Cum să ai grijă de hibiscus (trandafir chinezesc de interior) acasă

Deci, ați decis să găzduiți un copac frumos veșnic verde, cu flori strălucitoare. E timpul să aruncăm o privire mai atentă la hibiscus sau trandafir chinezesc: acesta este exotic, disponibil pentru apartamentele obișnuite.

Un scurt „călăreț de casă” al acestei vedete:

 • O mulțime de lumină și căldură (dar nu raze arzătoare);
 • Spațiu suficient și o oală nu prea strânsă (planta poate atinge doi metri înălțime);
 • Pulverizare;
 • Udare abundentă.

Trandafirul chinezesc nu arată în exterior ca cel cu care suntem obișnuiți și aparține unei alte specii. Acest lucru face planta și mai curioasă: florile mari, la fel ca toate malvaceae, seamănă cu cupe largi cu un „trunchi” de anteră lung, iar frunzele strălucitoare și lipicioase arată ca mesteacănul.

Hibiscus roșu

O floare înflorită trăiește 1-2 zile și apoi este înlocuită de următorul mugur

Florile de hibiscus cu flori stacojii se găsesc cel mai frecvent în case, dar pot fi și roz, galben sau alb..

Hibiscus roz

Hibiscus varietal

Hibiscus galben

Toate culorile sunt spectaculoase și arată minunat în verdeața întunecată. În plus, florile de hibiscus „adorm” și se închid seara. Florile înflorite trăiesc doar câteva zile și apoi sunt înlocuite cu muguri noi, astfel planta înflorește din mai până în octombrie. Aceasta înseamnă că, cu o îngrijire adecvată, trandafirul chinezesc vă va surprinde și vă va încânta pentru o perioadă foarte lungă de timp. Vom vorbi despre plecare în articol, păstrați nota!

Condițiile de detenție

Iluminat

Oaspetele asiatic este modest în preferințe: trandafirul chinezesc iubește lumina, dar nu tolerează lumina directă a soarelui. Deci, dacă tufișul este pe pervaz sau în apropiere, chiar și într-o anumită umbră, nu vor exista probleme..

Chinezii au crescut în interior

Cu toate acestea, plasând hibiscus într-un loc complet întunecat, riști să nu vezi florile. În Rusia, foarte des vedem un trandafir chinezesc în holurile școlilor, birourilor și spitalelor, dar nu îl recunoaștem din cauza lipsei de flori. Cineva alege să-l crească ca un copac verde, fără să-i pese prea mult de înflorire. Odată cu apariția căldurii, este bine să aranjați o vacanță pentru plantă în aer curat, dar, din nou, fiți atenți la soarele arzător, care poate arde frunzele.

Temperatura optimă

În ceea ce privește obiceiurile de temperatură, hibiscus ne amintește: vara îi plac de la 18 la 25 de grade, iar iarna nu este mai rece decât 15.

 • Intrând într-o temperatură mai scăzută, planta aruncă frunziș, nedumerind proprietarii, deci este mai bine să nu creați fluctuații neașteptate de temperatură..

Vezi si:

 • Cum să ai grijă de begonia acasă
 • Cum să ai grijă de dracaena acasă
 • Anthurium – ghid de îngrijire la domiciliu
 • Cum să îngrijești mirul acasă
 • Cum să ai grijă de Kalanchoe acasă
 • Cum să ai grijă de un shefflera acasă
 • Cum să ai grijă de un copac de bani (ticălos) acasă
 • Îngrijirea la domiciliu a hortensiei interioare
 • Un copac într-o cameră: cum să ai grijă de ficusul lui Benjamin acasă
 • Îngrijirea zamiokulkas (arbore de dolari) acasă
 • Cum să ai grijă de mușcate acasă – un ghid pentru începători
 • Cum să ai grijă de orhidee – 7 pași pentru un începător
 • Cum să ai grijă de violete acasă

Udarea și stropirea unui trandafir chinezesc

Udarea este o parte foarte importantă a îngrijirii hibiscusului acasă..

