Cum să ai grijă de aloe acasă

Floarea de aloe este de-a dreptul un fel de super-erou printre plante: vine la salvare în cosmetologie și la tratarea afecțiunilor, iar acasă crește fără pretenții și nu necesită mult de la proprietar. Să vedem cum să îngrijești aloe acasă și să profiți la maximum de proprietățile sale..

Aloe vera în interior

De ce să fii prieten cu această plantă? Beneficiile aloe sunt în sucul găsit în frunzele cărnoase.

 • Sucul de aloe poate vindeca rapid arsurile și tăieturile, ameliorează iritația, hidratează pielea feței și a scalpului și, de asemenea, rezolvă o mulțime de probleme cosmetice mai specifice;
 • Îndepărtează toxinele și încetinește îmbătrânirea celulelor;
 • Calmează inflamația din cavitatea bucală;
 • Ajută la tratarea afecțiunilor stomacale;
 • Este un mijloc ușor și eficient de combatere a rinitei și a bolilor urechii și ochilor;
 • Diferite elixire cu suc de aloe sunt folosite pentru a preveni ARVI și pentru a crește imunitatea.

Beneficii de Aloe vera

Acest videoclip arată cum să tăiați o frunză de aloe pentru a extrage suc..

https://kitchendecorium.ru/wp-content/uploads/2019/05/sok-aloe.mp4

Vă rugăm să rețineți că nu este demonstrat că toți oamenii consumă suc pur de aloe. În stadiile incipiente ale sarcinii, cu afecțiuni hepatice, probleme cu ciclul la femei, nu ar trebui să îl utilizați. Vă recomandăm să consultați întotdeauna la medicul dumneavoastră dacă luați decizia corectă, chiar dacă vorbim despre plante de interior inofensive..

Apropo, este util să ne amintim că printre peste cinci sute de specii de aloe, aloe vera și aloe asemănătoare copacilor (agave) se găsesc cel mai adesea pe pervazurile noastre. Ei au prins rădăcini în rândul iubitorilor de plante ca fiind cel mai potrivit pentru extragerea sucului în scopuri medicale și cosmetice..

Următoarea fotografie prezintă două dintre cele mai comune și utile tipuri de aloe – agave și aloe vera.

Aloe vera

Aloe (agave) la vârsta de trei ani

Aloe vera pe masă

Aloe vera arată mai mult ca un tufiș, iar o agavă arată mai mult ca un copac.

Vezi si:

 • Cum să ai grijă de Kalanchoe acasă
 • Un copac într-o cameră: cum să ai grijă de ficusul lui Benjamin acasă
 • Cum să ai grijă de mușcate acasă – un ghid pentru începători
 • Cum să ai grijă de orhidee – 7 pași pentru un începător
 • Cum să ai grijă de violete acasă

Alegerea unui loc pentru o plantă

Aloe va dori cu siguranță un loc care amintește de Africa sa natală. Prin urmare, proprietarii de pervazuri însorite sunt fericiți de plantă, unde alte flori sunt arse. În acest caz, razele directe nu vor fi distructive: puneți-le cu îndrăzneală, iar iarna puteți folosi lămpi suplimentare.

Aloe

Temperatura camerei este optimă pentru aloe. În general, aloe rareori se „plânge” de temperatură și umiditate în timp ce se află într-un apartament, pentru care a fost recunoscută meritat ca o plantă de interior nepretențioasă.

 • Vara, oala poate fi scoasă în aer liber, dar în același timp protejată de precipitații abundente..
 • În timpul iernii, ar fi bine să trimiteți aloe la odihnă: perioada latentă a plantei necesită un loc răcoros (aproximativ 14 grade). Atunci tufișul nu se va întinde în zadar căutând soarele de iarnă.

Udarea aloe

Regiunile aride ale planetei noastre au modelat suculente (plante cu țesuturi speciale de stocare a apei) tocmai pentru a nu suferi fără umezeală. Acesta este un hack de viață înțelept cu adevărat curios de la natura însăși:

 • Frunzele suculente sunt acoperite cu o coajă caracteristică (o putem simți la atingere) pentru a reduce evaporarea umezelii;
 • Tulpinile și frunzele sunt umplute cu umiditate, care este clar vizibilă atunci când este spartă;
 • Forma rozetei, formată în timpul creșterii, acumulează, de asemenea, apă în plantă;
 • Frunzele ușoare, de culoare floare, împiedică estomparea la soare.

Udarea aloe

Prin urmare, aloe-ul nostru nu este pretențios în ceea ce privește udarea, păstrând umezeala destul de mult timp..

