Graciösa pappersmakdockor: behärskar tekniken

Papier-mâché är ett material som riktiga proffs använder: var och en kan skapa en original docka åt sig själv Papier-mâché är ett material som riktiga proffs använder: alla kan skapa en original docka för sig Papier-mâché är en enkel och bekväm teknik. Att lära sig arbeta med det är inte alls svårt. Med dess hjälp kan du skapa hållbara och graciösa skulpturer och till och med dockor. Principen för tekniken är att limma basen med en speciell förening, varefter ämnena avlägsnas och limmas.

Intressanta pappersdockor

För att göra en docka behöver du en självhäftande massa, som består av toalettpapper, vatten och PVA -lim, eller klistra eller tapetlim. Istället för toalettpapper används allt papper med en lös struktur – äggbrickor, servetter.

Spackel kan läggas till blandningen med papier-maché: dockan blir mer hållbar Spackel kan läggas till blandningen med papier-maché: dockan blir mer hållbar

Metod:

 1. Papperet blötläggs i vatten i 3-4 timmar, vrids sedan ut och lim läggs till det, blandas tills det är slätt. Konsistens – mjuk plasticin.
 2. De nödvändiga figurerna bildas av denna komposition..
 3. Slutligen är skulpturen täckt med vit akryl, efter torkning målas den med akvareller eller gouache.
 4. För att behålla färgen länge är hantverkets yta täckt med en färglös nagelfixer..

Tekniker rekommenderar att du använder tapetlim. Således kommer leksakerna att bli mycket starkare..

Innan du börjar göra en docka och förstår hur du gör den, är det bättre att titta på mästarklassen för att förstå teknikens princip och hur du skapar en pappersmakdocka korrekt själv.

Denna teknik används nu ganska ofta. Dessutom gör barn på dagis hantverk av en limkomposition, samtidigt som de utvecklar handmotoriken perfekt. Hemma kan du göra vilken produkt som helst med ett litet 3-årigt barn..

Du kan låta ditt barn färga dockan: det är både roligt och givande. Du kan låta ditt barn färga dockan: det är både roligt och givande.

Konsten är inte välfinansierad idag. I vilket som helst kreativitetspalats finns det en marionetteater, så många av barnen som går i en sådan cirkel skapar dockor med hjälp av papier-maché-tekniken.

Populär teknik

Denna teknik gör att du kan göra olika dockor, även med rörliga ben och armar. Hela dockteatrar skapas tack vare tekniken. Om en teaterdocka är avsedd, är det inte nödvändigt att utföra bålen. Det räcker med att blinda huvudet, halsen, sy en klänning till dockan och göra händer.

För att skapa en teaterdocka behöver du inte bara papier-maché, utan också andra material; till exempel bomull, tyg och andra För att skapa en teaterdocka behöver du inte bara papier-maché, utan också andra material; till exempel bomull, tyg och andra

Ledade papier-maché-dockor baserade på en ram är en ganska svår uppgift, men om du visar maximal lust och tålamod, kan vilken person som helst göra denna balettprocess.

Viktiga punkter:

 1. Det viktigaste när man skapar är en skiss över det framtida skapandet, klädmönster. I händelse av att en kulledad docka skapas måste skissen utföras i flera projektioner..
 2. Dockan kan göras både med konsthår och med deras imitation.
 3. Ögon, näsa, läppar görs i skulpteringsprocessen. Och sedan målas de med färg.

Inledningsvis är det bättre att välja en lättare docka för att förstå essensen i tekniken för dess skapande. Om något inte görs som förväntat kan det alltid återställas.

DIY -dockor för nybörjare

När limmet är klart kan du börja arbeta. Skulpta basen av plasticine – huvudet, limma skelettet med en massa toalettpapper. Forma samtidigt urtag för ögonen, forma näsan och läpparna. Låt torka (torkningsprocessen beror på tjockleken på limskiktet, men i allmänhet torkar produkten från 5 till 10 timmar). Därefter görs ett snitt i mitten av den resulterande produkten och plasticinämnet avlägsnas. De två delarna limmas ihop med PVA -lim. Huvudet är klart.

Sedan är karossramen gjord av tråd. Mass appliceras på den, armar, ben, bål, hals bildas. Efter torkning är kroppen i linje med huvudet. Detta kräver en liten mängd lim. Figuren ska torka väl. Om det finns grovhet på ytan kan du bli av med dem med sandpapper. Sedan ska du sy den förmodade kostymen till dockan från papier-mâché.

