Liesituulettimen suodattimet – valinta- ja vaihtosäännöt

Laitteita, jotka puhdistavat keittiömme ilmaa, liesituulettimia, on laaja valikoima. Samaan aikaan niiden muodostavat pääkomponentit ovat samat – ne ovat moottori, tartuntataso, ohjauspaneeli ja liesituulettimen suodatin..

Rasvasuodattimet

Kaikissa keittiön ilmanpuhdistimissa on oltava rasvasuodatin. Se on suunniteltu puhdistamaan laitteen läpi kulkeva ilmavirta hienoista suspendoituneista rasvahiukkasista. Jos sitä ei olisi, olisi kulunut alle kuukausi, ennen kuin liesituulettimen sisäpinnat, moottori mukaan lukien, peitettiin öljysuspensiokerroksella..

Kertakäyttöinen kuitukangassuodatin

Rasvasuodatin voi olla kertakäyttöinen tai uudelleenkäytettävä – on selvää, että jälkimmäinen tyyppi on parempi ja käytännöllisempi. Kertakäyttömallit on valmistettu pehmusteesta polyesteristä, akryylistä tai kuitukankaasta, ja ne asennetaan useimmiten edullisiin litteisiin malleihin. Tällaiset synteettisistä kankaista tehdyt “matot” heitetään pois heti, kun ne likaantuvat..

Kertakäyttöisiä rasvankerääjiä ei voi pestä, ne menettävät kaikki ominaisuudet pesusta. Siksi ne ovat kertakäyttöisiä..

“Päivitetyn” tuotteen käyttäminen tällä tavalla on täynnä moottorin rikkoutumista.

Rasvasuodatin huppuun

Metallinen rasvasuodatin kestää kuitenkin niin kauan kuin itse huppu – se erottuu laadusta, turvallisuudesta, luotettavuudesta ja kestävyydestä. Tällaiset mallit ovat parempia, koska niitä ei tarvitse vaihtaa, vaan ne vaativat vain säännöllistä huuhtelua..

Perinteinen rasvasuodatin on metallirungon ja kalvosta (verkko- tai rei’itetty) valmistettu verkkoelementti. Rei’itys voi olla yhtenäinen tai epäsymmetrinen, ja mukana toimitetut kennot ovat tarpeen ilmavirran suunnan muuttamiseksi. Näin voit pitää rasvahiukkaset pinnalla..

Konepellin rasvasuodattimen puhdistus

Rasvametallisuodatin voidaan valmistaa alumiinista, sinkitystä teräksestä tai ohuesta ruostumattomasta teräksestä. Korkealaatuisessa tekniikassa alumiini on lisäksi anodisoitu, mikä suojaa tuotetta hapettumiselta. Tällaisissa rakenteissa voi olla useita kerroksia tai ne voidaan tehdä useiden moduulien muodossa. Kaksi tai kolme erillistä kasettia on helpompi puhdistaa – helppo irrottaa, pestä ja vaihtaa.

Ruostumattomasta teräksestä valmistettua rasvasuodatinta pidetään parempana kuin alumiinia, koska tämän materiaalin käyttöikä on pidempi. Lisäksi tämän tyyppiset tuotteet puhdistavat ilman tehokkaammin..

Hiilisuodattimet

Kierrätyshuppu

Jos puhumme kierrätysmalleista, jotka puhdistavat keittiön ilman ja lähettävät sen takaisin huoneeseen, liesituulettimen hiilisuodatin on pakollinen. Itse asiassa tällaisissa malleissa on tärkeää paitsi noen ja rasvan poistaminen, myös ilman puhdistaminen vieraista hajuista..

Hiilen “kerääjä” asennetaan rasvankerääjän taakse. Tämän elementin ytimessä on korkealaatuinen adsorbentti, aktiivihiili. Se imee täydellisesti kaikki hajut.