Udarea hibiscusului

 • Vara, trandafirul chinezesc este udat din abundență (până când comă de pământ este complet umezită) pe măsură ce solul vegetal se usucă. Dacă planta nu este completată, frunzele vor începe să se ofilească. În același timp, este important să nu inundați planta – acest lucru este periculos prin putrezirea rădăcinilor..
 • În timpul iernii, hibiscusul de udare trebuie să fie moderat, umezeala abundentă a solului în această perioadă amenință cu o boală fungică. În același timp, din cauza uscării puternice a solului, frunzele hibiscusului se pot sfărâma.

Apropo, vă sfătuim să încercați un hack de viață simplu: udarea de jos. Cu condiția ca oala, la baza căreia există drenaj, să fie într-un palet, planta va lua cantitatea necesară de umiditate de acolo. Turnați apă în tavă și urmăriți-o cum scade. Această schemă îi ajută pe proprietarii multor flori, salvând rădăcinile plantelor de la descompunere..

Pulverizarea hibiscusului

Deoarece aerul umed este benefic pentru trandafirul chinezesc, este necesar să i se ofere mai des programe mici SPA folosind o sticlă de pulverizare. O dată la două săptămâni, este posibil să scăldăm frunzele la duș.

Pulverizarea hibiscusului

În perioada de primăvară și vară, hibiscusul trebuie pulverizat o dată la câteva zile, iar în zilele fierbinți, în fiecare zi. În timpul sezonului de încălzire, pulverizarea periodică este, de asemenea, necesară datorită funcționării radiatoarelor..

 • Udați și pulverizați planta cu apă curată (așezată, filtrată).
 • Un punct important: în perioada de înflorire, nu inundați florile cu apă, astfel încât să nu cadă. Numai frunzele și rădăcinile au nevoie de umiditate.

Hibiscus hrănire

Cum se fertilizează?

 • În sezonul cald, hibiscus are nevoie de o dietă mai hrănitoare: îngrășăminte minerale (azot) sunt necesare la fiecare două până la patru săptămâni.
 • Iarna, azotul nu este atât de necesar și se recomandă trecerea la suplimentele de potasiu și fosfor. Pe vreme rece, hrănirea va fi necesară dacă există flori înflorite..
 • Trandafirul de ceai iubește și magneziul: ajută frunzele să rămână suculente și nu galbene..

Când se fertilizează?

Îmbrăcămintea de sus trebuie făcută într-un timp răcoros (dimineața devreme sau seara târziu) după udare. Aceste precauții vor împiedica arderea plantei..

 • Un punct important: nu fertilizați plantele nou transplantate, așteptați cel puțin o săptămână.

Cum se face mai ușor?

Sfaturi pentru cei care nu doresc să pătrundă în jungla agrară: într-un magazin specializat, cereți vânzătorului fertilizarea pentru plante de interior sau în mod specific pentru hibiscus, apoi nu abateți de la instrucțiunile privind dozajul și frecvența fertilizării de pe ambalaj.

Tunderea

De ce prune hibiscus?

 • Pentru întinerire;
 • Pentru o coroană mai luxuriantă a unui copac;
 • Dacă planta nu dă flori;
 • Pentru altoire.

Când tăiați?

Trandafirul chinezesc răspunde bine la tăiere în sezonul primăvară-vară, dar strict înainte ca mugurii și florile să apară.

 • Toamna și iarna, tufișul nu trebuie să fie deranjat.

Tunderea hibiscusului

Cum se tund hibiscusul?

 1. Înarmat cu foarfece ascuțite sau foarfece de tăiere, tăiați mai întâi toate ramurile uscate, goale, alungite.
 2. Scurtați cu îndrăzneală pe cele rămase, astfel încât să rămână două muguri (două frunze) pe ramură, nu trebuie să le tăiați mai jos. În curând, o plantă tăiată va da lăstari tineri și va crește.
 3. Dacă ați intenționat să înmulțiți hibiscus, lăsați butașii tăiați dacă nu par bolnavi și uscați..

În acest videoclip puteți afla despre diferite moduri de a tăia hibiscus.

Transfer

Când aveți nevoie de un transplant de hibisc acasă?

