Hur man går till affären under en pandemi – 11 tips från Roskontrol, en hygienist och andra experter

Livsmedelsbutiker är idealiska platser för spridningen av det nya coronaviruset enligt Sally Bloomfield, professor vid London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Det är därför, under självisoleringsregimen, är det lämpligt att beställa mat, mediciner och andra saker online med kontaktlös leverans. Och om vi verkligen går till affären (trots allt kan de flesta av oss inte klara oss utan sådana utflykter), då bara den som ligger närmast huset. Hur gör man detta för att minimera risken för infektion och förhindra att coronaviruset kommer in i lägenheten? Vi har samlat 11 verifierade rekommendationer från experter.

Tips 1. Förbered dig för att lämna hemmet

Innan du lämnar hemmet:

 • Samla håret, eller hellre bära en hatt (hatt / halsduk). Detta är vad hygienisten Andrey Mosov tipsar om.
 • Enligt Mosov är det säkrare att gå till affären i kläder och skor som håller mindre damm och är lätta att rengöra..
 • Ta med dig antibakteriella våtservetter och antiseptika (vi kommer att förklara varför de behövs nedan).
 • Använd engångshandskar och en mask om du mår bättre. Det är dock mycket viktigare att tvätta händerna i tid och noggrant och aldrig vidröra munnen, ögonen och näsan. Varje gång du lämnar hemmet, ge dig själv ett fast engagemang för att inte röra ditt ansikte..

info

Innan och efter att du går till affären, liksom innan du går in i lägenheten, måste du tvätta händerna med tvål och vatten i 20 sekunder eller torka dem med ammoniak eller alkoholbaserade desinfektionsmedel.

Tips 2. Gå till affären på morgonen eller sent på kvällen

Det är säkrare att besöka mataffären på morgonen eller sent på kvällen. Detta gäller särskilt för äldre människor. Denna rekommendation gavs av expertrådet för All-Russian Union of Consumers “Roskontrol”.

 • Lunchtid och efter arbete (från 18:00 till 21:00) undviks bäst.

Tips 3. Använd ett antiseptiskt medel när du kommer till affären

Detta är nödvändigt för att samla mat med rena händer. Det är mycket lämpligt att gå med ett antiseptiskt medel och på handtaget på vagnen / korgen.

 • Förresten, Andrey Mosov råder att ta vagnar, inte korgar, eftersom de passerar genom färre händer..

desinfektionsmedel

Tips 4. Håll ett avstånd på minst 1,5 m i butiken

Kom ihåg att coronavirus sprids av luftburna droppar över ett avstånd på 1 till 2 meter. Därför, när du rör dig i butiken och står vid kassan, håll avstånd och tveka inte att uppmuntra andra kunder att göra det. Lyckligtvis har många butiker redan markerat golvet därefter..

“Vi måste bete oss som att köa i en bankomat, där det anses vara oanständigt att komma för nära och titta över axeln på en granne”, skrev borgmästaren. – Säkert avstånd – 1,5-2 meter från varandra “.

En annan viktig regel: rör inte andras korgar med livsmedel och vagnar (till exempel för att rensa passagen till vitrinskåpet med matvaror).

distans

Tips 5. Avstå från att köpa oförpackade produkter och produkter utan värmebehandling

Frukt och grönsaker, kött och fisk, samt livsmedel bör köpas i förpackningar, inte i vikt.

Färdiga sushi, sallader och desserter är inte heller värda att köpa vare sig i stormarknader eller på kaféer. Trots att risken att drabbas av coronavirus genom mat sannolikt inte är stor (det finns ingen exakt information om detta ännu) kan värmebehandling (det vill säga bakning, stekning eller kokning) potentiellt reducera dem till noll..

sushi

Tips 6. Handla snabbt

Det är orimligt att studera kompositionerna på bankerna, noggrant inspektera paketen och helt enkelt välja produkter under en lång tid under coronaviruspandemin..

 • Försök att göra matlistor i förväg och rör inte det du inte planerar att köpa..

För att göra inköp så snabbt som möjligt bör du inte ta med dig ett barn eller gå i ett företag..

Tips 7. Använd kontaktlösa betalningsmetoder

Det är lämpligt att betala med kontaktlösa metoder – via telefon, kort eller mobila system, eftersom det finns en chans att få ett virus från förändringen när du betalar kontant.

Tips 8. Föredra påsar framför tygpåsar

Ja, det är inte miljövänligt, men i samband med coronaviruspandemin är det säkrare för hälsan. Du kan dock använda tygpåsar och snörpåsar om du tvättar dem vid hemkomsten vid en temperatur på 60 grader..

Tips 9: När du kommer hem, tvätta händerna och ånga sedan dina kläder

När du kommer in i lägenheten, försök att inte röra någonting förrän du tvättar händerna. Lägg först matkassarna på golvet, ta bort nycklarna och påsen (det är lämpligt att lägga dem i en separat låda / hylla / garderob) och ta sedan bort dina skor och ytterkläder.

 • Ytterkläder och skor är lättare och bäst att hantera med en ångbåt.
 • Kom ihåg att ta bort och kassera masker och handskar om du har använt dem..

info

Tips 10: Ladda ur paketen korrekt

När du lossar matkassar, lägg dem på golvet, inte på en bänkskiva eller bord. När du har lossat påsarna ska du kasta dem eller torka dem med klorlösning. Du bör också desinficera produkter:

 • Professor Bloomfield rekommenderar att plast- och glasbehållare läggs åt sidan i 72 timmar före användning, eller omedelbart torka dem med en lösning av blekmedel (100 ml blekmedel per 1 liter vatten);
 • Experten rekommenderar också att allt som säljs i vikt och passerar genom säljarnas händer ska tvättas noggrant under rinnande vatten (helst varmt) och, om möjligt, med tvål (till exempel frukt och grönsaker).

Slutligen rekommenderar experter att torka av bord och andra arbetsytor som har kommit i kontakt med mat..

Tips 11. Tvätta, tvätta och tvätta händerna igen

Innan du lämnar huset, innan du går in i lägenheten tillbaka (torka med servetter / desinfektionsmedel), före och efter lossning av mat, före och efter måltider. Nödvändigtvis med tvål och minst 20 sekunder!