Hogyan kell otthon ápolni az aloét

Az aloe virág egyenesen valamiféle szuperhős a növények között: a kozmetológiában és a betegségek kezelésében jön megmentésre, otthon pedig szerényen nő, és nem igényel sokat a tulajdonostól. Lássuk, hogyan kell otthon ápolni az aloét, és a legtöbbet kihozni tulajdonságaiból..

Aloe vera a belső térben

Miért kell barátkozni ezzel a növénysel? Az aloe előnyei a húsos levelekben található gyümölcslében találhatók.

 • Az aloe juice képes gyorsan meggyógyítani az égési sérüléseket és vágásokat, enyhíteni az irritációt, hidratálni az arc és a fejbőr bőrét, és sok specifikus kozmetikai problémát is megoldani;
 • Eltávolítja a toxinokat és lassítja a sejtek öregedését;
 • Nyugtatja a gyulladást a szájüregben;
 • Segít a gyomorpanaszok kezelésében;
 • Enyhe és hatékony eszköz a rhinitis, valamint a fül és a szem betegségeinek leküzdésére;
 • Az ARVI megelőzésére és az immunitás fokozására különféle elixíreket használnak aloe juice -val.

Az aloe vera előnyei

Ez a videó bemutatja, hogyan kell levágni egy aloe levelet a gyümölcslé kivonásához..

https://kitchendecorium.ru/wp-content/uploads/2019/05/sok-aloe.mp4

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem minden embernél mutatják be tiszta aloe juice fogyasztását. A terhesség korai szakaszában, májbetegségekkel, a nők ciklusával kapcsolatos problémákkal nem szabad használni. Javasoljuk, hogy mindig ellenőrizze orvosával, ha jól dönt, még akkor is, ha ártalmatlan beltéri növényekről beszélünk..

Egyébként érdemes emlékezni arra, hogy több mint ötszáz aloe faj közül leggyakrabban az aloe vera és a fához hasonló aloe (agave) található az ablakpárkányunkon. Ők gyökereztek a növényimádók körében, mint a legalkalmasabbak gyümölcslé kivonására orvosi és kozmetikai célokra..

A következő fotó az aloe két leggyakoribb és leghasznosabb típusát mutatja be – agave és aloe vera.

Aloe vera

Aloe fa (agave) három éves korában

Aloe vera az asztalon

Az aloe vera inkább bokornak tűnik, az agave inkább fának.

Lásd még:

 • Hogyan kell gondozni Kalanchoe -t otthon
 • Fa a szobában: hogyan kell otthon gondozni Benjamin fikuszát
 • Hogyan kell gondozni a muskátli otthon – kezdő útmutató
 • Az orchideák gondozása – 7 lépés egy kezdő számára
 • Hogyan kell ápolni az ibolyát otthon

Hely kiválasztása a növény számára

Az Aloe -nak mindenképpen tetszeni fog egy olyan hely, amely az őshonos Afrikára emlékeztet. Ezért a napsütötte ablakpárkányok tulajdonosai elégedettek a növénysel, ahol más virágokat égetnek el. Ebben az esetben a közvetlen sugarak nem lesznek rombolóak: tedd bátran, télen pedig további lámpákat használhatsz.

Aloé

A szobahőmérséklet optimális az aloe számára. Általánosságban elmondható, hogy az aloe ritkán “panaszkodik” a hőmérsékletre és a páratartalomra a lakásban, amiért méltán elismerték, hogy szerény beltéri növény..

 • Nyáron az edényt kivehetjük a szabadba, ugyanakkor védjük a nagy csapadéktól..
 • Télen jó lenne aloét pihenni küldeni: a növény nyugalmi időszakában hűvös helyre (kb. 14 fok) van szükség. Akkor a bokor nem nyúlik ki a téli nap hiábavaló keresésében.

Öntözés aloe

Bolygónk száraz területei pontosan úgy alakították ki a pozsgás növényeket (növények, amelyek speciális víztároló szövetekkel rendelkeznek), hogy ne szenvedjenek nedvesség nélkül. Ez egy igazán kíváncsi bölcs élethackelés magától a természettől:

 • A zamatos leveleket jellegzetes héj borítja (tapintásra érezzük), hogy csökkentse a nedvesség elpárolgását;
 • A szárak és levelek nedvességgel vannak tele, ami töréskor jól látható;
 • A növekedés során kialakult rozetta alakja vizet is felhalmoz a növényben;
 • A világos, virágzó levelek megakadályozzák a napfény elhalványulását.

Öntözés aloe

Ezért aloénk nem válogatós az öntözésben, meglehetősen sokáig megtartja a nedvességet..

