Sådan dyrkes dild og persille på en vindueskarme

Dill og persille er de mest foretrukne og velkendte urter på vores bord. Hvis du altid vil have friske grøntsager ved hånden, vær sikker på dets kvalitet og bare have en behagelig hobby, så foreslår vi at oprette din egen mini-have i hjemmet.

I denne ressource finder du 3 trin-for-trin instruktioner om, hvordan man dyrker dild og persille på en vindueskarme..

Sådan dyrkes dild derhjemme

Dild er en etårig plante, så du vil ikke hurtigt kunne få en høst ved at plante rodafgrøder eller løg..

 • Det tager 5-8 uger at dyrke dild fra frø derhjemme..

Men du kan plante den i en lejlighed når som helst på året. Sandt nok kræver dill ekstra belysning med lysstofrør fra oktober til det tidlige forår. Det bedste tidspunkt at dyrke dild på vindueskarmen er fra marts til august. På dette tidspunkt er det lettere at passe på planten, og du behøver ikke at oprette yderligere belysning til dette..

Dild i en gryde

Hvad vi har brug for:

 1. Gryde eller beholder 15-20 cm dyb og med drænhuller i bunden.
 2. Jord til indendørs planter og gerne havejord.
 3. Sprøjt vand.
 4. Lysstofrør (hvis du vokser dild om vinteren).
 5. Frø.

Hvilke sorter er mere egnede til dyrkning af dild derhjemme: tidlig modning, mellemmodning eller sen modning?

 • Hvis du hurtigt vil have greener eller paraplyer og frø til bevarelse, skal du vælge de tidlige sorter Gribovsky eller Grenadier. De giver hurtigt en afgrøde, men desværre viser den sig ikke at være rig (4-6 blade), og kort tid efter at bladene dukker op, begynder den tidlige modne dild at blomstre.
 • Mellemsæson sorter (Richelieu, Umbrella, Kibray) producerer greener cirka 10 dage senere, men der vil være mere af det (6-10 blade).
 • Senmodne bush-sorter af dild (Alligator, Russian Gigant, Buyan) giver en høst senere, men den rigeste i blade (mere end 10). Måske er denne mulighed mest velegnet til fremstilling af friske grøntsager..

Trin 1. Frøforberedelse

For at frøene skal spire hurtigere og bedre, skal de først gennemblødes i varmt vand i 24-48 timer og skifte vand hver 12. time. Derefter skal frøene, der forbliver på overfladen af ​​vandet, vælges og smides væk, da de sandsynligvis ikke er egnede til plantning. Alle andre frø, der er faldet til bunden, skal fjernes med en sigte eller spildes gennem osteklud og tørres på den..

Trin 2. Jordforberedelse

Mens frøene ligger i blød, kan du begynde at forberede jorden. For at komme i gang skal du fylde bunden af ​​gryden eller beholderen med et 2-3 cm tykt ekspanderet lerafvandingslag. Som jord til dild er en blanding af havejord (det er bedre at forberede det i efteråret) og jord til indendørs blomster egnet. Hvis du ikke har mulighed for at købe god havejord, krydres den købte jord med vermicompost i forholdet 1: 4. En anden egnet mulighed er en blanding af vermicompost med kakaofiber i et forhold på 1: 2. Husk på, at jo bedre og løsere jorden er, desto større er sandsynligheden for, at du får et godt resultat..

Trin 3. Såning af frø

Nu skal du skylle jorden med vand fra en spray, grave små riller i den med en dybde på 1-1,5 cm, så frø i dem og drys dem let med jord fra rillens kanter og fugt jorden med vand fra en sprayflaske igen.

 • Det er vigtigt, at rillerne er overfladiske, og frøene ikke drysses for tæt..

Nu er det tilbage at dække gryden med plastfolie eller en pose og lade spire i en uge på et mørkt sted, hvor lufttemperaturen ikke overstiger 18-20 grader. Når skud vises, skal de ekstra skud trækkes ud, så der er et interval på 3 cm mellem de resterende skud, og derefter placeres gryden på vindueskarmen.

Dill frøplanter i en gryde

Trin 4. opret yderligere belysning

Dild er en plante hjemmehørende i det solrige Middelhav og kan ikke vokse uden lys. Desuden er lys for ham meget vigtigere end varme. Når man dyrker dild derhjemme fra marts til august, kan såkruen ganske enkelt placeres på et godt oplyst vindueskarme..

 • Dillen skal få nok sollys i mindst 6 timer om dagen. På overskyede dage er det tilrådeligt at supplere planterne med lamper. Hvis lufttemperaturen i rummet, hvor din mini-have vokser, overstiger 20 grader, er det også tilrådeligt at fremhæve den.

For at dyrke dild på en vindueskarme om vinteren skal du give den ekstra belysning med hvidt spektrum lysstofrør og sætte dem i en højde på 50 cm over afgrøderne.

 • Om vinteren bør kunstig belysning af planter med lysstofrør vare mindst 12 timer om dagen..

Trin 5. Pas på høsten

Nå, det er alt, det er kun at give planten den rette pleje og vente 30-40 dage, før den første høst høstes. Her er nogle regler og tips til at hjælpe dig i denne periode:

 • Om sommeren skal dild vandes ofte, så jorden ikke tørrer ud, og om vinteren – i moderate mængder og venter på, at jorden tørrer ud efter den sidste vanding.
 • For at gøre dillen saftig, sprøjt den med vand hver dag..
 • Brug kun vand til stuvning ved vanding ved stuetemperatur, ellers bliver dillen syg og bliver gul. Om vinteren kan du bruge vandet optøet fra sneen..
 • Den ideelle temperatur til dyrkning af dild på vindueskarmen er + 15- + 18 grader. Tilladt minimum: +8 grader. Maksimalt tilladt: +25 grader.
 • Hvis jorden, hvor du plantede dillen, ikke var af god kvalitet, anbefales det at fodre den med Agrolife -gødning (1 r. / Måned, 1 tsk. I det øverste lag af jorden) eller Vermicompost (tilføj i gangen eller omkring stilkene 1 gang om to måneder med en hastighed på 2-3 spsk. l pr. gryde).
 • Da blade og stilke af dild ikke vokser tilbage efter skæring, for regelmæssigt at få en høst, skal du plante frø hver tredje uge.

