Historisk biff. Nötköttsmiddagar: hur det var i olika länder + recept enligt GOST

Nötstek är en favoritprodukt av varje gourmet. Idag kallas oftast en vanlig köttbit tillagad över en eld eller i en panna en biff, och det anses också vara en vanlig kotelett eller kallskuret. Låt oss se var den moderna nötbiffen kom ifrån och varför den är så populär idag.?

Biffens hemland

Fadern till den moderna maträtten är England. Landet började lära sig om nötbiff 1460, tack vare att denna produkt nämns i receptboken av Baltis Platinus. Sedan dess har namnet “biffstekar”, annars – biffstek, kommit till oss (engelskt nötkött – nötkött och biffar – bitar).

På den tiden var kötträtter inte en vardagsmat för en stor del av den brittiska befolkningen på grund av det höga priset på produkten. Sådan mat var endast tillgänglig för rika människor, och därför skapades en karakteristisk aura av unikhet och fenomenalitet runt skålen, vilket krävde att det skapades särskilda villkor för dess tillagning..

Den inhemska engelska, med sin karakteristiska styvhet och noggrannhet, förvandlade maträtten och gjorde dess tillagning till en speciell kult. Och det är inte förvånande att en av de kunniga teaterägare i London 1735 hade idén att skapa sin egen Steak-club (Club-biff).

Att få medlemskap i denna klubb ansågs vara en ganska gedigen och prestigefylld verksamhet, eftersom det i den tidens bifffantaster fanns både kända personligheter och skådespelare, liksom medlemmar av den kungliga dynastin. Denna klubb existerade fram till 1867, och senare trängde biffens recept och popularitet in på fastlandet och bortom, samtidigt som de blev populära i Frankrike, Tyskland och andra europeiska och amerikanska stater..

Så från och med 1700 -talet bildades en total spridning av kulturen med matlagning av biffar i europeiska länder. Det tog ganska lång tid för den skickliga och doftande rätten att erövra smakpreferenser för inte bara grannländerna, utan också en betydande del av europeiska länder. Och det är anmärkningsvärt att varje nationalitet började lägga till sin egen, nationella och unika touch till matlagningsreceptet, vilket ger en distinkt smakpalett till köttbiff.

Amerikansk biffarhistoria

Men moderna amerikaner insisterar idag på att deras kontinent i sig är födelseplatsen för nötbiffar. Denna historiska dogm stöds av detaljer, från vilka det följer att aboriginerna brukade laga nötkött över kol. För detta gjorde indianerna konstruktioner av träpinnar. Parallellt med detta levererades nötkreatur aktivt till den europeiska kontinenten, vilket var början på den dynamiska bildningen av djurhållning på detta territorium. Trots ovanstående teser tror befolkningen i Texas fortfarande att biff är deras etniska maträtt..

På 1930 -talet fanns det två olika stilar att servera och använda biff vid middagen i historiska New York: East Side -stilen och West Side -skolstilen. Eventets värd skulle välja en plats för middag, vanligtvis en lobby, restaurang eller hotell, och kontaktade sedan slaktaren som förberedde nötköttet. Mot en extra avgift var både lokala kockar och erfarna servitörer inblandade i matlagning..

Den viktigaste skillnaden mellan metoderna låg i variationerna på menyn och stilen att servera huvudrätten. West Side School började med gröna (selleri, rädisor, oliver och gröna lök). Därefter erbjöds gästerna krabba köttcocktails, tillsammans med lamm- eller fläsknjurar, garnerade med bakad potatis. Resultatet av en sådan middag blev den sista presentationen av biffen, vars skivor de placerade på varm toast med smörsås..

East Side School ansåg att konkurrenternas serverings- och matstil var gammaldags och erbjöd i sin tur mer kött på menyn. Förrätten började med selleri och rädisor, följt av hamburgare med en skiva lök på brödet. Efter det skivades en biff doppad i krämiga och Worcester -såser. Sedan tog servitörerna tillbaka skivat rostat nötkött, kombinerat med fläsknjurar. Efter att ha mättat sina besökare började kvällsfester på institutionen (sång och dans).