 • A hideg évszakban ajánlatos néhány nappal az öntözést a növény után, miután a cserépben látható talajréteg kiszárad (kb. Havonta 1-2 alkalommal);
 • A tavaszi-nyári időszakban a talajt kissé gyakrabban kell megnedvesíteni: azonnal száradás után.

Ne tartsa bőségesen öntözve az aloét más virágokkal együtt, és ne árasztja el a levelek rozetta közepének területét: így a növény gyakran rothadásnak van kitéve.

Felső öltözködés

Mielőtt ápolná az aloe műtrágyát, olvassa el, mikor kell ezt megtenni. Felső öltözködésre van szükség:

 • Csak egészséges növény, mert a beteget először meg kell gyógyítani, hogy felszívja a tápanyagokat;
 • Csak a tavaszi-nyári időszakban (két-három hetente egyszer);
 • Csak egy növény, amely körülbelül hat hónapot várt, ha átültette, vagy két -három hét múlva, ha megvásárolta az aloét;
 • Csak este vagy felhős napon (az égési sérülések elkerülése érdekében);
 • Csak a közönséges talajban, és nem a pozsgás növények és kaktuszok speciális kompozícióiban, mivel már tartalmazzák a szükséges elemeket;
 • Csak óvatosan alkalmazva, anélkül, hogy megérintené a leveleket és a szárakat (ezért kényelmes az öntetet az ültetőgép edényébe önteni).

Trágya az aloe számára

A műtrágyák kiválasztását megkönnyítik a gyártók: „kaktuszokhoz és pozsgásokhoz” jelzéssel keressük, vagy kérdezzük meg az eladót. Az aloe szeret nitrogénben gazdag talajban élni.

 • Legyen óvatos az adagolással, kövesse az utasításokat, és jobb alultáplálni, mint túladagolni, mivel a készítmények erős koncentrációval rendelkeznek, ami csak károsíthatja az aloét.

A kémiai műtrágyák mellett a kertészek gyakran használnak egyszerű háztartási kötszereket. Ez lehet édes víz, hagymahéj főzet, tojáshéj infúzió, víz, amelyben gabonaféléket (rizs, hajdina stb.) Áztattak..

Aloe transzplantáció

Az üzemnek “meg kell változtatnia az életteret”, ha:

 • Földfelújításra van szükség, mivel az aloe növekedés évei alatt már kimerült;
 • Az aloe gyökerei elkorhadtak a túlöntözéstől;
 • Túl sokat nőtt, nagyon szorosan ül a cserépben és kifelé hajt..

A fiatal aloe otthon nagyon gyorsan nő, ezért évente egyszer át kell ültetni őket. Idővel a növény növekedési üteme lelassul, és az 5 éves kor elérése után a felnőtt aloét csak 3 évente ültetik át..

Az új edénynek magasabbnak és szélesebbnek kell lennie, mint az előző. Vizuálisan rögzítse a növényhez: legyen az ültetőgép a talajtól a tetejéig azonos magasságú, mint maga az aloe (lásd az alábbi fotót).

Edények és aloe

Nagyszerű, ha már van talaja kaktuszokhoz és pozsgás növényekhez: tökéletes az aloe számára. Ha a házban csak univerzális talaj van, akkor jobb, ha homokkal keverjük 1: 4 arányban.

 • Egy másik fontos árnyalat: az aloét csak tavasszal vagy nyáron célszerű átültetni. Ellenkező esetben a növény nem éli túl a stresszt és meghal..

Íme egy lépésről lépésre szóló útmutató az aloe átültetéséhez.

Hogyan ültessük át az aloét otthon

1. lépés. Az új edény aljára vízelvezető köveket helyezünk.

2. lépés Néhány centiméter földet öntünk (nem a tetejére).

Lépés 3. Óvatosan “borítsa fel” az aloét, és vegye ki a fazékból, próbálva nem megsérteni a gyökereket.

4. lépés Szerelje be egy új vetőgépbe, egyértelműen a közepére, és ne billenjen fel az oldalára.

5. lépés Fogja meg az alapot egy kézzel, töltse ki az üreget földdel.

6. lépés Helyezze az aloét részleges árnyékba néhány hétig.

7. lépés Öntözés három nappal az átültetés után, ne érintse meg a leveleket..

A gyökerek bomlása esetén semmiképpen ne ültessünk a régiből egy új cserépbe a gyökérzet feldolgozása nélkül. Ehhez óvatosan tisztítsa meg a talajt, vizsgálja meg a gyökereket, távolítsa el a betegeket, mossa le az egészségeseket, és csak ezután végezzük el az átültetést.

Aloe transzplantáció

Az aloe reprodukciója

Türelem kell ahhoz, hogy megvárjuk a mag kihajtását. De ha egészséges felnőtt aloe van, akkor a folyamat gyorsabb lesz. Nézzük meg, hogyan lehet otthon szaporítani az aloét három népszerű módszerrel..