 • În sezonul rece, se recomandă udarea plantei la câteva zile după ce stratul de sol vizibil din oală s-a uscat (de aproximativ 1-2 ori pe lună);
 • În perioada primăvară-vară, solul trebuie umezit puțin mai des: imediat după ce se usucă.

Nu păstrați aloe udată abundent tot timpul împreună cu alte flori și, de asemenea, nu inundați zona centrului rozetei de frunze: așa planta este adesea supusă putrezirii.

Pansament de top

Înainte de a vă îngriji îngrășămintele cu aloe, vă rugăm să citiți când să o faceți. Pansamentul de sus este necesar:

 • Doar o plantă sănătoasă, pentru că pacientul trebuie mai întâi vindecat astfel încât să absoarbă nutrienții;
 • Numai în perioada primăvară-vară (o dată la două-trei săptămâni);
 • Doar o plantă care a așteptat aproximativ șase luni dacă ați transplantat-o ​​sau după două-trei săptămâni dacă a fost achiziționată aloe;
 • Numai seara sau într-o zi înnorată (pentru a evita arsurile);
 • Numai în sol obișnuit și nu în compoziții speciale pentru plante suculente și cactuși, deoarece acestea conțin deja elementele necesare;
 • Doar cu precauție în aplicare, fără a atinge frunzele și tulpinile (pentru aceasta este convenabil să turnați pansamentul în tigaia jardinierei).

Îngrășământ pentru aloe

Alegerea îngrășămintelor este facilitată de producători: le căutăm marcate „pentru cactuși și plante suculente” sau consultăm vânzătorul. Aloe adoră să trăiască într-un sol bogat în azot.

 • Aveți grijă la dozare, urmați instrucțiunile și este mai bine să hrăniți prea mult decât să hrăniți prea mult, deoarece formulările au o concentrație puternică, care poate dăuna doar aloe.

Pe lângă îngrășămintele chimice, grădinarii folosesc adesea pansamente simple de uz casnic. Poate fi apă dulce, un decoct de coji de ceapă, o infuzie de coji de ouă, apă în care cerealele (orez, hrișcă etc.) au fost înmuiate..

Transplant de aloe

Planta trebuie să „schimbe spațiul de locuit” dacă:

 • Este necesară reînnoirea terenului, deoarece a fost deja epuizată de-a lungul anilor de creștere a aloe;
 • Rădăcinile de aloe au putrezit din cauza udării excesive;
 • A crescut prea mult, stă foarte strâns în oală și încolțește spre exterior..

Aloii tineri cresc foarte repede acasă, deci trebuie să fie transplantați o dată pe an. De-a lungul timpului, rata de creștere a plantei încetinește și, la vârsta de 5 ani, adulții de aloe sunt transplantați doar o dată la 3 ani..

Noul pot ar trebui să fie mai înalt și mai lat decât cel anterior. Atașați-l vizual la plantă: lăsați jardiniera să aibă aceeași înălțime cu aloe în sine de la sol până la vârf (a se vedea fotografia de mai jos).

Ghivece și aloe

Este minunat dacă aveți deja sol pentru cactuși și plante suculente: este perfect pentru aloe. Dacă casa are doar sol universal, este mai bine să o amestecați cu nisip într-un raport de 1: 4.

 • O altă nuanță importantă: se recomandă transplantul de aloe doar primăvara sau vara. În caz contrar, planta poate să nu supraviețuiască stresului și să moară..

Iată un ghid pas cu pas pentru transplantul de aloe.

Cum să transplantăm aloe acasă

Pasul 1. Punem pietre de drenaj pe fundul noii oale.

Pasul 2. Turnăm câțiva centimetri de pământ (nu în vârf).

Pasul 3. „Răsuciți ușor” aloe și scoateți-l din oală, încercând să nu răniți rădăcinile.

Pasul 4. Instalați într-o mașină de plantat nouă, clar în mijloc și fără a se răsturna pe lateral.

Pasul 5. Ținând baza cu o mână, acoperiți golul cu pământ.

Pasul 6. Mutați aloe la umbra parțială pentru câteva săptămâni.

Pasul 7. Udarea la trei zile după transplant, nu atingeți frunzele..

În caz de descompunere a rădăcinilor, în niciun caz nu plantăm din vechi într-un vas nou fără a prelucra sistemul rădăcinii. Pentru a face acest lucru, curățați cu grijă solul, examinați rădăcinile, îndepărtați bolnavii, spălați-i pe cei sănătoși și numai după aceea efectuăm transplantul.

Transplant de aloe

Reproducerea aloe

Este nevoie de răbdare să aștepți să răsară sămânța. Dar dacă aveți un aloe sănătos pentru adulți, procesul va merge mai repede. Să vedem cum să propagăm aloe acasă folosind trei metode populare..

