Debela žena ili “stablo novca”

Debela žena ili stablo novca. Njega biljaka Crassula

Crassula, ili Crassula, popularna je sobna biljka koja pripada obitelji Crassula. U prirodi se nalazi više od 300 vrsta. Najčešće su sukulente, jednogodišnje i višegodišnje zeljaste biljke i grmlje..

Debela žena nije hirovita u skrbi i vrlo je popularna među uzgajivačima cvijeća. “Drvo novca” nalazi se u mnogim domovima. U uredima bi se moglo reći, neophodan atribut, poput bušilice ili kotlića.

Ljudi vjeruju da “stablo novca” ima dobar osjećaj za financijsko stanje vlasnika i može privući bogatstvo. Mnogo se pažnje posvećuje ovom drvetu u Feng Shuiju. Gdje bi trebao biti, kakvu vrpcu treba vezati itd. Ovo ćemo pitanje prepustiti web stranicama Feng Shuija. Vratimo se biljci i razmislimo kako se pravilno brinuti za cvijet. Uostalom, ako se o tome pogrešno brinete, onda će odumrijeti, a kakvo blagostanje nakon toga!

Briga za debelu ženu kod kuće

Briga za debelu ženu kod kuće

Debela žena pripada rodu Crassula. Ovo su najrazličitije biljke koje mogu biti. Čak i biljke za akvarij pripadaju ovom rodu. Razmislite o brizi za najpopularniju biljku ovog roda – trzavicu nalik drveću. Debela žena pripada sukulentima. Čak se i cvjećaru početniku koji nema iskustva u uzgoju sobnih biljaka neće smetati briga za biljku..

Mjesto i rasvjeta

Debelu ženu u zatvorenom prostoru treba postaviti na jugoistočne prozore, kako čak i Feng Shui preporučuje. Mora se izbjegavati izravna sunčeva svjetlost, zbog čega će lišće pocrvenjeti, uvenuti i otpasti. Listovi “stabla novca” također mogu pasti zbog nedostatka svježeg zraka.

Ljeti se Crassula može iznijeti na balkon, tamo će joj biti sasvim ugodno, osim toga, svjež zrak će imati samo koristi. Zimi je bolje prenijeti biljku na južnu stranu..

Zalijevanje cvijeta

Zalijevanje u vrlo vrućim danima treba obaviti dva puta tjedno. Na normalnim temperaturama jednom je dovoljno.

Zalijevanje u vrlo vrućim danima treba obaviti dva puta tjedno. Na normalnim temperaturama dovoljno je jednom. Pažljivo promatrajte zemljanu grudicu, ne dopustite da se previše osuši, ali je nemojte ni puniti. Vrlo je važno ne poplaviti debelu ženu, a u isto vrijeme, kako se zemlja ni na koji način ne bi osušila. Možda je ovo najvažniji trenutak kada se brinete o Crassuli. Zimi je potrebno cvijet zalijevati još rjeđe – otprilike jednom u dva tjedna..

Temperatura za debelu ženu

U proljeće i ljeto optimalna temperatura za držanje debele žene bit će 20-25 stupnjeva. Ljeti je poželjno iznijeti Crassulu na otvoreno, biljci je potreban svježi zrak. Najprikladnija temperatura u jesen i zimi je 15 stupnjeva ili niža, ali ne niža od 4 stupnja. Debela žena može hibernirati na sobnoj temperaturi, ali u ovom slučaju postoji velika vjerojatnost da će joj lišće početi venuti i otpadati..

Važno! Debelu ženu ne smijete stavljati u blizini baterija i uređaja za grijanje..

Hranjenje biljaka

Cvijet možete hraniti ljeti, dva puta mjesečno bit će dovoljno.

Cvijet možete hraniti ljeti, dva puta mjesečno bit će dovoljno. Gnojivo je dobro za kaktuse i sukulente. Ostatak vremena debelu ženu treba hraniti samo jednom mjesečno, a koncentraciju gnojiva treba razrijediti dva puta. Prehranu treba nanositi samo na mokro tlo, pa hranite crassulu nakon zalijevanja.

Transplantacija crassule

Često se ne preporučuje transplantacija debele žene. Cvijet je potrebno presaditi samo ako je jako narastao ili je potrebno podijeliti grm, barem jednom u 2-3 godine. Debelu ženu najbolje je presaditi u proljeće. Za to je prikladno obično kupljeno zemljište za kaktuse i sukulente..

