Sådan dyrkes basilikum på en vindueskarme

Basilikum er ideel til dyrkning derhjemme, da den ikke er finurlig, den vokser både om vinteren og om sommeren, den ser smuk ud og dufter meget velsmagende. Hvis du er ny indenfor havearbejde, anbefaler vi, at du starter med at plante denne særlige urt! I dette materiale finder du alt om, hvordan man dyrker basilikum på en vindueskarme, hvordan man plejer det og klemmer det korrekt for at få så meget høst som muligt..

Sådan plantes basilikumfrø

Du kan dyrke basilikum i en gryde fra stiklinger eller fra et ungt skud fra en have, men basilikum dyrket af frø giver den bedste og længste tid (næsten et år!) Hjemme..

For at plante basilikum på en vindueskarme skal du bruge:

 1. Frø;
 • Basilikum sorter vil også fungere, men husk på, at lilla og græske småbladede sorter tager længere og sværere at vokse. Småbladede og lavvoksende sorter af basilikum vokser især hurtigt og let.
 1. Jord (for mere information om valg af jord og forberedelse, se trin # 2);
 2. Udvidet ler eller småsten til dræning;
 3. En gryde med et volumen på 1-2 liter eller en stor beholder med en dybde på mindst 15 cm, hvor basilikumskuddene kan vokse i en afstand af 10 cm fra hinanden. Beholderen til dyrkning af basilikum skal have drænhuller;
 4. Klæbende film eller plastpose;
 5. Scapula.

Trin 1. Frøforberedelse

Denne fase er valgfri, men ønskelig, hvis du vil fremskynde udseendet af de første skud lidt. Sug frøene i varmt vand i 1-2 dage, skift vandet hver 12. time (eller oftere), blød dem derefter i en lidt lyserød opløsning af kaliumpermanganat i 2 timer og tør til sidst frøene på en serviet eller gaze. Du kan fange frø med en tandstikker..

Trin 2. Klargøring af jorden

Løs jord er en vigtig betingelse for succes. Egnet jord kan dannes fra:

 • En blanding af universaljord til indendørs planter med havejord (i forholdet 1: 1);
 • En blanding af vermicompost og jord til indendørs planter (i forholdet 1: 4);
 • Blandinger af vermicompost med kokosjord (i forholdet 1: 2).

Glem ikke at behandle den købte jord, før du planter frøene: hæld det på en bageplade og bag det i ovnen ved en temperatur på 100-120 grader i cirka en time, og fodre det derefter med enhver mineralsk gødning. Denne procedure forhindrer fremkomsten af ​​skadedyr i fremtiden..

Derefter lægger vi udvidet ler eller småsten på bunden af ​​beholderen, så der opnås et drænlag på 2-3 cm tykt. Hæld til sidst den forberedte jord ovenpå, ikke når 3-4 cm til kanterne, niveau overfladen, og vand derefter jorden rigeligt.

Vanding af jorden

Vanding af jorden

Trin 3. Såning af frø

Nu skal du så frøene i en afstand på cirka 2 cm fra hinanden, drys dem med et 1-2 cm lag jord og derefter dække gryden med husholdningsfilm eller en pose for at skabe en drivhuseffekt.

 • Plantning af basilikumfrø
 • Plantning af basilikumfrø

Derefter overfører vi potten til et varmt sted og venter på, at de første skud vises, og med jævne mellemrum åbner filmen for at lufte plantningen. Det er ikke nødvendigt at vande frøplanterne i løbet af denne periode, hvis det ønskes, kan du sprøjte dem lidt, så bliver greenerne saftigere.

 • Afhængigt af sorten og de gunstige forhold vil de første spirer af basilikum dukke op om 7-12 dage..

Når skuddene endelig vises, fjernes filmen og tyndt udskydes, så der er et mellemrum på 10 cm mellem de resterende skud. Overfør derefter gryden til en solrig vindueskarme.

 • Når frøplanterne vokser op til 5-7 cm, kan du tilføje yderligere 2-3 cm jord til potten for at styrke de unge skud..

Fra det øjeblik filmen er fjernet, skal du begynde at passe planten – vand regelmæssigt, løsne jorden, kontrollere temperaturen og belysningen. Nedenfor er et notat med plejereglerne.