On muistettava, että kierrätystilassa liesituulettimen läpivirtaus pienenee 15-20%ja absorboivan tuotteen asennus vähentää sitä edelleen. Jos hiilen adsorbentti kerää saastumisen itsessään, ilma kulkee sen läpi yhä huonommin..

Pakokaasun suodatin

Hupun hiilisuodatin ei useinkaan sisälly peruspakettiin, ja se ostetaan erikseen. Lisäksi se on vaihdettava tuote, joka on ostettava jatkuvasti, kun se kuluu..

Ulkoisesti tällainen elementti voi näyttää suorakulmaiselta kasetilta tai ympyrältä. Tuotteen runko on muovia, ja hiili pidetään paikallaan erityisellä verkolla. Aktiivihiili on täällä jauheen tai rakeiden muodossa.

Mitä suurempi absorboivien hiukkasten kokonaispinta -ala on, sitä paremmin “sieppari” toimii. Yhdestä paikasta paakkuvaan hiileen johtuen uuttoteho laskee.

Tämän tyyppisiä suodattimia pidetään kertakäyttöisinä – ne voidaan vaihtaa keskimäärin 3-4 kuukauden välein. Elementin käyttöikää ei kuitenkaan määritä “ikä”, vaan toiminnan kesto – kaikki riippuu siitä, kuinka kauan liesituuletin toimii päivittäin..

Säilyttääksesi hiilen adsorboivan aineen suorituskyvyn pitkään, voit jättää hupun päälle 3-7 minuutiksi käytön jälkeen. Tänä aikana hiilestä jäljellä oleva kosteus haihtuu, mikä tarkoittaa, että se ei sakeudu eikä menetä adsorptiokykyään..

Hoito ja vaihto

Rasvasuodatin kerää kaikki epäpuhtaudet kennoihin ja estää niitä tunkeutumasta laitteen sisälle. Mikä on paras tapa puhdistaa se käytännössä? Seuraavaa yksinkertaisinta tekniikkaa on noudatettava:

  1. Suodattimet poistetaan konepellistä. Tämä voi vaatia koristepaneelin purkamisen (jos se on rakenteessa). Irrotusta varten lukko napsautetaan irti ja kasetti vedetään ulos.
  2. Metallisuodatin upotetaan tavallisen pesuaineen vesiliuokseen. Se voidaan pestä myös astianpesukoneessa pystysuorassa asennossa.
  3. Näin lika huuhtoutuu helposti pois. Jos peset käsin, on parempi käyttää harjoja ja huuhdella verkko jatkuvasti kuuman veden paineessa. Mutta on parempi kieltäytyä sellaisesta korjaustoimenpiteestä kuin sooda, koska ruskeat täplät voivat jäädä metallille sen jälkeen. Älä myöskään valitse astianpesukoneessa korkean lämpötilan tilaa – korkeista lämpötiloista alumiini voi hapettua ja tummua.
  4. Pestyjen suodattimien tulee kuivua huoneenlämmössä..

Viimeisessä vaiheessa suodattimet asennetaan paikoilleen. Tätä varten kasetti asetetaan kennoon, minkä jälkeen lukko napsahtaa paikalleen.

Rasvasuodatin on pestävä 2-3 kuukauden välein astianpesukoneessa – jos tämä tekniikka ei ole käytettävissä, verkko on pestävä käsin kerran kuukaudessa. Se ei ole vaikeaa, varsinkin kun ajatellaan, että sen asennus on alkeellista..

Ja hiilisuodattimen vaihtoprosessi on seuraava:

Hupun hiilisuodattimen vaihto

  • Huppu on irrotettu verkosta (tämä on tarpeen turvallisuuden vuoksi);
  • Rasvasuodatin on irrotettava;
  • Hiilisuodatin poistetaan kasetista;
  • Asennetaan uutta hiilisuodatinta – napsautus osoittaa, että toiminto on suoritettu oikein;
  • Huppu käynnistyy ja tarkistetaan tärinän ja vieraan melun varalta, mikä olisi voinut johtua suodatinelementtien virheellisestä asennuksesta.