Instalarea hotei și a canalelor de bricolaj

Dacă doriți să oferiți cel mai curat aer din bucătărie fără vapori, grăsimi și mirosuri, atunci aveți nevoie de o glugă de înaltă calitate. Alegerea acestui dispozitiv ar trebui să se bazeze pe design și performanță, dar instalarea unei hote de bucătărie nu are o importanță mai mică. Apropo, a face totul cu propriile mâini nu este deosebit de dificil..

Caracteristici de instalare a hotei de bucătărie

Hota este instalată în bucătărie în conformitate cu diferite principii, în funcție de tipul de construcție:

 1. Dacă echipamentul poate funcționa în moduri de recirculare și evacuare, atunci instalarea implică ieșirea conductei de aer către un sistem de ventilație externă. Aici ar trebui să calculați corect diametrul conductei (ar trebui să fie cuprins între 120-150 mm). Conducta de aer nu este îngustată, dacă este posibil, nu este îndoiți sau prelungită – acest lucru va ajuta la minimizarea pierderilor de energie. Este instalat un canal pătrat sau rotund – dar de preferință neted, nu ondulat, altfel efectul de zgomot de la hota care funcționează în bucătărie va crește semnificativ.

cutie de aerisire a hotei tipuri de recirculare și debit al hotei

 1. Există hote care funcționează numai în modul de recirculare. Elementul lor principal este un filtru de cărbune. Un astfel de dispozitiv nu este conectat la un arbore de ventilație. Aerul care intră în structură, atunci când trece prin filtrul de carbon, este curățat, după care este din nou „aruncat” în cameră. Filtru de cărbune vândut separat. Conectarea corectă a unui dispozitiv de acest tip este ușoară, deși performanța acestuia va fi mai mică decât cea a unui design universal..

instalarea unui filtru de cărbune în capotă

Metodele pentru instalarea corectă a hotei vor diferi, în funcție de instalarea aparatelor încorporate sau montate.

tipuri de construcții de hote

Unelte și materiale necesare pentru lucru

Instalarea hotei de bucătărie personalizată va necesita accesorii și instrumente speciale. Unele dintre ele vor fi incluse în echipamentul achiziționat, iar altele (cum ar fi un suport sau un filtru de cărbune) vor trebui achiziționate separat..

Pentru instalare veți avea nevoie de:

 • Ondulația, care permite eliminarea aerului cu contaminanți direct în conducta de ventilație;
 • Grila pentru arborele de ventilație – astfel încât locul în care a fost instalată ondulația să pară estetic plăcut;
 • Fixare (cleme) ondulații – 2 cleme.

instalarea hotei și a conductei de aer

De asemenea, instalarea hotei în bucătărie va necesita următoarele instrumente:

 • Șurubelniță sau burghiu, burghiu cu ciocan;
 • Şurubelniţă;
 • Cuţit;
 • Ruletă și creion pentru marcare;
 • Nivel;
 • Ferăstrău metalic pentru ondulație.

Efectuăm instalarea hotei – etape de lucru

Înainte de a începe instalarea, trebuie să calculați la ce înălțime să atârnați capota. Procesul de instalare bricolaj implică mai multe etape:

 1. Fixați suportul capotei de perete.
 2. Conectați dispozitivul la sistemul de conducte (sau puneți un filtru de cărbune în interior).
 3. Efectuați conexiunea electrică.

Există două nuanțe principale ale atașării capotei la perete:

 • Dispozitivul trebuie montat cu fiabilitate maximă;
 • Este necesar să se determine corect distanța de la aragaz la capotă.

Cât de înaltă ar trebui instalată capota? Depinde atât de tipul său, cât și de tipul plitei:

 • Dacă modelul este instalat pentru o sobă electrică, atunci distanța la care trebuie să agățați dispozitivul este de cel puțin 70 cm;
 • Pentru o hota cu aragaz aragaz înălțimea minimă este de 80 cm.

Unii meșteri care preferă să facă instalația cu propriile mâini susțin că atât pentru o sobă cu gaz, cât și pentru o sobă electrică, distanța optimă este exact de 700 mm. Într-adevăr, o astfel de înălțime este considerată suficientă, astfel încât hota din bucătărie (chiar și o hota de recirculare, care include un filtru de cărbune), poate curăța eficient aerul din zona de lucru..

Cu toate acestea, trebuie înțeles că mai mult aer încălzit va crește din aragazul cu gaz – puterea produsului poate să nu fie suficientă, filtrul sau alte elemente structurale pot fi deteriorate. Se pare că, menținând distanța minimă admisă, riscați operabilitatea dispozitivului și, dacă decideți să montați dispozitivul la o înălțime crescută de la aragaz, puteți pierde semnificativ din putere.

Lucrările ulterioare privind instalarea hotei în bucătărie cu propriile mâini sunt următoarele:

 1. Hota aragazului trebuie să fie agățată de perete. Este foarte important aici să calculați corect înălțimea deasupra plăcii și să efectuați marcajul. Trebuie să montați dispozitivul de-a lungul unei axe speciale corespunzătoare centrului plitei. Este mai bine dacă hota selectată are elemente de fixare excentrice – vă permite să reglați nuanțele locației echipamentului deasupra aragazului în termen de 5 mm.
 2. Trebuie să instalați hota și să o conectați la sistemul de conducte de aer. Poziția dispozitivului trebuie calculată astfel încât lungimea conductelor să fie minimă. Instalarea conductei de aer se realizează pe conducta de ventilație, concepută pentru a elimina aerul din încăpere. Puteți instala conducta de aer în conducta de ventilație folosind un manșon special. Conexiunea rezultată este comprimată cu cleme și lubrifiată cu silicon pentru etanșeitate.
 3. Este imposibil să se rezolve problema cum se instalează o hota în bucătărie fără o conexiune electrică. Puterea dispozitivului, de regulă, este mică – aceasta înseamnă că nu este nevoie de un calcul special al secțiunii transversale a firelor sau de instalarea unui întrerupător separat. Este recomandabil să furnizați imediat un fir în bucătărie și să îl ascundeți în perete. Dacă nu s-a făcut acest lucru, va trebui să atârnați priza din exterior și să conectați firul, ascunzându-l în conducta de ventilație externă.

Caracteristicile instalării unei hote încorporate

Instalarea unei hote încorporate cu propriile mâini este destul de posibilă, deși are propriile sale caracteristici. Aici trebuie să calculați corect înălțimea de deasupra plăcii, dar nuanța principală este modul în care este atașat dispozitivul.

Modelul încorporat în bucătărie nu trebuie agățat de perete – este fixat în mobilierul de bucătărie, într-un dulap cu o cavitate ascunsă special realizată. Apropo, puteți conecta și hote de recirculare în același mod – capacitatea lor va fi suficientă pentru bucătăriile mici.

După ce echipamentul este complet conectat, funcționalitatea acestuia este verificată. Etapa finală este instalarea unei carcase de protecție care ascunde conductele de aer. După aceea, vă puteți bucura de aer curat..