Sådan plejer du violer derhjemme

At tage sig af violer derhjemme er lettere, end det kan synes for en nybegynder, hvis du studerer et par enkle regler for “kommunikation” med disse blomster. I artiklen har vi samlet livshacks om valg, vanding, avl, klemning og transplantation, og også givet arbejdsguider til bekæmpelse af violette sygdomme.

Violer

Som en indendørs blomst har hjemmefiolette vist sig perfekt: den er smuk, miniaturet, ikke for finurlig og kan blomstre næsten hele året rundt. Alt skulle fungere. Gå!

Erhvervelse

Forresten, om hvordan man ellers skal kalde disse blomster, når man leder efter og køber: dette navn på hjemmevioler er mindre kendt for os, dog er det samme, vores kære hjem kaldes Saintpaulias eller Usambara violer..

Så det første du skal vide for en avler, der planlægger at købe violer: disse blomster er konventionelt opdelt i industrielle og sorter. Industrielle violer (dem, der blev dyrket i drivhuse i industriel skala og ikke har sort) kan købes i en almindelig butik som Leroy Merlin, OBI osv., Og sorter violer – fra private opdrættere, på specialudstillinger eller bare fra kendte blomsterhandlere. Hvilken er bedre?

 • Erfarne violette dyrkere anbefaler ikke at købe blomster i almindelige butikker, da de ofte ikke slår rod efter blomstring og dør. Hvis du er nybegynder, så er både “industrielle” og sorter violer sikrere at købe fra enkeltpersoner.

Her er nogle tips til køb af sorter violer:

 • Efter at have købt en violet, skal du beholde navnet på sorten, ellers vil det være svært at genoprette det – der er for mange lignende hybrider. I øvrigt er mere end 25 tusinde sorter af Saintpaulias registreret i verden. Alle er afledte hybrider af “vilde” violer og har et fælles navn – Saintpaulia hybrida. Som regel er hver blomst signeret i følgende format: navn på opdrætter -skaber af sorten – sortens navn.

Sorte violer

 • Hvis du vil spare meget, skal du købe blade i stedet for voksne blomster. Det er trods alt meget let at dyrke en violet fra et blad, og resultatet er næsten altid vellykket..
 • Du kan finde og købe dine drømme blomster via Instagram. Indtast søge -hashtagget #varietal violer, og du vil se mange fotos af violer med navne på sorter og kontakter fra opdrættere, der sender planter og formeringsark i hele landet.

Men med ordentlig pleje og lidt held har selv nedsatte og syge industrielle violer (se foto nedenfor), eller som de kærligt kaldes violer, “pletter” store chancer for liv.

Sådan vælger du en violet i butikken?

Den rigelige blomstring af hjemmelavede violer i butikken kan distrahere dig fra bladene, men på samme måde kan deres tilstand hjælpe med at vurdere blomstens helbred. Pletter og tørrede kanter er et dårligt tegn, kødfulde grønne blade er et godt tegn. En violet med tætte knopper og de første åbne blomster passer til os: det er i deres farve og form, at du skal blive forelsket uden ord, ellers hvorfor startede vi alt dette!

Vilkår for tilbageholdelse

Når du køber en violet fra butikken, skal du lade den være isoleret fra andre planter i huset i 2 måneder for at undgå overførsel af mulige sygdomme eller parasitter. Hvis ikke et separat værelse, så vil i det mindste et sted fjernt fra blomsterhaven gøre. Hvis du har købt en violet fra en privatavler, du har tillid til, kan du med det samme vælge et permanent sted til det. Tabellen viser de anbefalede og ikke-anbefalede krav til at holde violer hjemme..

Violer elsker … Violer elsker IKKE …
Masser af solskin Direkte sollys, især ved middagstid – blade kan blive brændt
Dagslyset er cirka 13 timer og supplerende belysning med fytolamper om vinteren (kun under denne betingelse vil violerne blomstre i den kolde periode) Udkast og pludselige temperaturændringer. Af denne grund er det bedre ikke at lægge violer på en åben altan om sommeren.
Rumtemperatur omkring 24 grader eller lidt lavere om vinteren Kold luft under 15 grader. I et sådant klima holder violer op med at vokse og blomstre.
Høj luftfugtighed Vanddråber på blade og blomster. Derfor behøver Saintpaulias ikke at blive sprøjtet.