Módszer: Az aloe reprodukciója bazális eljárásokkal

Ha felszabadítunk egy felnőtt aloét az edényekből talajjal, látni fogjuk, hol kezdődnek a fiatal hajtások, a növény alapjához rögzítve. Kertészeiket szeretettel hívják „gyerekeknek”. A gyerekek egyáltalán nem szeszélyesek, már megvan a saját gyökérzetük, az anyanövény gyökereivel együtt a földbe mennek, és egyszerűen gyökeret eresztenek az új földben.

Aloe babákkal

Annak érdekében, hogy kevésbé legyen traumatikus a folyamatok elkülönítése, kényelmes a talajt megnedvesíteni a lazaság érdekében, és az aloét az asztalra tenni. Kezünkkel vagy éles késsel óvatosan elválasztjuk a hajtásokat a főnövénytől, megtartva kis gyökereiket.

Aloe babák

Ezután ültessük a hajtásokat talajcserépbe (jobb, ha nem ideiglenes kis tálcákat, hanem kinövés méretű edényeket veszünk), minden oldalról jól összenyomjuk a talajt, türelmet nyerünk, és gondoskodunk a már ismert módszerekről, új erős aloét vár.

Aloe babák cserépben

Itt van egy nagyszerű oktatóvideó az aloe babák gyökerezéséről.

2. módszer. Az aloe reprodukciója dugványokkal

Ebben az esetben le kell vágnunk egy felnőtt aloe tetejét, több levéllel és a törzsön kialakult oldalsó dugványokkal. Vízüvegekbe kell meríteni őket, ügyelve arra, hogy maguk a levelek ne merüljenek el. Néhány kertész előzetesen porfaszénnel kezeli a vágásokat, és gyökereztető vegyületeket is ad a vízhez. Általában ez a módszer feltételezi, hogy egyes dugványok elrothadhatnak, vagy egyszerűen nem gyökereznek..

aloe dugványok

Türelmet is nyerünk, várjuk a gyökerek megjelenését, ellenőrizzük, hogyan érzi magát a növény. Ha a levelek megőrzik rugalmasságukat, akkor nagy az esélye, hogy az aloe gyökérzetet fejleszt. Ugyanazokat a növényeket, amelyek gyengülni és hervadni kezdenek, és víz alatti részük elfeketedik, el kell dobni. A gyökerek megjelenése után új hajtásokat ültetünk az előkészített talajba, és gondoskodunk az aloe utánpótlásáról a családban!

3. módszer. Az aloe levél reprodukciója

Az aloe csodálatos vitalitása lehetővé teszi, hogy még a levelek segítségével is szaporítsuk! Kivágják az anya törzséből (kb. 8 cm hosszú lapok alkalmasak), sötét, meleg helyre több napra eltávolítják, hogy a szeletek kiszáradjanak. Ezután a leveleket szeletekre ültetjük nedves talajba. Ez az az eset, amikor a földnek nem szabad kiszáradnia: tartsa a talajt elegendő nedvességben, hogy a levelek gyökeret verjenek. De csak később, amikor a növények kifejlődnek, kövesse a számunkra már ismert mintát: a föld legyen inkább száraz, mint öntött.

Aloe levél szaporítása

Aloe betegségek

Leggyakrabban a házi aloe fájni kezd a túl bőséges és gyakori öntözés miatt. Miután a növény felhalmozta a vizet a levelekben, a növénynek nincs ideje inni a talajból, a nedvesség stagnál, és a gyökerek és a hajtások rothadását okozza. Az aloe tulajdonosok második gyakori hibája, hogy vizet öntenek a levélnyílás közepébe: úgy áll ott, mintha egy medencében lenne, ami a törzs és a levelek halálát okozza.

 • A fő szabály az, hogy az aloét öntözzük, amikor a látható földréteg már kiszáradt, és öntözéskor emelje fel a leveleket, vagy használja az alsó öntözést (elegendő víz lesz a serpenyőben).
 • A fény hiánya problémát okozhat az aloe megjelenésében: a növény nyúlni kezd, formátlan lesz és polip szörnyetegre hasonlít. Ne feledje a napfény fontosságát és a lámpák szükségességét, ha nem túl napos városban él..
 • A barna foltok és a sárga hegyek a növény fagyásából vagy a rendkívül száraz levegőből származnak (például, ha aloe van az akkumulátor mögött, és hozzáér).
 • Ritkán kártevők nőhetnek az aloén, amelyeket speciális növényi feldolgozó szerek pusztítanak el..

Növelje az aloét szeretettel, és ezek az igénytelen növények jót fognak fizetni a mindennapi helyzetekben, “kinyújtva” egy hasznos levelet!

Ebben a videóban átfogó és vizuális információkat kaphat az aloe fa gondozásáról.