Vi förstår om det är möjligt att lägga ett laminat på linoleum, parkett eller kakel

Laminatgolv lockar många med sina många fördelar och estetiska egenskaper. Laminatgolv lockar många med sina många fördelar och estetiska egenskaper. Det är vackert, praktiskt, hållbart och fuktbeständigt och ser i allmänhet bättre ut i köket än många beläggningar. Men ofta har golven redan linoleum och parkett. Ingen vill göra dubbelarbete och slösa tid på att ta bort gamla beläggningar. Är det möjligt att lägga laminatgolv på parkett, kakel och linoleum?

Krav för arbete med laminat

Laminat har blivit populärt bland massorna, inte bara på grund av dess praktiska och skönhet, utan också för att det inte är svårt att lägga det, som linoleum. Du kan utföra denna typ av arbete med dina egna händer..

Att lägga laminat på andra golv är inte svårt att hantera på egen hand Att lägga laminat på andra golv är inte svårt att hantera på egen hand

Det finns många typer av laminat, liksom de företag som tillverkar dem. Men nästan alla har liknande krav för att arbeta med dem. Det är nödvändigt att lägga laminatet på en plan och torr yta. Dessutom ska de inte smula, vrida, svälla, smula. Kort sagt, den gamla ytan måste vara solid. Om rummet är blött eller basen är fuktig, behövs också ett underlag..

För att utesluta laminatets kontakt med betongunderlaget används ett isolerande underlag.. Hennes roll:

  • Värmeisolering;
  • Ljudisolering;
  • Fuktskydd;
  • Ytplanering.

Detaljerade instruktioner för läggning av laminatgolv (video)

Laminat plus linoleum

Nu uppstår frågan – kan det gamla linoleum betraktas som ett substrat i sig och som en färdig bas, eller måste det tas bort? Här är det nödvändigt att först utföra en granskning av beläggningen, styrd av laminattillverkarnas krav till basen. Det vill säga som standard kan vi anta att om det gamla linoleumet inte är skadat och ligger plant, kan du säkert lägga ett laminat på det.

Om det gamla linoleumgolvet inte är skadat och ligger plant kan du lägga laminatet på det Om det gamla linoleumgolvet inte är skadat och ligger plant kan du lägga laminatet på det

Detta är möjligt eftersom när linoleumet lades, gjordes redan en bas under det, golvet jämnades ut och defekter eliminerades. Och nu, om inget hände med själva linoleumet, kan denna tidigare grund redan anses vara klar.

Innan arbetet undersöks hela golvytan i köket, korridoren, rummen. Om det inte finns några sönderrivna ytor, böjningar, ligger det gamla linoleumet platt, sedan kan du lägga laminatet.

Viktigt: Om linoleumet är väldigt gammalt måste det tas bort. Eftersom det när som helst kommer att börja kollapsa, vilket kommer att leda till deformation av det lagda laminatgolvet. Eller det gamla linoleumet måste täckas med en baksida. Dess tjocklek bör vara cirka 3 mm. För att göra detta kan du använda en kork, skummat polyetenskum, polystyren.

Behöver jag en uppbackning

Underlaget krävs enligt laminattillverkarens rekommendationer. Att sätta det eller inte i köket och i rummen beror i detta fall på vilka egenskaper den gamla linoleumsduken, parketten, kakelplattorna har.

Mycket beror på hur tätt och fast det gamla undergolvet är. Kakel och parkettgolv är starka och tillräckligt hårda av sig själva, och de behöver inte ges extra styrka så att de inte hänger eller deformeras. Därför kan substratet inte läggas på dem..

Alla bestämmer behovet av att lägga substratet under laminatet för sig själv Alla bestämmer behovet av att lägga substratet under laminatet för sig själv Om linoleumet är allvarligt skadat måste det tas bort innan laminatet läggs. Om linoleumet är allvarligt skadat måste det tas bort innan laminatet läggs.

Linoleum finns i olika tjocklekar och mjukhet. Om det gamla linoleumet är tunt, utan baksida, och till och med själva strukturen är mjuk, är det en dålig grund. Om du lägger ett laminat på det, börjar golvbrädorna snart hänga, glida. Brädorna börjar röra sig, luckor börjar bildas mellan dem. Därför måste ett substrat först läggas på mjukt linoleum. Och det spelar ingen roll om det är ett kök eller ett annat rum.

Vad är fördelarna

Att lägga laminatgolv på kakel, parkett eller linoleum är bra eftersom du inte behöver ta ut alla möbler ur rummet. Det räcker bara att flytta den åt sidan medan du arbetar och lägga laminatskivor i det fria utrymmet. Detta underlättar mycket både tid och arbetskostnader..

Genom att lägga på linoleum eller parkett kan du också spara ekonomiska resurser, eftersom du inte behöver köpa annat material för att organisera substratet.

