházás

Transzplantációs technológia:

 1. Készítse elő az edényt úgy, hogy az aljára vízelvezető köveket önt.
 2. Töltsük fel aroidos növények számára alkalmas talajkeverékkel.
 3. Azok számára, akik önállóan szeretnék előkészíteni a talajt: lombhullató talaj + gyepes talaj + tőzeg + folyami homok + humusz (egyenlő arányban).
 4. Kezeljük a spathiphyllumot, óvatosan megszabadítva a gyökereket a föld rögétől.
 5. Telepítse egy új edénybe a közepébe.
 6. Az edényt a teljes zsugorodásig csapkodjuk, a végéig megszórjuk földdel.

Az átültetés után óvatosan körülveszzük a növényt: enyhén növeljük az öntözést és a permetezést, védjük a huzattól. Az első időkben akár a spathiphyllumot is a film alatt tarthatja, feltétlenül nyissa ki, hogy naponta kétszer lélegezzen.

Reprodukció

A spathiphyllum otthoni reprodukciója kétféleképpen lehetséges: dugványokkal és osztással.

Módszer: Szaporítás dugványokkal

1. szakasz. A gyökerek kiterjesztése

Ahhoz, hogy életképes utódaink legyenek, meg kell szereznünk a spathiphyllum dugványait, és gyökereket kell teremtenünk hozzájuk. Ehhez a dugványokat először a homokba ültetik, folyamatosan nedvesítik és melegen tartják (a fejlődés 22 fokon és annál magasabb).

reprodukció

2. szakasz. Leszállás a talajban

A gyökerek megjelenése után a dugványokat a talajba lehet ültetni. Kényelmes ültetni őket kis műanyag csészékbe vagy talajkeverékkel töltött edényekbe (2 rész leveles talaj + 2 rész tőzegföld + 1 rész gyep + 1 rész homok).

Módszer 2. Szaporítás osztással

Ha tavasszal átültet egy felnőtt növényt, amely kissé zsúfolt egy edényben, akkor nagyon hasznos lesz a gyökerek elválasztása. Osszuk úgy, hogy 2-3 lap maradjon egy új részen. A kapott delenkit külön edényekbe kell ültetni (minden olyan, mint a fenti bekezdés “A talajba ültetés” bekezdésében).

Gyakori problémák

Leggyakrabban a spathiphyllum nem érzi jól magát az alapvető tényezők hiánya vagy túlsúlya esetén: víz, fény és műtrágyák. Tekintsük a leggyakoribb „panaszokat”:

A Spathiphyllum levelei feketére színeződnek

A spathiphyllum levelek feketedése szinte a leggyakoribb gondozási probléma. Azt mondja, hogy a gyökérzet kihal a növényben..

 • Ellenőrizze a hőmérsékleti rendszert, és azt is, ha öntik a virágot, ha nincs víz a cserépben és a raklapon. Ezenkívül a spathiphyllum levelei gyakran megfeketednek a fény hiánya miatt..

A legjobb, ha kivesszük a növényt a cserépből, ellenőrizzük a gyökereket, távolítsuk el a sérültet, és ültessük át új talajú edénybe..

A Spathiphyllum nem virágzik

Ha az “új” spathiphyllum nem virágzik, ne essen kétségbe. A vásárlás után először nem virágzik olyan gyakran. Ha azonban egy régóta fennálló növényről beszélünk, akkor a megtermékenyítést meg lehet próbálni a virágzása miatt. Szintén bőven permetezze a spathiphyllum leveleit, és ellenőrizze, hogy hideg -e a szokásos helyén..

A Spathiphyllum levelei szárazak

Ha a levelek kiszáradtak és morzsolódni kezdenek, és hasonlítanak a forgácsokra, akkor a spathiphyllum rossz talajtól és száraz levegőtől szenvedhet. A megoldás az öltözködés és a rendszeres permetezés.

Barna foltok a leveleken

Ez a túladagolás gyakori jele. Nyilván túlzásba vitted ásványi műtrágyákkal..

A levelek göndörödnek és fehérednek

A túl aktív nap ilyen hatást válthat ki. Árnyékolja a bokrot, ne tegye ki a perzselő sugaraknak.

Miért sárgulnak és hervadnak el a spathiphyllum levelek??

Leggyakrabban ez az elégtelen öntözés jelzője. Ne felejtsd el, hogy a spathiphyllum nedvességkedvelő! Fokozatosan (nem azonnal!) Növelje az öntözés mennyiségét és gyakoriságát az ajánlott értékre.

sárga leveleket

Minden esetben sajnálkozás nélkül távolítsa el a sérült leveleket.

A spathiphyllum típusai

Ezeknek az örökzöldeknek a lenyűgöző választéka megtalálható a trópusi élővilágban. De már a beltéri növénytermesztésben többféle spathiphyllumot rögzítettek, amelyek leggyakrabban a házakban találhatók, és jól nőnek az ablakpárkányunkon..

A Spathiphyllum bőségesen virágzik

Ígéretes nevének megfelel, ha fényes fehér perianth borításokat emel a növény fölé. Szinte egész évben virágoznak. Talán ezért szeretik a spathiphyllumot a virágtermesztők: megfelelő gondossággal ez a fajta nagyon nagylelkű a fényes virágzás időszakában.

A Spathiphyllum imádnivaló (kellemes)

Ezt a megható nevet mosoly nélkül lehetetlen kiejteni, és ez ismét teljesen indokolt: ennek a fajnak a spathiphyllum nemcsak gazdag lombozatával, hanem nagyon hosszú virágzásával is örül. De perianthái nem fehérek, hanem zöldes színűek, ami nagyon szokatlan.

Spathiphyllum cannoli

Ennek a spathiphyllumnak a levelei hosszúkás alakúak, hasonlóak a canna levelekhez, innen a név. A spathiphyllum fülét belülről zöld, elölről fehér fátyol borítja. Figyelemre méltó, hogy virágzáskor a növény kellemes aromát bocsát ki.!

Spathiphyllum Domino

Ez a fajta már a keresztezési munka gyümölcse. A szelekció eredményeként ennek a spathiphyllumnak fehér-zöld színű tarka csíkos levelei vannak. A növény nagyon szokatlannak és fülbemászónak tűnik.!

dominó

Spathiphyllum Picasso

A holland tenyésztők munkáját ebben az esetben a spathiphyllum csodálatos megjelenésével jutalmazták. Mind a leveleket, mind a betűket véletlenszerűen nagy fehér foltokkal mintázták, mintha a művész ecsettel söpörne végig.

Spathiphyllum kanál alakú

Brazíliában a kutatók egy másik típusú spathiphyllumra bukkantak, amely nagy méretű: a buja bokor néha eléri a métert.

kanál alakú

Fontos!

Ne feledje, hogy a spathiphyllum lé mérgező: helyezze az edényeket macskák és kisgyermekek kezébe! A növény átültetése vagy más vele végzett munka után is mosson kezet: a szeme vakarása vagy a bőrön lévő sebbe történő leválás súlyos irritációt vagy akár égési sérülést okozhat..