Cum să ai grijă de un shefflera acasă

Schefflera (sau sheflera, așa cum o caută adesea în motoarele de căutare, după ce a pierdut al doilea „f”) este o plantă frumoasă și literalmente prietenoasă: frunzele sale neobișnuite seamănă cu o palmă pe care vrei doar să o scuturi. Undeva în lume, un alt nume neoficial a prins rădăcini – „umbrelă” sau (și mai drăguță) „umbrelă a gnomului”.

Deși în condițiile unui apartament, șoferii nu pot aștepta înflorirea, frunzele luminoase ale unui tufiș îngrijit în sine decorează foarte mult spațiul. Mai mult, înflorirea shefflerei este foarte nedescrisă, iar boabele care se pot forma sunt complet otrăvitoare. Ele pot fi îndepărtate în siguranță în timpul educației.

shefflera

Shefflers de cea mai bună calitate:

 • Pentru încântarea tuturor grădinarilor-ceainicuri, îngrijirea unei șeflere la domiciliu este elementară;
 • Puteți forma o tulpină elegantă plantând câteva plante tinere în timp ce sunt flexibile;
 • Sub rezerva tuturor condițiilor, puteți crește un copac destul de înalt (până la un metru și jumătate) și luxuriant. Deci planta în ghiveci are șansa de a deveni în aer liber;
 • Adesea planta este plasată în încăperi în care pătrunde fumul de tutun. Se crede că shefflera ia cu fermitate lovitura: neutralizează gudronul și ozonizează aerul;
 • Un anumit tip de sheffler este potrivit pentru practicarea artei bonsaiului.

Pentru iubitorii de mini-copaci – trebuie să aveți!

Scheffler în interior

Iluminat

Schefflera este moderat exigentă pentru o iluminare bună și își va întinde cu plăcere frunzele de palmier la lumină. Fereastra ideală – sud, acceptabilă – vest și est.

Vara, planta se va deplasa confortabil la aer curat. Atenție la razele arzătoare: pot arde frunzele, așa că aveți grijă să umbriți tufișul în timpul orelor de soare active.

Scheffler pe logie

Temperatura

Temperatura camerei este destul de potrivită pentru plantă, astfel încât să poată coexista confortabil cu dvs. într-un apartament..

În sezonul rece, Schefflera nu se supără să scadă temperatura la 16 grade, dar nu mai rece.

La fel ca alte plante de interior, bucșa trebuie protejată de curenți și de proximitatea aparatelor de încălzire..

Udare

Schefflera vă va aminti de udare – de îndată ce stratul superior se usucă, atunci este necesară udarea. Nu este dificil pentru Scheffler să distrugă atât revărsarea, cât și uscarea, așa că rămâneți în echilibru și urmăriți-o..

Concentrați-vă asupra condițiilor plantei, deoarece în diferite case pământul se usucă mai repede sau mai lent.

Puteți utiliza un hack de viață: instalați oala pe un palet cu lut expandat, udând periodic pietrele. Umiditatea necesară se va ridica la sol, iar excesul se va evapora.

udând Shefflers

Umiditate

Schefflera are frunziș verde luxuriant și nu îi va deranja pulverizarea frecventă. În condițiile natale, are nevoie de multă umiditate, deci este o idee bună să-i creezi o iluzie acasă și în apartament..

Umidificarea suplimentară poate fi conectată utilizând o tavă cu lut expandat umed, în care este instalat ghiveciul.

O modalitate mai puțin estetică, dar destul de convenabilă este o cârpă umedă pe baterii. Toate acestea vor fi utile dacă shefflera stă chiar deasupra bateriei fierbinți..

Scheffler pe masă

Pansament de top

Nu este dificil să îmbogățiți solul tufișului: planta se încadrează în clasa plantelor obișnuite decorative de interior. Îngrășămintele pentru acestea sunt disponibile în orice magazin de grădinărit..

