Mese de bucătărie din piatră – baza fundamentală a interiorului

Mese de bucătărie din piatră artificială au câștigat popularitate destul de justificat. Într-adevăr, un astfel de material este caracterizat de posibilități decorative incredibile, proprietăți operaționale excelente și funcționalitate..

Avantaje și dezavantaje

Diamant fals

Principalele avantaje ale meselor cu blat din piatră sunt:

 1. Aspect excelent, o varietate de culori și structuri – de la alb la negru, intercalate sau monocromatice, cu modele, cu o suprafață lustruită sau mată. Blaturile de lucru de aproape orice formă pot fi realizate din piatră artificială, mai ales când vine vorba de varietatea sa acrilică, ușor de prelucrat.
 2. Chiar dacă prețul produsului pare supraevaluat, ar trebui să ne amintim funcționarea pe termen lung a acestor produse..
 • Blat bar cu blat din piatră artificială
 • Blat bar cu blat din piatră artificială
 1. Blaturile de lucru netede și omogene sunt foarte ușor de curățat – nici apa, nici grăsimea, nici murdăria nu pătrund în ele. Prin urmare, mucegaiul și microorganismele nu se așează pe astfel de mese..
 2. Stabilitatea formei chiar și cu schimbări bruste de temperatură.
 3. Posibilitate de reparare și rectificare locală.
 4. Stabilitate mecanică, rezistență la zgârieturi.
 5. Creșterea rezistenței la flexiune și compresiune.

Anumite dezavantaje includ greutatea mare (dar în raport cu piatra naturală, este mai ușoară), instalarea incomodă a structurilor dimensionale, precum și teama de temperaturi ridicate (tabele din polimer acrilic).

Staron, Corian, Sileston … Care este diferența?

Probele de piatră artificială

Piatra artificială din care sunt fabricate blaturile diferă în:

 • tipul materialului compozit;
 • proporțiile de lianți și umpluturi;
 • tipul de așchii de piatră utilizate;
 • tipul de umplutură utilizat (această funcție poate fi realizată de nisip de cuarț sau calcar, marmură sau granit).

Cu toate acestea, Corian, Staron și alte soiuri de piatră artificială diferă unele de altele nu atât prin compoziție, cât și prin origine – producătorii brevetează produsele și îi dau un nume.

Tipuri de piatră artificială

Principalele tipuri de piatră pentru fabricarea blaturilor

Mesele din piatră artificială pot fi realizate din polimer acrilic sau aglomerat de cuarț.

Acrilicul înlocuiește cu succes PALul laminat tradițional, precum și lemnul, rămânând în același timp o soluție bugetară și practică. Prinde cu ușurință orice formă – chiar și designul general realizat folosind tehnologia va rămâne fără probleme.

Masă cu un blat din piatră acrilică în interiorul bucătăriei

Piatra acrilică se caracterizează printr-o rezistență ridicată la uzură, iar defectele de suprafață pot fi îndepărtate prin măcinare. Nu sunt necesare substanțe chimice speciale pentru întreținerea acestor tabele. Singurul lor dezavantaj este susceptibilitatea lor la temperaturi ridicate, așa că va trebui să fie prevăzute coastere speciale pentru cazane fierbinți. În fotografie există o masă din piatră artificială în interior (lucrarea designerului Olga Valle).

 • Masa din piatra acrilica
 • Masa din piatra acrilica

Aglomeratul de cuarț este utilizat pe scară largă pentru blaturile de bucătărie datorită rezistenței și durabilității sale. În plus, vine într-o gamă largă de culori – mult mai variate decât piatra naturală. Există, de asemenea, soluții cu o suprafață mată sau lucioasă. Astfel de blaturi nu absorb deloc lichidul, deoarece nu există micropori aici. În plus, acestea sunt imune la tăieturi, lumină UV și substanțe chimice. Modificările de temperatură sau umiditate nu pot afecta o astfel de structură. Materialul este, de asemenea, ecologic și nu absoarbe deloc apă sau mirosuri. În fotografie, o masă din aglomerat de cuarț în interiorul bucătăriei, creată de designerii Inna Feinstein și Lina Kalaeva.

Blat de masă din cuarț artificial

Blat de masă din cuarț artificial

Cum se alege forma, dimensiunea și culoarea potrivită a mesei

Atunci când alegeți o masă de piatră, este imperativ să luați în considerare numeroase nuanțe, inclusiv configurația zonei de lucru și dimensiunile generale ale camerei și numărul membrilor familiei care vor folosi masa zilnic, precum și respectarea designul camerei.

Recomandările de bază pentru alegere sunt:

 1. Cea mai universală este forma unui pătrat sau dreptunghi. O astfel de masă poate fi așezată în centrul camerei sau mutată pe perete..

Masa de bucatarie cu blat de cuart

Modelele rotunde și ovale sunt foarte frumoase, nu au colțuri ascuțite și, după cum știți, sunt favorabile comunicării, dar sunt mai potrivite pentru bucătăriile mari, deoarece nu se mișcă pe perete.

masă rotundă din piatră artificială

Pentru o bucătărie mică, o masă de perete în formă de semicerc sau semi-oval este perfectă ca în fotografia de mai jos (autorul proiectului Elena Tsybyrnak).

Masa de bucatarie din piatra acrilica

Masă de bucătărie semicirculară din piatră acrilică

 1. Alegând o masă întunecată, ar trebui să fiți pregătit pentru faptul că zgârieturile mici sunt mai vizibile pe o astfel de suprafață. Cea mai puțin vizibilă deteriorare operațională a blaturilor cu pete granuloase sau modelate, cu o textură pronunțată.

Masa din piatra artificiala pentru granit

 1. Detalii suplimentare de decor – de exemplu, prelucrarea bucată a părților laterale, va crește costul produsului. Grosimea blatului este, de asemenea, de o mare importanță – cu cât este mai groasă, cu atât structura va fi mai scumpă.
 2. Pentru a determina suprafața optimă a mesei, trebuie luat în considerare un număr constant de consumatori – pentru fiecare persoană care stă la masă, ar trebui să existe 600 mm de spațiu liber. Și pentru a determina diametrul modelului rotund, țineți cont de o astfel de regulă – pentru 4 persoane 90 cm, pentru 8 – 140 cm, pentru cinci -120 cm. Dacă sunt mai mult de 8 persoane așezate la masă, atunci runda structura va fi prea mare. Este mai bine să înlocuiți o astfel de masă cu una ovală sau chiar mai bine – să alegeți masă rotundă pliantă.

Dimensiunile mesei de bucatarie