Köttmåltider från 2000 -talet

Idag, i praktiskt taget varje amerikansk restaurang eller offentlig catering, tillagar kockar biffar enligt sina egna unika författares recept. För en betydande del av befolkningen i Nordamerika är att organisera stekfester ett favorit -tidsfördriv, och sådana evenemang behöver inte någon anledning alls: du behöver bara träffas med din familj och vänner för ett bra tidsfördriv för att njuta av utsökt och fräscht kött. Och det unika med dessa händelser ligger i det faktum att trots tid och territoriell avlägsenhet kunde sådana traditioner korsa havet och kom till smaken hos moderna européer och blåste nytt liv i den hundraåriga ritualen.

Inhemskt erkännande

Kulturen med att laga biffar i Ryssland dök upp på 1700 -talet och fann snabbt sina lojala beundrare, främst från det höga samhället. Klassiskt var receptet lånat från grannar i Europa. Men i det moderna ryska köket finns det i mer än 30 år en unik rustik nötstek – gjord enligt ett speciellt recept.

Hackad biff med stekt lök är en ikonisk produkt av sovjetisk matlagning. En sådan maträtt tillagades i kantiner av ministerier, vördnadsvärda och monetära företag, i institutskantiner för professorer. Den serverades huvudsakligen med potatis, och den saftiga smaken och den aptitretande köttsorten kompletterade positivt doften och konsistensen av stekt lök. Och idag delar vi gärna detta recept med dig.!

Hackad biff enligt GOST

Ingredienser (för 2-3 portioner)

Att göra en biff:

  • Malet kött (magert nötkött) – 350 g
  • Fett – 40 g
  • Mjölk – 25 ml
  • Salt (2/3 tsk) – 3 g
  • Malad peppar, svart (1/2 tsk) – 0,5 g

Till garnering:

  • Lök (medelstorlek) – 2-3 bitar
  • Vetemjöl – 1-1,5 msk. l.
  • Salt – 1/2 tsk.
  • Socker – 1/2 tsk.

Dessutom:

  • Smör / vegetabilisk olja för stekning – 30 g

Tillagningstid: 35 minuter

Recept:

1. Vi tar ister. Strimla, så små som möjligt, i kuber.

2. Tillsätt hackad bacon i en djup skål, efter att ha lagt ner nötköttet. Blanda färsen aktivt i 10-12 minuter.

3. Häll mjölk i behållaren, tillsätt salt och peppar efter smak. Vi tar konsistensen hos malet kött till massans viskositet och homogenitet. Sedan börjar vi med lite fuktiga händer att skulptera våra biffar (2-3 bitar, beroende på önskad storlek). Vi låter dem ligga i 5-7 minuter..

4. Därefter skalar du löken och skär i tunna ringar.

5. Tillsätt salt och socker till löken, blanda. Låt mätta i 5 minuter. Efter denna tid släpper löken ut saften, och vi tillsätter mjöl till lökblandningen och blandar kompositionen igen.

6. Fyll en stekpanna med tjock botten med smör eller vegetabilisk olja. Lägg biffarna i ett fritt läge.

7. Sänk sedan ugnens temperaturregim och stek biffarna på medelvärme i 7 minuter per sida, tills den är röd och lätt. Täck inte kastrullen med lock. När du är klar – ta bort från värmen och låt svettas på en varm spis.

8. Laga lök. När du steker, ta med löken till önskad gyllene nyans. Lita på din egen smak och preferenser.

9. Servering. Lägg den färdiga biffen på en tallrik. Om så önskas, häll den med oljesaft från en stekpanna. Servera den heta rätten, enligt traditionen, med stekt potatis eller potatismos, med inlagd gurka eller färska grönsaker.

smaklig måltid!