8 trin til valg af emhætte til køkkenet og 40 fotos

Lad os først finde ud af, hvorfor der er brug for en emhætte i køkkenet, og er det overhovedet nødvendigt? Denne enhed har to vigtige funktioner:

 • Beskytter møbler, vægge, loft og tekstiler mod udseende af fedt og sod;
 • Fjerner og renser luften for røg, lugt, forbrændingsprodukter, dampe og andre skadelige urenheder, der dannes under madlavning på komfuret.

I øvrigt bliver luften i køkkenet under varmebehandlingen af ​​mad den mest beskidte i huset. Derfor, hvis du ofte laver mad, er dit køkken ikke det mindste og / eller bruger du en gaskomfur og en vandvarmer, så kan du ikke undvære en emhætte..

Emhætte i køkkenet

Har du brug for en emhætte i køkkenet? Vores svar er ja, du har virkelig brug for det, hvis du laver mad regelmæssigt, bruger et gaskomfur, og også hvis dit køkken har mere end 10 kvadratmeter areal eller kombineres med en stue / gang.

Men for at emhætten virkelig kan gavne og ikke være inaktiv, skal den vælges korrekt: hvad angår ydeevne, driftstilstand, paraplystørrelse og design. Vores 8-trins guide med fotografier af apparater i interiøret hjælper dig med at forstå alle nuancerne ved at vælge en emhætte..

Trin 1. Bestem typen af ​​emhætte

Det første trin er at beslutte: du har brug for en flow- eller cirkulationshætte.

 • Flowhætten er forbundet til husets ventilationskanal og fjerner udsugningsluften til den. Gennemstrømningsmodeller kan ikke kun helt (!) Fjerne udsugningsluften i udstødningstilstanden, men også arbejde i cirkulationstilstand og føre frisk luft fra gaden ind i rummet. Hvis dit køkken har mulighed for at forbinde emhætten til bygningens ventilationsaksel, er det værd at gøre, især hvis køkkenet ikke er lille eller kombineret.

Gennemstrømningshætte

Flowhætte i det indre af køkken-stuen

 • Cirkulationshætten er ikke forbundet til ventilationskanalen og fungerer kun i recirkulationstilstand – den fører den forurenede luft gennem filtrene og kaster derefter den rensede luft tilbage i rummet. Denne hætte er mindre effektiv, i mange henseender afhænger dens ydeevne af filtrernes kvalitet, så de skal ændres / rengøres rettidigt (vi vil tale om filtre lidt nedenfor). Men den cirkulerende hjælper, når det ikke er muligt at tilslutte emhætten til ventilationsakslen. For eksempel hvis øbordet med et komfur er installeret for langt fra ventilationskanalen, og du ikke vil trække luftkanalen gennem hele køkkenet.
 • Nedhængte emhætter
 • Nedhængte emhætter

Cirkulationshætte

Cirkulationshætte i det indre af køkkenet

Og cirkulationshætter er billigere end flydende, så hvis du vil spare penge og dit køkken er lille, så er en cirkulationshætte ganske velegnet..

Lad os nu tale lidt om filtre..

 • Emhættefiltre er opdelt i to kategorier: kul- og fedtfiltre. Cirkulationsenheder er udstyret med kulfiltre, og gennemstrømningsfiltre er udstyret med fedtfiltre. De første fanger fedtpartikler, sod, røg, dampe. De bruges i enhver driftsform af emhætten, de kan være engangs- eller genanvendelige.

For flere detaljer, se materialet: Filtre til køkkenhætter – regler for valg og udskiftning

Trin 2. Beslut, hvilken enhed vi har brug for – indbygget, suspenderet eller kuplet?

 1. Suspenderede emhætter (fra 2300 rubler) cirkulerer altid kun, kompakte og de billigste. Oftest er de monteret under køkkenskabet over komfuret eller monteret på væggen..

Ophængt emhætte

Et eksempel på en vedhængstype

 1. Kuppelhætte er en struktur af en paraply og et rør og ligner en pejs med en skorsten (derfor kaldes de ofte pejse). Sådanne modeller kræver altid forbindelse til kanalen og er dyrere, men de ser også mere elegante ud. Og som regel har de stor præstation. Hvis du laver mad ofte, er dit komfur / køkken stort, og du vil have emhætten til at dekorere interiøret, så er pejsemodellen det, du har brug for..