Metoda 1. Reproducerea aloe-ului prin procese bazale

Dacă eliberăm un aloe adult din ghivece cu sol, vom vedea de unde încep lăstarii tineri, atașați la baza plantei. Grădinarii lor sunt numiți cu afecțiune „copii”. Copiii nu sunt deloc capricioși, au deja propriul lor sistem de rădăcini, mergând în pământ împreună cu rădăcinile plantei-mamă și pur și simplu se înrădăcinează pe noul pământ.

Aloe cu bebeluși

Pentru a face mai puțin traumatică separarea proceselor, este convenabil să umeziți solul pentru slăbire și să puneți aloe pe masă. Separăm cu grijă lăstarii de planta principală cu mâinile sau cu un cuțit ascuțit, păstrându-le rădăcinile mici.

Aloe bebeluși

Apoi, plantăm lăstarii în ghivece cu sol (este mai bine să nu luați tăvi mici temporare, ci ghivece de mărimea unei creșteri), strângem bine pământul din toate părțile, câștigăm răbdare și avem grijă de metodele pe care le cunoaștem deja, așteptând un nou aloe puternic.

Bebelușii de Aloe în ghivece

Iată un tutorial video minunat despre cum să înrădăcinați copiii cu aloe.

Metoda 2. Reproducerea aloeului prin butași

În acest caz, trebuie să tăiem vârful unui aloe adult cu mai multe frunze și butași laterali care s-au format pe trunchi. Ar trebui să fie scufundate în borcane cu apă, asigurându-se că frunzele în sine nu sunt scufundate. Unii grădinari pre-tratează tăieturile cu cărbune praf și, de asemenea, adaugă compuși de înrădăcinare în apă. În general, această metodă presupune că unele butași pot să putrezească sau pur și simplu să nu rădăcină..

butași de aloe

De asemenea, câștigăm răbdare, așteptăm să apară rădăcinile, verificăm cum se simte planta. Dacă frunzele își păstrează elasticitatea, atunci șansele ca aloe să dezvolte un sistem radicular sunt mari. Aceleași plante care încep să se slăbească și să se ofilească, iar partea lor subacvatică să devină neagră, vor trebui aruncate. După apariția rădăcinilor, plantăm lăstari noi în solul pregătit și ne ocupăm de alimentarea cu aloe în familia ta!

Metoda 3. Reproducerea frunzei de aloe

Uimitoarea vitalitate a aloe vă permite să o propagați chiar și cu ajutorul frunzelor! Sunt tăiate din trunchiul mamei (foile de aproximativ 8 cm sunt potrivite), îndepărtate într-un loc întunecat și cald timp de câteva zile, astfel încât feliile să se usuce. Apoi frunzele sunt plantate în felii în sol umed. Acesta este cazul când pământul nu trebuie să se usuce: păstrați solul în umiditate suficientă, astfel încât frunzele să poată prinde rădăcini. Dar abia mai târziu, când plantele se dezvoltă, urmați modelul deja familiar pentru noi: lăsați pământul să fie mai degrabă uscat decât turnat.

Propagarea frunzelor de aloe

Bolile Aloe

Cel mai adesea, aloe-ul de casă începe să doară din cauza udării prea abundente și frecvente. Având proprietatea de a acumula apă în frunze, planta nu are timp să bea suficient din pământ, umezeala stagnează și provoacă putrezirea rădăcinilor și a lăstarilor. A doua greșeală comună a proprietarilor de aloe este să toarne apă în centrul orificiului de evacuare a frunzelor: stă acolo ca într-o piscină, ceea ce determină moartea trunchiului și a frunzelor..

 • Principala regulă este să udați aloe atunci când stratul vizibil de pământ s-a uscat deja, iar la udare ar trebui să ridicați frunzele sau să folosiți udarea de jos (va fi suficientă apă în tigaie).
 • Lipsa luminii poate deveni o problemă pentru apariția aloe-ului: planta va începe să se întindă, să devină fără formă și să semene cu un monstru de caracatiță. Amintiți-vă importanța luminii solare și nevoia de lămpi dacă locuiți într-un oraș nu prea însorit..
 • Petele maronii și vârfurile galbene sunt rezultatul înghețului plantei sau al aerului extrem de uscat (de exemplu, dacă aloe se află în spatele bateriei și o atinge).
 • Rar, dăunătorii insectelor pot începe cu aloe, care sunt distruse de agenți speciali de prelucrare a plantelor..

Creșteți aloe cu dragoste, iar aceste plante nepretențioase vă vor răsplăti cu bine într-o varietate de situații de zi cu zi, „întinzând” o frunză utilă!

În acest videoclip puteți obține informații cuprinzătoare și vizuale despre îngrijirea copacului de aloe.