Rensa ALLT: 10 sätt att använda väteperoxid i ditt hem

Kan du inte hantera mögel i badrummet eller vet inte hur du tar bort kolavlagringar från en stekpanna? Låt oss prata om tio alternativ för att använda peroxid i vardagen.

1. Desinfektion av trasor och svampar

Rengöringssvampar och trasor bygger upp en enorm mängd bakterier när de används. Lämnar attributen för rengöring under lång tid, en gynnsam miljö bildas för svampens och andra skadliga “vänner”. Peroxiden hjälper till att rengöra dem och förlänger livslängden för svampar och trasor. Det är särskilt användbart att rengöra järnsvampar, som ofta lämnar matrester i dem, vilket skapar en utmärkt livsmiljö för mikrober..

För att rengöra svampar och trasor måste du göra en lösning av väteperoxid och vatten. Vätskorna blandas i lika stora proportioner. Trasorna läggs i en behållare med vätska i 10-15 minuter. Skölj dem sedan noggrant och torka dem före användning..

Desinfektion av trasor

2. Tvätta frukt och grönsaker

Som ni vet är kranvatten i Ryssland inte det renaste, särskilt i storstäder och platser med hög förorening. En lösning av väteperoxid hjälper till att desinficera maten. Det kommer att ta bort skadliga element, desinficera produkten.

Det finns flera rengöringsalternativ. Den första är med en sprayflaska. En peroxidlösning hälls i den, strös med produkter. Därefter måste du bearbeta frukt och grönsaker med ättika. För att bevara färskheten hos grönsaker och frukter längre måste du lämna dem i en lösning av väte och vatten i 20 minuter. Under processen att absorberas i en grönsak eller frukt kommer peroxid att förstöra alla skadliga element och förlänga produktens livslängd..

Frukt

3. Avlägsnande av kolavlagringar

Matrester i form av kolavlagringar bildas på spisar, mikrovågor, grytor och kastruller. Det finns många sätt att bli av med det, och det mest effektiva av dem är användningen av peroxid. En speciell blandning bereds av den, som kommer att tvätta bort smuts från disk, bestick, spisar. Lösningen bereds på detta sätt: tre droppar flytande tvål blandas med ett halvt glas bakpulver, två matskedar peroxid tillsätts.

Alla ingredienser vispas, bringas till ett tvåligt tillstånd. Den resulterande blandningen appliceras på smuts, lämnas i några minuter. Efter att den smutsiga platsen har gnidats med en järnsvamp tvättas resterna av produkten bort med vatten.

Nagar

4. Mattrengöring

Ett 3% peroxidkoncentrat kan avlägsna envis smuts från mattan, som färg, te eller kaffemärken. Efter att vätskan har kommit på beläggningen är det nödvändigt att ta bort överskottet med servetter. Efter – förbered lösningen. Tre matskedar bakpulver blandas med peroxid och hälls i en sprayflaska. Skaka vätskan väl. Därefter fuktas smutsen på mattan med den resulterande lösningen, gnids med en svamp och lämnas i 20 minuter.

När du har tagit bort smutsen, torka resten av produkten med en bomullsservett eller handduk och torka den med en hårtork. Du kan strö torr soda på denna plats och dammsuga den. Detta hjälper till att eliminera fukt och obehaglig lukt..

Matta

5. Desinfektion av tandborstar

Tandborstar, som svampar och trasor, blir snabbt smutsiga och samlar många skadliga mikroorganismer. För att bli av med dem och förlänga borstens livslängd är det nödvändigt att rengöra den, helst en gång i veckan. Peroxid hjälper i denna fråga. Det är nödvändigt att hälla det i ett glas och placera borstarna i det med rengöringssidan nedåt. Borsten är rena inom fem minuter. Därefter måste du ta ut dem och skölja under varmt vatten och skölja bort resterna av peroxid. Stora mattborstar kan rengöras på samma sätt..

För att öka effekten kan du förbereda en krämig blandning av väteperoxid och bakpulver. Ingredienserna blandas och bringas till ett grötigt tillstånd. Därefter bearbetas tandborstarna med den resulterande blandningen. Du kan lämna dem i en skål med bakpulver och väteperoxid i fem minuter. Resterna av produkten tvättas av under varmt vatten.

Rengör borsten med en hybrid av väte

6. Rengöring av akvariet

Om alger eller andra föroreningar dyker upp på akvariets väggar är en lösning av väteperoxid ett effektivt sätt att bli av med dem. Innan rengöringen påbörjas är det lämpligt att ta bort alla invånare och växter som är intoleranta mot peroxid från akvariet. Mängden peroxid som tillsätts beror på vattenmängden i akvariet. 60 ml räcker till 250 liter.

Lösningen sätts till en spruta, varifrån den sprutas direkt på alger eller kontaminering. Smutsen kommer att försvinna i vatten och syre. Undvik att tillsätta för mycket peroxid i akvariet eftersom det kan döda husdjur och växter..

Akvarium

7. Whitening saker

Peroxid är känt för sina blekningsegenskaper. Det används aktivt i textil- och pappersindustrin, eftersom det bleker tyg bra och ger papper glans. Du kan också använda väte som blekmedel hemma. I 10 liter. vatten tillsätts fyra matskedar peroxid. Linne blötläggs i lösningen och infunderas i minst en halvtimme. Därefter tvättas kläderna i maskin.

Whitening saker med väteperoxid

8. Universell ytrengöring

Peroxidlösning kan ersätta konventionella tvättmedel för rengöring av golv och andra ytor. Ett glas 3% koncentrat tillsätts till fyra liter vatten. En sådan vätska kan avlägsna ytor av obehagliga lukter och bakterier. Kan även appliceras på skärbrädor, köksredskap och bänkskivor.

Om du värmer lösningen till 40-50 grader kan du bli av med smuts på kakelfogarna i köket, i badrummet. Efter uppvärmning appliceras vätskan på sömmarna och varar i cirka femton minuter, tvättas av med vatten. Samma lösning hjälper till att bli av med smuts på marmorytor. För att öka effekten kan du blanda peroxiden med mjöl. Den resulterande vällingen appliceras på fläcken och varar i cirka 12 timmar, varefter den tvättas bort.

Rengöring av ytor med en blandning av väte

9. Ta bort mögel

En 33% väteperoxidlösning hjälper till att döda mögel på väggarna. Det måste blandas med vatten i lika stora proportioner och läggas till sprayflaskan. Vätskan appliceras på ytor som har utsatts för mögel. Efter 10-15 minuter är det nödvändigt att tvätta bort resterna av produkten och noggrant tvätta rena platser med vatten.

Mögel och väteperoxid

10. Desinfektion av livsmedelsbehållare

Plastbehållare med lock är perfekta för förvaring och transport av mat. Men plast tenderar att absorbera lukt. Med tiden blir behållare oanvändbara av just denna anledning. För att förlänga matlådornas livslängd och bli av med den obehagliga lukten är det nödvändigt att regelbundet behandla dem med en peroxidlösning. Vätet blandas med vatten och appliceras på behållaren. Efter det tvättas det och torkas noggrant..

Behållare