Blomsten af ​​hjemmevioler pryder vindueskarmen meget. Og på grund af det faktum, at Saintpaulias normalt er små i størrelse, spiller dette i hænderne på ejerne af små lejligheder..

Violer på vinduet

Om sommeren er det uønsket at tage violer ud på en åben altan, da de ikke tåler temperaturændringer særlig godt om natten. Men på loggiaen (se foto nedenfor), hvor temperaturen ikke falder under 15 grader, vil violer føle sig godt.

Violer på loggia

Hvis du vil have violer til at blomstre om vinteren, skal du arrangere ekstra belysning for dem med LED eller fytolamper..

Supplerer violer på et stativ om vinteren

Se også:

 • Sådan plejer du Kalanchoe derhjemme
 • Sådan plejer du en shefflera derhjemme
 • Sådan plejer du myrte derhjemme
 • Sådan plejer du et pengetræ (bastard) derhjemme
 • Sådan plejer du hibiscus (indendørs kinesisk rose) derhjemme
 • Sådan plejer du dracaena derhjemme
 • Hjemmepleje til indendørs hortensia
 • Anthurium – vejledning til hjemmepleje
 • Omsorg for zamiokulkas (dollar træ) derhjemme
 • Et træ i et værelse: hvordan man plejer Benjamins ficus derhjemme
 • Sådan plejer du pelargoner derhjemme – en begyndervejledning
 • Sådan plejer du begonia derhjemme
 • Sådan plejes orkideer – 7 trin for en nybegynder
 • Sådan plejer du aloe derhjemme

Sådan vandes violer derhjemme

Korrekt pleje af violer i en gryde derhjemme indebærer opretholdelse af fugtig, men ikke konstant våd, udoperet jord. Ellers vil rødderne begynde at rådne meget hurtigt, og der vil forekomme skimmelsvamp på jordens overflade, som ikke umiddelbart kan bemærkes under de brede korte blade af violer..

Violer elsker temmelig sjælden vanding – cirka 1 gang på 7-10 dage. Vandet skal være ved stuetemperatur eller lidt lunkent og rent og blødt. For eksempel vil bundfældet eller filtreret vand klare sig..

Vandingsvioler

Det er vigtigt ikke at overfylde jorden: blomsten har et lille rodsystem, der er ikke meget jord i krukkerne, og mange “lader den violette som regel blive fulde” sammen med store potteplanter

Der er tre hovedmåder til vanding af violer:

 • Bundvanding gennem pallen. Vand hældes i en bakke (tallerken), en gryde med en violet lægges på den, så “drikker” selve planten vandet. Efter 15 minutter hældes overskydende vand ud af gryden, og gryden bringes tilbage til sin plads..
 • Topvanding med en sprøjte. Metoden er god for sin enkelhed. Jorden vandes fra en lille sprøjte ovenfra (se foto ovenfor), og bladene påvirkes ikke.
 • Veken metode til vanding af violer. Denne metode er nyttig, hvis der er mange violer, eller hvis du ofte er hjemmefra. Derudover er det i stand til i høj grad at forbedre kvaliteten af ​​planter, omdanne blomster og blade ved at skabe et konstant fugtighedsniveau.

Sådan vandes violer med en væge, se denne video.

Skal violer sprøjtes? Dette er slet ikke nødvendigt, men nogle gange kan du. For eksempel er vask og sprøjtning nødvendig, når bladene er forurenede. Hovedbetingelsen: før proceduren skal du fjerne planten fra vindueskarmen, og efter sprøjtning, lad blomsten tørre helt og først derefter returnere den til sin plads.

Sprøjtning af violer

Gryde og jord til violer

Indendørs hjemmevioler er ikke plantet i høje og brede krukker: både æstetisk og vækstmæssigt er dette unødvendigt.