Kuppelhætte

Kuppelhætte i det indre af et klassisk køkken

 1. Indbyggede emhætter er indbygget i kabinettet over komfuret eller i en dekorativ kuppel og forbundet til luftkanalen. De er gode, fordi de simpelthen ikke kan ses, og på grund af manglen på dekorative trim er indbyggede modeller billigere end kuplede..
 • Ud over stationære indbyggede emhætter er der teleskopiske (udtrækkelige) modeller, som om nødvendigt kan øges til pladens størrelse.
 • Indbygget hætte i interiøret
 • Indbygget hætte i interiøret
 • Indbygget hætte i interiøret

Både kuplede og indbyggede emhætter kan være kantede som på billedet herunder …

Hjørnehætte

… eller ø. Øhætter er fastgjort til loftet over komfuret i øbordet, de er smukke fra alle sider. I denne kategori af emhætter kan du finde både cirkulationsenheder og gennemstrømningsenheder, der fungerer til luftudsugning. Et andet træk ved ø -emhætter er, at nogle modeller kun kan sænkes til komfuret, hvis det er nødvendigt (sådanne emhætter kaldes mobil).

Ø -hætte

Trin 3. Vi præciserer dimensionerne på pladen og emhætten

Hovedprincippet for at vælge en hætte efter størrelse er enkelt: paraplyens bredde skal svare til pladens bredde eller være større end den (men ikke mindre!).

 • Af denne grund er de mest almindelige apparater 50 cm, 60 cm og 90 cm brede emhætter..

Emhætte

For meget store plader kan du vælge en emhætte med en bredde på 120 cm eller 100 cm, selvom deres valg ikke er for stort.

 • Dybden kan være fra 30 til 50 cm. Denne parameter, selvom den ikke er så vigtig, er stadig bedre, for at vælge enheden, så dens visir ikke stikker meget over ovnen, ellers kan du ramme den.

Hvis du vælger en skorstenshætte, er apparatets højde også vigtig. Den siger trods alt, hvad der er den maksimalt tilladte afstand mellem den nederste overflade af paraplyen og ventilationshullet, den tillader. Nogle emhætter er 1,5 m høje, mens andre kun er 1 meter..

 • Forresten, vigtig information: emhætten skal installeres mindst 60 centimeter fra komfuret..

Læs mere i materialet: Hvilken størrelse skal være emhætten til køkkenet?

Trin 4. Beregn optimal ydelse

Det er tid til at tale om det vigtigste kriterium for valg af køkkenhætte – ydelse..

 • Emhættens ydeevne er en indikator for den maksimale luftmængde, som apparatet kan fange på en times drift. Kapaciteten på den svageste køkkenhætte kan være 150 m3 / time, og den mest kraftfulde – 2500 m3 / time..

Hvor kraftig din emhætte skal være, afhænger af køkkenets størrelse (inklusive eventuelt de vedhæftede rums størrelse).

For at finde ud af enhedens minimumsydelse skal du udføre følgende beregninger:

 1. Multiplicer køkkenets areal med væggenes højde;
 2. Gang derefter det resulterende produkt med 12 (dette er luftudvekslingshastigheden pr. Time ifølge SES);
 3. Til sidst ganges denne værdi med en faktor 1,5 eller 1,7 (for en elektrisk kogeplade) eller 2 (hvis du har en gaskomfur);
 4. Nu hvor du har fundet ud af den nødvendige minimumsydelse for emhætten til dit køkken, skal du tilføje yderligere 10% til hver bøjning af kanalen og for hver meter af dens længde (fra ventilationskanalen til emhætten) samt en anden 10% i nødstilfælde – behovet for at fjerne røg, lugten af ​​brændende eller for eksempel fisk.

Trin 5. Vær opmærksom på støjniveauet

Vil du lave mad i relativ stilhed? Vælg en emhætte med et støjniveau på op til 45 decibel. Sandt nok er stille emhætter betydeligt dyrere, og nogle gange opnås deres stilhed ved at reducere motoreffekten.

 • Hvilken emhætte er bedre – med en super kraftig motor eller med to lidt mindre kraftfulde? Den anden mulighed er at foretrække, da den tillader emhætten ikke at arbejde for højt og samtidig ganske effektivt..
 • Billige emhætter larmer altid. Modeller med et støjniveau på over 50 dB kan være næsten lige så højt og irriterende som en hårtørrer eller støvsuger.

Trin 6. Valg af kontroltype

Forskellige emhætter har forskellige betjeningselementer: trykknap, berøring, elektronisk (med mulighed for fjernbetjening) eller dias (se foto).