Efter att ha skapat dockan kan den lackeras: den blir mer hållbar och ljus Efter att ha skapat dockan kan den lackeras: den blir mer hållbar och ljus

När figurerna är torra, täck dem med vit akryl och efter torkning kan du måla dockan i lämpliga färger. Ansiktet är skuggat med persikafärg för att föra dockans hudton närmare det naturliga.

För hår kan du använda tandtråd, ull eller konsthår från en gammal docka. En gammal peruk kommer också att göra. Strängarna limmas med lim. Det är bättre att välja ett snabbtorkande lim som håller trådarna stadigt. Du kan lägga vilken handgjord huvudbonad som helst på dockans huvud..

Efter målning täcks kroppen med en fixerare och kläder sätts på.

Beroende på temat för det tänkta hantverket kan dockan sitta, ligga, stå. Förutom att tekniken inte är komplicerad och inte kräver några färdigheter och förmågor behövs inga dyra material för att skapa hantverk..

Från limmassan kan du göra ett stort utbud av inte bara dockor, utan också olika volymetriska produkter, julgransdekorationer, djur. För köket är det inte svårt att forma en vacker tallrik, en skål med frukt, ett dekorativt druvklas.

Fogade pappersmaskade dockor

Fogade dockor är ett riktigt mästerverk. Men att göra dem är ganska svårt. Och svårigheten ligger i att skapa böjbara leder. Vissa köper ett färdigt dockskelett i butiker, många gör det själva. Mästare rekommenderar före skapandet, se till att läsa videoinstruktionerna eller titta på MK för att utesluta ytterligare reparation av båten.

För nybörjare att arbeta med dress-mache-tekniken, bör du inte omedelbart börja göra en bollskarvad docka. Först måste du träna på lättare hantverk..

Endast en proffs kan göra en kulled docka: det är bättre för nybörjare att börja med produkter på grundnivå och gradvis förbättra sina färdigheter Endast en proffs kan göra en kulled docka: det är bättre för nybörjare att börja med produkter på grundnivå och gradvis förbättra sina färdigheter

För att skapa en ledad docka av papier-mâché bör du först göra en skiss över den framtida skapelsen, samtidigt som du observerar höjdproportionerna.

Pappersmassans självhäftande massa för dockor skiljer sig något från standarden.

För att förbereda det behöver du:

 • Toalettpapper;
 • PVA;
 • Spackel;
 • Flytande tvättmedel.

Alla dessa ingredienser tillsätts så att enskilda delar av den ledade dockans kropp inte spricker i framtiden, och massan är mjuk för att underlätta bildandet av produkten..

Toalettpapper blötläggs i varmt vatten (50-600 C). Så att den löser sig bra kan du flytta kompositionen med en mixer. Krama ur vattnet med ostduk och tillsätt lim, 1 msk. l. rengöringsmedel. Blanda. Tillsätt 150 g kitt, det är bättre att välja en finkornig komposition. Det är mycket viktigt att förbereda limmet ordentligt. Ett positivt resultat beror på detta med 50%. Och självklart måste du ha tålamod, för det kommer att ta mer än en dag att skapa en kulledad docka..

Att göra ledade dockor med egna händer (video)

Författarens docka

Författarens papier-maché-dockor är helt fyllda med mästarens energi, känner värmen i händerna, absorberar hans känslor. Hennes ögon ser på världen genom hennes herres ögon. Sådana produkter är ganska dyra idag. Men de är så verkliga att de verkar leva. Därför är de efterfrågade.

Mästaren lägger sin själ i vart och ett av sina verk. Det är bättre att lära sig att skapa dockor på egen hand: de kan till och med bli en talisman för varje dag. Mästaren lägger sin själ i vart och ett av sina verk. Det är bättre att lära sig att skapa dockor på egen hand: de kan till och med bli en talisman för varje dag.

Ett författarhantverk är en handgjord docka, som i regel finns i ett enda exemplar. De är unika och handgjorda för insamling.

Olika dockor är gjorda av papier-maché. Vissa papier-maché designer skapelser ser ut som vanliga former eller rör sig tack vare den inre ramen. Vissa mästare använder en kombinerad teknik när de skapar en författardocka, till exempel är flera delar av kroppen gjorda med hjälp av papier-mâché-tekniken, resten från en självhärdande plastkomposition. Förpackning används ofta. I detta fall är kroppen gjord av tygstycken och fylld med fyllmedel – bollar eller andra råvaror.

Hur man gör en papier-maché docka med egna händer (videohandledning)

Innan du börjar skulptera är det värt att överväga detaljerna. Experter rekommenderar att du definitivt gör en skiss av dockan, så det blir mycket lättare att göra den.

Exempel på papier-maché-dockor (foto)