Det fina med att lägga laminatgolv på kakel är att reparationer kan utföras i etapper utan att tömma rummet helt på möbler. Det fina med att lägga laminatgolv på kakel är att reparationer kan utföras i etapper utan att tömma rummet helt på möbler. Innan du lägger laminatet på plattorna är det viktigt att kontrollera golvets horisontella nivå. Innan du lägger laminatet på plattorna är det viktigt att kontrollera golvets horisontella nivå. När du lägger laminat på kakel är det nödvändigt att använda en polystyrenskum När du lägger laminat på kakel är det nödvändigt att använda ett polystyrenskum

Algoritm för handlingar

Kontrollera golvets jämnhet med en nivå. Det är viktigt att inga signifikanta droppar hittas. Samtidigt är det värt att kontrollera om linoleumet är väl fixat. Om den har flyttat bort någonstans måste den limmas tillbaka. När det gäller arbetskostnader är detta makalöst mindre än att ta bort linoleum och lägga underlaget.

Lägg de laminerade brädorna i rummet och låt stå i några dagar för den så kallade acklimatiseringen. De bör få samma temperatur och luftfuktighet som golvet i rummet, särskilt i köket. Det är mycket viktigt att göra detta under den kalla årstiden..

Producera laminatgolv enligt den teknik som rekommenderas av tillverkaren, utgående från väggen på vilken det finns ett fönster.

Lägga laminat på gammalt linoleum (video)

Laminerat till parkett

Innan du lägger laminatet på parkettgolvet bör du noggrant undersöka golvets skick. Om fel upptäcks måste de elimineras. Brädorna som flugit ut måste sättas tillbaka, de tjocka sprickorna som bildas måste spacklas och repareras noggrant. Om mer än 20% av parkettytan är skadad måste den sorteras helt..

I vissa fall är det nödvändigt att slipa parketten innan du lägger laminatet. Om parketten är allvarligt skadad och dess skott inte ingår i planerna läggs plywoodskivor helt enkelt ovanpå parketten. Och redan ovanpå dem ligger läggningen av laminatet. Laminatet läggs som det ska vara enligt instruktionerna för det. Förfarandet här skiljer sig inte från den vanliga läggningen av laminat..

Lägga laminat på det gamla golvet (video)

Är det möjligt att lägga linoleum på en kakel

Ett klinkergolv för att lägga linoleum behöver inte utjämnas Golv från kakel för att lägga linoleum behöver inte utjämnas Om reparationen i huset utförs kosmetiskt, så finns det nästan alltid ett gammalt golvbeläggning på golven. I köket och badrummet kan det vara linoleum. Många bestämmer sig för att renovera sina golv och väljer hållbara och estetiska plattor. Kan jag lägga den på gammalt linoleum? Och är det möjligt att utföra omvänd operation – att täcka de gamla plattorna med nytt linoleum?

Keramiska plattor eller porslin stengods är en utmärkt färdig bas för linoleum. Grundkraven är enkla. Grunden bör vara:

  • även;
  • hållbar;
  • böj ej.

Kaklet uppfyller alla dessa krav. Under det var golvet en gång jämnt, så det råder ingen tvekan om dess jämnhet. Själva plattan har en hård yta och linoleumet kommer därför inte att skrynkla och deformeras när det läggs på det. Därför, om det beslutas att lägga linoleum på en kakel i köket, behöver inga ytterligare underlag göras..

Viktigt: linoleum läggs på ett speciellt lim. Om kaklet är för glansigt, kan dess yta slipas för att skapa bättre vidhäftning mellan ytorna på kakel och linoleum..

Arbetsprocess

Först sprids det avskurna linoleumet inomhus. Han måste ligga ner minst en dag för att släta ut och ta golvets form..

Linoleum viks i längdriktningen. Varje halva av den är smord med lim. Ytan på plattan är också belagd med lim. Efter 20 minuter, som krävs för att limmet ska absorberas, kan du börja lägga. Först limar de ena halvan av linoleumet och sedan den andra. Vid läggning försöker de omedelbart släta ut linoleums yta så att den ligger platt, utan veck. Golvlister installeras efter att linoleum i köket har limmats.

Instruktioner för att lägga linoleum på en gammal beläggning (video)

Lägga kakel på linoleum

Mycket oftare uppstår en situation när det är nödvändigt att lägga kakel på linoleum. I detta fall beaktas även linoleums tillstånd och möjligheten att använda det som bas.

Om linoleum har tillräcklig styvhet, inte skadas och inte lossnar någonstans, kan det anses vara en bra grund för att lägga kakel. Kaklet fäster lika bra på betong, plywood, vinyllinoleum. Huvudsaken är att linoleumet verkligen inte längre är nytt och slutar vara elastiskt. Samma kakelläggning görs som vanligt – på en kakelblandning eller speciellt lim för kakel..

Det är fullt möjligt att lägga ett golvbeläggning ovanpå ett annat i köket. Det viktigaste är att de, precis som basen, är platta. Och då blir det inga problem med det nya könet..

Regler för att lägga kakel på golvet (video)

Slutsats

Att lägga laminatgolv på linoleum, kakel, parkett är inte svårt. Du kan göra det själv och det kommer att påskynda reparationsarbetet avsevärt..