 • După cumpărare în magazin (solul este adesea îmbogățit cu activatori de creștere, care nu mai funcționează în timpul vieții viitoare a florii acasă).
 • Datorită creșterii tufișului și etanșeității oalei. În primii trei ani, trandafirul chinezesc crește foarte activ și poate suferi de etanșeitatea oalei. Prin urmare, poate fi replantat în fiecare an. O plantă adultă nu poate fi atinsă până la vârsta de trei până la patru ani, cu condiția ca totul să fie în regulă cu solul și ghivecele.
 • Din cauza bolilor, solului inundat sau îmbătrânit.

La ce oră să transplant?

Toamna și iarna, planta se află într-o fază inactivă, iar manipulările inutile sunt inutile. Dar în primăvară și vară, transplantul va avea succes, dar strict nu în timpul înfloririi.!

Transplant de hibiscus

De ce nu înflorește hibiscusul? Cel mai probabil din cauza unei oale prea strânse. Amintiți-vă că trandafirul chinezesc crește foarte repede.

Ce ar trebui să fie o oală nouă?

Dacă hibiscusul dvs. crește rapid, uitați-vă la înălțimea părții supraterane a tufișului și alegeți o oală deasupra acestuia..

 • Important: un plantator prea spațios va deruta planta și va începe să crească mai mulți lăstari decât flori. Deci, decideți asupra efectului dorit.

Sol nou

Puteți lua amestecul gata preparat într-un magazin specializat, specificând pe cine urmează să „stabiliți”, sau să-l faceți din sol de gazon și turbă, nisip și humus putred. Pentru fundul vasului, nu uitați de pietrele de drenaj.

Procesul de transplant

 1. În timp ce hibiscusul este încă în vechea oală, trebuie să-l udați din abundență, astfel încât să poată fi îndepărtat cu ușurință împreună cu sistemul rădăcină..
 2. După ce ați eliberat planta, inspectați rădăcinile: sunt acolo uscate și putrede, există dăunători.
 3. Apoi ne instalăm tufa într-o oală nouă, nivelăm poziția, adăugăm pământul.
 4. Udăm solul și după liniște adăugăm mai mult sol, după cum este necesar.

Iată o lecție obiectivă despre transplantul de hibiscus acasă..

Viața după transplant

Pentru a minimiza stresul, punem hibiscusul în locul său inițial, căutăm soarele strălucitor să cadă pe el, îl pulverizăm adesea, dar nu exagerăm cu udare până când rădăcinile nu au revenit la „modul de lucru”.

Îngrijire post-înflorire

Este curios că faza de odihnă în hibiscus este exprimată implicit și deseori îi surprinde pe proprietari cu înflorire neașteptată mai devreme sau mai târziu. Cu toate acestea, dacă doriți, puteți „adormi” singură planta. Pentru a face acest lucru, reduceți treptat, dar reduceți sistematic udarea până când planta începe să arunce frunziș. După aceea, nu vă puteți teme să scurtați ramurile la 15-20 cm și să le puneți într-o umbră rece pentru iarnă. Nu uitați deloc de udare, dar lăsați-l să fie foarte rar..

 • Unii cultivatori acoperă solul cu hârtie, astfel încât umezeala să se evapore mai mult..

Pentru a vă „dezamăgi” planta, în primăvară trebuie să măriți frecvența udării, dimpotrivă, și apoi să o rearanjați în locul luminos obișnuit..

Hibiscus fără flori

Chiar și fără flori, hibiscusul arată grozav

Reproducerea hibiscusului

Propagarea hibiscusului prin butași

Propagarea hibiscusului este o plăcere pentru cultivatorii de flori, deoarece atât semințele, cât și butașii se dezvoltă rapid și rareori mor. În primul rând, să vedem cum să crească un nou hibiscus dintr-o tăiere.