Violer derhjemme

Oftest vælges gryder med en diameter på kun 9 cm eller 2-3 gange mindre end stikkontakten til violer. Husk, at i en stor gryde vil den violette ikke blomstre, før den fylder den med rodsystemet..

Violet jord

Jord til violer

Saintpaulias, især sorter, er ret krævende for jordens sammensætning. Den skal være løs og let sur. Du kan selv forberede en jordblanding fra løv- eller nåletræs, tørv og sand i proportioner 4: 1: 1, eller bare købe jord designet specielt til violer (f.eks. “Fart”, “Miracle Garden” osv. .). Den anden mulighed er den enkleste.

Saintpaulia vidunderhave

Sådan transplanteres violer

Har du brug for en violet transplantation efter køb? Hvis blomsten er industriel, så ja, er det bedre at transplantere den i god jord med det samme, da planter i butikkerne ofte hældes og overmættes med gødning, og kvaliteten af ​​substratet lader meget tilbage at ønske. Hvis den violette er sort, behøver du ikke at transplantere den efter køb. Hvis du købte en baby Saintpaulia i et glas, skal transplantationen udskydes, indtil rodsystemet i skæringen vokser og fylder hele jordklumpen i glasset.

 • I andre tilfælde er en transplantation kun nødvendig ved plantevækst (en gang hver sjette måned eller lidt sjældnere), jordoverløb, forekomst af sygdomme eller skadedyr, hvis jorden er blevet forarmet og oxideret (stammen er bar, planten begynder at visne).
 • Hvornår kan du transplantere violer derhjemme? Den sikreste måde at gøre dette på er i efteråret, foråret, i den kølige sommerperiode. De ideelle måneder til transplantation er april og maj. Om vinteren og sommeren er det kun muligt at genplante en plante som en sidste udvej..
 • Husk, at genplantning af violer under blomstring og spirende kun er i nødstilfælde. I dette tilfælde skal blomster og knopper fjernes..
 • Hvis du udfører en nødblomstring.

Violet transplantation

Her er en trin-for-trin guide til transplantation af violer..

Sådan transplanteres violer derhjemme

Trin 1. Forbered gryden: vask den i husholdningen. sæbe og desinficer om nødvendigt. Hvis du genplanter en voksen plante, skal du hente en gryde, der er lidt større end den forrige..

Trin 2. Læg et lag dræning (ekspanderet ler, polystyren) 1-1,5 cm tykt på bunden af ​​gryden.

Trin 3. Hæld ca. 2/3 af den samlede masse jord i potten, plant planten i den sammen med en jordklump (ryst den let her) til en sådan dybde, at de violette blade IKKE kommer i kontakt med jorden . Drys blomsten med den resterende jord, og stamp den lidt.

 • Opmærksomhed! Hvis du genplanterer en plante på grund af den gamle jords ubrugelighed eller mistanke om rodforfald, skal planten transplanteres UDEN et jordisk koma, og rødderne skal fjernes fuldstændigt og omhyggeligt fra den. Inden transplantation i en ny jord skal rødderne af violet endvidere undersøges omhyggeligt, afskæres de rådne rødder til et levende sted og drys snittene med formalet aktivt kul. Den øverste del af planten skal også slippe af med beskadigede, gulnede, udtørrede stilke og blade..

Trin 4. Vand ikke blomsten de første par dage, men du kan dække den med en plastikpose for at opretholde et konstant fugtniveau..

Trin 5. 2 måneder efter transplantationen kan du begynde at fodre den violette (se kapitlet “Gødning af violer”).

Nedenfor er en visuel instruktion om, hvordan man transplanterer violer derhjemme.

Reproduktion af violer med et blad

Reproduktion af hjemmevioler med blade er den mest overkommelige og interessante måde at erhverve nye blomster på. Dette gøres meget let: køb et blad på en udstilling eller fra en opdrætter, spørg en nabo eller bedstemor, eller skær af en eksisterende blomst. Ethvert sundt blad fra de øverste eller midterste rækker er velegnet til reproduktion. Der er to måder at rodfinde et violet blad på..