Programul de hrănire depinde strict de sezon:

 • Primăvara și vara – de 2-4 ori pe lună.
 • Toamna – o dată pe lună.
 • Iarna – o dată pe lună după bunul plac.

Perioada inactivă

Schefflera „adoarme” pentru iarnă, oprindu-se în creștere. Nu este necesar să-l curățați pe întuneric, dar ar fi bine să reduceți temperatura în camera de iarnă la 14-16 grade.

Udarea șeferilor pentru pauza de iarnă este, de asemenea, în scădere: nu o udați din obișnuință cu frecvența obișnuită.

Vezi si:

 • Anthurium – ghid de îngrijire la domiciliu
 • Îngrijirea la domiciliu a hortensiei interioare
 • Cum să ai grijă de dracaena acasă
 • Îngrijirea zamiokulkas (arbore de dolari) acasă
 • Cum să ai grijă de begonia acasă
 • Cum să ai grijă de arborele banilor (ticălos)
 • Cum să îngrijești mirul acasă
 • Cum să ai grijă de hibiscus (trandafir chinezesc de interior) acasă
 • Cum să ai grijă de Kalanchoe acasă
 • Un copac într-o cameră: cum să ai grijă de ficusul lui Benjamin acasă
 • Cum să ai grijă de mușcate acasă – un ghid pentru începători
 • Cum să ai grijă de orhidee – 7 pași pentru un începător
 • Cum să ai grijă de violete acasă

Transfer

Programul de transplant Schefflera la domiciliu:

 • O plantă tânără care crește activ este bine să se replanteze o dată pe an în primăvară;
 • Adult – la fiecare câțiva ani.

De fiecare dată când transplantăm shefflers, alegem un vas mai mare decât cel anterior (cel puțin 5 cm.) Este potrivit orice amestec de sol gata destinat plantelor cu frunze decorative. De asemenea, puteți pregăti singur un substrat pentru transplantul de șeferi conform acestei rețete: drenaj + sol de gazon (2 părți) + sol cu ​​frunze (1 parte) + sol de distilare (1 parte) + nisip.

Transplantul lui Scheffler

Important: Această opțiune de „relocare” este potrivită pentru plantele sănătoase. Dacă, din cauza excesului de umiditate, rădăcinile șefilor au putrezit, trebuie să le eliberați de pe solul vechi, să le inspectați cu atenție și să le tăiați..

Tunderea

Adesea, pentru a face shefflera să arate la fel de magnific ca în fotografii, mai multe plante sunt plantate într-un singur ghiveci simultan. În plus, trunchiurile flexibile ale plantelor tinere pot fi împletite în mod figurat cât mai mult posibil fără a se rupe. Și pentru ca tufa de șefă să formeze o coroană îngrijită, aceasta este tăiată. Adevărat, trebuie să tăiați planta corect, altfel va avea de suferit.

shefflera de răchită

De asemenea, șoferii produc tăieri scăzute în caz de cădere aproape completă a frunzelor din cauza îngrijirii necorespunzătoare. Este adevărat, este posibil să salvați planta tăind numai dacă sistemul rădăcină este sănătos. Cânepa rămasă trebuie udată în mod regulat, în curând planta va întineri și vor apărea lăstari noi pe ea..

Reproducere

Deci, shefflera dvs. a crescut și este destul de gata să „nască”. Este timpul să găsiți butași semi-lignificați pe plantă și să le plantați în sol.

reproducând Shefflers

înrădăcinându-l pe Sheffler

Cum se propagă un sheffler prin butași pas cu pas:

 1. Selectăm tulpinile din vârful copacului, precum și butașii laterali duri, care au început deja să fie acoperiți cu un strat lemnos și să tăiem butașii;
 2. Puteți trata tăierea tăierii noastre cu un compus care formează rădăcini pentru a accelera procesul natural;
 3. Umplem amestecul de sol în recipiente mici (compoziție ideală: nisip + turbă + pământ cu frunze + pământ de humus);
 4. Plantăm butașii în sol;
 5. Acoperim recipientele cu butași cu celofan transparent sau un borcan mare;
 6. Așteptăm cu răbdare rădăcina, fără a uita să ne deschidem periodic mini-sera;
 7. De îndată ce frunzele încep să apară, planta poate fi transplantată într-un vas mai „solid”.

