7 hiba a szobanövények öntözésében – hogyan ne tegyük

A beltéri növények időben és megfelelő öntözést igényelnek. Minden növénynek megvannak a sajátosságai és szükségletei a nedvesség mennyiségére, amelyeket figyelembe kell venni, különben a növények elpusztulhatnak..

Vegye figyelembe a beltéri virágok öntözésével kapcsolatos leggyakoribb hibákat.

Víz csak felülről

Felső öntözés lehetséges, de nem minden növény számára. A felső öntözés ellenjavallt egyes kaktuszfajtáknál – nem kívánatos számukra a caudex nedvesítése. Néhány beltéri növény nem szereti a nedvességet a leveleken – ibolya, hibiszkusz. Ezenkívül a felső öntözés rendkívül kényelmetlen a széles koronájú növények számára – a víz különböző irányokban terjed a cserép mellett.

Hogyan kell helyesen csinálni

Minden növényhez saját öntözési módszert kell választani..

A felső módszer alkalmas hagymás virágokra – így jut be a víz a talaj felső rétegébe, és fokozatosan oszlik el fentről lefelé, anélkül, hogy stagnálna a gyökereknél.

Alulról öntözés alkalmas kaktuszokra és ibolyákra (merülő módszer) – így a gyökérzet megkapja a szükséges mennyiségű nedvességet, míg a növény felső része száraz lesz.

Használjon hideg hideg vizet

Az egyik leggyakoribb hiba a beltéri virágok nedvesítése hideg csapvízzel (ez különösen gyakori a meleg időben). Ez a hiba végzetes lehet a kényes beltéri növényvilág számára:

 • A hideg víz sokkállapotot idéz elő a gyökérrendszerben..
 • Az ilyen öntözés túlságosan lehűti a talajt, ami lelassíthatja a növény növekedését és fejlődését..
 • A hideg víz jelenléte a talajban (különösen annak feleslege) rothadást okozhat a gyökereken.

Hogyan kell helyesen csinálni

Használjon szobahőmérsékletű vizet.

A növényeket nem kell hideg vízzel hűteni a melegben – ez értelmetlen. Általános szabály, hogy ha túl meleg van, és a növényeknek több nedvességre van szükségük, gyakrabban kell öntözni őket. A permetezés vagy a huzat alkalmas egyes fajtákra.

Szigorúan kövesse az öntözés ütemtervét

Gyakori előfordulás – a beltéri virágokat jól ütemezetten öntözik. Idővel a növények fájni, kiszáradni vagy hervadni kezdenek, és a hibás nedvességeloszlás a hibás..

A virág elhelyezkedése is befolyásolja. Például egy virág, amely a fűtőradiátor közelében vagy a déli oldalon lévő ablakpárkányon helyezkedik el, sokkal több vizet igényel, mint egy virág, amely az asztalon áll egy hűvös átjáróban.

Hogyan kell helyesen csinálni

Meg kell érteni, hogy minden virágnak saját igényei vannak, és jelentősen eltérnek egymástól. Az öntözés helyes kiszámítása:

 • Meg kell találni az egyes virágok vízszükségletét.
 • Figyelje a talaj állapotát – szükség szerint öntözze meg minden növényt.
 • Ne öntözze, ha “menetrend szerint” van, de a talaj még viszonylag nedves.

Ügyeljen a növényre. Ha a szárak és a levelek letargikusak, a szín elhalványul, és a cserépben lévő talaj teljesen kiszárad – a virág szomjas.

Ugyanaz az öntözési gyakoriság egész évben

Még akkor is, ha a lakást folyamatosan ugyanazon a hőmérsékleten tartják, továbbra is szükség van arra, hogy a növények az évszaknak megfelelően állítsák be az öntözés gyakoriságát. Ugyanaz az öntözés egész évben negatívan befolyásolja a fejlődést és a virágzást.

Hogyan kell helyesen csinálni

Víz a biológiai ciklusnak megfelelően.

A flóra minden képviselőjének (és nem csak a hazai) biológiai ciklusa van. A tél a lassuló növekedés időszaka, ezért csökkenteni kell a nedvességet. A nyár és a tavasz aktív növekedési szakasz, ezért bőséges öntözésre van szükség.

Meleg vagy forró víz használata

Úgy gondolják, hogy ha hideg van a lakásban, vagy a növényt az utcáról hozták, ahová a hidegben vitték, akkor fel kell fűteni. A fűtés meleg vagy forró vizet jelent, amelyet öntözni kell.

Ezt feltétlenül nem szabad megtenni. Rövid ideig a hidegben tartózkodás után a virágok életben maradnak, és ha forró vízzel tölti fel őket, elpusztítja a gyökereket. Az erős hőmérséklet -csökkenés, különösen a forró víz a fagy után, ősz, erős sokk a növény számára, ami a gyökérzet gyors bomlásához vezet. Általában ez egy végzetes hiba, amely a virág gyors elhalását okozhatja..

Hogyan kell helyesen csinálni

Felöntjük vízzel szobahőmérsékleten.

Általában próbálja meg, hogy ne hozzon létre hirtelen hőmérsékletváltozásokat a szeszélyes beltéri virágok számára – ez minden esetben sokk a növény számára..

Az öntözés után a serpenyőben maradó vízre szüksége van a növénynek

Úgy gondolják, hogy a tálcát erre hozták létre – a víz tartására a növény számára, nedvességgel táplálva. Ez tévhit – a stagnáló nedvesség a gyökérzet bomlásához, a penész és a gombás betegségek megjelenéséhez vezethet..

Hogyan kell helyesen csinálni

Mindig időben ürítse ki az olajteknőt. Jobb, ha gyakrabban öntözzük a nedvességet kedvelő növényeket, anélkül, hogy stagnáló vizet hoznánk létre..

Túl sok öntözés

Teljesen minden növénynek szüksége van bizonyos mennyiségű nedvességre. Nem öntözheti a növényeket a “minél több víz – annál egészségesebb és jobb” elv szerint.

A túl sok víz egy beltéri virágcserépben fehér penészt okozhat, ami jelentős veszélyt jelent. Ha penészgombát észlel a virágokon, a növény lassú és puha szárát, elszáradt leveleket rothadásnyomokkal – ez már nagy probléma a túlzott nedvesség miatt.

Hogyan kell helyesen csinálni

Megpróbálhatja megmenteni a növényt. Mód:

 • Óvatosan vegye ki az edényből.
 • Tisztítsa meg, ha nyálka van – fertőtlenítse.
 • Tegye nedvszívó száraz papírra (konyharuha stb.).
 • Ne nyomja össze a gyökereket – hagyja, hogy minden természetes módon megszáradjon.
 • Hagyja száradni 8-12 órán keresztül.
 • Próbálja újra ültetni – új talajba és egy másik cserépbe.
 • Ne öntsön már olyan keményen.

Öntözze a beltéri virágokat helyesen és preferenciáik alapján. A nedvességet kedvelő növények nem kevesebb, mint a szárazság szerelmesei szenvedhetnek a nedvességhiánytól.

Öntözéskor fontos megőrizni az egyensúlyt a flóra minden beltéri képviselőjével kapcsolatban – ők pedig buja virágzással és esztétikus megjelenéssel fognak köszönni..