Vår egen mästare – vi installerar ugnen

Ett kök kan inte föreställas utan spis och ugn. Idag ersätts den stationära ugnen med den moderna inbyggda ugnen. Den inbyggda typen av utrustning kräver kompetent installation och anslutning i enlighet med alla regler. Det är värt att börja med att bestämma placeringen av dess placering..

Se även: Hur man väljer en ugn i 9 steg

De viktigaste typerna av ugnsdesigner. Placera tekniken korrekt

Den inbyggda ugnen kan vara:

 • Beroende, det vill säga installerat tillsammans med hällen;
 • Oberoende, som en helt separat utrustning som du kan installera var som helst i köket.

Och ugnen kan anslutas till ett el- eller gasnät.

Uppmärksamhet! Om du själv kan ansluta ugnen till det elektriska nätverket är det omöjligt att bygga i gasugnen utan inblandning av specialister..

Gör-det-själv ugnsinstallation kan göras på två sätt:

 1. Traditionellt, när ugnen installerades under bänkskivan. Det översta elementet i denna design kan vara en spis..

Ugn under hällen

 1. Den inbyggda ugnen installeras separat från hällen och placerar den ovanför bänkskivans nivå. Detta gör det enkelt att följa matlagningen, förenklar underhållet av arbetsytor, men i det här fallet behöver du ett skåp där du kan välja en nisch.

Oavsett var ugnen ska installeras måste nischen passa en viss storlek. Idag är måtten på inbyggda apparater standardiserade, du kan hitta modeller (till exempel en ugn och en mikrovågsugn) av samma storlek, som harmoniskt kan komplettera varandra i en köksvägg.

ugnsmått

Du kan köpa en ugn och en köksmodul för den i följande ordning:

 1. Först designar och beställer du en köksuppsättning och väljer sedan en ugn för de angivna dimensionerna för den framtida nischen (allt detta kan göras i samma salong);

Installation av den inbyggda ugnen

 1. Först kan du köpa en ugn och sedan, när du designar en köksvägg, ange måtten på den köpta modellen..

Regler för förberedelse av möbelnisch

Efter att platsen och installationsmetoden har valts är det nödvändigt att tillhandahålla:

 • Skydd mot spänningsstötar i det allmänna elektriska nätverket;
 • Grundstötning;
 • Ventilation – du måste bygga i ugnen på ett avstånd av 50 mm från nischens bakre vägg, från botten 9-10 cm, och på sidorna ska luckorna vara cirka 5 cm.

Installera ugnen

Installation i 4 steg

Hur installerar jag ett inbyggt elskåp? Det viktigaste här är att göra allt tydligt enligt tillverkarens instruktioner och följa säkerhetsreglerna..

Steg. 1 Förberedelse: kontrollera ledningarna. Grundläggande krav för nätverket som den elektriska ugnen ska anslutas till och installeras:

 • Tillräcklig resistensnivå;
 • Ledningar av hög kvalitet, vars tvärsnitt motsvarar enhetens deklarerade effekt;
 • Jordtråd och jordningssystem (standardkrav vid anslutning av hushållsapparater hemma);
 • Strömbrytare, utlöses vid överbelastning eller fel på enheten.

Råd! Storleken på strömmen som säkerställer maskinens drift väljs individuellt. Detta påverkas av den elektriska effekten hos den valda modellen..

Installation av den inbyggda ugnen

För att ansluta den inbyggda ugnen i enlighet med alla säkerhetskrav måste du använda en kraftig koppartråd (det är faktiskt bättre att skapa en separat gren av ledningarna). Eftersom ugnen förbrukar mycket elektricitet behöver du också speciella uttag för den effekt som anges i det tekniska databladet..

Resten av säkerhetsreglerna är följande:

 1. Anslutning av ledningar vid vridning är inte tillåten.
 2. Återställer en direkt anslutning av trådar av olika material – aluminium och koppar.
 3. För att ansluta ledningarna är det absolut nödvändigt att använda skruvplintar.
 4. Anslutning till elpanelen måste gå via en separat maskin.

Steg 2. Därefter placeras den inbyggda ugnen i en speciell förberedd nisch. Om nischen har en bakvägg måste du göra ett hål i den för trådar.

Installation av den inbyggda ugnen

Steg 3. Sedan sätts ugnen på plats och fixeras ordentligt med skruvarna (ingår i satsen) med en skruvmejsel eller Phillips -skruvmejsel.

Installation av den inbyggda ugnen

Steg 4. Det är bara att tvätta alla inre ytor i ugnen, sedan baka den vid en maximal temperatur (150 – 250 C) i 30 minuter och torka av den med en fuktig trasa efter kylning. Ugnen är klar att använda!

Gasugn

Den inbyggda ugnen kan mycket väl vara gas. En sådan anslutning till nätet kan dock endast utföras av specialister på gastjänsten – alla dessa nyanser kontrolleras noggrant av dem..

Råd! Innan ugnen ansluts stängs gastillförseln till lägenheten av. Därför är det mer lönsamt att installera hällen direkt.

Anslutningsprocessen består i att ansluta ugnen till ett rör som levererar gas till köket med hjälp av speciella gasslangar, medan gaskällan bör placeras på ett avstånd av upp till 1,2 m från ugnen.

Innan utrustningen slutligen slås på måste gasen kontrolleras så att den slås på – så snart en karakteristisk lukt uppträder stängs gastillförseln av igen tills störningarna elimineras. Efter avslutat arbete är utrustningen ansluten till elnätet (tänd- och belysningsarbete från el).