Glidende hætte

 • Efter vores mening er det værd at foretrække en enhed med et baggrundsbelyst berøringspanel – det er meget lettere at holde det rent end fremspringende knapper, der nu og da truer med at “stikke” i fedt.

Trin 7. Forståelse af yderligere funktioner

 • Næsten alle emhætter er udstyret med lamper. Denne enkle tilføjelse hjælper ofte under madlavning, så det er fornuftigt i butikken at teste baggrundsbelysningen for at lette at tænde og udskifte lampen. Ideelt set skal pærerne i emhætten være LED – de er sikre, falmer ikke i lang tid, opvarmes ikke og kan let bortskaffes..

Indbygget hætte med belysning

 • Afhængigt af “raffinementet” kan du se modeller med 1-2 luftindtagshastigheder og endda med 10. Efter vores mening giver det lidt mening at overbetale for en overflod af hastigheder, 3-4 tilstande vil være nok til de fleste ikke -professionelle kokke.
 • Moderne emhætter er også næsten altid udstyret med en timer eller en resterende slagknap, hvilket gør det muligt at synkronisere driften med komfuret..
 • Når du køber en emhætte, skal du sørge for, at den har beskyttende lukningssensorer og en sensor, der minder dig om, at det er på tide at udskifte / rengøre fedtfilteret.
 • Nogle producenter (f.eks. Siemens) bygger endda fjernsyn til emhætter.

Hætte med tv

Trin 8. Planlægning af emhættens design

Hvis du beslutter dig for at købe en indbygget eller vedhængsmodel, forsvinder behovet for at vælge et design af sig selv. Men når du vælger en skorstenstype udstødningsenhed, er udseendet af sagen af ​​stor betydning. Her er nogle tips til at hjælpe dig:

 • Til klassiker og “Rustikt” interiør det er værd at vælge indbyggede usynlige emhætter eller hvælvede apparater i retro eller landlig stil. Udskæringer, kunstigt lagrede kropsfinisher, messing eller antikke sølvindsatser – alt dette vil være meget passende i traditionelle køkkener. Heldigvis er modeller i retrostil nu repræsenteret på markedet af næsten alle producenter. Forresten kan en standard hætte lukkes med en dekorativ kuppel.
 • Dekorativ kuppel til hætte og søjle Dekorativ kuppel til hætte og søjle
 • Dekorativ kuppel til hætte og søjle Dekorativ kuppel til hætte og søjle

Indbygget emhætte i det indre af et klassisk køkken

Indbygget emhætte i det indre af et klassisk køkken

Retro-emhætte SMEG i interiøret

Hætte i retrostil i det indre af køkkenet

 • Til moderne interiør enheder med et lakonisk design med klare eller afrundede former er mere egnede. Muligvis farvet og trykt, med blank, mat eller krom finish. Det vigtigste er, at deres størrelse og form ikke må gå på bekostning af teknikens funktionalitet, som det ofte er tilfældet i praksis..
 • Så for eksempel råder vi dig til at opgive de populære skrå hætter som på billedet herunder. På grund af kabinets hældning bliver sådanne enheder ineffektive, selvom de ser flotte ud, optager lidt plads, er lette at bruge og ikke tillader høje brugere ved et uheld at ramme hovedet på visiret.

Skrå hætte i det indre af køkkenet

Endnu et uheldigt eksempel på valg af emhætte – denne “cylinder” er for lille til et komfur med 4 brændere.

Emhættens cylindriske form i det indre af køkkenet

 • Det er sikrest at vælge hættens farve, så den matcher facader, vægge eller forklæde..
 • Det er lettest at vedligeholde metalhætter samt lyse apparater som f.eks. Metallic eller hvid..
 • Det sværeste at rengøre er ekstrakter af mørke farver med en blank overflade som på billedet herunder..

Sort emhætte i det indre af køkkenet

Støv, fingeraftryk, pletter og pletter mærkes dobbelt på sorte emhætter

Fotogalleri

Emhætte i køkkenet Emhætte i køkkenet Bardisk ved vinduet Provence beige køkken

Provence beige køkken Halvø -suite med fransk vindue Køkkenindretning i gammel Moskvastil Brunt køkken i Khrushchev

Køkken-stue 23 kvm. meter Køkkeninteriør med gasvandvarmer i landlig stil Lille køkken i Khrushchev Emhætte i køkkenet

Emhætte i køkkenet Hjørnekøkken med et areal på 14 kvm. meter i skandinavisk stil Hjørnekøkken med faset skab