Reproduktion af violer

Metode 1. Sådan formeres violer med blade derhjemme (i vand):

Trin 1. Skær et blad af fra en voksen violet, ikke i midten af ​​udløbet, da der stadig er få næringsstoffer, ikke plettet, ikke tørre.

Trin 2. Vi laver et skråt snit, så skæringen bliver skarp.

Trin 3. Vi vasker og tørrer skæringen. Kan skæres med formalet aktivt kul.

Trin 4. Tag en flaske, et glas eller en anden beholder (helst mørkt glas), fyld den med vand. Du kan tage afregnet med tilsætning af aktivt kul (mod henfald), du kan koge eller destillere.

Trin 5. Vi lægger vores stilk 1 cm i vand og vær tålmodige: om en måned eller endnu mindre skal rødder vises. Glem ikke at skifte vand en gang om ugen.

Metode 2. Reproduktion af violer med et blad i et substrat:

Trin 1. Forbered stilken som beskrevet ovenfor.

Trin 2. Tag en plastikkop, lav huller i bunden til dræning.

Trin 3. Vi lægger et 1-1,5 cm lag polystyren / lille ekspanderet ler.

Trin 4. Fyld koppen med vådt underlag.

Trin 5. Vi planter vores skæring (dybde – 1-2 cm).

Trin 6. Læg glasset på en bakke eller i et større glas. Det er der, vand vil blive hældt, så planten absorberer nøjagtigt så meget som nødvendigt. Bare glem ikke at overvåge sovs aktualitet: Skuddet må ikke stå på et tørt underlag..

Trin 7. Byg et lille drivhus: dæk med et plastiklåg eller polyethylen og lav huller til ventilation.

Trin 8. Vi venter tålmodigt på udseendet af små blade. Efterfølgende transplantation af violer udføres allerede i almindelig jord.

Reproduktion af violer

En illustrerende lektion om avl af violer derhjemme, se denne video.

Top dressing

Gødning til violer er nødvendig for at øge antallet af blade samt for en smuk blomstring. Blandt de mest effektive stoffer:

 • Kvælstof – nyttigt for violette babyer til at stimulere bladvækst og rodvækst.
 • Kalium – med dens hjælp kan du forlænge blomstringen af ​​hjemmevioler.
 • Fosfor – vigtigt for at stimulere blomstring af violer.

Hvis du er nybegynder, anbefaler vi at bruge universel kompleks gødning med lige store mængder nitrogen, kalium og fosfor..

Violer, der lever på vindueskarme, fodres umiddelbart efter vanding 2 gange om måneden fra marts til oktober. Violer, der vokser under fotolampe, fodres året rundt.

Blomsterhandlere deler også muligheder for hjemmefodring:

 • Brygning af sort te eller kaffegrums tilsat jorden.
 • Dampet citrusskalinfusion.
 • Løg skræl afkog.

Når du tilføjer topdressing, skal du huske, at det er vigtigt ikke at flyde over blomsten, mens du forsøger at nære den. Ved omsorg for blomster, som med mange andre ting, er det værd at huske Paracelsus ‘ord: “Alt er gift, alt er medicin; begge bestemmer dosis “.

Kniber violer

For at den violette bevarer sin dekorative virkning, blomstrede dens roset jævnt og storslået, og blomstringen blev ikke hængende, glem ikke at rive sine stedsønner af (små spirer, der vises på tidspunktet for bladvækst). Hvis du er bange for at forveksle stedbørn med peduncles, så kan du give dem en lille vækst.

Her er et foto af en violet før klemning …

Stedbørn

Men efter at have klemt stedsønnerne.

Violet efter at have klemt stedsønner

 • Opmærksomhed! Trailer, kimære, ofte sportslige sorter violer klemmes på en anden måde: de river ikke deres stedbørn af, men unge blade sammen med stiklinger (det vil sige de nederste unge blade). Dette gøres efter princippet: bøj – riv af.