Bilješka! Ne zaboravite se pobrinuti za dobru drenažu.

Reprodukcija debele žene

Reprodukcija debele žene

Debela žena se razmnožava dijeljenjem grma ili reznica i sjemena.

Razmnožavanje reznicama

Kada se razmnožavaju reznicama, stavljaju se u vodu radi klijanja korijena. Ugljen se može dodati u vodu radi bržeg stvaranja korijena. Po želji, reznice se mogu odmah ukorijeniti u zemlju, ali je ipak bolje prvo ih proklijati u vodi. Nakon što reznice Crassule daju korijenje, sade se u male posude sa zemljom iz lisnatog i travnjaka, uz dodatak pijeska u jednakim omjerima. Nadalje, lonci s malim crassulama moraju se držati na temperaturi od 16-18 stupnjeva. Zalijevanje se vrši jednom dnevno. Ovo je najčešći i najjednostavniji način uzgoja debele žene..

Razmnožavanje sjemena

Razmnožavanje sjemena rjeđe je među vrtlarima, iako je briga za proklijalo sjeme potpuno ista kao i za reznice..

Cvjetna debela žena

Cvjetna debela žena

Ispostavilo se da kopile može cvjetati, ali ovaj fenomen je prilično rijedak. Čak ni iskusni cvjećari ne mogu uvijek postići procvat stabla novca. Ako nikada niste vidjeli kako na vašoj biljci cvjetaju lijepi bijeli cvjetovi, najvjerojatnije problem leži u nedostatku osvjetljenja debele žene. Posebno često Crassula počinje cvjetati u razdoblju svog aktivnog rasta..

Formiranje krune

Formiranje krune

Kako bi debela žena imala lijep i dekorativan izgled, potrebno je oblikovati njezinu krunu. Da biste to učinili, morate orezati jako obrasle grane drveća. Rez se mora izvesti tako da četiri grana ostanu na grani..

Također se preporučuje provesti štipanje, prije svega to se odnosi na vrh crassule. Da bi debela žena imala lijepu i ujednačenu krunu, morate je okrenuti u različitim smjerovima prema svjetlu.

Bolesti i štetnici

Debela žena, kao i ostale sobne biljke, podložna je napadu parazita. Posebno su opasne paukove grinje, insekti i brašnavi..

  • Ako je Crassula oštećena paukovom grinjom, na njezinom lišću i stabljici stvara se jedva primjetna paučina. U takvoj situaciji pomoći će otopina sapuna ili ljekoviti pripravci Fufanon, Fitoverm.
  • Kad se oštete koricama, na lišću se pojavljuju žute i smeđe mrlje. S debelom ženom morate se ponašati na isti način kao s paučinom..
  • Ako biljka utječe na brašnaste insekte, tada je potrebno provesti medicinske postupke s otopinom sapuna za pranje rublja, a ako ne pomogne, morate koristiti insekticide. Također se možete pokušati riješiti crva komadom vate umočenom u alkohol..

Problemi pri uzgoju Crassule

Problemi pri uzgoju Crassule

  • Najveća opasnost za debelu ženu je višak vlage. Ako je tlo previše vlažno, tada je moguće truljenje korijena, pa čak i dna debla..
  • Ako debela žena nema dovoljno vlage, tada lišće u ovom slučaju može postati letargično..
  • Zalijete li debelu ženu hladnom vodom, lišće se može potpuno raspasti..
  • Crassula ne podnosi propuh, zbog njih se lišće može osušiti i otpasti.
  • Nemoguće je da izravna sunčeva svjetlost padne na dno (podnožje) debele žene.

Ljekovita svojstva debele žene

Debela žena prema kineskom feng shuiju donosi sreću i uspjeh u financijskim poslovima. Osim toga, Crassula je simbol bogatstva, nije uzalud nazvano Drvo novca. No, osim feng shuija, debela žena ima i ljekovita svojstva: pročišćava zrak, ublažava stres i napetost, poboljšava mikrofloru, čime se smanjuju tvorbe koje izazivaju bolesti u prostoriji. Sve to općenito pozitivno utječe na zdravlje ljudi..

Odrastanje debele žene kod kuće (video)

NOVČANO DRVO: njega, presađivanje, kako ga rascvjetati. Tajne iz gumene lisice. CRASSULANOVACNO DRVO: njega, presađivanje, kako ga rascvjetati. Tajne iz gumene lisice. CRASSULA