10 steg för att planera ett funktionellt kök

Köket är mer än bara en plats att laga mat. Här tar vi emot gäster, kommunicerar med vår familj och lägger bara mycket tid på det. Genom att förbättra organisationen och funktionaliteten i ditt kök (oavsett om du planerar ditt framtida kök eller optimerar ditt nuvarande kök) frigör du utrymme, städar det och skapar en effektivare miljö för dina dagliga behov. Nedan följer 10 tips som hjälper dig att organisera ett smart kök.

1. Maximera ditt lagringsutrymme

Knappt någon fångade sig själv att tro att det finns tillräckligt med förvaringsplatser eller till och med mycket i deras kök. Eftersom kök inte alltid har en linjär layout, hittar vi ofta “döda” zoner på den. Dekorera hörnlådor och andra “tomma” områden i ditt kök med förvaringsutrymmen. Till exempel i det här köket fyller en låda för kryddförvaring den påtvingade men besvärliga klyftan mellan spisen och lådorna perfekt. Titta runt i alla vrår och vrår, det blir nog inte svårt för dig att fylla dem alla.

2. Lägg till ett magiskt hörn

En annan bra idé är ett “smart hörn” med utdragbara hyllor, roterande konstruktioner, takräcken, som till exempel på bilden nedan. Använd dessa snygga lösningar för att komma åt områden som vanligtvis är lediga och förvara stora grytor, kokkärl och andra skrymmande föremål där. De passar perfekt in i ett stort hörnutrymme, och det kommer att vara enkelt och enkelt att ta bort dem därifrån, vilket kommer att öka funktionen i ditt kök avsevärt..

3. Sätt allt på plats

Använd köksarrangörer och förvara alla dina redskap i separata sektioner. Enskilda celler kommer att motivera dig att sätta allt på plats efter användning. De mest avancerade arrangörerna inkluderar fack för knivar..

4. Dölj små apparater

Första intrycket är viktigt, så håll din bänkskiva tom. Utseendet på ditt kök jämförs positivt om du inte ser långa rader med hushållsapparater, och det frigör också utrymme för matlagning och direkt matlagning. En icke-standardiserad idé är att tillhandahålla ett slags “garage” för förvaring av hushållsapparater, vilket är ett öppet utrymme bakom en dörr som öppnas uppåt (se bild nedan).

5. Organisera ditt skräp

Att tillhandahålla en särskild separat låda är det bästa sättet att organisera ditt avfall. Genom att göra en stor soptunna med separata små behållare för separat avfall förenklar du inte bara rengöringen utan också gynnar miljön..

Använd olika färger för korgarna för att undvika förvirring, eller signera syftet med varje korg på locket.

6. Organisera mer än lådor

Förutom vägg- och golvskåp, försök att anpassa väggen för ytterligare förvaring av föremål du behöver varje dag. Det kan vara skenor med krokar för muggar / lock / bestick, hängande korgar, öppna hyllor etc. Förutom de praktiska fördelarna är detta också ett bra sätt att dekorera en fri vägg i köket, som annars helt enkelt skulle stängas av skåp..

7. Skapa ett obrytbart utrymme

När blandade layouter blir mer och mer populära kan köket ofta ses från vardagsrummet. Även om tipsen ovan hjälper ditt kök att hålla sig snyggt och organiserat, är det värt att överväga utseendet på dina stora vitvaror också. De flesta hushållsapparater idag finns tillgängliga med möjlighet att byggas in i ett headset. Även om det vanligtvis kostar mer än ett stationärt, är det en bra idé att dölja det i headsetets dekoration för att skapa ett enda, obrytbart utrymme..

8. Lägg till mer belysning

Att laga och städa köket kräver anständig belysning. Naturligt ljus är inte alltid tillräckligt, och vanligtvis har vi fullt upp med att laga mat på kvällarna, så starkt ljus är särskilt nödvändigt här. Markera alla element i köket. Förutom centralbelysning, glöm inte att belysa bänkskivan, arbetsområdet med LED -lampor under skåp och hyllor i ditt kök..

9. Om bostadsutrymmet är litet, gör en arbetsplats i köket

Det finns många anledningar till att organisera en arbetsyta i köket. Det är det perfekta stället att skriva ut recept, betala räkningar eller skriva anteckningar för din familj. Barn föredrar ofta att göra sina läxor i köket, eftersom det finns närmare tillgång till snacks. Men oftare är vi naturligtvis tvungna att kombinera ett kök och ett arbetsområde. Oavsett anledning är en liten arbetsyta i köket, kombinerad med lådor inte bara för förvaring av arbetsredskap utan även köksartiklar, en bra kompromiss för att täcka båda behoven..

10. Anpassa köket åt dig

Försök alltid att anpassa interiören efter dina behov. Placera ofta använda föremål i närheten av varandra, som du har snabb åtkomst till. Detta kommer att lägga till funktionalitet i ditt kök eftersom du inte behöver flytta fram och tillbaka för att få det du vill ha..