Nedenfor er en videoinstruktion om, hvordan man dyrker dild på en vindueskarme om vinteren.

Sådan dyrkes persille på en vindueskarme

Så vi fandt ud af dillen, det er tid til instruktioner om, hvordan man dyrker persille på vindueskarmen. På mange måder er reglerne for såning og pleje ens, men stadig forskellige, da persille, selvom den spirer senere, er mindre krævende for lys og jordkvalitet end dild..

Derudover er der to måder at dyrke persille hjemme:

 • Ved at så frø.
 • Ved såning af rodafgrøder.

Dyrkning af persille fra frø

Først skal du vælge frøene. Hvilke sorter skal man vælge? For at dyrke persille i vindueskarmen vælger hjemmegartnere oftest tidlige modningssorter, der giver 10-14 dage tidligere end andre..

Vi anbefaler at plante følgende tidlige sorter:

 • Krøllet persille: Moscaruse og Astra.
 • Flad persille: Irinka, italiensk helt, Laika, russisk fest, almindeligt.

Persille i en gryde

Trin 1. Pak frøene ind i fugtigt gaze, lad dem spire 2-3 dage på et varmt sted, og pres derefter gazen og tør frøene. Hvis det ønskes, kan du efter vridning af gazen sætte det i fryseren (ved en temperatur, der ikke er lavere end nul) i en måned, så spirer frøene hurtigere.

Trin 2. Klargør jorden i henhold til trin 2 i ovenstående instruktioner og fugt den godt.

Trin 3. Start derefter med at plante: “grave” riller 0,5-1 cm dybe, så frøene (ret ofte), drys dem med jord fra rillernes kanter og fugt jorden med vand fra sprayen.

Trin 4. Derefter skal du lade afgrøderne være varme (ved en temperatur på 19-20 grader), indtil de første skud vises, det vil sige i cirka 14-20 dage. På dette tidspunkt skal du vande såningen hver anden dag med måde. Det er ikke nødvendigt at dække beholderen med folie på dette tidspunkt..

 • Vand persille med bundfældet eller kogt vand.

Trin 5. Når de første skud vises, skal de ekstra skud trækkes ud, så der er et interval på cirka 4-5 cm mellem de resterende..

Persille skyder

Persille skyder

Trin 6. Nu hvor unge skud er dukket op, kan vanding øges lidt, men ikke for at lade jorden tørre ud eller omvendt flyde over. Når du dyrker persille på en vindueskarme om vinteren, vand det dog sparsomt og venter på, at jorden tørrer ud..

 • Ideelt set bør temperaturen på dette trin sænkes til + 15– + 18 grader, for eksempel ved at åbne vinduet. Om natten kan vinduet åbnes helt for at sænke temperaturen til de optimale 10-12 grader Celsius..
 • Hvis jorden blev købt, kan planterne med jævne mellemrum befrugtes med kompleks mineralgødning eller løsninger 1 gang på en til to måneder i henhold til instruktionerne.
 • Om sommeren kan persille dyrkes på balkonen, indtil lufttemperaturen falder til 0 grader.

Trin 7. Fra det tidlige forår og om sommeren har persille, der vokser på vindueskarmen, nok sollys (mindst 4 timer om dagen), og om vinteren skal det belyses med en lysstofrør. Lamperne kan installeres i en højde på 50-60 cm, og de skal lyse i mindst 8 timer om dagen.

Trin 8. Den første afgrøde kan høstes 2 måneder efter, at de første skud vises. Du skal skære grenene ikke ved roden, men efterlade 5 centimeter petioles.

Persille skåret

Persille skåret

Når persillen er gammel nok, kan du skære den af. Det menes, at den optimale “modenhed” er kviste 10-12 cm høje. Ulemper ved denne metode: en masse problemer. Derudover vil den første høst først finde sted om 1,5 måned. Men sådan persille vil vokse i mere end et år.!

Sådan plantes persille med rodfrugter

Hvorfor er det bedre at dyrke persille på en vindueskarme fra rodafgrøder end den første metode? Først og fremmest det faktum, at du ikke behøver at vente 2 uger før spiring af de første skud.

For at gøre dette skal du forberede en beholder med en dybde på 15-20 cm og jord i henhold til trin 2 fra den første instruktion. Så skal du bare transplantere persillen ret tæt i den fugtige jord, og så kun hovederne er synlige. Og til sidst, hæld med afgjort vand. Det tilrådes i de første dage efter transplantation af persille fra haven for at holde det køligt på den glaserede altan, og når skud dukker op, skal du overføre mini-haven til vindueskarmen.

 • Det bedste tidspunkt at tvinge haverpersille i en gryde er i slutningen af ​​oktober, men det kan du også på andre tidspunkter. Den ideelle størrelse af rodafgrøder er 5 cm i længden og 2-4 cm i tykkelse.
 • Hvis du ikke har din egen persillehave, kan du købe rodfrugter i butikken.
 • Vand persille i moderate mængder og vent på, at jorden tørrer.
 • Når persillen begynder at vokse aktivt, vandes den oftere og rigeligt..

Vi tilbyder dig at se en visuel instruktion om, hvordan man dyrker persille på en vindueskarme (rod) i den næste video.