Basilikumplejeregler

Vanding: I løbet af sommeren vandes og sprøjtes basilikum om ønsket om morgenen hver dag, mens jorden altid skal være fugtig, men ikke overfyldt. Om vinteren skal vanding være moderat – 2 gange om ugen vil være nok.

Temperatur: Hold øje med lufttemperaturen, den skal være ret høj – 20-25 grader. Husk, at basilikum ikke tåler træk, og ved lufttemperaturer under 20 grader begynder det at miste sin aroma..

Lys: I de varmere måneder (marts til august) har basilikum brug for 6 timers naturligt sollys. Om vinteren kan du ikke undvære ekstra belysning. Hvordan og hvordan man opretter det, læs videre i trin # 4.

Gødning af jorden: Hvis jorden ikke er frugtbar nok, kan den befrugtes en gang om måneden: med biohumus, Agrolife (1 tsk på jordoverfladen) eller anden organisk gødning.

Trin 4. Opret gunstig belysning

Hvis du dyrker basilikum om efteråret eller vinteren (fra september til februar), skal din mini-grøntsagshave være kunstigt belyst i 12 timer om dagen..

 • Fitolampe eller LED-lamper med varmt hvidt lys 2700K, installeret i en afstand på 15-20 cm fra planter, er egnede til dette..

Trin 5. Korrekt høst

Nøglen til at blive luftig og forgrenet med masser af basilikumblade beskæres ofte og tidligt, også kendt som klemning..

Efter 1-1,5 måneder, når basilikummet er tilgroet med 4-6 rigtige blade, skal du høste den første høst ved at knibe 2 blade af toppen.

Når basilikummet får 3 sæt ægte blade, skal du straks knibe toppen af ​​det og skære stammen af ​​lige over de små blade, der lige er begyndt at vokse fra bihulerne. Klippestedet og de meget små, knap mærkbare blade kan ses på billedet herunder. Denne procedure skal udføres hvert par uger..

Klem basilikum

Knibende basilikum

 • Når du kun har brug for et par blade hist og her for at tilføje til et fad eller en drink, skal du vælge de ældre sideblade og knibe dem af, hvor de møder hovedstammen (vist på billedet).

Sideskud af basilikum

Sideskud af basilikum

 • Husk, at planter altid skal have mindst 4 blade i bunden. Hvis du beskærer de nederste skud, vil basilikum begynde at vokse i højden frem for i bredden og blive mindre produktiv..
 • Hvis du ser en knop i blomst, skal du straks skære den af ​​og de to blade under den. Hvis dette ikke gøres, begynder de grønne at blive forringet..

Vi tilbyder dig at se en visuel videotime om dyrkning af basilikum på en vindueskarme.

3 alternative måder at dyrke basilikum i potter

 1. Hele den samme metode, men med spirende frø i en midlertidig beholder og derefter plukke dem ind i en permanent

I vores instruktioner talte vi om at så frø med det samme i en permanent krukke, hvilket er praktisk, fordi planten ikke skal genplantes efter de første skud. Men hvis du i de første 1,5 måneder ikke ønsker at rode op i vindueskarmen med en stor gryde, så kan du først så frøene i en lille beholder (for eksempel i creme fraiche) og først efter at have nået væksten af ​​skud af 5-7 cm, transplanter dem i en stor gryde.

Basil frøplanter

Du kan tydeligt se processen med at plukke basilikum i den næste video tutorial..

 1. Transplantation af basilikum fra åben jord til en gryde

Hvis du dyrker basilikum i en havebed, kan du simpelthen transplantere den unge plante i en gryde. Sådan basilikum vil høste hurtigere, men det vil ikke vare længe, ​​da det snart vil blomstre.

 1. Voksende basilikum fra stiklinger

En anden måde til hurtigt og let at dyrke basilikum er ved at plante stiklinger. For at gøre dette skal du afskære toppe eller sideskud fra en voksen plante (du kan endda fra en købt basilikum), spire dem i vand i 1-2 uger (skifte det hver dag) og derefter plante dem i en gryde. Sådanne frøplanter giver den første høst i 2-3 uger, men vil kun stå i 3-4 måneder..

 • Spirer basilikum stiklinger
 • Spirer basilikum stiklinger Spirer basilikum stiklinger