 1. Într-o plantă adultă, trebuie să selectați o ramură semi-vale (apropo, ar putea rămâne după tăiere, ceea ce a fost scris mai sus). Aceasta este o ramură cu lăstari verzi proaspeți la capăt și o bază din lemn. Ramurile apicale care nu au devenit încă rigide sunt de asemenea potrivite. Nu este luată întreaga ramură, ci lungimea de 3-5 muguri de la vârf.
 2. Ramura este îndepărtată de-a lungul unei tăieturi oblice cu foarfece dezinfectate.
 3. Tulpina este plasată fie într-un recipient opac cu apă (cană, pahar), fie într-un substrat de turbă și nisip (50 până la 50). În ambele cazuri, puteți acoperi planta cu o sticlă de plastic, creând o mini-seră..

Înrădăcinarea hibiscusului

 1. Câștigăm răbdare și așteptăm să apară rădăcinile (aproximativ o lună).

Puteți afla mai multe despre butași de hibiscus în acest videoclip..

Propagarea semințelor pas cu pas

Semințele de hibiscus încolțesc bine, așa că nici începătorii nu au de ce să se teamă. Acțiunile noastre:

 1. La începutul primăverii, alegem varietatea și culoarea dorită;
 2. Pregătiți o cutie mică / cană și sol umezit;
 3. Plantăm cu atenție semințele (sunt foarte mici);
 4. Udați cu grijă, astfel încât semințele să nu plutească;
 5. Punem într-un loc cald, apă, fără să așteptăm să se usuce pământul;
 6. Puteți acoperi suplimentar solul cu polietilenă, dar îndepărtați-l atunci când apar lăstari;
 7. Așteptăm germinarea timp de 2-3 săptămâni.

Hibiscus: boli și dăunători

Trandafirul chinezesc este destul de nepretențios, dar se întâmplă să fie și bolnav. Să ne uităm la principalele simptome și opțiuni pentru a ajuta planta.

Frunziș galben

Acest lucru este cel mai adesea asociat cu udarea: fie deversare, fie sol prea uscat. Păstrați un echilibru: sol umed și stropire, dar nu apă stagnantă în ghiveci.

 • Important: folosiți numai apă bine așezată. În regiunile cu un conținut ridicat de clor și calciu din apă, nu udați florile cu el pentru a evita cloroza. Acesta este un atac obișnuit care poate fi vindecat prin adăugarea de fier conform instrucțiunilor..

Lipsa luminii poate provoca, de asemenea, galben..

Zburând în jurul frunzelor

Aceasta este o reacție obișnuită la schimbările de temperatură și de curent. Nu uitați: nu mai puțin de 15 grade iarna, 18-25 – vara.

Frunze și ramuri ofilite

Dacă totul este în regulă cu udare și iluminare, puteți „opera” hibiscusul: scoateți-l din oală și verificați rădăcinile. Dacă s-au putrezit, le prelucrăm și plantăm planta într-un sol nou și în vase spălate.

Frunza de hibiscus bolnavă

Lipsa culorilor

Dacă, pe lângă verdeață, hibiscus nu este mulțumit de nimic, verificați următoarele:

 • Există suficientă lumină
 • Cu cât timp ați tăiat planta?
 • Nu este oala mare
 • Ești debordant de sol
 • Hibiscusul a „mâncat excesiv” de aditivi azotati?
 • Tufa a iernat într-un loc fierbinte

Dăunători

Dacă crește mai mult de un hibiscus, atunci este posibilă infestarea cu dăunători. Este vorba despre afide, acarieni, viermi etc. Urmele lor sunt vizibile pe frunze sub forma unui strat lipicios. Combaterea dăunătorilor este cea mai eficientă cu tratamentele specializate.

Trandafir chinezesc

Trandafirul chinezesc de interior este deosebit de bun acolo unde este nevoie de o plantă înaltă cu creștere rapidă. Acest arbust îi ajută pe cei care au visat să așeze flori nu numai pe fereastră, ci și în camera în sine sau într-o altă cameră..

Respectând reguli simple, veți „obișnui” hibiscusul cu un ciclu de viață confortabil și veți admira florile neobișnuite strălucitoare și verdeața frumoasă densă.

Lăstarii de hibiscus sunt ușor de distribuit cu prietenii și vecinii și este posibil să aveți în curând o întreagă comunitate de iubitori de trandafiri chinezi..

Bine ați venit la neobișnuitul fan club al plantelor!