Fjern også gulnede og tørrede blade fra tid til anden. Når stammen er bar, skal du omplante planten, så den er helt i jorden..

Hvorfor blomstrer den violette ikke?

Hvis alle blomster i potten er falmet og stoppet med at dukke op, men de grønne blade vokser og vokser, har du sandsynligvis ikke holdt styr på følgende punkter:

 • De vandede den violette ovenfra og hældte over blomsterne;
 • Overfyldte jorden og forårsagede rodrot;
 • Vi valgte en stor gryde “til vækst”;
 • Vi gik for langt med at gøde med nitrogen og kalium;
 • Mangel på belysning fik bladene til at folde sig ud og nå lyset;
 • Sprøjtede planten med koldt, ikke varmt vand.

Sygdomme

Sådan genkendes og elimineres forskellige sygdomme i hjemmefioler?

Så din engang ideelle hjemmefiolette i en gryde er deprimeret: der er en hvid eller brun blomstring på bladene, en tør kant, blomsterne er bøjede, eller de har været væk i lang tid. Vær ikke bange: vi forstår de mest grundlæggende problemer.

Tørret violet

Råtne rødder

I dette tilfælde var årsagen rigelig vanding eller alt for sur jord. Vanding af violer derhjemme er let at forbedre takket være pallen: hæld vand der og ikke ovenfra.

Tørring på grund af træk, direkte sollys, meget tør luft

Flyt den violette mod østvinduet, fjern den fra middagssolen, spray hvis den er tør med varmt vand.

Meldug

Dette er en svampeinfektion, der let genkendes af den hvide blomstring og pletter på bladene af den violette. Blomsten kan blive inficeret gennem jorden, en naboplante eller haveredskaber. Overskydende nitrogen i jorden får svampen til at formere sig hurtigere. Vi fjerner de berørte blade, går efter svampedræbende løsninger til planter (for eksempel Fundazol), sprayer i henhold til instruktionerne, fjerner den violette i skyggen uden træk, indtil den tørrer, så sammensætningen ikke brænder bladene.

Rust på bladene

Rustne striber forårsager også svamp. Det er også nødvendigt at fjerne syge blade, behandle blomsten med et fungicid (Topaz, Fitosporin-M eller andre efter anbefaling fra sælgeren) og isolere blomsten under behandlingen.

Bakteriose

I dette tilfælde blødgør bladene hurtigt, visner og får en mørk farve. Blomsterhandlere rådes til at forhindre sygdommen med god pleje, da behandling ofte ikke holder trit med den progressive sygdom. For violer handler hjemmeplejen om at kontrollere jord, lys, vanding og træk..

Skadedyr

Uønskede gæster kan få blomsten til at visne. Disse er bladlus og mider af forskellige typer og orme, der inficerer rødderne. Undersøg blomsten, sammenlign eksterne ændringer med dem, der er karakteristiske for sporene efter disse skadedyr. Den nemmeste måde at udvise dem på er med passende kemikalier..

Katte og violer

Vi skynder os at sige, at den populære gyserhistorie om faren for violer, som katte er så delvist, er noget overdrevet: blomsten anses for betinget sikker for dyr.

Kat og violer

Alle dyre- og planteelskere skal dog vide:

 • Alle katte overfører giftige stoffer, der er kommet ind i kroppen på helt forskellige måder. Dette gælder generelt for alle planter, produkter fra masterbordet osv., Så argumentet “… men naboens kat spiser kaktus” er ikke særlig godt.
 • Hvis du bemærker, at katten ved et uheld festede sig på potteblomster, og derefter gjorde det igen og igen, er det tid til at bryde kattens blomsterbed. Dyr kræver vitaminer og renser fordøjelsessystemet, og lad ikke hjemmelavede violette blomster hjælpe på dette, men korn, katteurt, timian osv..

Lad de rørende krøllede blomster med behagelige berøringsblade leve i dit hjem så længe som muligt! Violet er en glæde derhjemme, og at se ud af vinduet gennem en lys, munter “hæk” bliver straks meget mere behagelig selv på en dårlig dag.