Odată cu adăugarea la familia verde!

Specie Sheffler

 • Schefflera radiantă (Schefflera actinophylla)

Este ușor de recunoscut: frunzele sunt colectate sub forma unei flori și sunt direcționate radial ca raze. Este surprinzător faptul că în natură acesta este cel mai obișnuit copac (până la 30 m înălțime), iar crescătorii de plante au primit versiunea deja domesticită.

Acest tip de sheffler este „încoronat”: Royal Horticultural Society a remarcat sheffler radiant ca o plantă ornamentală deosebit de frumoasă! În acest sheffler, au ajutat nu numai frunzele verzi strălucitoare de o formă interesantă, ci și inflorescențele bizare.

Sheffler este radiant

 • Schefflera digitata

Numele „7 degete” a fost atribuit și acestei specii. Într-adevăr, 7 frunze disecate, care ies dintr-un punct, seamănă cu o palmă. În natură, aceasta este o plantă scăzută, către care se îndreaptă acum atenția botanicilor: șefarul degetelor din habitatul natural (și aceasta este doar Noua Zeelandă) este amenințat cu dispariția.

degetul-sheffler

 • Schefflera octophylla

8 frunze pe pețioluri lungi permit recunoașterea șefului cu opt frunze și compararea cu tentaculele unei caracatițe. Este de remarcat faptul că cel mai adesea frunzele acestui tip de shefflera nu sunt verde închis, ci măslin..

Scheffler cu opt foi

 • Schefflera arboricola

O varietate ideală pentru iubitorii de culori neobișnuite ale plantelor, precum și pentru fanii artei bonsaiului. Shefflerul lemnos are cea mai mare varietate de culori pestrițe, iar capacitatea arborelui de a elibera rădăcinile aeriene cu îngrijire adecvată și diligența proprietarului vor ajuta la crearea unei compoziții uimitoare. Mini-copacul se va ridica deasupra jardinierei pe rădăcinile sale neobișnuite și par să plutească în aer!

asemănător copacilor Scheffler

Probleme și soluții ale plantelor

Schefflera crește în sus și pierde frunzele inferioare

Această caracteristică a șefilor este în mare parte o problemă a oamenilor: la urma urmei, aspectul estetic obișnuit al copacului se pierde. Dar pentru shefflera însăși, totul este natural: prin natură este un copac care caută să aibă un trunchi și întinde că există forță ca într-o pădure printre alți copaci.

Pentru a corecta planurile șefilor de a sparge tavanul din apartament, puteți tăia sistematic planta.

Schefflera se întinde și se estompează

Se pare că shefflera dvs. nu primește suficientă lumină. Mutați-l mai aproape de fereastră sau găsiți un loc care are multă lumină a zilei..

Pete maronii pe frunzele sheffler

Adesea aceasta este o consecință a faptului că ați uitat să pulverizați copacul și să umeziți aerul din cameră. Așezați sticla de pulverizare într-un loc proeminent, astfel încât să nu neglijați ritualul important de pulverizare pentru plantă.

Frunze Sheffler îngălbenite

Frunzele Sheffler cad

Plantele de interior își vărsă cel mai adesea frunzele în caz de expunere la curent, cu schimbări bruște incomode de temperatură și, de asemenea, datorită udării abundente.

Urmăriți unde s-ar fi putut comite o greșeală și îmbunătățiți condițiile șefilor. Dacă solul a fost turnat și s-a produs putregaiul rădăcinii, nu amânați transplantul plantei, după ce ați eliminat anterior rădăcinile deteriorate.